My Blueberry Nights

Recensent:
Patrick van den Hul
13-08-2009

Totaalbeoordeling:

5
DVD

My Blueberry Nights (DVD)
Samenvatting

Elizabeth (Norah Jones) is een jonge vrouw, verdwaald in het leven. Haar relatie is net verbroken, nadat ze is bedrogen door haar vriend. Ze kon zich niet voorstellen hoe ze zonder hem moet leven, maar nu zal het toch moeten. Ze heeft een goede vriend gevonden in bareigenaar Jeremy (Jude Law), wiens charmante voorkomen haar op haar gemak stelt. Elizabeth laat Jeremy echter achter wanneer ze aan een lange reis door de VS begint, op zoek naar de ware betekenis van de liefde. Daar werkt ze in twee baantjes tegelijk, overdag en ‘s nachts, omdat ze de slaap toch niet kan vatten. Tijdens deze trip komt ze kleurrijke figuren tegen, zoals de dronken politieagent Arnie (David Strathairn) die het niet kan accepteren dat het huwelijk met zijn vrouw Sue Lynne (Rachel Weisz) over is. En de compulsieve gokster en leugenaarster Leslie (Natalie Portman), die Elizabeth een lucratief aanbod doet. Zal Elizabeth tijdens deze reis vinden waar ze naar op zoek is?

Commentaar

Wong Kar Wai heeft naam gemaakt in Hong Kong met films als het romantische In the Mood for Love en het futuristische 2046. Deze sfeervolle en visueel bijzondere producties vonden ook een publiek in de rest van de wereld, met als resultaat de overstap van Wong naar de VS. De voertaal is ditmaal Engels en de gehele bezetting bestaat uit westerse acteurs, maar de productie van My Blueberry Nights is nog steeds in Chinese handen. Er is wel een belangrijke switch gemaakt in de crew, vaste cameraman Christopher Doyle is namelijk vervangen door Darius Khondji (vooral bekend van zijn samenwerkingen met David Fincher). Deze verandering is in de praktijk nauwelijks merkbaar, gezien de visuele stijl van Wongs eerdere films op nauwgezette wijze wordt gekopieerd. Dit betekent onder andere veel kleurgebruik (vooral felle, primaire kleuren), neonlichten en slowmotion shots. My Blueberry Nights is daarmee nog altijd visueel bijzonder, maar de kenmerkende stijl lijkt minder goed te passen bij het weidse Amerika, in tegenstelling tot de nauwe straten van Hong Kong. De cast die Wong voor zijn nieuwe avontuur heeft weten te strikken, is niets minder dan indrukwekkend. Waarom hij echter per se zangeres Norah Jones in de hoofdrol wilde hebben – die in deze film haar acteerdebuut maakt – mag Joost weten. Haar gouden keeltje zorgt voor stijlvolle achtergrondmuziek, maar van acteren heeft ze weinig kaas gegeten. Ze heeft zonder meer de juiste uitstraling voor deze rol en ze doet haar best, maar het scala aan emoties dat ze op overtuigende wijze kan tonen is simpelweg te beperkt. Haar tegenspeler Jude Law speelt weer eens de charmante playboy en zorgt daarmee voor weinig nieuws onder de zon. Rachel Weisz heeft een kleine rol en voelde blijkbaar dat ze hiervoor moest compenseren door enorm te overacteren. Zelf Natalie Portman, eigen altijd wel op dreef, lijkt niet goed gecast. Al is haar performance zeker genietbaar. Eigenlijk de enige die imponeert is David Strathairn, maar het blijft een bijrol waardoor hier maar een deel van de film van valt te genieten. Toch is My Blueberry Nights geen mislukking te noemen. Het steekt bleekjes af bij Wongs eerder werk, maar als je het los hiervan kunt beoordelen, blijft er een heel aardige, sfeervolle film over. Het bijzondere kleurgebruik, de zeer accurate plaatsing van muziek en de algehele stemming die de film uitstraalt, maken het tot een ontspannende ervaring. Bovendien kan Wong op deze manier een nieuw publiek aanspreken dat wellicht nieuwsgierig raakt naar zijn eerdere werk. En dat is alleen maar toe te juichen.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Romantiek
Regio: 2
Jaar: 2007
Speelduur: 91 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Resolutie: 576i (PAL)
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Frans
Uitgever: A-Film Home Entertainment
EAN: 8716777926284

