Rachel Getting Married

Recensent:
Ludo Keeris
24-07-2009

Totaalbeoordeling:

6
Blu-ray

Rachel Getting Married (Blu-ray)
Samenvatting

Kym Buchman (Anne Hathaway) verlaat een ontwenningskliniek om de bruiloft van haar zus Rachel (Rosemarie DeWitt) bij te wonen. Tijdens de voorbereidingen is het huis vol met familie en vrienden. Alle ruimte dus voor een gezellig feest. Niet voor Kym. Ze worstelt heel erg met een gebeurtenis uit het verleden, die door het huwelijksfeest weer naar boven komt drijven. Terwijl de familie probeert het zo gezellig mogelijk te maken, wil Kym deze gelegenheid aangrijpen om zaken uit het verleden recht te zetten. Dat wordt niet door iedereen zo gewaardeerd en leidt tot enkele stevige conflicten, zo vlak voor de bruiloft. Waar de gasten proberen te genieten van de muziek en gezelligheid, voelt Kym zich alleen staan in de strijd met haar verleden.

Commentaar

Als je de titel van de film en de hoes van de Blu-ray Disc bekijkt denk je te maken te hebben met een romantische komedie. Niets is echter minder waar. Rachel Getting Married is een film over drama en grote conflicten binnen de familie Buchman. Het script is geschreven door Jenny Lumet, dochter van regisseur Sidney Lumet. Het is haar eerste verfilmde scenario. Regisseur Jonathan Demme, het meest bekend van Silence of the Lambs, heeft het scenario aangegrepen om er een losse, authentieke film van te maken. De film is stijlvol gemaakt met een handheld camera, die alles van een klein afstandje observeert. Het lijkt net of je naar een documentaire zit te kijken. Dat komt behalve door de cameravoering ook door het zeer sterke acteren van de cast. Vooral Anne Hathaway en Rosemarie DeWitt doen het erg goed in deze film als de zussen Kym en Rachel. Ze katten elkaar af als echte zussen dat plegen te doen. Hun vader, gespeeld door Bill Irwin, probeert de lieve vrede te behouden en alles in goede banen te leiden, wat maar ten dele lukt. Dat Rachel Getting Married toch niet echt een topper is komt door de tweeslachtigheid van de film. Zeer sterke spelscènes worden afgewisseld met erg langdurige en daardoor ook langdradige scènes. De eerste bijeenkomst met familie en vrienden, aan de vooravond van de bruiloft, duurt wel heel erg lang. Op een gegeven moment weet je het wel. Datzelfde geldt voor de uitgebreide dans- en muziekscènes tijdens de bruiloft. Dit had best wat korter en compacter gemogen. Dat breekt de film uiteindelijk op. Qua groei van karakters is het script goed uitgewerkt, maar de tussenscènes halen de vaart uit de film en leiden de aandacht af van waar het werkelijk om gaat. De scènes tussen de familieleden zijn zo sterk, dat je de rest eigenlijk niet nodig hebt. Bij vlagen doet de film aan Festen denken. Niet alleen qua onderwerp, maar ook qua manier van filmen. Regisseur Jonathan Demme heeft deze film dan ook goed bestudeerd voordat hij aan de opnames van zijn eigen film begon. Ook After the Wedding was een grote inspiratiebron voor Demme. Waar Festen en After the Wedding echter de hele film lang het onderwerp op de voorgrond houden, maakt Rachel Getting Married regelmatig enkele zijsprongetjes. Dat neemt niet weg dat de film bij vlagen grote indruk maakt. Dat het sterke spel door velen gewaardeerd werd bleek wel uit de Oscarnominatie die Anne Hathaway kreeg voor haar rol van Kym. Helaas wist ze die nominatie niet te verzilveren, maar het gaf wel extra aandacht aan deze relatief kleine film.

Rachel Getting Married is door Sony zowel op DVD als Blu-ray Disc uitgebracht. Hieronder is de beschrijving van de BD. De recensie van de DVD kun je hier lezen.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Drama
Regio: B
Jaar: 2008
Speelduur: 113 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.85:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar (2)
  • Dolby Digital 5.1 - Audiodescriptie
  • Dolby TrueHD 5.1 - Duits
  • Dolby TrueHD 5.1 - Engels
  • Dolby TrueHD 5.1 - Italiaans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Sony Pictures Home Entertainment
EAN: 8712609658132

Extra's

  • Trailer
  • verwijderde scenes
  • Making Of
  • Audiocommentaar
  • Documentaires
  • BD Live

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het HD beeld heeft een 1080/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). De BD-uitgave bestaat uit een 50 GB dual layer disc (42,4 GB beschreven). Voor de video-encoding is gebruik gemaakt van de H264/MPEG-4 AVC codec.

Rachel Getting Married is gedraaid op HD-video en voor bioscooprelease overgezet naar 35mm film. Vanaf de originele bron is de film in een beeldverhouding van 1.85:1 op de Blu-ray gezet. Je merkt dat het HD-video nog niet het complete contrastniveau van film aankan. In een aantal donkere scènes is het moeilijk om nog enig detail te onderscheiden. Ook zien we regelmatig wat beeldruis. De scherpte is ruim voldoende, maar het heeft niet de scherpte zoals we van een normale BD disc gewend zijn.
De transfer op zich is prima gedaan, maar deze film haalt niet het maximale uit de technische mogelijkheden van Blu-ray.
De film is verdeeld in 16 hoofdstukken, die ook via het menu zijn te selecteren. De optionele ondertiteling is prima verzorgd met een duidelijk leesbaar lettertype. Deze ondertiteling staat op een goede hoogte in beeld geplaatst.

