Vinyan

Recensent:
Koen Koene
07-08-2009

Totaalbeoordeling:

3.7
Blu-ray

Vinyan (Blu-ray)
Samenvatting

Jeanne (Emmanuelle Béart) en haar man Paul (Rufuss Sewell) treuren nog altijd om hun vermiste zoontje. Hij was een van de slachtoffers van een tsunami. Het lijkje is nooit gevonden. Maar dan duikt er een video op, gemaakt in de Birmese jungle, waarop Jeanne haar zoontje meent te herkennen. Maar het is moeilijk te zien. Ze ziet maar één mogelijkheid om te verifiëren dat haar zoontje nog leeft, namelijk op zoek gaan naar de locatie waar de opnames gemaakt zijn. Jeanne en Paul gaan op zoek naar Thaksin Gao (Petch Osathanugrah), de man die kan helpen bij de zoektocht. Jeanne wordt steeds wanhopiger, maar uiteindelijk brengt Gao hen tot diep in de Birmese jungle. Zullen ze hun zoontje ooit nog terugzien?

Commentaar

Vinyan is geschreven en geregisseerd door de Belgische Fabrice Du Welz, die een aantal jaar geleden op filmfestivals hoge ogen gooide met horrorfilm Calvaire (2004). Afgaande op de toon die wordt gezet in de trailer van Vinyan verwacht je een spannende psychologische thriller/horrorprent die zich afspeelt in de Birmese jungle. Dat blijkt echter enorm tegen te vallen. Het grootste gedeelte van Vinyan gebeurt er namelijk weinig boeiends. Vader en moeder zijn op zoek naar hun vermiste zoontje, vermoeden dat hij in de Birmese jungle zit en belanden uiteindelijk samen met hun gids in een schijnbaar verlaten dorpje. Op dat moment heb je nog een kwartier van de film te gaan. In dit resterende kwartier komt er eindelijk iets van spanning om de hoek kijken, maar ook dan is de film uitermate onbevredigend. De enige reden dat je het tot zover hebt volgehouden is dat je jezelf afvraagt waar het allemaal naartoe gaat. En uiteindelijk komt het wel tot een soort van slotconfrontatie, maar een goede verklaring voor hetgeen je te zien krijgt ontbreekt. Een verhaal dat weinig om het lijf heeft, een slaapverwekkende aanloop en een onbevredigend einde; niet bepaald de kenmerken van boeiende film. De potentie in het verhaal is zeker aanwezig, maar wordt jammer genoeg niet benut. En dus is Vinyan aan het einde van de rit simpelweg anderhalf uur verspilde tijd. Naar onze mening in ieder geval. Er zijn echter ook talloze positieve recensies over Vinyan geschreven, dus wellicht hebben we iets gemist. Of wellicht heeft het te maken met onze verwachtingen. Waarin we het overigens wel eens zijn met de positievere critici, is dat de in Thailand opgenomen film er prima uitziet. Ook het acteerwerk, van onder meer Emmanuelle Béart en Rufus Sewell, is naar behoren. Vooral Beárt zet een overtuigende rol neer, met name naarmate ze steeds verder richting de waanzin afzakt. Maar dat is in onze ogen niet voldoende om Vinyan aan te kunnen raden. Vooral niet als je op zoek bent naar een spannende psychologische thriller/horrorfilm.

Vinyan is verkrijgbaar op zowel DVD als Blu-ray Disc. Hieronder onze bespreking van de BD-uitgave.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Drama
Jaar: 2008
Speelduur: 92 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080i
Beeldverhouding: 2.35:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
  • DTS-HD MA 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands, Frans
Uitgever: Dutch FilmWorks
EAN: 5410865421608

Extra's

  • Making Of
  • Trailers

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave van Vinyan heeft de oorspronkelijke beeldverhouding van 2.35:1. Het High Definition beeld heeft een 1080i resolutie. Dit betekent dat het beeld interlaced is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten. De BD-uitgave bestaat uit een 25GB single layer disc (23GB beschreven). Voor de video-encoding is gebruik gemaakt van de H264/MPEG-4 AVC codec.

De HD-transfer van Vinyan schiet op een aantal fronten wat tekort. Bijvoorbeeld qua scherpte. Vaak oogt het beeld namelijk vrij soft en zijn de detaillering en scherpte beduidend minder dan we van BD gewend zijn. Deels is dit te wijten aan het interlaced karakter van het beeld, dat tot enige bewegingsonscherpte leidt. Een ander minpuntje is het matige schaduwdetail. Tevens is incidenteel enige compressieartefacting te zien (zoals posterisatie), maar dit is nauwelijks hinderlijk. Hetzelfde geldt voor een enkel wit spettertje dat sporadisch in het beeld opduikt. Meestal is de print namelijk erg schoon. Wat betreft de kleurweergave valt op dat het geheel vrij flets oogt. Dit is echter vermoedelijk een stijlkeuze van de regisseur en dus geen tekortkoming van de transfer. Dat geldt ook voor de aanwezige grain. Dat neemt niet weg dat de transfer als geheel bijzonder weinig indruk maakt. We komen dan ook niet verder dan een magere voldoende.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

