Summer Days with Coo

Recensent:
Wilbert Rietman
18-09-2009

Totaalbeoordeling:

5.6
DVD

Summer Days with Coo (DVD)
Samenvatting

De Coo uit de titel is een mythisch wezen uit Japan genaamd kappa. Van dit amfibisch dier werd altijd getwijfeld over zijn bestaan. Dat het diertje wel degelijk bestaat, blijkt als Koîchi, een basisschoolleerling uit Tokio, een aparte steen vindt langs de oevers van een rivier. Bij het schoonmaken hiervan, barst de steen open. Hierin bevindt zich de opgedroogde kappa. Dankzij water komt de kappa Coo weer tot leven. Ondanks dat Coo het erg naar zijn zin heeft bij het gezin van Koîchi, heeft hij ook erg veel heimwee. Hij mist de andere kappa’s. Samen met Koîchi gaat hij op zoek naar soortgenoten. Zonder deze gevonden te hebben, keren de twee huiswaarts. Hier blijkt de media inmiddels op de hoogte van het bestaan van Coo. De aandacht die de kleine kappa dan krijgt, wordt hem teveel. Het enige wat hij wil is rust en het gezelschap van echte familieleden. Maar zijn die er nog wel na al die eeuwen?

Commentaar

In de jaren ’80 verscheen er een trilogie aan fantasierijke kinderboeken over de kappa Coo. Deze verhalen waren ontsproten aan de spinsels van de schrijver Masao Kogure. Dankzij het succes hiervan werd er al snel gedacht aan een verfilming. Dit had echter meer voeten in de aarde dan aanvankelijk werd gedacht. Meer dan twintig jaar duurde het voordat Summer Days with Coo het licht zag. Kogure heeft nog wel een gedeelte van de prent mogen zien, maar hij heeft helaas het eindproduct niet meer mogen aanschouwen. Regisseur Keiichi Hara heeft nog wel de goedkeuring gekregen van Kogure. Deze animatiefilm mag er dan ook zeker zijn. Ondanks een lengte van meer dan twee uur en enkele bloedspetters, is hij er toch in geslaagd een prachtige vertelling te maken geschikt voor het hele gezin. De animaties zien er, op een paar kleine uitzonderingen na, adembenemend uit. Wanneer er echter een computer wordt gebruikt, doet dat enigszins afbreuk aan het vertoonde. Het verhaal is een ontroerend sprookje dat zich mag meten met Hollywoodtitels als E.T. The Extra-Terrestrial en WALL•E, maar dat zijn Aziatische roots zeker niet vergeten is. Zo is de kappa zelf een typisch product van de Japanse mythologie. We hebben te maken met een kruising tussen een kikker, een hagedis en een vogelbekdier met een nogal aparte haardracht. Ook heeft het diertje een gat midden op zijn hoofd waardoor hij water binnen moet krijgen, anders droogt hij uit. Ze zijn gek op vis en eten ook graag komkommer. Daarnaast kunnen zij communiceren met zowel de mens als met dieren. Een zeer wonderlijk wezentje dat het vroeger naar zijn zin moet hebben gehad in de moerassen van Japan, maar dat toen wel de dreiging kende van de samoerai. Zoals gezegd duurt de prent een dikke twee uur, maar vervelen doet het nauwelijks. Hier en daar dreigt het een beetje in te zakken, maar net op tijd komt er dan een nieuwe draai aan het verhaal om het weer interessant te maken. Wel kent de vertelling een dikke ecologische laag die nogal moraliserend wordt opgedrongen. Vooral de wat kleinere kijkertjes kunnen hier echter wel lering uit trekken. Een mooie, tranentrekkende Japanse animatiefilm, geschikt voor het hele gezin. De originele Japanse titel van de film is overigens Kappa no ku to natsu yasumi.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Animatie, Familie
Regio: 0
Jaar: 2007
Speelduur: 138 min
Verpakking: Keepcase
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
  • Dolby Digital 2.0 - Italiaans
  • Dolby Digital 2.0 - Japans
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Italiaans
  • Dolby Digital 5.1 - Japans
Ondertiteling: Nederlands, Frans, Italiaans
Uitgever: Filmfreak Distributie
EAN: 3700091018034

