Wrestler, The

Recensent:
Marcel den Haan
21-08-2009

Totaalbeoordeling:

7.7
Blu-ray

Wrestler, The (Blu-ray)
Samenvatting

In de jaren ’80 was Randy “The Ram” Robinson (Mickey Rourke) één van de grote sterren van het showworstelen. Nu -20 jaar later- worstelt hij nog steeds in kleine zalen, terend op zijn succes van vroeger. In zijn hart is hij nog steeds dezelfde man, alles gevend voor zijn sport en zijn fans. Maar zijn lichaam, oud en gekneusd, laat hem langzaam in de steek. Worstelen is het enige wat hem echt gelukkig maakt. De relatie met zijn dochter verloopt namelijk moeizaam en ook het leven buiten de ring, in de vorm van zijn werk in een eettent, valt Randy zwaar. Dan krijgt hij een aanbod om het nog een keer op te nemen tegen zijn grote rivaal. Deze partij zal hem weer op de kaart zetten, maar lichamelijke problemen kunnen wel eens een spelbreker gaan worden. Randy zal moeten beslissen of de sport het waard is om zijn leven te riskeren.

Commentaar

The Wrestler is een film van Darren Aronofsky, regisseur van onder andere The Fountain, Pi en Requiem for a Dream. Met de hier besproken film levert hij een bijzonder sterke prent af. Het verhaal draait om een in verval geraakte worstelaar, meesterlijk neergezet door oude rot Mickey Rourke. Hoewel de film vaak wordt neergezet als worstelfilm, draait het verhaal meer om persoonlijk drama. De hoofdpersoon is iemand die moeilijk kan accepteren dat hij ouder wordt. Worstelen doet hij dus niet alleen in de ring, maar in zijn hele leven. Het verhaal speelt zich dus af in de wereld van het showworstelen, een in Amerika gigantisch grote sport. Volgens kenners zet de film deze wereld vrij nauwkeurig neer, met alle negatieve zaken die hierbij komen kijken. De hoofdpersoon ontziet zichzelf dan ook niet en verkoopt feitelijk zijn lichaam voor zijn werk. Het injecteren van anabolen, zelfverminking, het komt allemaal voorbij. De worstelscènes zijn uitstekend gemaakt en komen realistisch over. Liefhebbers van deze sport komen dan ook zeker aan hun trekken. Maar zoals gezegd is The Wrestler meer een drama en karakterstudie van de hoofdpersoon. Dit karakter wordt neergezet door Mickey Rourke, een optreden waarvoor hij een Oscarnominatie in ontvangst mocht nemen. Sean Penn streek uiteindelijk de eer van het winnen op, maar kijkend naar het optreden van Rourke, had ook hij zeker aanspraak op het begeerde beeldje. De rol is hem dan ook op het lijf geschreven. Zijn eigen leven vertoont opmerkelijke overeenkomsten met dat van Randy ‘The Ram’ Robinson, iets dat zeker bijgedragen moet hebben aan de kwaliteit van zijn optreden. Rourke heeft over de jaren de nodige fysieke en mentale klappen te verduren gekregen. Zijn uiterlijk is dan ook vrij bizar, zeker in vergelijking met zijn voorkomen in zijn topjaren in de jaren ’90. Dit alles maakt zijn optreden extra realistisch. Soms heb je als kijker zelfs het idee dat je kijkt naar het leven van Mickey Rourke zelf, niet dat van Randy Robinson. Dit optreden alleen is al een kijkbeurt waard. Gelukkig krijgt Rourke genoeg steun en hoeft hij de prent niet alleen te dragen. Zo zien we onder andere Marisa Tomei in de rol van een erotische danseres. Ook zij zet een bijzonder sterke rol neer, waarvoor ook zij een Oscarnominatie kreeg. De twee acteurs lijken elkaar goed aan te vullen en de onderlinge chemie is sterk. De rol van de dochter van Robinson wordt neergezet door Evan Rachel Wood, ook zij speelt erg sterk.

Samenvattend kunnen we zeggen dat The Wrestler een bijzondere film is geworden. Het verhaal is pakkend en de tragiek druipt van het scherm. Vergane glorie is wat de klok slaat en de film ademt realisme en drama uit. De documentaireachtige manier van filmen draagt hier nog eens extra aan bij. De optredens van de acteurs zijn erg sterk, dit in combinatie met het sterke verhaal, pakt de kijker bij de strot. Een film die eigenlijk iedereen gezien moet hebben en één van de betere van 2008.