Onderstaande HD screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom niet representatief voor de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

Deze Blu-ray Disc heeft een Dolby TrueHD 5.1 geluidstrack. De opzet van het geluid doet bijna documentaireachtig aan. Vooral de dialogen klinken heel naturel en hebben altijd het juiste perspectief. Daardoor is het soms wel eens wat lastig te verstaan, maar het geheel blijft goed te volgen. Het merendeel van het geluid, inclusief alle dialogen, komt uit het centerkanaal, met slechts enkele uitstapjes naar de front- en surroundkanalen. Alleen bij de scènes met muziek wordt er uitgebreid van de surroundkanalen gebruik gemaakt. Dan laat ook het LFE-kanaal een beetje van zich horen, maar heel diep is het laag niet. Daar is het de film ook niet voor. Het geluid past gewoon prima bij deze film. Zonder veel toeters en bellen, maar wel van een goede degelijkheid.

Extra's

De BD heeft geanimeerde menuschermen in 1.78:1 beeldformaat met een fragment van de filmmuziek als achtergrondgeluid. Het beeld van de extra\'s is in 1.78:1 formaat en hebben een 480i resolutie. Alle extra\'s zijn Nederlands ondertiteld.

Audiocommentaar 1
Producer Neda Armian, scenarioschrijfster Jenny Lumet en editor Tim Squyres geven samen commentaar bij de film. Het is een leuk commentaar, waarbij Neda Armian, die elke figurant een \"geweldige acteur\" vindt, veel inside achtergrondinformatie geeft en Tim Squyres vertelt over de manier waarop de film tot stand is gekomen.

Audiocommentaar 2
Actrice Rosemarie DeWitt, die Rachel speelt in de film, geeft commentaar bij de film. Haar verhaal maakt duidelijk dat er veel spontaan gebeurde, zonder dat het echt gepland was. De opnames waren heel los en verrassend, volgens Rosemarie. Soms vallen er lange stiltes, maar dan komt ze weer met interessante informatie.

The Wedding Band (8 min)
De Israëlische muzikant Zafer Tawil vertelt over de rol die de muziek speelt in de film. Bijna alle \"filmmuziek\" wordt gespeeld door muzikanten in het huis van Rachel en Kym. Het is dus zowel source-muziek als filmmuziek tegelijk.

Behind the scenes (16 min)
Een vrij standaard Making of, waarbij de belangrijkste leden van de cast en de regisseur met scenarioschrijfster Jenny Lumet over de film en de karakters vertellen. Het gebruikelijke pluimen aan elkaar uitdelen is niet van de lucht. Tussen de interviews door zien we scènes uit de film en een paar beelden van de set.

Verwijderde scènes (19 min)
Een totaal van negen scènes die de film niet gehaald hebben. Ze variëren in lengte van een minuut tot ruim vier minuten. Doordat er geen begeleidend commentaar aanwezig is, is niet helemaal duidelijk waar ze precies in de film terecht zouden zijn gekomen.

Q&A met cast en crew (49 min)
Na een lange introductie beantwoorden (vooral) regisseur Jonathan Demme en een aantal andere leden van de cast en crew een aantal vragen over het maken van deze film. Ze zitten in het Jacobs Burns Center, waar publiek bij aanwezig is.

Trailer (2½ min)
De bioscooptrailer van de film. Er wordt geen voice-over gebruikt, maar wel veel korte dialoogfragmenten uit de film.

BD Live Een algemene toegang tot BD Live, indien je een BD 2.0 Blu-ray speler hebt of de Blu-ray Disc op je computer afspeelt en een internetverbinding hebt. Er is geen specifieke content voor Rachel Getting Married beschikbaar.

Conclusie

Kym komt uit een ontwenningskliniek om de bruiloft van haar zus Rachel bij te wonen. Wat bedoeld is als een feestelijke aangelegenheid geldt niet voor Kym, die worstelt met een schuldgevoel naar aanleiding van een gebeurtenis uit het verleden.
Rachel Getting Married is een film met twee gezichten. Aan de ene kant wordt er zeer sterk geacteerd in een natuurlijk aandoende setting, aan de andere kant bevat de film een aantal langdradige scènes die behoorlijk het tempo uit de film halen. Deze Blu-ray Disc heeft een voldoende beeld- en geluidskwaliteit, maar ze halen niet het maximale uit de mogelijkheden van Blu-ray. Een aantal extra’s maken deze disc wel af. Wie aan de hand van de titel van de film en de hoes van de BD/DVD denkt met een romantische komedie van doen te hebben komt bedrogen uit. De inhoud is van een heel andere aard.

Laatste reacties

Patrick van den Hul  |  25-07-2009

Zucht, we vallen in herhaling maar ok: Persoonlijke mening van de recensent. Vandaar... Daarnaast geldt dat er op een blu-ray meer mogelijk is en daar dus ook ...
Lees meer >

Bas Hokke  |  25-07-2009

DVD Film:http://www.dvd.nl/images/points/point.gifhttp://www.dvd.nl/images/points/point.gifhttp://www.dvd.nl/images/points/point.gifhttp://www.dvd.nl/images/...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

9 Angst Grof Dolby TrueHD 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:8
Extra's:5
5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 5
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.