Underworld: Rise of the Lycans

Recensent:
Marcel den Haan
23-09-2009

Totaalbeoordeling:

8.1
Blu-ray

Underworld: Rise of the Lycans (Blu-ray)
Samenvatting

Europa, ten tijde van de Middeleeuwen. Er is een strijd gaande tussen vampiers en weerwolven, een strijd die niemand lijkt te winnen. Dan wordt er een nieuw soort weerwolf geboren, één die naar wens kan transformeren in een mens en weer terug. De leider van de vampiers, Viktor (Bill Nighy), ziet een kans en neemt de jongen, Lucian (Michael Sheen), gevangen. Hij zorgt ervoor dat vele nakomelingen geboren worden van deze makkelijk in de hand te houden ondersoort, genaamd Lycans. Viktor rust de Lycans uit met een halsband die voorkomt dat ze van mens in weerwolf kunnen veranderen. Tijdens de dag, als de vampiers slapen, houden de Lycans de wacht en beschermen hun meesters tegen de bloeddorstige weerwolven. Dit gaat jaren goed tot Viktors eigen dochter, Sonja (Rhona Mitra), een verhouding begint met de inmiddels volwassen Lucian. Deze verboden relatie is het begin van een bittere strijd tussen vampiers en Lycans, een strijd die zal ontaarden in een eeuwenlange oorlog. Voor nu moeten Sonja en Lucian zij aan zij vechten om de gevangen Lycans te bevrijden en de slavernij te beëindigen.

Commentaar

Rise of the Lycans is het derde deel uit de Underworld serie. In deel één en twee maakten we kennis met de Lycans, een weerwolvensoort in oorlog met vampiers. Het ontstaan van deze oorlog werd al kort aangestipt in deel twee, maar hier krijgen we de volledige geschiedenis te zien. Het derde deel is dan ook een prequel op de eerdere delen. Dit deel speelt zich af in de Middeleeuwen, in tegenstelling tot de eerste twee films die zich afspeelden in onze tijd. Deze keer dus geen strak gechoreografeerde schietscènes, maar ouderwets gehak met zwaard en bijl. Een probleem dat veel mensen hadden met de eerste Underworld en zijn vervolg is dat de makers een mix van genres op de kijkers loslieten. Actie, horror, thriller, het was allemaal aanwezig en de actiescènes leken recht uit The Matrix te komen. Dit derde deel neigt meer naar horror, maar ook hier is nog genoeg tijd voor actie. Het feit dat het verhaal zich deze keer in de Middeleeuwen afspeelt, kan gezien worden als een pluspunt voor de actiescènes. Deze komen namelijk veel authentieker over en lijken beter bij het onderwerp te passen. Enig nadeel is dat deze scènes te ver uit elkaar zitten, iets dat de vaart uit het verhaal haalt. Len Wiseman, de regisseur van de eerste twee films, is vervangen door ontwerper en special effects man Patrick Tatopoulis. Wiseman bleef wel actief bij de film betrokken als producent. Het moet gezegd worden, Tatopoulis doet het niet eens veel slechter dan zijn bekendere collega. De montage oogt soms wat rommelig en ook lijkt de balans tussen actie en verhaalontwikkeling soms wat zoek. Net als Wiseman is ook de hoofdrolspeelster van deel één en twee, Kate Beckinsale, niet meer van de partij. Zij is vervangen door Rhona Mitra in een soortgelijke rol. Ook zij doet het niet veel slechter, ze weet in ieder geval overtuigend over te komen. Zowel actie als dialogen lijken haar goed af te gaan en bovendien is ze net als Beckinsale geen straf voor de ogen. Verder zien we Bill Nighy zijn rol herhalen als de wrede Viktor en ook Michael Sheen is terug als Lycan Lucian.
Samenvattend kunnen we zeggen dat Underworld: Rise of the Lycans een prima deel uit de serie is geworden, dat fans van de reeks zeker zal aanspreken. De verandering van tijd en omgeving is een welkome wijziging en het geheel oogt fris en beter passend bij het onderwerp. De cast doet het goed voor een film zoals deze en ook het uiterlijk van de prent is ruim voldoende.

Sony heeft Underworld: Rise of the Lycans op DVD en Blu-ray Disc uitgebracht. Hieronder volgt onze bespreking van de BD-uitgave.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Fantasy, Thriller
Regio: A, B, C
Jaar: 2009
Speelduur: 92 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.40:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Catalaans
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • Dolby TrueHD 5.1 - Engels
  • Dolby TrueHD 5.1 - Spaans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Portugees, Spaans
Uitgever: Sony Pictures Home Entertainment
EAN: 8712609659009

Extra's

  • Trailers
  • Audiocommentaar
  • Music Video
  • Featurettes
  • BD Live
  • Picture-in-picture
  • CineChat
  • Interactive Map

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave heeft het originele 2.40:1 beeldformaat. Het beeld heeft een resolutie van 1080p, dus 1080 beeldlijnen progressief. Het beeld heeft 1920*1080 beeldpunten, dat is vijf keer het aantal beeldpunten van de DVD uitvoering. Deze Blu-ray Disc uitgave is een 25 GB single layer disc. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van H.264 / MPEG-4 AVC (Advanced Video Coding) compressiemethode. De beeldsnelheid is 24 beelden per seconde (de originele filmsnelheid). Dit laatste houdt in dat je geen last hebt van de vier procent versnelling, zoals die bij PAL DVD’s wordt toegepast.

