Black Crowes, The - Warpaint Live

Recensent:
Marcel den Haan
26-07-2009

Totaalbeoordeling:

5.1
Blu-ray

Black Crowes, The - Warpaint Live (Blu-ray)
Samenvatting

Op 20 maart 2008 gaf de Amerikaanse band The Black Crowes een optreden in Los Angeles, ter promotie van hun nieuwe album. Dit album werd kort voor het optreden uitgebracht en de band heeft ervoor gekozen het hele album live ten gehore te brengen. Aangevuld met enkele oude hits en covers, bestaat de tracklist uit 17 nummers. Hieronder een overzicht van deze tracklist:

01. Goodbye Daughters Of The Revolution
02. Walk Believer Walk
03. Oh Josephine
04. Evergreen
05. Wee Who See The Deep
06. Locust Street
07. Movin’ On Down The Line
08. Wounded Bird
09. God’s Got It
10. There’s Gold In Them Hills
11. Whoa Mule
12. Poor Elijah / Tribute To Johnson
13. Darling Of The Underground Press
14. Bad Luck Blue Eyes Goodbye
15. Don’t Know Why
16. Torn And Frayed
17. Hey Grandma

Commentaar

De Amerikaanse rockband The Black Crowes werd opgericht in 1985, onder de naam Mr. Crowes Garden. De naam veranderde al snel en ook de samenstelling was enkele malen onderhevig aan verandering. De broers Chris en Rich Robinson zijn feitelijk de enige twee leden van het eerste uur. Inmiddels heeft de band zeven studioalbums op zijn naam staan en diverse live en verzamelalbums. Begin 2008 verscheen het zevende album Warpaint. Slechts twee weken na deze release stond de band in Los Angeles, ter promotie van dit toen nieuwe album. Zoals hierboven is te lezen bracht de band het album geheel ten gehore in de zaal The Wilthern. Dit optreden is te vinden op de hier besproken Blu-ray Disc. Muzikaal is het optreden dik in orde. Het is duidelijk dat de bandleden hun instrumenten beheersen en ook zanger Chris Robinson laat zien muzikaal talent te hebben. The Black Crowes spelen een mix van Rock en Blues, twee genres die garant staan voor veel swingende nummers met veel gitaargeweld. Aan het publiek is duidelijk te merken dat de band veel nieuw materiaal ten gehore brengt. De ontvangst van dit nieuwe materiaal is duidelijk minder als de bekendere nummers. Ook spelen ze enkele covers, waaronder Torn And Frayed van The Rolling Stones. Het publiek komt bij deze nummers meer tot leven en de vaart lijkt er dan wat meer in te komen. Toch overheerst helaas de wat tamme sfeer, iets dat het geheel geen goed doet. De echte fans zullen zich niet vervelen met deze uitgave. Inmiddels is het album Warpaint alweer ruim een jaar oud, dus nu valt er misschien meer te genieten van het optreden. Ook is het vrij uniek dat een band een geheel album live speelt, dus ook in dat opzicht is deze uitgave een unieke kans voor fans. Zoals gezegd hebben de bandleden duidelijk talent, dus ook voor de algemene muziekfan valt er genoeg te genieten. Zanger Chris Robinson is bijvoorbeeld goed bij stem. Ook zijn broer Rich laat zien te beschikken over talent en zijn bluesspel op de gitaar klinkt uitstekend. Al met al een goed optreden van de band, maar toch duidelijk gericht op echte fans van The Black Crowes.

Volgens de inlay van deze uitgave is het optreden, naast deze Blu-ray Disc, ook op DVD uitgebracht. Hieronder volgt een bespreking van de Blu-ray Disc uitgave.

Filmspecs

Regisseur

-

Acteurs

Medium: Blu-ray
Genre: Concert, Muziek
Jaar: 2009
Speelduur: 103 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.78:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Muziek
  • DTS-HD MA 5.1 - Muziek
  • PCM 2.0 - Muziek
Ondertiteling: Geen
Uitgever: Eagle Vision
EAN: 5051300503376

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het concert is in high definition (HD) breedbeeld vastgelegd en staat met een beeldverhouding van 1.78:1 anamorf op deze Blu-ray Disc uitgave. Het beeld op deze Blu-ray Disc heeft een resolutie van 1080/60i, dus 1080 beeldlijnen interlaced met een beeldfrequentie van 60 Hz. Het beeld bestaat uit 1920*1080 beeldpunten, dat is vijf keer het aantal beeldpunten van de DVD uitvoering. Deze Blu-ray Disc uitgave is een 25 GB single layer disc. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van de H264/MPEG-4 AVC codec.

