Valkyrie

Recensent:
Marcel den Haan
11-08-2009

Totaalbeoordeling:

6.1
Blu-ray

Valkyrie (Blu-ray)
Samenvatting

Kolonel Claus von Stauffenberg (Tom Cruise) is officier in het Duitse leger ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Hoewel hij militair in hart en nieren is, kan hij zich niet verenigen met de ideeën van Adolf Hitler. In 1943 raakt hij zwaargewond tijdens gevechten in Noord-Afrika, waar hij op dat moment gelegerd is. Hij raakt een oog en zijn rechterhand kwijt, verwondingen die hem doen terugkeren naar zijn vaderland. Hier raakt hij betrokken bij een samenzwering om Adolf Hitler uit de weg te ruimen. Enkele hoge Duitse officieren delen namelijk de ideeën van Von Stauffenberg dat Hitler te radicaal is en slecht voor het land. De betrokkenen stellen een plan op, waarbij de Führer door een bom om het leven wordt gebracht. Nu moet nog iemand worden gevonden die de bom tot ontploffing zal brengen, een taak die wel eens bij Von Stauffenberg terecht zou kunnen komen.

Commentaar

Veel is inmiddels gezegd en geschreven over Valkyrie, de film van Bryan Singer (Superman Returns, X-Men 1 en 2 over de aanslag op Adolf Hitler. Aan de ene kant zijn er de positieve berichten, maar aan de andere ook de kritiek. De casting van Tom Cruise was hier één van, zelfs de Duitse regering toonde zich niet bereid mee te werken. De betrokkenheid van Cruise bij de Scientology kerk was hier verantwoordelijk voor, maar uiteindelijk werd toch toestemming gegeven om te filmen in Berlijn. Gelukkig maar, want Valkyrie mag best gezien worden. We kunnen wel meteen stellen dat de prent geen echte klassieker is geworden, maar Singer weet andermaal te overtuigen met zijn geleverde werk. Ten eerste is het uiterlijk van de film uitstekend verzorgd. Grootse sets, fraaie kostuums en aandacht voor detail leveren een mooi plaatje op. Ook hebben de makers kosten nog moeite gespaard om alles authentiek over te laten komen. Denk hierbij aan de uniformen, voertuigen en gebouwen. Ook het verhaal volgt nauwgezet de ontwikkelingen in Nazi Duitsland van 1943 tot 1944. Ondanks het feit dat veel mensen al weten hoe het allemaal zal verlopen, blijft het geheel toch interessant om naar te kijken en wordt er genoeg spanning opgebouwd. Het eerste gedeelte van de film wordt vooral gebruikt om het verhaal uit te zetten en hoe alle betrokkenen bij elkaar kwamen. Het tweede deel verloopt wat sneller en de spanning wordt langzaam opgevoerd. Toch is ook het script de oorzaak van het uitblijven van een echte topperstatus. De karakters worden namelijk niet genoeg uitgediept om als kijker echt mee te kunnen leven. Zo krijgen we nauwelijks informatie over de achtergrond van Von Stauffenberg, toch een belangrijke oorzaak voor zijn denkbeelden. Ook van de overige betrokkenen krijgen we niet te horen waarom ze hun eigen leven op het spel willen zetten om Adolf Hitler te vermoorden. Deze minpunten lijken misschien klein, maar ze maken wel het verschil tussen een echte topper of “slechts” een degelijke film. Nu zien we als kijker alleen een stel officieren een aanslag beramen op Hitler, het waarom blijft pijnlijk achterwege. Veel kritiek was er ook op de dialogen. Alle acteurs spreken Engels in de film, de meeste met een Engels accent, Tom Cruise in zijn onvervalst Amerikaans. Deze mengeling van accenten, en het spreken van Engels in het geheel, was voor veel mensen een afknapper. Ondergetekende had hier echter weinig last van, zeker niet genoeg om de kijkervaring te verpesten.

De cast van Valkyrie bestaat uit enkele bekende en grote namen. Tom Cruise is al genoemd en hij voldoet als Kolonel von Stauffenberg. Echt op zijn plaats lijkt hij echter niet helemaal te zijn. Verder zien we bekende acteurs als Kenneth Branagh, eindelijk weer eens te zien in een grote film, Terence Stamp, Bill Nighy en Tom Wilkinson. De eerste twee mannen worden helaas wat onderbenut, maar het viertal weet de film deels te redden met hun bevlogen optredens. Uiteraard moeten we ook melding maken van de aanwezigheid van onze nationale trots, Carice van Houten. Nadat ze eerder volledig uit Body of Lies was geknipt, kunnen we haar nu wel aan het werk zien in een grote buitenlandse film. De rol van de vrouw van Claus von Stauffenberg zet ze prima neer, maar haar speelduur is te kort om een echt indruk te maken.