Dutch Filmworks heeft The Wrestler op DVD en Blu-ray Disc uitgebracht. Hieronder volgt een bespreking van de BD-uitgave.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Drama, Sport
Jaar: 2008
Speelduur: 109 min
Verpakking: Amaray Blu-ray Disc keepcase
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Dutch FilmWorks
EAN: 8715664065730

Extra's

  • Trailers
  • Interviews: Cast & Crew
  • Within The Ring

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave heeft het originele 2.35:1 beeldformaat. Het beeld op deze Blu-ray Disc heeft een resolutie van 1920*1080p, waarbij het beeld progressief opgebouwd is. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van de SMPTE VC-1 videocodering. De beeldsnelheid is 24 beelden per seconde (de originele filmsnelheid). Dit laatste houdt in dat je geen last hebt van de vier procent versnelling, zoals die bij PAL DVD’s wordt toegepast.



The Wrestler heeft een documentaireachtige stijl van filmen, iets dat ook terug te zien is in de beeldkwaliteit. Filmgrain is vrij veel aanwezig, maar dit past bij de sfeer van de film en is bovendien zoals de regisseur het bedoeld heeft. De kleuren ogen fel en goed verzadigd. Het vrij vaak voorbijkomende bloed is mooi diep van kleur, evenals de gekleurde outfits van de worstelaars. Huidtinten komen natuurlijk over. Het beeld is vrij scherp en laat redelijk veel detail zien. De transfer heeft dus weinig last van de veel voorkomende grain. Diepte is ook aanwezig, maar niet zoals we gewend zijn bij topuitgaven op Blu-ray Disc. Veel is toe te schrijven aan de manier van filmen. In vergelijking met de Amerikaanse uitgave van de film, beoordeeld na het kijken van deze uitgave, laat deze Nederlandse uitgave minder detail zien. Ook oogt het beeld iets minder scherp en diep. Een echte verklaring is hiervoor niet te vinden, misschien het gebruik van een andere videocodec. Echt schokkend zijn de verschillen echter niet, deze uitgave voldoet uitstekend. Het zwartniveau, contrast en schaduwdetail zijn ruim voldoende te noemen. De donkere scènes zijn uitstekend te volgen en het aanwezige zwart oogt mooi diep van kleur. Buiten de filmgrain zijn er geen artefacten aanwezig. Op het eerste gezicht is deze transfer geen topper. Toch is het beeld een goede afspiegeling van de wensen van de regisseur. Daarom is deze transfer van een goede kwaliteit, ook al is hij niet te vergelijken met andere recente films. Het beeld is erg stilistisch, iets dat het realistische gehalte verhoogt.



De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

Voor het geluid is er de keuze uit twee geluidssporen, namelijk een DTS-HD Master Audio 5.1 track (16 bit/48 kHz) en een Dolby Digital 5.1 track (640 kb/s), beide in de originele Engelse taal. De DTS-HD track is duidelijk de betere van de twee. De track klinkt meer dan uitstekend en laat een dynamisch en ruimtelijk geluidsbeeld horen. Gedurende de gehele film worden de surrounds bij het geheel betrokken. Bij de rustige scènes voor het neerzetten van ambiance en omgevingsgeluiden. Tijdens de worstelscènes is hier het aanwezige publiek te horen en de effecten. De dialogen zijn goed verstaanbaar, ze komen netjes uit de centerspeaker. De frontspeakers laten het overige geluid horen. Hier is een breed stereogeluid te horen, met een goede scheiding van de kanalen. De track kenmerkt zich bovendien door het hoge detail. Alle kleine geluidjes zijn goed hoorbaar. Het geluid klinkt bovendien erg natuurlijk, goed gemixt en sfeerverhogend. De Dolby Digital track mist het detail van de HD track. Ook op het gebied van ruimtelijkheid komt de track tekort.

Extra's

Na het opstarten van de schijf wordt direct begonnen met de film. Tijdens het afspelen is een pop-up menu op te roepen, waar de instellingen te maken zijn en de extra’s te selecteren. De aanwezige extra’s worden weergegeven in de resolutie 1080i en het geluid is Dolby Digital 2.0 (224 kb/s).



Within The Ring (42 min.)