De beeldkwaliteit van deze uitgave scoort een nette voldoende, maar toch zijn er enkele zaken die een nadere uitleg verdienen. Zo is het beeld vrij donker en is er weinig diepte aanwezig. De bandleden die op de voorgrond staan zijn goed te zien, maar daarachter is het allemaal wat onduidelijker. Dit heeft grotendeels te maken met de belichting, waarbij spotlights op de voorste bandleden gericht staan. Het beeld mist dus de diepte en het detail dat doorgaans aanwezig is bij HD uitgaven. Close-ups zien er echter prima uit en hier is meer detail aanwezig. Het beeld oogt hier ook scherper. De kleuren ogen natuurlijk en goed verzadigd. Op enkele momenten hebben de bandleden een onnatuurlijke huidskleur, maar de belichting is hier de oorzaak van. Contrast, schaduwdetail en zwartniveau zijn voldoende. Artefacten zijn nauwelijks aanwezig, soms wat lichte beeldruis. De uitgave heeft gelukkig niet te lijden onder het interlaced beeld. Het optreden is ook vrij rustig gefilmd, zonder veel snelle bewegingen. Een nette voldoende dus voor deze uitgave, maar zoals gezegd hebben we het allemaal wel eens beter gezien.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

Het concert is te bekijken met drie audiotracks, namelijk een DTS-HD Master Audio 5.1 track (16 bit/48kHz), een standaard Dolby Digital 5.1 track (448 kb/s) en een PCM 2.0 stereotrack (24bit/48kHz). De eerste track komt duidelijk als beste uit de bus en klinkt gewoon prima. Er is een goede verdeling van het geluid over de aanwezige kanalen. Het geluid is natuurlijk gemixt. De zang komt netjes uit de centerspeaker. Deze is duidelijk te volgen. De instrumenten worden weergegeven door de frontspeakers, de surrounds laten het geluid van het aanwezige publiek horen. Het LFE kanaal ondersteunt het geheel met een mooi diep laag. De drums klinken voller en de basgitaar laat meer van zich horen. De track valt verder op door de mate van detail. Elk instrument is duidelijk te horen, vooral de gitaren klinken indrukwekkend en vol. De Dolby Digital 5.1 track is qua geluidsbeeld gelijk, maar mist het detail en de dynamiek van de DTS-HD track. Ook het laag is hier minder aanwezig. Verder is de zang wat minder rijk aan detail en dit is duidelijk een gemis. De PCM track is op het gebied van detail beter dan de Dolby Digital track. De track klinkt meer dan behoorlijk, maar mist de ruimtelijkheid van de twee vorige tracks. Qua detail kan het PCM spoor zich meten met de DTS-HD track. Op deze uitgave is dus voor ieders smaak een track aanwezig.

Extra's

De schijf laat na het opstarten een hoofdmenu zien, waar je keuzes kan maken met betrekking tot het geluid. Ook is hier een songindex aanwezig. De uitgave bevat geen extra’s.

Conclusie

The Black Crowes - Warpaint Live bevat een live optreden van de Amerikaanse rockband The Black Crowes. Ter promotie van hun nieuwe album gaven zij op 20 maart 2008 een optreden in Los Angeles. De band bracht het nieuwe album in zijn geheel ten gehore, aangevuld met oude hits en covers. Het publiek is duidelijk niet of nauwelijks bekend met het nieuwe materiaal. Dit heeft gevolgen voor de sfeer tijdens het optreden. De oudere nummers worden met meer enthousiasme ontvangen. Muzikaal is het allemaal dik in orde en de bandleden laten zien over veel talent te beschikken. Alles bij elkaar is dit een uitgave voor de echte fans van de band. Het beeld scoort een nette voldoende, maar door de belichting komt de transfer op het gebied van detail iets tekort. Het geluid is dik in orde en voor ieders smaak is er een track aanwezig. De uitgave bevat geen extra’s.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door PIAS.

Lees meer

Laatste reacties

HUYG  |  30-07-2009

Al weer de tweede uitgave van een concert van de Crowes op BD. Goede band.
Lees meer >

Ge_Someone  |  27-07-2009

Ik vond dit een leuke CD, dus als ik deze als DVD een keer voordelig tegenkom heb ik wel belangstelling. Niet iets om meteen voor naar de winkel te rennen.
Lees meer >

Bas Hokke  |  27-07-2009

Leuke band , Heb hun 1ste en 2de album. Hebben hun inspiratie duidelijk gehaald uit de de Rolling Stones en Led Zeppelin. Vond het in de jaren 90 een erg leuk b...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:8
Extra's:0
3.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 6
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.