Valkyrie is een film geworden die prima oogt. Het fraaie uiterlijk, de grootse scènes, afgewisseld met intiemere momenten en de goede optredens maken de film een kijkbeurt waard. Een echte topper is het zoals gezegd niet geworden, maar echt vervelen zul je je ook niet met deze film.



Fox heeft Valkyrie zowel op DVD als Blu-ray Disc uitgebracht. Hieronder volgt een bespreking van de BD-uitgave.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Drama, Oorlog, Thriller
Regio: B
Jaar: 2008
Speelduur: 120 min
Verpakking: Elite Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.85:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar (2)
  • Dolby Digital 5.1 - Pools
  • Dolby Digital 5.1 - Tsjechisch
  • Dolby Digital 5.1 - Turks
  • DTS 5.1 - Duits
  • DTS 5.1 - Frans
  • DTS-HD MA - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Turks, En vele andere
Uitgever: Fox / MGM
EAN: 8712626042952

Extra's

  • Audiocommentaar (2x)
  • The Journey To Valkyrie
  • The Road To Resistance
  • The African Front Sequence
  • Taking To The Air
  • Recreating Berlin
  • The Valkyrie Legacy
  • Reel Pieces With Tom Cruise

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave heeft het originele 1.85:1 beeldformaat. Het beeld heeft een resolutie van 1080p, dus 1080 beeldlijnen progressief. Het beeld heeft 1920*1080 beeldpunten, dat is vijf keer het aantal beeldpunten van de DVD uitvoering. Deze Blu-ray Disc uitgave is een 50 GB double layer disc. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van H.264 / MPEG-4 AVC (Advanced Video Coding) compressiemethode. De beeldsnelheid is 24 beelden per seconde (de originele filmsnelheid). Dit laatste houdt in dat je geen last hebt van de vier procent versnelling, zoals die bij PAL DVD’s wordt toegepast.



Zoals veel films uit het genre heeft ook Valkyrie een wat uitgewassen uiterlijk. De kleuren zijn aangepast om het tijdsbeeld weer te geven, maar niet in de mate zoals te zien was bij onder andere Band of Brothers. De transfer oogt wisselend op het gebied van detail en diepte. Haarscherpe beelden met veel diepte worden afgewisseld met beelden die wat minder diep ogen. Kleinere details zijn hier minder goed zichtbaar. Ook is er soms wat beeldruis aanwezig, wat ervoor zorgt dat het detail op deze momenten wat minder is. Over het algemeen is het beeld echter prima van kwaliteit. De kleuren zijn zoals gezegd aangepast, maar de verzadiging is naar behoren. Huidskleuren komen natuurlijk over. In de kostuums en sets komen echte felle kleuren niet voor, geheel volgens het tijdsbeeld. Toch zijn er enkele momenten waarin de transfer qua kleuren kan laten zien waartoe het in staat is. Zo oogt het rood van bijvoorbeeld de Nazivlaggen mooi fel, waardoor ze er uitspringen en extra dreigend overkomen. De donkere scènes zijn goed te volgen, dankzij een goed schaduwdetail en contrast. Ook het zwartniveau is van goede kwaliteit. Naast de beeldruis zijn er geen artefacten aanwezig.



De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige soundtrack staat in DTS-HD Master Audio 5.1 formaat (24bit/48kHz) op de uitgave. De track klinkt uitstekend en werkt sfeerverhogend. Het grootste gedeelte van de film bestaat uit dialoog, maar toch zijn alle kanalen actief tijdens de gehele speelduur. De track klinkt dan ook erg dynamisch en ruimtelijk. De grote actiescène in het begin levert uiteraard veel vuurwerk op, waarbij effecten uit alle richtingen op je afkomen. Het LFE kanaal ondersteunt de scène met een donderend laag. Ook tijdens enkele rustige momenten blijft de subwoofer actief, zoals de scene waarin Von Stauffenberg met zijn gezin moet schuilen voor de bombardementen nabij hun huis. In de verte zijn de ontploffingen hoorbaar, weergegeven door een subtiel laag uit de subwoofer. Zoals gezegd betreft het een ruimtelijke track, niet alleen tijdens actiescènes. De surrounds zijn dan ook continue aanwezig met omgevingsgeluiden. De spreiding over de kanalen is één van de betere facetten van deze track. Dit zorgt ervoor dat je jezelf als kijker midden in de film waant. Het niveau van detail is prima, met veel kleine geluidjes die goed hoorbaar zijn en goed gedoseerd. De dialogen komen voornamelijk uit de centerspeaker. Soms zijn ze elders hoorbaar, overeenkomstig met posities van karakters op het scherm. Het volume van de dialogen is soms wat te laag, zeker in vergelijking met andere geluiden. Een prima track die goed past bij de film.