Een uitgebreide documentaire die ingaat op het maken van de film. Alle aspecten komen aan bod, zoals het verhaal, de opnames en de acteurs. Veel aandacht is er uiteraard voor de worstelscènes, waar de makers vertellen welke moeilijkheden hierbij kwamen kijken. Verder komen ook het uiterlijk van de film en de muziek voorbij.



Interview: Cast & Crew (77 min.)

Deze extra is verdeeld in drie gedeelten, namelijk een interview met regisseur Darren Arofnosky en twee met acteur Mickey Rourke. De interviews zijn lang en de vraagsteller gaat diep in op het maken van de film. We leren veel over het maken van de film en vooral hoe Arofnosky en Rourke de opnames beleefd hebben. Interessant om te zien.



Trailers

Hier zijn vijf trailers te bekijken van andere Dutch Filmworks uitgaven.

Conclusie

The Wrestler vertelt het verhaal van een worstelaar die al jaren op zijn retour is. Hij blijft echter worstelen, aangezien dit het enige is wat hem gelukkig maakt. De film weet te pakken met een mooi verhaal en sterke optredens van de cast. Vooral Mickey Rourke zet een erg sterke rol neer. De prent is meer een drama dan een worstelfilm, maar fans van de sport zullen zich zeker vermaken. De worstelscènes zijn goed gemaakt, bovendien hard en realistisch. De BD-uitgave heeft een goede beeldkwaliteit en één die past bij het idee van de regisseur. Ook het geluid is van hoog niveau en tot slot zijn er twee interessante extra’s aanwezig.

Laatste reacties

venom  |  08-07-2011

weet soms iemand waar ik deze kan vinden met de oude blu ray cover? niet die van the expendables collection
Lees meer >

TheGodfather  |  25-08-2009

Geweldige film, behoort absoluut tot de top van dit jaar.
Lees meer >

Hayko de Boer  |  23-08-2009

nee klopt, maar als je in Amerika een film maakt over een (voor Amerikanen) moeilijk onderwerp waar ze niet over kunnen praten. Zoals films over homo's (Brokeba...
Lees meer >

Marc T.  |  23-08-2009

100% mee eens, blij dat de Academy er niet intrapte bij I Am Sam, maar een oscar voor MILK vond ik zelfs overdreven. Vond dat of Rourke hem had moeten krijgen o...
Lees meer >

Daan de G.  |  23-08-2009

Volgens mij is Rourke de Oscar puur en alleen misgelopen omdat de academy geen herhaling wilde van zijn Golden Globe speech. Penn krijgt nog een Oscar als hij...
Lees meer >

Marc T.  |  22-08-2009

nee klopt, maar als je in Amerika een film maakt over een (voor Amerikanen) moeilijk onderwerp waar ze niet over kunnen praten. Zoals films over homo's (Brokeba...
Lees meer >

Bas Hokke  |  22-08-2009

mwah, Sean Penn was niet bepaald in pannekoek in Milk... nee klopt, maar als je in Amerika een film maakt over een (voor Amerikanen) moeilijk onderwerp waar z...
Lees meer >

Bas Hokke  |  22-08-2009

Een geweldige film, een van de beste, zoniet de beste film van de afgelopen jaren, Rourke speelt subliem in deze film, en niemand anders had deze rol kunnen nee...
Lees meer >

Ron-G  |  22-08-2009

Een geweldige film, een van de beste, zoniet de beste film van de afgelopen jaren, Rourke speelt subliem in deze film, en niemand anders had deze rol kunnen nee...
Lees meer >

Coen P.  |  22-08-2009

Rourke had hier trouwens de Oscar voor moeten krijgen. mwah, Sean Penn was niet bepaald in pannekoek in Milk...
Lees meer >

Nyarlathotep  |  21-08-2009

Ik heb de hd-rip gezien, en het is zeker wel de moeite waard. Ik begrijp alleen niet waarom onze uitgave weer minder moet zijn. Je moet met br's nog beter oplet...
Lees meer >

jeanreno  |  21-08-2009

Geweldige film, maar ik twijfel of in dit geval Blu-Ray een toegevoegde waarde heeft (filmmateriaal, manier van filmen en dan ook nog eens mindere kwaliteit tov...
Lees meer >

Marc T.  |  21-08-2009

Schitterende film en deze wil ik dan ook z.s.m. op br hebben :D Rourke had hier trouwens de Oscar voor moeten krijgen.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Grof DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:5
6.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 23
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.