Knowing

Recensent:
Marcel den Haan
21-10-2009

Totaalbeoordeling:

3.6
Blu-ray

Knowing (Blu-ray)
Samenvatting

In 1959 wordt in Amerika een tijdscapsule begraven door de kinderen van een school. De kinderen maken allemaal tekeningen over hoe het leven er over vijftig uit zal zien, die vervolgens met de capsule begraven zullen worden. Wanneer de vijftig jaar verstreken zijn wordt de capsule weer opgegraven. De inhoud wordt verdeeld onder de kinderen die nu op de school zitten. Eén van die kinderen is de zoon van John Koestler (Nicolas Cage), een slimme leraar aan het prestigieuze MIT. Het blijkt dat zijn zoon geen tekening heeft gekregen, maar een blad vol met nummers. In eerste instantie is John niet echt geïnteresseerd in de nummers, maar al snel gaat hij op onderzoek uit. Hij komt erachter dat de nummers alle grote rampen van de afgelopen vijftig jaar hebben voorspeld. Er zijn echter nog drie datums over op het blad en John zet alles op alles om die rampen te voorkomen.

Commentaar

Nicolas Cage heeft inmiddels een aardige carrière opgebouwd in Hollywood. De laatste jaren wisselt hij echter goede films af met minder goede, sommige zelfs ronduit slecht. Films als Ghost Rider, The Wicker Man en Bangkok Dangerous zullen niet de analen van de filmgeschiedenis ingaan als klassiekers. Helaas kan ook Knowing niet de topper genoemd worden waarnaar Cage zo hopeloos op zoek lijkt. Echt veel kan Cage hier ook niet aan doen, hoewel zijn optreden niet snel voor een Oscar in aanmerking zal komen. Het grootste struikelblok van deze prent is vooral het script. Dit is namelijk een rommeltje en een bij elkaar geraapt zooitje van verschillende genres. Tijdens de promotiecampagne en in trailers wordt Knowing verkocht als zijnde een rampenfilm. Dit is slechts een onderdeel van het verhaal. Waren de makers bij dit gegeven gebleven, dan was het misschien nog best een aardige film geworden. Het gegeven van het blad vol nummers dat alle grote rampen voorspelt is namelijk best een interessante. Op de één of andere manier houden filmkijkers wel van een lekkere rampenfilm op zijn tijd en mits goed uitgewerkt had dit idee best potentie gehad. De rampen zijn op zich ook goed gevonden, hoewel de effecten helaas wel te wensen overlaten. De schrijvers van het script vonden het alleen nodig om allerlei subplots in het verhaal te stoppen, die alleen maar afleiden van wat in het begin is neergezet. Tegen het einde is er helemaal geen redden meer aan en ontspoort het geheel als een goederentrein op volle vaart. De vele gaten in het verhaal worden dan pijnlijk duidelijk en vooral het einde is er één dat veel kijkers de wenkbrauwen zal doen fronsen. Niet alleen is dit einde nogal vergezocht, onlogisch en past het totaal niet bij de sfeer van een rampenfilm, maar ook wordt het sluitstuk van het verhaal veel te lang doorgetrokken. Het christelijke sausje dat over dit einde is gegoten is niet voor iedereen weggelegd en is ook gewoon onnodig. Zoals gezegd wordt de hoofdrol gespeeld door Nicolas Cage. Hij weet helaas niet overtuigen in zijn rol, vooral wanneer hij emoties van verdriet en radeloosheid neer moet zetten. Hij komt nog het best tot zijn recht wanneer hij al rennend probeert de rampen te voorkomen, maar wanneer er iets meer van hem gevraagd wordt, valt hij genadeloos door de mand. Het moet gezegd worden, met een script zoals dit valt het ook niet mee om er wat van te maken. De rest van de cast is duidelijk ondergeschikt aan zijn rol en dat is zeker spijtig. Vooral de mooie Rose Byrne had wel iets meer te doen mogen hebben, in plaats hiervan wordt ze op een gegeven moment gewoon aan de kant gezet. Alles bij elkaar opgeteld komen we tot de conclusie dat Knowing een mislukte film is geworden. Het verhaal is te vergezocht en te doorspekt met religieuze boodschappen om te overtuigen. De makers lijken niet te weten wat ze nou willen vertellen. Tegen het einde proberen ze alles losse eindjes aan elkaar te knopen, iets wat uiteindelijk niet lukt.