Rise of the Lycans is een film die voor Blu-ray Disc gemaakt lijkt, aangezien blauw de boventoon voert in het kleurenpalet van de film. De prent heeft een sterk gestileerd en aangepast uiterlijk, geheel in lijn met de vorige delen. Naast de vele blauwe tinten zien we vooral veel zwart terug en witte gezichten van de acteurs. De film is over de gehele linie erg donker, geen verrassing gezien het onderwerp en tijd waarin de prent zich afspeelt. Deze donkere scènes zijn goed te volgen, dankzij een prima schaduwdetail en contrast. Toch zijn er genoeg momenten waar details in de donkere achtergrond wegvallen. Dit is echter geheel de bedoeling van de makers en wordt veroorzaakt door de bewerking en de mate van belichting. De diverse close-ups komen het beste uit de verf. Hier laat de transfer goed zien waartoe het in staat is, met veel details in de gezichten van de cast. De film is opgenomen met HD camera’s, iets dat ervoor zorgt dat het qua scherpte ook wel goed zit. Grain is toegevoegd om het geheel een rauwe sfeer mee te geven. Echt afleiden doet dit niet, aangezien het goed past bij de film en de grain over de gehele speelduur gelijkmatig is. Een prima beeldkwaliteit die erg goed past bij de sfeer van de film. In eerste instantie lijkt het allemaal wat donker en weinig HD-waardig, maar bij nadere bestudering zijn er genoeg momenten waar deze BD-uitgave kan laten zien waartoe deze in staat is.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

De Engelstalige soundtrack staat in Dolby TrueHD 5.1 formaat (24bit/48kHz) op de schijf. Voor een film zoals deze bevat het geluid veel dialoog, dat netjes uit de centerspeaker komt. Deze zijn goed te volgen en klinken mooi helder. Ondanks de vele dialogen zijn er genoeg momenten waarbij het geluid lekker los kan gaan. Dit levert enkele ruimtelijke en dynamische momenten op, waarbij de actie van alle kanten op je afkomt. De gevechten tussen de vampieren en Lycans zijn hier uiteraard een voorbeeld van. De track bevat redelijk veel detail, waarbij langsschietende pijlen, het gekletter van wapens en het gegrom van de weerwolven goed te onderscheiden zijn. Bij de massale actiescènes komt het geluid enigszins versmeerd over en zijn details minder goed te onderscheiden. Dit lijkt echter meer met het ontwerp van het geluid te maken te hebben dan met de kwaliteit van deze track. De actiescènes worden goed ondersteund door een prima laag uit de subwoofer. Het LFE-kanaal levert dan ook een goede bijdrage aan het geheel. Een prima track die erg sfeervol overkomt en die, waar nodig, goed presteert qua dynamiek.

Extra's

Na het opstarten van de schijf kom je terecht in het hoofdmenu. Hier zijn alle instellingen te maken en de extra’s te selecteren. Tijdens het afspelen van de film is een pop-up menu op te roepen, waar je de optie hebt om terug te keren naar het hoofdmenu of de diverse instellingen direct te maken. De extra’s worden weergegeven met 1080i beeld en Dolby Digital 2.0 (192 kb/s) geluid, tenzij anders aangegeven.

Cinechat
Deze extra stelt kijkers in staat om tijdens het kijken van de film te chatten met andere gebruikers. Er kan met maximaal vier mensen tegelijk gechat worden. Ook is er een kort filmpje aanwezig waarin uitleg wordt gegeven over deze optie. Voor deze extra is wel een BD Profile 2.0 speler nodig met internetverbinding.

Audiocommentaar
Een audiocommentaar dat is ingesproken door regisseur Patrick Tatopoulis, producenten Len Wiseman, Richard Wright en Gary Lucchesi en special effects man James McQuaide. De groep mannen heeft duidelijk veel lol tijdens het inspreken en er wordt dan ook heel wat afgelachen. Ook is er genoeg tijd voor serieuze informatie, bijvoorbeeld over het script, de opnames en eigenlijk alles wat kwam kijken bij het maken van de film. Een erg leuk en informatief commentaar.

Behind The Castle Walls: Picture-In-Picture
Na het selecteren van deze extra verschijnt er tijdens het kijken naar de film regelmatig een klein schermpje in beeld, variërend in grootte. Hier zijn dan beelden van achter de schermen te zien en ook interviews met de cast en crew en tekeningen. Ook verschijnt er soms een trivia ondertitelspoor waar informatie wordt gegeven over de film, weerwolven en vampiers. Het meeste beeldmateriaal is afkomstig uit de extra’s die op de schijf te vinden zijn.