De cover van Vinyan vermeldt dat het schijfje alleen niet-lossless DTS 5.1 geluid heeft, maar gelukkig blijkt dit een foutje te zijn. De BD-uitgave bevat namelijk wel degelijk lossless audio, en wel in het DTS-HD Master Audio 5.1 formaat (16bit/48kHz). De film start met een zeer onaangename kakofonie van geluid, die rustig begint maar uiteindelijk dermate luid wordt dat je ongetwijfeld naar de volumeknop zult grijpen. Dit is tevens een kenmerkend minpunt voor de rest van de track: de onbalans qua volume. Zo af en toe komt er namelijk een fragment voorbij waarbij het geluid veel harder is dan de rest van de film. Bijvoorbeeld bij de nachtclubscène aan het begin. Zorg er dus voor dat je de afstandsbediening binnen handbereik houdt. Een ander minpunt is de klank van het geluid. Zo klinken de dialogen vrij scherp en iel. Ook de weergave van het laag ligt er vaak ongepast dik bovenop en had dus beter gekund. Qua ruimtelijkheid is het spoor daarentegen wel dik in orde. Eveneens positief is het ontbreken van ruis en gekraak. Al met al kan de geluidskwaliteit wel door de beugel, maar dit is duidelijk geen schijf die de kracht van BD laat horen.

Extra's

Op de BD-uitgave van Vinyan tref je een klein aantal extra’s aan.

Making Of (50 min)
Een uitgebreide Making Of, waarin je meekijkt bij de hectische opnames in Thailand. De documentaire geeft een goede indruk van de manier van werken en de moeilijkheden waar men tegenaan liep. Het eindresultaat is dan ook erg interessant. Het beeld heeft een resolutie van 1080i, DD 2.0 geluid en is Nederlands ondertiteld.

Trailers
Voorproefjes op andere uitgaven van DFW, namelijk The Wrestler, Dorothy en Artefacts.

Conclusie

Vinyan, waarin een koppel in de Birmese jungle op zoek gaat naar hun vermiste zoontje, wordt in promomateriaal neergezet als een spannende psychologische thriller/horrorprent. Niets blijkt echter minder waar, want spannend is de film niet te noemen. En het is al helemaal geen horror. Door het magere verhaal, het trage en saaie verloop en het onbevredigende einde wist Vinyan ons totaal niet te boeien. Toch zijn er ook mensen die vol lof zijn over de film, dus wellicht hebben we iets gemist. De BD-uitgave laat op technisch gebied wat te wensen over, met beeld en geluid die slechts een magere voldoende scoren. Qua extra’s tref je enkele trailers en een Making Of aan. Laatstgenoemde blijkt een stuk boeiender dan verwacht. Misschien wel boeiender dan de film zelf.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Dutch FilmWorks.

Lees meer

Laatste reacties

ferryb86  |  31-10-2009

vond dit echt een boutfilm!
Lees meer >

Melzz  |  16-08-2009

Koene Koene Koene reageert niet echt op de reacties....zeker op vakantie?
Lees meer >

Beatrice M.  |  08-08-2009

Ik ben het helemaal met Mellz eens. Ik vond het een uitstekend en origineel thriller/drama van een regisseur die tenminste nog eens eigenzinnig te werk gaat. ...
Lees meer >

tolpol  |  08-08-2009

Op de technische bespreking valt ook wat aan te merken. Zo wordt beweerd dat de onscherpte "deels is te wijten aan het interlaced karakter van het beeld, dat t...
Lees meer >

Melzz  |  07-08-2009

Je bent het duidelijk niet eens met het oordeel over de film, maar ik snap niet direct hoe dat de recensie belabberd maakt? Klopt, ik ben het duidelijk niet ee...
Lees meer >

Patrick van den Hul  |  07-08-2009

Je bent het duidelijk niet eens met het oordeel over de film, maar ik snap niet direct hoe dat de recensie belabberd maakt?
Lees meer >

Hombre  |  07-08-2009

Het grappig is dat in de recensie het "wij" en "ons" wordt gebruikt, terwijl dit toch echte een solistische "ik" review is. Misschien ligt het aan mij, maar m...
Lees meer >

Melzz  |  07-08-2009

Vind het een zeer belabberde recensie, eigenlijk gewoon heel slecht. Of ik deel gewoon absoluut niet de mening van de recensent. Enkele zinsnedes: "Het groot...
Lees meer >

Gerco Stuivenberg  |  07-08-2009

In een doorsnee discotheek en kroeg is de geluidssterkte bijna altijd hoger dan 80 dB, dus waarom ook niet in een film? Vanwege het beperkte dynamiek bij SD-au...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
4

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:4
Beeldkwaliteit:6
Geluidskwaliteit:6
Extra's:5
3.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 11
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.