Warner heeft Knowing uitgebracht op DVD en Blu-ray Disc. Hieronder volgt onze bespreking van de BD-uitgave. Lees hier onze recensie van de DVD-uitgave.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Drama, Thriller
Regio: B
Jaar: 2009
Speelduur: 121 min
Verpakking: Elite Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 5051888036204

Extra's

  • Making Of
  • Visions Of The Apocalyps

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave heeft het originele 2.35:1 beeldformaat. Het beeld heeft een resolutie van 1080p, dus 1080 beeldlijnen progressief. Het beeld heeft 1920*1080 beeldpunten, dat is vijf keer het aantal beeldpunten van de DVD uitvoering. Deze Blu-ray Disc uitgave is een 50 GB dual layer disc. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van H.264 / MPEG-4 AVC (Advanced Video Coding) compressiemethode. De beeldsnelheid is 24 beelden per seconde (de originele filmsnelheid). Dit laatste houdt in dat je geen last hebt van de vier procent versnelling, zoals die bij PAL DVD’s wordt toegepast.

Knowing is met een speciale camera in hoge resolutie opgenomen, hoger nog dan de 1920x1080 resolutie waarin de film op deze Blu-ray Disc staat. Dit is duidelijk terug te zien aan het beeld. De transfer is namelijk haarscherp met ontzettend veel detail. Alle voorwerpen en personen, zowel voor als achter in het beeld, laten erg veel detail zien. Het beeld bevat een diepte die we nog maar weinig tegenkwamen bij films op Blu-ray Disc. Het beeld heeft een wat sombere sfeer, die geheel in lijn is met de sfeer van de film. Ook bevat de film veel donkere scènes, die echter allemaal perfect te volgen zijn dankzij het uitstekende schaduwdetail en contrast. De kleuren ogen prima verzadigd en natuurlijk. Tegen het einde neigen ze iets naar oververzadiging, maar dit is met opzet gedaan om de dreigende sfeer van het einde der aarde te benadrukken. Het zwartniveau is nagenoeg perfect, met veel schakeringen in de verschillende tinten zwart. Artefacten zijn niet aanwezig en het beeld oogt erg schoon. Zelfs de beeldruis die vaak zichtbaar is bij producties die opgenomen zijn met HD-camera’s komt niet voor. Dit is een erg goede transfer en duidelijk van referentiekwaliteit. Deze BD-uitgave laat een duidelijke verbetering zien ten opzichte van de DVD, die ook al erg goed was. Het beeld is veel scherper, laat meer detail zien en bevat mooiere kleuren.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

Het geluid wordt verzorgd door een DTS-HD Master Audio 5.1 track (24bit/48kHz) in de originele Engelse taal. Zoals te lezen is bij onze recensie van de DVD-uitgave kwam het geluid daar wat ongebalanceerd en onnatuurlijk over met erg luide effecten uit de surrounds. Ook het laag is bij die track iets te nadrukkelijk aanwezig. Deze kleine probleempjes zijn bij het geluid op deze Blu-ray Disc geheel verholpen. Hier is een natuurlijk klinkende soundtrack te horen, met veel richting en dynamiek. De effecten zijn nog steeds erg aanwezig bij de actiescènes, maar klinken nu beter gedoseerd. Ook het laag heeft een betere dosering, maar is nog altijd zeer aanwezig bij de momenten waarop dit nodig is. De track kan nog steeds omschreven worden als erg luid, maar beter gedoseerd en daarom erg hoog van niveau. Tijdens de rustige momenten weet de track veel sfeer neer te zetten, met veel kleine geluidjes uit alle kanalen. Dit is vooral merkbaar bij de vele fluisterende stemmen die in de film te horen zijn. Deze komen van alle kanten op de kijker af en weten een duidelijk gevoel van onbehagen te creëren. Deze ongecomprimeerde track heeft duidelijk voordeel bij het verhoogde detail en de afwezigheid van de 4% PAL speedup. De dialogen zijn goed te volgen uit de centerspeaker, zelfs tijdens de momenten met veel lawaai uit de overige kanalen. Over de gehele linie genomen is dit een zeer goede track, die een zeer goede sfeer weet neer te zetten tijdens de rustige momenten en de huiskamer in knalt tijdens de actiescènes. Net als het beeld is het geluid van referentiekwaliteit en één van de betere van de laatste tijd.

Extra's

Na het opstarten van de schijf wordt direct met de film begonnen. Tijdens het kijken van de film is er een pop-up menu op te roepen waar de instellingen te maken en de extra’s te selecteren zijn. De extra’s worden weergegeven in de resolutie 1080i, met Dolby Digital 2.0 (192 kb/s) geluid. Er zijn slechts twee extra’s aanwezig, het audiocommentaar van de Amerikaanse uitgave ontbreekt.

