Deadwood - Seizoen 1

Recensent:
Marcel den Haan
08-09-2009

Totaalbeoordeling:

8.9
DVD

Deadwood - Seizoen 1 (DVD)
Samenvatting

South Dakota, 1876. De heuvels in het gebied de Black Hills zitten vol met goud. Hier komen allerlei mensen op af, op zoek naar fortuin en roem. Diverse stadjes springen uit de grond om de goudzoekers onderdak te bieden en diverse vormen van vertier. Eén van deze stadjes is Deadwood, een gehucht niet veel groter dan enkele straten. Wetten gelden hier niet, aangezien het gebied officieel niet bij Amerika hoort, maar nog steeds in handen is van de indianen. Al Swearengen (Ian McShane) is iemand die nog het dichtst in de buurt komt van enige autoriteit, maar hij lijkt vooral op eigen succes uit te zijn. Toch houdt hij alles goed in de gaten en de komst van enkele nieuwe mensen heeft duidelijk zijn interesse. Zo is de stad gevuld met nog meer kleurrijke types, waaronder revolverheld Wild Bill Hickock (Keith Carradine) en zijn maatje Calamity Jane (Robin Weigert). Al met al een divers gezelschap dat zijn best moet doen met elkaar te leren leven.

Commentaar

Deadwood is een serie uit de stal van de Amerikaanse betaalzender HBO. De laatste jaren staan zij garant voor diverse series, vrijwel allemaal van hoge kwaliteit. Wat te denken van The Sopranos, The Wire, Rome, Band of Brothers, Six Feet Under en Sex and the City. Stuk voor stuk shows die zowel bij het publiek als de pers hoge ogen gooiden. Zoals hierboven te lezen is, speelt Deadwood zich af in het Wilde Westen, ten tijde van het jaar 1876. De show draait om de inwoners van het gelijknamige stadje, dat net zo snel uit de grond werd gestampt als de goudkoorts toesloeg bij mensen op zoek naar fortuin. Zoals we gewend zijn van HBO kenmerkt ook deze serie zich door een harde en realistische sfeer, waarin vloeken en naaktheid niet geschuwd worden. Diverse personages uit de show hebben echt bestaan, evenals het stadje zelf dat tegenwoordig nog te vinden is in South Dakota. De levensloop van sommige karakters wordt vrij nauwgezet gevolgd, maar met diverse feiten nemen de makers het minder nauw. Een mengeling dus van echte feiten en verzonnen gebeurtenissen. Eén van de belangrijkste karakters is ongetwijfeld Al Swearengen, een man die echt bestaan heeft, en in de show een soort van overziende rol heeft. De rol wordt meesterlijk neergezet door Ian McShane, die hiervoor diverse malen genomineerd werd en ook daadwerkelijk een Golden Globe in ontvangst mocht nemen. Andere karakters die echt bestaan hebben zijn Seth Bullock, Calamity Jane en de legendarische revolverheld Wild Bill Hickock. Het acteerwerk is van alle castleden van hoog niveau en op dat gebied is het echt genieten geblazen. Ook het schrijfwerk is uitstekend verzorgd. De schrijvers weten elke aflevering ons te vermaken met diverse verwikkelingen en intriges. Dat is ook feitelijk waar de serie om draait, echt veel actie komt niet voorbij. Dit stoort echter geen moment. De vele intriges zorgen immers voor genoeg vuurwerk en vooral de strijd tussen de diverse personages levert enkele leuke confrontaties op. Als laatste kunnen we nog melden dat het uiterlijk van de show uitstekend verzorgd is, iets dat bijdraagt aan de authentieke sfeer. Zowel sets als kostuums overtuigen en als kijker waan je jezelf midden in de straten van Deadwood.
Samenvattend kunnen we zeggen dat Deadwood een dikke aanrader is voor alle fans van dramaseries met veel intriges. Ook de westernfans komen ruimschoots aan hun trekken, met een realistische sfeer en dito optredens van de cast.

Alle twaalf afleveringen van het eerste seizoen zijn te vinden op deze uitgave, verdeeld over vier schijven. Deze worden verpakt in een fraai vormgegeven boxset, die uitklapbaar is en diverse afbeeldingen bevat uit de show.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, TV, Western
Regio: 2
Jaar: 2004
Speelduur: 640 min
Verpakking: Boxset
Resolutie: 576i (PAL)
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Duits
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Deens, Duits, Engels, En vele andere
Uitgever: Paramount Home Entertainment
EAN: 8714865558416

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De afleveringen staan anamorf op de schijven in het formaat 1.78:1. De kwaliteit van het beeld is prima te noemen. De show heeft een kenmerkend uiterlijk, met donkere kleuren en een lichte hoeveelheid grain. De scherpte van het beeld is uitstekend, alle beelden zijn goed te volgen. De donkere scènes soms wat minder, maar dit komt vooral door de gebruikte belichting. Fakkels en kaarslicht zijn veelgebruikte middelen en deze geven nu eenmaal minder licht dan kunstlicht. Dit alles draagt echter goed bij aan de sfeer. De straten van Deadwood komen in de avond en nacht over als een plaats waar je liever niet alleen wilt lopen. Zoals gezegd wordt er gebruik gemaakt van donkere kleuren in zowel kleding als sets. Dit is geheel in overeenstemming met het tijdsbeeld. De kleuren komen goed verzadigd over. De huidtinten ogen natuurlijk. Zwartniveau is voldoende, evenals contrast en schaduwdetail. Naast de genoemde filmgrain is er soms edge enhancement aanwezig. Compressie levert geen problemen op.
De afleveringen zijn verdeeld in zes hoofdstukken, de optionele ondertiteling staat iets te hoog in het beeld.

