Chocolate

Recensent:
Marcel den Haan
01-09-2009

Totaalbeoordeling:

5.6
Blu-ray

Chocolate (Blu-ray)
Samenvatting

Zen (JeeJa Yanin) is een jong meisje dat samen met haar moeder woont. Ze is autistisch en afgesloten van de buitenwereld. Ze brengt veel van haar tijd door met het kijken van vechtfilms en het observeren van kickboxers die naast haar huis trainen. Dankzij haar bijzondere gave heeft ze zichzelf omgetoverd tot een ware vechtmachine. Dit talent komt goed van pas wanneer haar moeder ziek wordt. Geld om de ziekenhuisrekeningen te betalen is er namelijk niet. Daarom gaat Zen op zoek naar mensen die haar moeder geld schuldig zijn. Ze komt in contact met een plaatselijke gangsterbaas, die eens met haar moeder omging. Al snel heeft Zen hordes gangsters achter zich aan en moet ze al haar talenten gebruiken om hier heelhuids uit te komen.

Commentaar

Fans van vechtfilms weten precies wat ze kunnen verwachten na een blik op de hoes van Chocolate. Hier staat namelijk met grote letters: “van de makers van Ong-Bak”. Na het kijken van de film is de conclusie dan ook simpel: Chocolate is Ong-Bak met een vrouwelijke hoofdrolspeler. Zoals te verwachten valt stelt het verhaal vrij weinig voor. Deze keer krijgen we het leven te zien van een autistisch meisje dat zichzelf vechtkunsten heeft aangeleerd. Ze gebruikt dit talent om diverse mensen in elkaar te slaan, dit op een zeer spectaculaire manier. De vechtscènes zijn dan ook waar deze prent om draait, niks meer en niks minder. Het duurt even voor het geheel op stoom komt, maar als de eerste schoppen worden uitgedeeld, is er geen houden meer aan. Veel bewegingen hebben we al gezien in de twee andere producties van regisseur Prachya Pinkaew (Honour of the Dragon (Tom-Yung-Goong) en het eerder genoemde Ong-Bak), maar deze keer worden ze uitgevoerd door een klein vrouwtje. Actrice JeeJa Yanin meet slechts 1 meter 62, maar haar talent is groot. Ze heeft lang getraind voor deze rol en dat is haar zeker aan te zien. Haar bewegingen zijn gracieus en bikkelhard tegelijk. Menig tegenstander moet dan ook snel het onderspit delven. Diverse acteurs moesten het ziekenhuis opzoeken met verwondingen, aangevend hoe hard de vechtscènes echt zijn. Vooral het einde is goed gemaakt en bijna een half uur lang zit je als kijker op het puntje van je stoel. Het resultaat is één grote, lange vechtscène die qua kwaliteit tot de betere van de laatste jaren behoort. Voor de fans van martial arts valt er dus genoeg te genieten. Helaas valt bij films zoals deze het verhaal behoorlijk tegen. Ook hier is dat het geval. De eerste twintig minuten worden gebruikt om de geschiedenis van Zen uit de doeken te doen. Dit is allemaal nog wel te verteren, maar diverse scènes in het verloop van de film halen onnodig de vaart eruit. De makers vonden het blijkbaar nodig misdaadelementen in het verhaal te verwerken, iets dat afleidend werkt en niet past bij de rest van het verhaal. Ook verlopen de gebeurtenissen soms onlogisch en moet je als kijker sommige zaken voor lief nemen. Chocolate is dan ook echt een film voor de fans van martial arts. Mensen die genoten hebben van Tony Jaa in bijvoorbeeld Ong-Bak zullen zich ook wel vermaken met deze prent. Die mensen weten precies wat ze kunnen verwachten. Dat zijn kwalitatief zeer goede vechtscènes, met een matig verhaal als achtergrond.



Dutch Filmworks heeft Chocolate op DVD en Blu-ray Disc uitgebracht. Hieronder volgt de bespreking van de BD-uitgave.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Martial Arts
Jaar: 2008
Speelduur: 92 min
Verpakking: Amaray Blu-ray Disc keepcase
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.78:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Thais
  • DTS-HD MA 5.1 - Thais
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Dutch FilmWorks
EAN: 8715664066997

Extra's

  • Making Of
  • Trailers
  • Behind the Scenes
  • Interviews: Cast & Crew

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave heeft een 1.78:1 beeldformaat, een kleine aanpassing ten opzichte van het originele 1.85:1 formaat. Het beeld op deze Blu-ray Disc heeft een resolutie van 1920*1080p, waarbij het beeld progressief opgebouwd is. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van de SMPTE VC-1 videocodering. De beeldsnelheid is 24 beelden per seconde (de originele filmsnelheid). Dit laatste houdt in dat je geen last hebt van de vier procent versnelling, zoals die bij PAL DVD’s wordt toegepast.



Films uit het Verre Oosten laten vaak een beeldkwaliteit zien die wat soft oogt en waar kleuren wat minder fel overkomen. Ook Chocolate laat deze typische uitstraling zien, maar over het geheel genomen scoort de transfer een nette voldoende. Het beeld komt wat soft over, zeker in vergelijking met Westerse films op Blu-ray Disc. De mate van detail en diepte is echter wel voldoende. Vooral de donkere scènes zijn goed te volgen. Kleuren ogen natuurlijk, vooral de huidtinten. De makers maken gebruik van verschillende kleurenpaletten bij de verschillende locaties. Deze kleuren zien er goed uit, maar komen minder fel en natuurlijk over. Zwartniveau en schaduwdetail zijn voldoende. Het contrast is soms wat aan de hoge kant. Beeldruis is soms aanwezig, maar niet in die mate dat het afleidend werkt. De transfer is verder vrij van artefacten. Een nette beeldkwaliteit dus, maar wel één met die typische uitstraling zoals we die gewend zijn van films uit Aziatische landen.



