Danton

Recensent:
Ludo Keeris
27-05-2009

Totaalbeoordeling:

4.6
DVD

Danton (DVD)
Samenvatting

Een van de belangrijkste leiders van de Franse Revolutie, Georges Danton (Gerard Depardieu), keert na een zelf opgelegde ballingschap terug naar Parijs. Hij is fel tegenstander van het terreurbewind dat Robespierre (Wojciech Pszoniak) en het Comité voor Openbare Veiligheid is begonnen in een poging het verzet tegen de nieuwe republiek de kop in te drukken. Maar terwijl Danton's uitgesproken kritiek op Robespierre en diens handlangers de goedkeuring krijgt van het Franse volk, maakt hij zich zeer impopulair bij de bestuursleden van het Comité. Robespierre probeert Danton in een persoonlijk gesprek nog te overtuigen zich aan te sluiten bij het Comité, maar die weigert dat. Daarom besluit het Comité, met instemming van Robespierre, om Danton en diens medestanders voor het Tribunaal te berechten wegens verraad.

Commentaar

Andrzej Wajda's Danton is een indrukwekkende film over de politieke strijd tijdens de Franse Revolutie tussen twee bevriende ideologen die recht tegenover elkaar komen te staan: George Danton, gespeeld door Gerard Depardieu en Maxime Robespierre, gespeeld door de Poolse acteur Wojciech Pszoniak. Beiden vertegenwoordigen ze een eigen stroming binnen de Franse Revolutie. Danton die van de stroming die de macht aan het volk wil geven, Robespierre die van de hardhandige aanpak van volk, om het zo onder de duim te houden. Beiden zijn vol overtuiging dat hun stroming de meest juiste is, wat al snel tot een conflict leidt als Danton terugkeert naar Parijs.
De film is niet altijd even makkelijk te volgen. In het begin vliegen de verschillende namen van personages en instanties je om de oren en het is dan lastig om alles en iedereen uit elkaar te houden. Enige voorkennis over deze situatie binnen de Franse Revolutie is dan ook geen overbodige luxe. Maar als dat duidelijk is blijkt Danton een indrukwekkend schouwspel, met sterke dialogen en prachtig acteerspel. Dit alles wordt geregisseerd door de Poolse regisseur Andrzej Wajda. Wajda staat bekend als een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Poolse Filmschool, een groep regisseurs die zich verenigde tussen 1955 en 1963. Veel van Wajda's films gaan over oorlog en conflicten. Bij Danton is dat niet anders. De film zou oorspronkelijk worden opgenomen in Polen. Het afkondigen van de Staat van Beleg op de 13e december 1981 door de nieuwe machthebber Jaruzelski en het verbod op bijeenkomsten van meer dan drie personen maakte het onmogelijk om de film in Polen te draaien. Dat had tot gevolg dat de gehele produktie naar Parijs werd overgeheveld, inclusief een flink aantal Poolse acteurs en crew. Gerard Depardieu reisde naar Polen om de Poolse opstand van Lech Walesa's organisatie Solidarność mee te maken. Hij stond uren in het hoofdgebouw van de regio Mazowse te kijken naar het gedrang van de vele mensen en zag een belangrijk deel van de Poolse revolutie voor zich afspelen. Dit was de ultieme voorbereiding op z'n rol als George Danton. Wajda had aan een half woord genoeg om zijn visie en ideeën duidelijk te maken.
De film heeft een prachtige art-direction en mooi camerawerk. De aankleding is tot in de puntjes verzorgd. Danton heeft de trekjes van een epos, maar dat komt er niet helemaal uit, vooral vanwege de vooral close-up gedraaide beelden. Maar dat levert wel weer prachtige cinema op als we Robespierre zwaar in tweestrijd zien met zichzelf. Wil hij z'n vrienden opofferen voor de Revolutie of niet? Als hij dat wel doet heeft zijn Comité de macht in handen. Doet hij dat niet dan is zijn positie zo goed als onhoudbaar. Dat zijn, ondanks dat de film over Danton gaat, de sterkste scènes uit de film. Maar in z'n geheel gezien is deze film een aanrader, zeker als je van historisch drama houdt. Zoals gezegd geen gemakkelijke film en het is dus aan te bevelen, indien je niet op de hoogte bent van de situatie rond dit conflict, om je vooraf wat in te lezen.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 1983
Speelduur: 130 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.66:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 mono - Frans
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Video Film Express
EAN: 8713053012082