Visions Of The Apocalyps (17 min.)
Experts en geleerden praten over het einde van de wereld en de fascinatie die wij mensen met dit onderwerp lijken te hebben. De vele theorieën, zowel Bijbels als historisch, worden besproken.

Knowing All: The Making of a Futuristic Thriller (12 min.)
Een standaard making of van de film waarin de cast en crew aan het woord komen over de totstandkoming van de film. We zien ze praten over het verhaal, de effecten en de casting.

Conclusie

Knowing is een erg matige film over een man die in het bezit komt van een blad vol nummers. Deze nummers voorspellen alle grote rampen van de laatste vijftig jaar, met nog drie rampen te gaan. Uiteraard gaat de beste man op pad om deze rampen te voorkomen. Tot zover werkt de film op zich wel, maar de verandering van toon in het verhaal werkt helaas totaal niet. Het verhaal ontspoort zelfs geheel tegen het einde van de prent. Het slot past niet bij de rest van het verhaal en wordt veel te ver uitgetrokken. Deze BD-uitgave heeft een zeer goede beeld –en geluidskwaliteit, die beide van referentieniveau zijn. Er zijn niet veel extra’s aanwezig, die bovendien vrij kort en niet echt interessant zijn.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Warner Home Video.

Lees meer

Laatste reacties

De_Hollander  |  26-09-2011

Duidelijk niet ieders kostje, deze film. Ik kan me er evenwel prima in vinden. Wellicht trekken veel mensen het niet dat er op het einde, precies volgens de...
Lees meer >

Roy Langeveld  |  26-09-2011

Duidelijk niet ieders kostje, deze film. Ik kan me er evenwel prima in vinden. Wellicht trekken veel mensen het niet dat er op het einde, precies volgens de...
Lees meer >

De_Hollander  |  22-09-2011

Omdat niemand erop let, en ik ken hier veel mensen op het forum die bijna alleen maar import kopen omdat de NL release een stuk minder in kwaliteit zijn. De NL ...
Lees meer >

theregiment  |  22-09-2011

Voor veel mensen wel boeiend. Daar had ik hem op gekocht. en bleek het een bd25 te zijn tot mijn teleurstelling. De info hoort te kloppen. Anders had ik de UK v...
Lees meer >

De_Hollander  |  22-09-2011

Voor veel mensen wel boeiend. Daar had ik hem op gekocht. en bleek het een bd25 te zijn tot mijn teleurstelling. De info hoort te kloppen. Anders had ik de UK v...
Lees meer >

theregiment  |  22-09-2011

nogmaals: Wordt de recentie aangepast dat deze geen bd50 is maar wel een bd25. boeiend!
Lees meer >

De_Hollander  |  22-09-2011

Nogmaals: Wordt de recentie aangepast dat deze geen BD50 is maar wel een BD25.
Lees meer >

FROST  |  25-04-2011

Ik vind Knowing een goede film. Al mijn vrienden die de film voor mij hadden gezien vonden het een bagger film en het werd mij afgeraden naar de bioscoop te ...
Lees meer >

De_Hollander  |  25-04-2011

Wordt de recentie aangepast dat deze geen BD50 is maar wel een BD25.
Lees meer >

Franklin1975  |  24-04-2011

Ik snap ook werkelijk niks, maar dan ook echt niks van de negatieve uitlatingen over deze film. Het lijkt wel of men de film afkraakt omdat het misschien wat ve...
Lees meer >

De_Hollander  |  24-04-2011

De Recentie klopt niet, het is geen BD50 maar een BD25 22 gig groot(mainmovie 18 gig). Als ik dat eerder wist dan had ik deze niet gekocht.Ik ging ervanuit dat ...
Lees meer >

-Jaap-  |  04-02-2010

Ik heb deze blu-ray vandaag eindelijk eens bekeken en moet toch zeggen dat ik het toch wel een aardige film vond. De vernietigende kritieken (niet alleen hier) ...
Lees meer >

Rogier Burghout  |  31-01-2010

wat een flutfilm...en het valt me heel erg tegen dat Alex Proyas na meesterwerkjes als The Crow, Dark City en de meer dan aardige sci-fic actioner I, Robot heef...
Lees meer >

scorpius  |  31-01-2010

Ik heb deze blu-ray vandaag eindelijk eens bekeken en moet toch zeggen dat ik het toch wel een aardige film vond. De vernietigende kritieken (niet alleen hier) ...
Lees meer >

LAZORKITTEH  |  06-11-2009

De trailer en het begin was veelbelovend, maar het einde was teleurstellend. m.u.v. de vernietigings scene, zag er zeer mooi uit :)
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
4

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:4
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:10
Extra's:2
3.1

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 50
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.