De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

Op de uitgave zijn twee audiotracks te vinden, beide in de originele Thaise taal, namelijk een DTS-HD Master Audio 5.1 track (48 kHz/16 bit) en een standaard Dolby Digital 5.1 track (640 kb/s). De eerste is duidelijk de betere van de twee, vooral op het gebied van detail. De track richt zich voornamelijk op de voorste kanalen. Op enkele momenten zijn er wat effecten te horen uit de surrounds, maar dit is helaas te weinig om van een echt ruimtelijk geluid te spreken. Ook op het gebied van dynamiek komt de track tekort. Vooral het LFE kanaal wordt te weinig bij het geheel betrokken. Een film zoals deze kan flink profiteren van een flink portie laag uit de subwoofer, dit om de actiescènes meer impact te geven. Nu komen de trappen en slagen wat kaal over. De meeste geluidseffecten, zoals trappen en slagen, komen ook gewoon uit de centerspeaker. In mindere mate worden deze geluiden ook door de frontspeakers weergegeven. Een wat onevenwichtig geluid dus uit de voorste kanalen. De track laat wel detail horen, vooral tijdens de vechtscènes. Alle kleine geluidjes zijn goed te horen en dit geeft het geluid een meerwaarde. Ook de muziek klinkt prima. Dialogen komen uit de centerspeaker en zijn goed hoorbaar. De Dolby Digital track klinkt vergelijkbaar op het gebied van ruimtelijkheid en dynamiek. Ook hier is het laag te weinig aanwezig. De track klinkt voldoende, maar moet het qua detail afleggen tegen de DTS-HD track.

Extra's

Na het opstarten van de schijf wordt direct begonnen met de film. Tijdens het afspelen is een pop-up menu op te roepen, waar de instellingen te maken zijn en de extra’s te selecteren. De aanwezige extra’s worden weergegeven in de resolutie 1080i en het geluid is Dolby Digital 2.0 (224 kb/s).



Making Of (5 min.)

Een korte blik achter de schermen, tijdens vooral de actiescènes. We zien de cast en crew aan het werk en duidelijk wordt hoe gevaarlijk het opnemen van de film geweest moet zijn. Trappen en slagen komen echt aan en het gegooi met diverse voorwerpen zorgt voor enkele hachelijke momenten. De kijk achter de schermen wordt afgewisseld met korte stukjes commentaar door cast en crew. Leuk om te zien, maar helaas veel te kort.



Behind The Scenes (19 min.)

Wederom een blik achter de schermen, waar we de acteurs aan het werk zien tijdens de opnames. Ook komen nu de dialoogscènes aan bod. Deze keer geen cast en crew aan het woord, maar we kijken als kijker feitelijk mee over de schouder van de cameraman.



Interviews: Cast & Crew (23 min.)

Interviews met de leden van de cast en crew, zoals de regisseur en hoofdrolspeelster JeeJa Yanin. De betrokkenen vertellen hoe het was om deze film te maken en welke uitdagingen hierbij kwamen kijken. De interviews kunnen apart bekeken worden of allemaal achter elkaar.



Trailers (10 min.)

Trailers van vijf andere Dutch Filmworks uitgaven. De resolutie van de trailers is 1080p.

Conclusie

Chocolate vertelt het verhaal van het autistische meisje Zen. Zij heeft zichzelf leren vechten, een talent dat van pas blijkt te komen nu haar moeder ziek is. De rekeningen kunnen namelijk niet betaald worden en Zen gaat op zoek naar mensen die haar moeder geld schuldig zijn. Zoals vaker bij dit soort films is het verhaal ondergeschikt aan de vechtscènes. Het verhaal is hier zelfs vrij matig, maar de gevechten maken een hoop goed. Dit maakt van deze film wel een aanrader voor alleen de fans van martial arts. De vechtscènes zijn hard en realistisch. De Blu-ray Disc scoort op het gebied van beeld en geluid een nette voldoende. Het beeld oogt hier en daar soft en het geluid klinkt soms wat flets, maar toch nog altijd voldoende. Er zijn enkele extra’s aanwezig, maar te weinig om te overtuigen.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Dutch FilmWorks.

Lees meer

Laatste reacties

Edgar Smit  |  01-09-2009

Deze keer geen cast en crew aan het woord, maar we kijken als kijker feitelijk mee over de schouder van de cameraman.is dat niet zo bij elke film?
Lees meer >

Brlggs  |  01-09-2009

Het gaat dan ook om de makers van Ong Bak. Een onlogisch/rommelig verhaal is dan wel te verwachten. Deze films moeten het van hun actiescenes hebben, net als al...
Lees meer >

Peter van santbrink  |  01-09-2009

Op de een of andere manier vind ik de look van die Aziatische films wel wat hebben. Ik vind ze vaak zelfs filmischer ogen dan menig dure Hollywood blockbuster.....
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  01-09-2009

Op de een of andere manier vind ik de look van die Aziatische films wel wat hebben. Ik vind ze vaak zelfs filmischer ogen dan menig dure Hollywood blockbuster.....
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:7
Extra's:3
5.1

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 9
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.