Final Fantasy VII: Advent Children Complete

Recensent:
Koen Koene
03-07-2009

Totaalbeoordeling:

5.7
Blu-ray

Final Fantasy VII: Advent Children Complete (Blu-ray)
Samenvatting

Er zijn twee jaren voorbij en de ruïnes van Midgar getuigen van de offers die werden gebracht om de vrede te brengen. Maar de wereld zal weldra oog in oog komen te staan met een nieuwe bedreiging. De mysterieuze Kadaj (Shotaro Morikubo) en zijn bende zijn namelijk op zoek naar ‘Moeder’, met plannen die de hele wereldbevolking bedreigen. Ondertussen grijpt een mysterieuze ziekte, Geostigma, om zich heen. Oude vijanden roeren zich en Cloud (Takahiro Sakurai), die het leven van een held juist achter zich liet om in eenzaamheid te leven, ziet zich genoodzaakt om wederom zijn zwaard op te pakken. Gelukkig staat hij er niet alleen voor, want hij kan rekenen op steun van al zijn oude vrienden.

Commentaar

Hierboven in het kort het verhaal van de met de computer gemaakte animatiefilm Final Fantasy VII: Advent Children. Vraag je je bij het horen van deze titel af waar je de vorige zes delen kunt bekijken, dan is deze film waarschijnlijk niet voor jou. Roept het horen van \"Final Fantasy VII\" echter herinneringen op aan die regenachtige zondag waarop je na een marathonsessie eindelijk Emerald Weapon versloeg of de felbegeerde gouden Chocobo wist te fokken, lees dan gerust verder. Want Advent Children is het vervolg op een van de meest populaire Role Playing Games ooit. Vele jaren stonden de fans met de spreekwoordelijke hooivorken en brandende toortsen aan de poort van maker Square-Enix te schreeuwen om remakes en vervolgen op Final Fantasy VII, dat in 1997 op Sony\'s PlayStation verscheen, maar lange tijd gaf men niet thuis. Tot een paar jaar geleden. Want toen begon Square met een flink FFVII offensief, onder meer in de vorm van allerlei spin-off games op diverse platforms, van GSM tot PSP. Ook het in 2005 verschenen Advent Children is onderdeel van deze \"FFVII-revival\". De film speelt twee jaar na de game, zodat de fans kunnen zien hoe het Cloud en de rest van de crew vergaat in de ruïnes van Midgar en de nieuwe stad die daaromheen is gebouwd. We spreken bewust over fans, want Advent Children is een perfect voorbeeld van wat de Amerikanen \"Fan Service\" noemen; een gebaar bedoeld voor de trouwe aanhangers. Waarmee niet gezegd is dat de niet-fanaten niks van waarde in de film zullen vinden. Want ook de buitenstaander zal waarschijnlijk wel kunnen genieten van de over-the-top actiescènes waarmee Advent Children doorspekt is. Bovendien valt er ook op visueel front genoeg te beleven: net zoals bij The Spirits Within, een FF-film die grotendeels los staat van de gamereeks, heeft Square ook ditmaal een flinke portie uitermate gelikte CGI afgeleverd. Toch zul je Advent Children het best kunnen waarderen als je reeds bekend bent met de personages en hun verleden. Maar ook dan valt er nog wel wat op te merken. Vooral met betrekking tot het verhaal, dat niet echt veel om het lijf heeft en vooral dient om de eerder genoemde actiescènes aan elkaar te breien. Al is het wel positief dat, na het vage einde van de game, Cloud’s verhaal met Advent Children nu eindelijk een waardige afsluiting krijgt.

Final Fantasy VII: Advent Children is al lange tijd op DVD verkrijgbaar in verschillende uitgaven, waaronder een net verzorgde 2-disc Special Edition. Onlangs heeft Sony de film ook op Blu-ray Disc uitgebracht. De BD-versie bevat de toevoeging \"Complete\", wat betekent dat er een klein half uur aan nieuw materiaal aan de film is toegevoegd. Zo krijgt het subplot rond het jongetje Denzel wat meer diepgang, wordt de rol van Zack iets verder uitgediept en krijgen Turks Rude en Reno meer schermtijd. Ook zijn er wijzigingen doorgevoerd in sommige bestaande scènes. De toevoegingen en wijzigingen zorgen voor een betere uitwerking van personages en verhaal en zijn daarmee een welkome aanvulling. Ook maken ze de film iets begrijpelijker voor buitenstaanders. Kortom: ze maken Advent Children tot een betere, completere film. Hieronder onze bespreking van deze BD-uitgave.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Animatie, Fantasy
Regio: B
Jaar: 2005
Speelduur: 127 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.78:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby TrueHD 5.1 - Engels
  • Dolby TrueHD 5.1 - Frans
  • Dolby TrueHD 5.1 - Japans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Portugees, En vele andere
Uitgever: Sony Pictures Home Entertainment
EAN: 8712609665444