Extra's

  • Trailers
  • Interview

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het beeld wordt op anamorfe wijze gepresenteerd in de originele beeldverhouding van 2.35:1. De transfer maakt zonder meer indruk. Het is geen demonstratiemateriaal vanwege de bijzondere visuele stijl, maar de stijlkeuzes worden accuraat vertaald. Scherpte en detaillering zijn uitstekend, afgezien van de shots die bewust onscherp en vertraagd zijn. Daarnaast maken vooral kleurgebruik en contrast indruk, deze spatten van je scherm af. Er is sprake van veel donkere scènes, maar het schaduwdetail houdt op deze momenten prima stand. Er is zo nu en dan een aanzienlijke hoeveelheid grain aanwezig in het beeld, maar dit draagt alleen maar bij aan de sfeer. Van artefacten of beschadigingen is totaal geen sprake.
My Blueberry Nights is verdeeld in een wat karige 11 hoofdstukken. De Nederlandse ondertiteling is goed verzorgd en staat mooi onder in beeld.

Geluidskwaliteit

Er is Engelse en Franse audio aanwezig op de DVD, beide in Dolby Digital 5.1 formaat (448kb/s). Dialogen staan centraal in deze film en worden goed weergegeven vanuit de middelste speaker. Ook is er sprake van opvallend subtiele ambiance effecten, ook uit de achterste speakers. De sfeervolle muziek komt uit alle speakers en is voorzien van een mooi, gecontroleerd laag. Bij momenten had het allemaal wel een tikkeltje krachtiger gemogen. Een prima verzorgde audiotrack, die nergens uitblinkt maar de beelden goed ondersteunt.

Extra's

Er is een tweetal extra’s beschikbaar, direct te benaderen vanuit het hoofdmenu.

Interview met regisseur Wong Kar Wai (3½ min.)
Met een lengte van slechts een paar minuten, die ook nog eens voor de helft uit filmfragmenten bestaat, is dit eigenlijk nauwelijks een extra te noemen. In een spaarzaam aantal zinnen zegt Wong wat over zijn bedoelingen met deze film. Het beeld is niet-anamorf en voorzien van Engelse Dolby Digital 2.0 audio (192kb/s) en Nederlandse ondertiteling.

Trailers
Een trailer van de hoofdfilm en van een drietal andere films. De beeldformaten variëren en de trailers zijn voorzien van DD2.0 (192kb/s) audio. Er is Nederlandse ondertiteling beschikbaar.

Conclusie

Elizabeth heeft net haar relatie zien stranden en vertrekt op een roadtrip om de ware betekenis van de liefde te ontdekken. Dit staat garant voor bijzondere ontmoetingen. Won Kar Wai maakt – zoals vele Europese en Aziatische regisseurs voor hem – zijn Engelstalige debuut in Hollywood. Hij heeft hiervoor de beschikking over een indrukwekkende cast, maar toch is deze productie een stuk minder dan zijn voorgangers. Een slechte film is het echter zeker niet en My Blueberry Nights is een toegankelijke inleiding in het oeuvre van Wong. De DVD is op technisch gebied prima verzorgd, maar de extra’s mogen geen naam hebben.

Laatste reacties

Richard B.  |  16-08-2009

Visueel is ie wel heel mooi (ook door de cast) en op het acteerwerk heb ik weinig aan te merken. Maar als je me nu (nadat ik hem een paar maanden geleden gezien...
Lees meer >

Coen P.  |  15-08-2009

Niet slecht, niet goede deze film.
Lees meer >

Dai  |  15-08-2009

Gekocht op blu-ray, uk-import. Prachtige beelden maar ik kom niet door de dialogen heen. In het Engels komt het allemaal wat pretentieus/geforceerd over, wellic...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Drugs Anamorf Dolby Digital 4.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:1
3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 8
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.