Lost Language of Cranes, The

Recensent:
Ludo Keeris
12-07-2009

Totaalbeoordeling:

4
DVD

Lost Language of Cranes, The (DVD)
Samenvatting

Owen Benjamin (Brian Cox) bezoekt regelmatig een homobioscoop. Hij is getrouwd met Rose (Eileen Atkins) en niemand weet van Owens geaardheid. Hun zoon Philip (Angus Macfadyen) heeft al een paar maanden een vaste vriend, Elliot (Corey Parker). Philip heeft echter nog nooit aan zijn ouders verteld dat hij homo is. Nu hij een vaste vriend heeft besluit hij dat wel te gaan doen. Zijn moeder schrikt van Philips onthulling. Zijn vader kan zich op dat moment geen houding geven, maar beseft wel dat hij nu ook wat aan zijn eigen situatie moet gaan doen.

Commentaar

The Lost Language of Cranes is een film die gaat over het \"uit de kast komen\" van homoseksuelen. Dat bleek in 1991, ten tijde van het maken van deze film, een groot issue te zijn. Iets wat het nu nog steeds is. Maar het is ook een film over geheimen binnen een familie. Rose en Owen zijn al 25 jaar met elkaar getrouwd, maar beiden hebben ze geheimen. Owen is homoseksueel, Rose heeft een affaire met iemand van haar werk. Ondanks dat Rose en Owen van elkaar houden vertellen ze toch niet alles aan elkaar. Met name Owen levert een innerlijke strijd met z\'n homoseksualiteit. Waar zijn zoon Philip uiteindelijk wel open over zijn homoseksueel zijn kan praten, lukt het Owen niet. De film is geregisseerd door Nigel Finch, zelf homoseksueel. Hij werkte jaren voor de BBC en maakte daar een aantal televisiefilms. Vlak voor zijn dood in 1995 (hij overleed aan aids) maakte hij z\'n eerste bioscoopfilm, het docudrama Stonewall over de opkomst van de homorechtenbeweging in Amerika. In 1991 maakte hij The Lost Language of Cranes, naar het boek van David Leavitt. Het is een film met een maatschappij georiënteerd onderwerp, maar volgens een vrij standaard concept gemaakt. Het thema van de film is het uitkomen - of niet - voor je homoseksualiteit. Op zich een bewonderenswaardig onderwerp, maar de regie van Finch had in deze film wat scherper gemogen. Nu vervalt hij soms in clichébeelden en -poses. Iedereen in de film lijkt homo te zijn. En de enige die geen homo is, is Rose, de moeder van Philip. En zij wordt nu afgebeeld als een koppige vrouw vol onbegrip. Owen, gespeeld door Brian Cox (The Bourne Identity, Zodiac), weet niet altijd goed raad met z\'n rol. Het lijkt wel of hij niet de juiste aanwijzingen krijgt en loopt dan soms, letterlijk, verloren rond. Een film als My Beautiful Laundrette bijvoorbeeld heeft wat dat betreft wat meer zeggingskracht en inhoud. Maar dat neemt niet weg dat The Lost Language of Cranes voor de doelgroep zeker een interessante film is. Het laat de moeilijkheden en problemen zien die men kan hebben en de moed die men moet hebben om \"uit de kast\" te komen. Qua onderwerp en openheid heeft The Lost Language of Cranes daarom zeker bestaansrecht, als film op zich had er meer in gezeten.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Gay
Regio: 2
Jaar: 1991
Speelduur: 87 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Homescreen
EAN: 8717249475149

Extra's

  • Promotietrailers

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

The Lost Language of Cranes is gemaakt voor televisie in het, voor die tijd, gebruikelijke beeldformaat van 1.33:1. Als zodanig staat de film ook op de DVD. De opnames zijn gemaakt op 16mm film. Dat heeft geresulteerd in filmgrain, die ook op deze transfer zichtbaar is. De scherpte is daardoor ook vrij mager. Alles heeft een licht wollige indruk. De hele film door zijn in de achtergrond kleine compressiefoutjes te zien. Ook heeft het beeld last van zweemeffecten bij bewegingen in beeld. Het schaduwdetail is uiterst mager en het contrast is aan de hoge kant. De kleuren zijn iets te verzadigd, waardoor huidtinten te rood ogen. De gebruikte print is ook niet geheel schadevrij. Met enige regelmaat komen kleine beschadigingen voor. Over de gehele linie gezien een vrij magere transfer.
De film is onderverdeeld in 12 hoofdstukken, die ook via het menu zijn te selecteren. De optionele ondertiteling is goed verzorgd en prettig leesbaar en staat op een goede hoogte in beeld.

Geluidskwaliteit

Het geluid op de DVD is in Dolby Digital 2.0 (224 kb/s) formaat. Het geluid heeft over de gehele linie een behoorlijk mono indruk. Alleen de muziek en enkele atmosfeergeluiden in bars zijn stereo. De dialogen zijn bijna allemaal afkomstig van het originele setgeluid. Dat geeft een natuurlijk geluidsbeeld, behalve in bars, waar men overdreven hard tegen elkaar praat, terwijl de muziek niet zo hard staat. Het geluid mist wat hoog en laag, waardoor het geheel wat nasaal klinkt. Qua geluidseffecten heeft men zich tot het meest noodzakelijke beperkt. Het is niet zo\'n heel dynamische geluidstrack, maar daar is het ook de film niet naar.

Extra's

De DVD heeft statische menuschermen in 1.33:1 beeldformaat. Een fragment uit de filmmuziek is gebruikt als achtergrondgeluid. Er staan geen extra\'s op deze DVD, wel twee promotietrailers.

Conclusie

Philip besluit na lange tijd z\'n ouders te vertellen dat hij homoseksueel is. Zijn moeder is vol onbegrip, maar zijn vader beseft dat hij nu zijn eigen homoseksuele geaardheid niet meer kan verbergen.
The Lost Language of Cranes is een film die openhartig vertelt over hoe moeilijk en moedig het is om bekend te maken dat je homoseksueel bent. Daar gaat soms een lange innerlijke strijd aan vooraf. Qua film en regie is het geheel wat minder interessant. Het is soms te afstandelijk gefilmd en vervalt soms in clichés. Helaas is de beeldkwaliteit van de DVD niet zo best, het geluid brengt het er iets beter af. Extra\'s zijn niet aanwezig. Voor de doelgroep kan deze DVD echter zeker interessant zijn.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Grof Dolby Digital 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:4
Geluidskwaliteit:6
Extra's:0
1

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 5
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.