Extra's

  • Trailers
  • Reminiscence of Final Fantasy VII
  • Legacy of Final Fantasy VII
  • Sneak Peek at Final Fantasy XIII
  • On the Way to a Smile - Episode: Denzel
  • Reminiscence of Final Fantasy VII Compilation

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De BD-uitgave van Final Fantasy VII: Advent Children heeft een beeldverhouding van 1.78:1. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). De BD-uitgave bestaat uit een 50GB dual layer disc (44,9GB beschreven). Voor de video-encoding is gebruik gemaakt van de H264/MPEG-4 AVC codec.

CG-films in HD staan meestal garant voor een indrukwekkende, haarscherpe beeldkwaliteit. Ieder die wel eens een film van Pixar op BD heeft gezien, kan dat beamen. Echter, in het geval van Advent Children Complete valt op dat de scherpte van de HD-transfer nogal varieert. Het aangepaste/nieuwe materiaal oogt bijvoorbeeld een stuk scherper dan het oude. Vergelijk de eerste twee screenshots maar eens met de rest. Op zijn best ziet de transfer er uit zoals je dat van een CG-film in HD zou verwachten, maar op zijn slechtst is de verbetering ten opzichte van de DVD-transfer minimaal. Meestal schommelt het beeld daar ergens tussenin. Echt consistent is het allemaal niet. Een ander probleem is de overmatige aliasing die continu in het oog springt en soms hinderlijke proporties aanneemt. Gelukkig blijft het daarbij en kent de transfer verder geen noemenswaardige problemen. Zo zijn kleurweergave en zwartniveau uitstekend, en blijven vuil en beschadigingen (logischerwijs) achterwege. De ondertiteling, die overeen komt met de Engelse dialogen, is goed geplaatst en prima leesbaar. Al met al verdient het beeld zeker een voldoende, maar het is duidelijk minder indrukwekkend dan verwacht.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

Op geluidsgebied kun je op de BD-uitgave van Advent Children kiezen tussen het oorspronkelijke Japanse geluid of de Engelse nasynchronisatie. Beide tracks zijn in het lossless Dolby TrueHD 5.1 formaat (24bit/48kHz) en klinken uitstekend. Vooral qua agressiviteit kan het geluid van Advent Children zich meten met dat van een big-budget actiefilm. Alle speakers worden dan ook volop ingezet om een ruimtelijk geluidsbeeld neer te zetten. Vooral bij de actiescènes. De scène met Bahamut was prima demomateriaal voor DVD, en op BD geldt dat uiteraard nog steeds. Ook de laagweergave is prima, al had het er wat ons betreft nog wel wat dikker bovenop mogen liggen. Maar dat is maar een klein minpuntje. Qua dynamiek en detaillering valt er niks te klagen. En zoals het hoort komen de dialogen netjes uit het midden. Zoals al gezegd: uitstekend geluid!

Extra's

Op de BD-uitgave van Advent Children tref je een bescheiden aantal extra’s aan. De meeste daarvan zijn niet te vinden op de 2-disc SE DVD-uitgave. Alle extra’s zijn in het Japans, met Nederlandse ondertiteling. Tenzij anders vermeld hebben de extra’s een resolutie van 480i en DD 2.0-geluid.

Legacy of Final Fantasy VII (7 min)
In deze featurette krijg je een chronologisch overzicht van de zaken die op FF-gebied voorafgingen aan de totstandkoming van Advent Children Complete. De nadruk ligt daarbij op de zogenaamde “Compilation of Final Fantasy VII”, een serie spin-off-projecten rond FFVII. Hieronder valt Advent Children, maar ook een reeks games op verschillende platformen.

Reminiscence of Final Fantasy VII (24 min)
Deze extra, die ook op de SE DVD-uitgave te vinden is, is een samenvatting van (de Japanse versie van) de game waarmee het begon, Final Fantasy VII. Je krijgt een compilatie van belangrijke scènes uit het spel te zien, afgewisseld met (nu gedateerd aandoende) CG-fragmenten. Had je vóór Advent Children nog nooit gehoord van Final Fantasy VII dan kun je hier dus eens bekijken waar het allemaal om te doen is. Heel erg kijkbaar is het echter allemaal niet.