Extra's

  • Promotietrailers

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Op de DVD staat een transfer van matige kwaliteit in het originele 1.66:1 anamorfe beeldformaat. De gebruikte print bevat behoorlijk veel kleine spettertjes, krasjes en vlekjes. Een enkele keer is een grote beschadiging te zien (zie screenshot 4). De rest van het beeld is ook niet van topkwaliteit. De scherpte is matig, net als het schaduwdetail. De helderheid is ook iets te laag. In donkere delen is er in het zwart nauwelijks nog enig detail waar te nemen. Er is continue een dosis filmgrain te zien en ook is af en toe edge-enhancement toegepast. Heel af en toe valt er een kleine compressiefout te bespeuren. De kleuren zien er heel natuurlijk uit, dat is prima in orde. Maar het is duidelijk dat het beeld niet gerestaureerd is voor het op DVD is gezet. Dit in tegenstelling tot de Criterion-uitgave, die een prachtig gerestaureerd beeld heeft met veel detail en een goede helderheid (zie screenshot 5).
De film is onderverdeeld in 12 hoofdstukken, die ook via het menu zijn te kiezen. De optionele ondertiteling is goed te volgen, maar had een tikje lager in beeld kunnen staan.

Geluidskwaliteit

Voor het geluid is er gebruik gemaakt van het originele mono geluidspoor van de film, dat in een Dolby Digital 2.0 (320 kb/s) op de DVD staat. Het geluid klinkt wat gedateerd. Het ontbreekt aan voldoende laag en het hoog klinkt wat knisperig. Qua inhoud is het wel een mooie geluidstrack. Veel details en warme dialogen, die goed te volgen zijn. Veel rollen worden gespeeld door buitenlandse acteurs, waardoor er zeer veel is nagesynchroniseerd. Een flink aantal van die nieuwe dialogen loopt niet geheel synchroon met het beeld, doordat de acteurs de Franse taal niet voldoende machtig waren om deze vlekkeloos uit te spreken. In het begin stoort dit een beetje, maar het went uiteindelijk wel.
De muziek van Jean Prodromidès is heel doordringend en zit vol dissonanten. Het geeft in ieder geval een heel speciale sfeer aan de film.

Extra's

De DVD heeft een licht geanimeerd menu in 1.78:1 anamorf beeldformaat. Opvallend is het vrij rafelige lettertype dat gebruikt is. Als achtergrondgeluid is er een fragment uit de filmmuziek te horen. Er staan geen extra's op deze DVD.

Conclusie

Als Danton terugkeert naar Parijs is Robespierre bang dat deze het volk achter zich krijgt. Daarom begint Robespierre een proces tegen Danton.
Danton van de Poolse regisseur Andrzej Wajda is een sterke film over een klassieke tweestrijd tijdens de Franse Revolutie. Als je als kijker deze geschiedenis niet goed kent is het verhaal vanwege de vele personages en instanties niet zo makkelijk te volgen. Jezelf enigszins inlezen is dus aan te bevelen. De beeldkwaliteit van deze DVD is ondermaats, het geluid heeft voldoende kwaliteit. Behalve een paar promotietrailers zijn er geen extra's aanwezig op deze uitgave. Wie echt van deze film wil genieten kan beter de Criterion-uitgave aanschaffen, die bevat naast de film (in veel betere beeldkwaliteit) ook een tweede disc vol extra's.

Laatste reacties

Tarkus  |  12-11-2011

Historische film die me amper kon boeien. Hoewel dit een waar gebeurd verhaal is, en me dat altijd wel interesseert, kon het geheel me niet bekoren. Ik heb de l...
Lees meer >

Coen P.  |  28-05-2009

wow, het verschil met de Criterion uitgave is angstig...
Lees meer >

Jeroen Trapman  |  27-05-2009

Ben best benieuwd naar de film, ik dacht dat hij alweer in de FRS 3 voor 25 ligt.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Anamorf Dolby Digital 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:4
Geluidskwaliteit:6
Extra's:0
1.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 5
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.