Lycanthropes Around The World Interactive Map
Een interactieve kaart van de wereld die is onderverdeeld in Amerika, Europa en Azië. Na het selecteren van een werelddeel zijn diverse plaatsen aan te klikken, waarna je informatie krijgt over gespotte weerwolven.

Featurettes
Deze extra is onderverdeeld in drie featurettes, die elk een aspect van het maken van de film belichten.

Underworld: Rise Of The Lycans: From Script To Screen (9 min.)
Diverse aspecten van de opnames komen aan bod, zoals het schrijven van het script, de opnames in Nieuw-Zeeland, de nieuwe regisseur en het maken van de effecten.

The Origin Of The Feud (19 min.)
De makers vertellen over het ontstaan van het conflict tussen de Lycans en de vampieren. Dit is uiteraard ook te zien in de film en dus eigenlijk vrij overbodige informatie.

Re-Creating The Dark Ages: The Look Of Underworld: Rise Of The Lycans (13 min.)
Zoals de titel al doet vermoeden gaat deze featurette over het uiterlijk van de film. Denk hierbij aan sets, kostuums en het ontwerpen van de wezens in de film.

Music Video: “Deathclub (Wes Borland/Renholder Remix)” By William Control Feat. Matt Skiba (3 min.)
Een muziekvideo met beelden uit de film en beelden van de uitvoerende artiest.
De resolutie van deze extra is 1080p.

Trailers
Trailers van andere uitgaven van Sony en een Blu-ray promotietrailer.
De resolutie van deze extra is 1080p.

BD Live
Optie waarvoor je een BD Profile 2.0 speler nodig hebt met internetverbinding. Na het selecteren van deze optie wordt je naar een Sony pagina gebracht waar trailers te bekijken zijn van andere titels op Blu-ray Disc. Ten tijde van deze recensie waren er geen filmgerelateerde extra’s te bekijken of te downloaden van deze pagina.

Conclusie

In het derde deel van Underworld worden we meegenomen naar het begin van het conflict tussen de Lycans en de vampiers. Deze heeft zijn oorsprong in de Middeleeuwen, waar vampierleider Viktor de Lycans als slaaf onderdrukt. Zijn eigen dochter krijgt een verhouding met de leider van de Lycans en samen beginnen zij een opstand tegen de slavendrijvers. Een totale oorlog is het gevolg, één die vele eeuwen zal duren. Dit derde deel kan zich meten met de eerste twee delen, ook al zijn de regisseur van die delen en hoofdrolspeelster Kate Beckinsale afwezig. De verplaatsing van het verhaal naar de Middeleeuwen is een welkome verandering en staat garant voor enkele bloederige momenten. Deze BD-uitgave heeft een prima beeld en geluidskwaliteit en ook zijn er redelijk wat extra’s aanwezig. Fans van de serie zullen zich niet vervelen met deze film en deze prima uitgave.

Laatste reacties

StefaanD  |  29-07-2012

Da's Rhona Mitra. Ook niets mis mee trouwens :-)
Lees meer >

jamiev  |  29-07-2012

mijn fout,klopt dank u(y)
Lees meer >

jan_tran  |  29-07-2012

leuke film en weer met de vertrouwde kate b. Da's Rhona Mitra.
Lees meer >

jamiev  |  28-07-2012

leuke film en weer met de vertrouwde kate b. top geluid voor als je de sub wilt testen je word letterlijk van de stoel geblazen,super
Lees meer >

De_Hollander  |  28-07-2012

Gewoon prima vermaak als je 1 en 2 al hebt of hebt gezien, deze leuk vond en een heerlijke workout voor je setup zoekt. Prima beeld en top geluid....:)+ 1
Lees meer >

Tarkus  |  20-07-2012

Iets minder deel dus, dat vooral te wijten is aan de afwezigheid van Beckinsale. (Ze is wel even te zien, maar dat zijn fragmenten uit de vorige filmen). Comme...
Lees meer >

Raymond Gelmers  |  23-09-2009

Helemaal met Albert eens. Prima aanvulling op deel 1 + 2. Doet m.i. helemaal niet B-film achtig aan al spat het budget er ook weer niet precies vanaf. Ik vond h...
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  23-09-2009

Gewoon prima vermaak als je 1 en 2 al hebt of hebt gezien, deze leuk vond en een heerlijke workout voor je setup zoekt. Prima beeld en top geluid....:)
Lees meer >

WebjokerNL  |  23-09-2009

Ik vond dit echt een drama van een film - B-film in al haar facetten en dan ben ik nog vriendelijk. Totaal niet vergelijkbaar met deel 1 (en 2 in mindere maten)...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof Dolby TrueHD 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:6
9.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 18
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.