Reminiscence of Final Fantasy VII Compilation (30 min)
Op eenzelfde manier als in de vorige extra krijg je hier een compilatie van belangrijke scènes uit de FFVII spin-off-games te zien. Het gaat dan om de spellen Crisis Core (PSP), After Crisis (GSM), Dirge of Cerberus (PS2) en Dirge of Cerberus Lost Episode (GSM). Op deze manier kun je een indruk krijgen van het overkoepelende verhaal, al heb je de games zelf nooit gespeeld.

On the Way to a Smile - Episode: Denzel (28 min)
Dit is een korte (getekende) animatiefilm die zich afspeelt tussen de gebeurtenissen in de FFVII game en Advent Children. De film focust op Denzel, het jongetje dat ook in Advent Children een rol speelt. Deze extra heeft een resolutie van 1080p.

Sneak Peek at Final Fantasy XIII (7 min)
In Japan ging de uitgave van Advent Children Complete gepaard met een demo van de dertiende FF-game op PS3. Buiten Japan moet men het echter stellen met deze “Sneak Peek”, die je een compilatie laat zien van enkele scènes uit het spel.

Trailers
Diverse trailers voor Advent Children, onderverdeeld naar het evenement waarop deze getoond zijn. Zo kun je de “Jump Festa 2009” trailer bekijken, de “Tokyo Game Show” trailer en nog verschillende andere.

Conclusie

De CG-animatiefilm Advent Children (2005) is vooral bedoeld voor liefhebbers van de Final Fantasy VII game uit 1997. De BD-uitgave van de film heeft een aantal voordelen ten opzichte van de eerdere DVD-uitgaven. Allereerst dat het om de “Complete” versie van de film gaat, die een klein half uur langer duurt en diverse toevoegingen en wijzigingen bevat. Deze zorgen ervoor dat een completer verhaal wordt neergezet. Verder heeft de BD-uitgave uiteraard het voordeel van HD-beeld, al ziet de film er wat minder goed uit dan je van een CG-film in HD zou verwachten. Desondanks is de beeldkwaliteit zeker voldoende en (meestal) een flinke verbetering van de DVD-transfer. Wat geluid betreft heb je op de BD-uitgave de keus uit uitstekende lossless tracks in het Engels of Japans. Tevens is een bescheiden verzameling extra’s aanwezig, met de nadruk op het overkoepelende verhaal. Al met al een nette uitgave, die voldoende meerwaarde biedt ten opzichte van de DVD-versie.

Laatste reacties

Worp3  |  04-08-2009

Staat de korte tekenfilm 'Last Order' niet op deze BD? :-| Eindelijk iemand die een hele goede vraag stelt. Ik wist nog niet eens dat hij uit was. Dus ik ga hem...
Lees meer >

BDB  |  09-07-2009

Staat de korte tekenfilm 'Last Order' niet op deze BD? :-|
Lees meer >

Claudio Santulli  |  05-07-2009

Lijkt mij toch dat je niet anders dan perfecte mag verwachten bij een animatie film op blu ray? Kung fu panda ring a bell.? Maar gelukkig is er ook heel veel mo...
Lees meer >

shadyelg  |  05-07-2009

Erg nette Recencie... Nu heb ik alleen de eerste vijf minuten gezien van deze film. Maar ik moet zeggen dat ik het tot nu toe mijn mooiste Bluray film vind... ...
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  04-07-2009

Daarom heb ik hem wederom weer gekocht op BD. Misschien had ik te hoge verwachtingen. En ik denk dat je als gigantische FF liefhebber die toevoegingen juist wel...
Lees meer >

Claudio Santulli  |  04-07-2009

Komt er zeker in, de kwaliteit van het beeld boeit me niet zo heel veel. Als gigantisch FF liefhebber moet ik deze gewoon hebben natuurlijk, Heb de 2 disc dvd v...
Lees meer >

Kendorjia  |  03-07-2009

Komt er zeker in, de kwaliteit van het beeld boeit me niet zo heel veel. Als gigantisch FF liefhebber moet ik deze gewoon hebben natuurlijk, Heb de 2 disc dvd v...
Lees meer >

Claudio Santulli  |  03-07-2009

Ik kan jouw mening beämen. Ik heb deze titel zelfs in de tegenvallende Blu-ray topic geplaatst. Ik had er beeld technisch meer van verwacht. Qua verhaal vind ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Geweld Grof Dolby TrueHD 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:9
Extra's:6
3.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 8
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.