Extra's

  • Credits

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Deze tekenfilm staat in zijn originele verhouding van 1.78:1 anamorf op de DVD. De transfer oogt in eerste instantie redelijk. Het geheel oogt allemaal goed scherp, maar kent hier en daar zijn tekortkomingen dankzij wisselingen in animatiestijl. Zo zijn achtergronden vaak geschilderd, het stromende water digitaal toegevoegd en de karakters “gewoon” getekend. Dit geeft soms een raar aanzicht. Ook zijn er lichte compressiefoutjes te bespeuren. Deze uiten zich vaak doordat de contouren van figuren rafelig over komen of licht lijken te trillen. Verder heeft het vertoonde soms te lijden onder interlacing. Hierdoor komt het één en ander een beetje dubbel over. Dit wordt overigens pas echt zichtbaar bij het bekijken van de film via een computermonitor of een beamer. De ondertiteling is geel van kleur en kent in het optionele Nederlands een aantal spel- en stijlfouten. Dit komt een beetje slordig over. Het aantal chapterstops bedraagt 13.

Geluidskwaliteit

De prent gaat vergezeld door een aantal audiotracks, waarvan twee in de originele Japanse taal. Dit zijn een Dolby Digital 5.1 track (320 kbit/s) en een Dolby Digital 2.0 track (192 kbit/s). De 2.0 track is een vlak klinkend, weinig spectaculair stereospoor geworden dat niets minder doet dan de beelden van geluid te voorzien. Voor het betere werk kunnen we dan ook beter bij de 5.1 track zijn. Dit is een fraai klinkende en ook ruimtelijke track geworden. Echter is deze ook niet echt spetterend te noemen. Zo staan de dialogen aardig zacht in de mix. Deze worden wel netjes weergegeven door de centerspeaker. De overige filmgeluiden komen via de voorste kanalen de kamer binnen. De surrounds worden gebruikt voor enige lichte ondersteuning en zijn met name actief tijdens scènes met stromend water. Het LFE-kanaal wordt nauwelijks aangesproken, met een subtiel laag tot gevolg. De soundtrack werkt soms verrassend. Typische Japanse deunen worden afgewisseld met een kinderlijke westerse klanken en ook country komt voorbij. Een aardige track die een beetje dynamiek mist.

Extra's

Het menu is een statisch scherm in de beeldverhouding 1.78:1 anamorf. Op de achtergrond horen we één van de muzikale thema’s van de film in Dolby Digital 2.0 (224 kbit/s). We bespeuren slechts één klein extraatje.

Credits
Door middel van een drietal schermen krijgen we in onze westerse letters te zien wie er hebben meegewerkt aan de film.

Conclusie

Summer Days with Coo is een Japanse animatiefilm in een typisch Aziatische stijl. Het verhaal is gebaseerd op een drietal kinderboeken en zodoende ook geschikt voor het hele gezin. We hebben hier te maken met een ontroerend sprookje over een eenzame kappa (een mythologische, Japanse amfibie) met een ecologisch verantwoorde ondertoon. De animatiestijl ziet er grotendeels schitterend uit. Hierbij is het belangrijk dat de kwaliteit van het beeld goed is. Dat is ook zo, maar het had ook nog wel beter gekund. Het geluid mist de nodige dynamiek. Qua extra’s vinden we niets noemenswaardigs terug op deze DVD-uitgave. Een prima kijktip voor zowel jong en oud, of je nu liefhebber bent van Japanse animatie of niet.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Filmfreak Distributie.

Lees meer

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

6 Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:7
Extra's:1
3.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 6
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.