Extra's

Na het opstarten van de schijf kom je terecht in het hoofdmenu. Hier zijn alle instellingen te maken en de extra’s te selecteren. Tijdens het afspelen van de film is een pop-up menu op te roepen, waar je de optie hebt om terug te keren naar het hoofdmenu of de diverse instellingen direct te maken. Alle extra’s worden weergegeven met 1080i beeld en Dolby Digital 2.0 (192 kb/s) geluid, tenzij anders aangegeven.



Audiocommentaar

Op de schijf zijn twee audiocommentaren aanwezig. De eerste is ingesproken door regisseur Bryan Singer, acteur Tom Cruise en schrijver Christopher McQuarrie. Het trio vertelt veel over het maken van de film, de man Claus von Stauffenberg en wat ze wilden bereiken met enkele scènes en momenten. Een onderhoudend geheel met veel extra informatie over de film en de karakters.

Het tweede commentaar is verzorgd door wederom Christopher McQuarrie en zijn collega schrijver Nathan Alexander. Dit commentaar is wat technischer van aard, vooral over het hoe en waarom van diverse scènes. Ook gaan de twee in op de echte Claus von Stauffenberg en zijn motivaties.



The Journey To Valkyrie (15 min.)

Hier krijgen we een overzicht van de totstandkoming van de film, van de eerste ideeën en de eerste woorden op papier tot de opnames. De cast en crew vertellen over hoe het was om de film te maken en wat er allemaal kwam kijken bij het maken van de film.



The Road To Resistance: A Visual Guide (9 min.)

Een rondleiding door het leven van Claus von Stauffenberg en de plaatsen in Duitsland waar hij woonde en werkte. Erg interessant om te zien en bovendien gepresenteerd door de kleinzoon van Von Stauffenberg.



The African Front Sequence (7 min.)

Een kijkje achter de schermen tijdens de opnames van de grote actiescène in het begin van de film. We krijgen te zien wat er allemaal komt kijken bij het opnemen van een scène zoals deze en tekst en uitleg van de cast en crew.



Taking To The Air (7 min.)

In de film worden veel oude en authentieke vliegtuigen gebruikt en hier krijgen we een overzicht van deze machines. De cast en crew vertellen hoe het was om met deze vliegtuigen te werken en wat het deed voor het uiterlijk van de film.



Recreating Berlin (6 min.)

Het Berlijn van voor de oorlog is niet hetzelfde als het Berlijn van na de oorlog, maar toch hebben de makers enkele locaties weten te vinden die nog in originele staat verkeerde. Onder andere het huis van Von Stauffenberg bestaat nog en hier is dan ook dankbaar gebruik van gemaakt.



The Valkyrie Legacy (114 min.)

Het absolute topstuk van deze uitgave is deze zeer uitgebreide documentaire over de aanslag en alle gebeurtenissen in de zomer van 1944. De documentaire begint met de opkomst van Hitler en het begin van de oorlog. Gaandeweg leren we meer en meer over de aanslag en de mensen die hierbij betrokken waren. De diepte die bij de film ontbrak komt hier wel terug. We komen veel te weten over de motivaties en levens van Von Stauffenberg en de overige betrokkenen. Zeer de moeite waard en op sommige vlakken zelfs beter als de film, hoewel een speelfilm en documentaire moeilijk te vergelijken zijn.

De documentaire heeft een resolutie van 1080p.



92nd Street Y: Reel Pieces With Tom Cruise And Bryan Singer (38 min.)

Tom Cruise en Bryan Singer nemen plaats op het podium en beantwoorden vragen over het maken van de film en het verhaal. Veel zaken werden al behandeld in de andere extra’s, maar toch nog altijd interessant om te zien. De speelduur is wat aan de lange kant, aangezien het geheel soms wat saai en langdradig kan overkomen.

Deze extra heeft een resolutie van 480p.