Geluidskwaliteit

Het geluid bij de beelden wordt verzorgd door een Dolby Digital 5.1 track (448 kb/s), onder andere in de originele Engelse taal. Het geluid concentreert zich vooral op de voorste kanalen, waar de dialogen netjes uit de centerspeaker komen. De frontspeakers geven de muziek en overige geluiden weer. Hier is een goede scheiding van de kanalen hoorbaar. De surrounds worden niet echt veel bij het geheel betrokken. Het geluid is dan ook niet te bestempelen als dynamisch en ruimtelijk, maar eerder als natuurlijk en detailrijk. Er zijn enkele korte momenten waar de surrounds wat omgevingsgeluiden laten horen. Het LFE-kanaal heeft ook niet veel te doen, het meeste laag is afkomstig uit de overige kanalen. Het geluid klinkt verder mooi helder en beschadigingen of ruis zijn niet aanwezig.

Extra's

De menu’s worden anamorf weergegeven in het formaat 1.78:1, met Dolby Digital 2.0 (224 kb/s) achtergrondgeluid.

Deze uitgave van het eerste seizoen bevat totaal geen extra’s. Dit in tegenstelling tot de Amerikaanse uitgave, die bestaat uit zes schijven. De zesde schijf is daar gereserveerd voor de extra’s en ook zijn er enkele audiocommentaren te vinden bij de afleveringen. Erg spijtig dat wij het zonder dit alles moeten doen.

Conclusie

Deadwood is een serie van de Amerikaanse zender HBO. De show draait om het gelijknamige stadje en zijn inwoners, ten tijde van het jaar 1876. Diverse kleurrijke personages hebben de stad uitgekozen, op zoek naar goud in de omringende bergen. Wetten gelden hier niet en daarom is deze stad een explosieve leefomgeving. De show weet te boeien dankzij sterke verhaallijnen en goed uitgewerkte personages. De cast zet zeer sterke rollen neer en op dit gebied valt er veel te genieten. Deze uitgave van het eerste seizoen heeft een prima beeld- en geluidskwaliteit, maar bevat geen extra’s.

Laatste reacties

Marcel v/d H.  |  10-09-2009

Bij Rome was men toch in eerste instantie van plan om het maar bij een seizoen te houden? Kun je het ook zo bekijken dat we er nog een cadeau hebben gekregen. ...
Lees meer >

Coen P.  |  10-09-2009

Carnivale --> Rome bedoel je? Tsja, erg zonde, maar bedrijfsmatig gezien best te begrijpen...
Lees meer >

vick86  |  09-09-2009

Geweldige serie dit! HBO staat altijd voor kwaliteit! Tja en series die na twee seizoenen gecand worden omdat ze te duur zijn en die vervolgens te vervangen do...
Lees meer >

Coen P.  |  08-09-2009

Geweldige serie dit! HBO staat altijd voor kwaliteit!
Lees meer >

Timothy  |  08-09-2009

Ah netjes, want deze serie verdient zonder twijfel meer kijkers. Eén van de toppers van HBO wat mij betreft, na Six Feet Under en The Sopraos.
Lees meer >

Marcel den Haan  |  08-09-2009

Zeker een briljante serie, maar ik snap niet goed waarom er nu opeens een review verschijnt van een serie die al jaren op dvd uit is. Ik had even niks te doen,...
Lees meer >

Timothy  |  08-09-2009

Zeker een briljante serie, maar ik snap niet goed waarom er nu opeens een review verschijnt van een serie die al jaren op dvd uit is.
Lees meer >

Mr. Incredible  |  08-09-2009

Leuk dat van deze briljante serie nu ook een review van is. Heb de serie nu meerdere malen gezien en het blijft boeiend. Jammer dat het maar 3 seizoenen kent....
Lees meer >

Bas Hokke  |  08-09-2009

Ik heb de hele serie in één adem uitgekeken. Prachtig sets, mooie natuurshots, kostuums zien er ook zeer verzorgd uit. De hele serie ademt gewoon kwaliteit uit....
Lees meer >

Jordy van Buel  |  08-09-2009

Zeker een serie die ik nog eens aan ga schaffen, tegenwoordig al voor een mooie prijs compleet te verkrijgen.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:0
8.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 16
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.