Conclusie

Claus von Stauffenberg is officier in het Duitse leger ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Hij leeft in onvrede met het beleid van Adolf Hitler en de gevolgen die dit heeft voor zijn land. Hij komt in contact met enkele hoge officieren die zijn denkbeelden steunen. De groep beraamt een aanslag op het leven van de Führer. De film volgt vrij nauwgezet de gebeurtenissen tijdens de zomer van 1944, maar mist de diepgang om van de film een echte topper te maken. Wat overblijft is een wat standaard thriller die netjes de regels van Hollywood volgt. De Blu-ray Disc heeft een goede beeld en geluidskwaliteit en ook de extra’s zijn goed verzorgd. Vooral de lange documentaire is erg interessant en biedt meer achtergrondinformatie. Een prima uitgave van een film die weet te vermaken, maar niet blijft hangen.

Laatste reacties

Tim k  |  25-08-2009

Dit was voor mij toch ook een behoorlijke tegenvaller. De 'Koch' versie was authentieker imo. Wat wel goed naar voor kwam, was de spanning, angst, wanhoop en ho...
Lees meer >

Marcel den Haan  |  13-08-2009

. Maar ik zal de BD wel een keer aanschaffen, die docu lijkt me sowieso wel interessant! Hij is zeker interessant. Je krijgt dan heel goed te zien waarom de ...
Lees meer >

-Jaap-  |  13-08-2009

Haha, ik dacht toen echt: DEUTSCH SPRECHEN, DICH, SCHEISSE!:x En die openingscene, zo'n typische PG-13 oorlogsfilm...:x Maar ik heb me wel vermaakt, al zoud...
Lees meer >

Patrick van den Hul  |  13-08-2009

Schoten jullie ook spontaan in de lach toen de film 3 zinnen in het Duits begon en vervolgens 'vloeiend' overging in Engels om aan te geven dat men toch echt Du...
Lees meer >

Raymond Gelmers  |  13-08-2009

Dat er engels gesproken word vind ik eigenlijk geen probleem. Stoor ik me niet aan. Er gaat wel een stuk authenticiteit verloren; juist hetgeen wat voor mij ...
Lees meer >

Raymond Gelmers  |  13-08-2009

Je kan 'm ook in het Duits nagesynchorniseerd beluisteren!:mrgreen: Haha, ja dat is leuk om es te proberen :P Gewoon nstug om die niet correct bewegende l...
Lees meer >

-Jaap-  |  13-08-2009

Dat er engels gesproken word vind ik eigenlijk geen probleem. Stoor ik me niet aan. Je kan 'm ook in het Duits nagesynchorniseerd beluisteren!:mrgreen:
Lees meer >

Jeroen D  |  13-08-2009

Ik vond het een goeie onderhoudende film. Inderdaad jammer dat er Engels gesproken wordt maar dat is ook het enige minpunt voro mij. Geen spijt van de aanschaf...
Lees meer >

Raymond Gelmers  |  13-08-2009

Ik vond het een goeie onderhoudende film. Inderdaad jammer dat er Engels gesproken wordt maar dat is ook het enige minpunt voro mij. Geen spijt van de aanschaf...
Lees meer >

HUYG  |  13-08-2009

Om bij die laatste zin aan te haken. Groot nadeel is dat veel mensen de afloop al kennen (dat het slecht afloopt voor de zgn good-guys). Ik heb ergens eens gele...
Lees meer >

Nyarlathotep  |  12-08-2009

Mijn verwachtingen voor deze film waren laag, en na het kijken kan ik zeggen dat dat gevoel precies werd waargemaakt. Het begint al bij de opening... Cruise die...
Lees meer >

Aart v. Grootheest  |  11-08-2009

Ik het voor de film spreken dat ik het een "moedige" film vind om te maken voor Tom Cruise en Fox. Op voorhand niet echt een commercieel thema voor een Amerikaa...
Lees meer >

HUYG  |  11-08-2009

Verwachtte weinig van deze film: ben niet zo'n fan van Tom Cruise en daarbij ook in het Engels. Moet zeggen dat ik het na Minority Report een van de betere vert...
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  11-08-2009

te·rug bw 1 weer naar het punt van uitgang: ~ naar huis; hij heeft zijn fiets ~ weer in bezit; heb je ~ ve tientje? nl. wisselgeld; daar had hij niet van ~ daar...
Lees meer >

Patrick van den Hul  |  11-08-2009

Ik vind het verhaal beter verteld in de Duitse versie; Wat overigens een TV film is en dus nooit het budget kan halen van de Hollywood versie; verder vind ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:8
5.1

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 19
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.