Echte Leven, Het

Recensent:
Ludo Keeris
19-05-2009

Totaalbeoordeling:

4
DVD

Echte Leven, Het (DVD)
Samenvatting

Simone (Sallie Harmsen) en Milan (Ramsey Nasr) spelen graag bizarre liefdesspelletjes, waarbij ze elkaar steeds opnieuw verleiden. Die spelletjes zijn soms zo echt, dat Milan jaloers is op de persoon die Simone heeft verleidt. Dat Simone zich ook heel makkelijk laat verleiden is voor Milan reden om zich nog meer zorgen te maken. Daarom besluit Milan tot de ultieme test: hij verdwijnt uit het leven van Simone en zij moet verliefd worden op een andere jongen. Als zij dan nog steeds van Milan houdt is dat voldoende reden om hun relatie voort te zetten. Simone gaat op zoek en vindt een geschikte “kandidaat” in Dirk (Loek Peters), die in de keuken werkt van haar favoriete café. Het loopt dan al snel uit de hand, want Simone wordt écht verliefd op Dirk. Voor Milan begint nu de strijd om haar terug te winnen.

Commentaar

Bovenstaande samenvatting van Het Echte Leven is slechts een deel van het verhaal. De film zit veel complexer in elkaar. De samenvatting is dat gedeelte wat zich als een film in de film afspeelt. Daaromheen zien we de ambitieuze regisseur Martin, - die in zijn eigen film Milan speelt - bezig een film te maken over Het Echte Leven. Daarbij gebruikt hij zijn eigen vriendin Simone als hoofdrolspeelster. Dit klinkt ingewikkeld en dat is het eigenlijk ook. Het verhaal is soms lastig te volgen. Zit je nu naar de film in de film of naar de echte film te kijken? De werkelijkheid (b)lijkt ineens film te zijn en andersom. Dat is ook meteen een van de zwakke punten van deze film. Je weet niet waar je naar kijkt en dus weet je ook niet of je nu betrokken moet raken bij de hoofdrolspelers of niet. Wat in ieder geval wel duidelijk is, is dat zowel Martin als Milan een zeer manipulerend persoon is. Hij wil alles naar zijn hand zetten en het maakt hem niet uit dat hij daarmee mensen verdriet doet. Dat maakt hem een onsympathiek personage. Als kijker hoop je dan ook stiekem dat hij Simone niet terug zal krijgen.
De échte regisseur van de film is Robert Jan Westdijk. Hij heeft maar liefst elf jaar gewerkt aan het scenario en dat is er ook aan af te zien. Het steekt werkelijk zeer ingenieus in elkaar. Hij kwam op het idee voor Het Echte Leven tijdens het maken van Siberia, Westdijks tweede lange speelfilm. Westdijk werd bekend door zijn debuutfilm Zusje, die met eenvoudige middelen werd gemaakt, maar een groot succes was. Ook Phileine Zegt Sorry, naar een boek van Ronald Giphart, is van de hand van Westdijk.
Het Echte Leven is het best te omschrijven als een luchtige komedie met een paar donkere randjes. Sallie Harmsen speelt haar eerste hoofdrol in een speelfilm en doet dat met verve. Ze houdt zich dapper staande naast de manipulerende Martin/Milan, gespeeld door Ramsey Nasr. Nasr is naast acteur ook bekend als dichter en schrijver. Op zich speelt hij z\'n rol uitstekend, maar zoals al gezegd is de sympathie voor deze regisseur ver te zoeken. Naast zijn film in de film zien we ook delen van de repetities van de film in de film. Deze halen het tempo uit de film. Ze duren te lang en zijn niet grappig. De film in de film is leuk genoeg en heeft deze repetities niet nodig. Jammer is ook dat de film die Martin in de film maakt niet zo goed is (zie bij extra\'s). Hij is niet serieus bezig en het lijkt meer op een aflevering van een soap dan op een film. Westdijk had er goed aan gedaan om een goede film in een film te (laten) maken. Nu vraag je je af waarom Martin/Milan zo knullig aan het werk is. Dit neemt niet weg dat Het Echte Leven als geheel een aardige komedie is.

Het Echte Leven opende het Nederlands Film Festival in 2008 en ging daarna in roulatie in de bioscopen. Tijdens het NFF won de film twee Gouden Kalveren, één voor Beste Camera en één voor Beste Montage.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Komedie/Humor
Regio: 2
Jaar: 2008
Speelduur: 85 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: A-Film Home Entertainment
EAN: 8716777925652

Extra's

  • Trailer
  • Achter de schermen
  • Promotietrailers
  • Martins Film
  • Ongecensureerde repetities

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film is op 16mm film gedraaid en voor de bioscooprelease overgezet naar 35mm film. De kwaliteit van het beeld is slechts net voldoende. Vooral de vele filmgrain zorgt voor een vrij groezelig en korrelig beeld. De scherpte en detaillering zijn daardoor matig. Het contrast is vaak iets aan de hoge kant, waardoor in de donkere delen nauwelijks nog iets te onderscheiden valt. Het zwartniveau had ook iets beter gekund. De kleuren tonen natuurlijk en zijn van een goede verzadiging. In het geheel gezien een licht teleurstellend beeld.
De film is onderverdeeld in 12 hoofdstukken die ook via het menu zijn te selecteren. Voor doven en slechthorenden is Nederlandse ondertiteling beschikbaar.

Geluidskwaliteit

De DVD heeft uitsluitend een Dolby Digital 5.1 (448 kb/s) geluidstrack. Het geluid concentreert zich voornamelijk op het centerkanaal. Alle on-screen dialogen komen keurig uit het centerkanaal. Off-screen dialogen komen deels ook uit de frontkanalen. De achtergrondgeluiden zijn redelijk naar de achtergrond gedrukt. De nadruk ligt op de dialogen, die goed te volgen zijn. De surroundkanalen worden alleen gebruikt voor muziek en een paar (zachte) atmosfeergeluiden. Het LFE kanaal komt nauwelijks in het spel voor. Over het algemeen een vrij brave geluidsmix, die het moet hebben van de dialogen.

Extra's

De DVD heeft statische menuschermen in 1.78:1 anamorf beeldformaat met een fragment uit Janis Joplin\'s Little Girl Blue als achtergrondgeluid. Alles extra\'s zijn in 1.78:1 anamorf beeldformaat en Dolby Digital 2.0 geluid, behalve waar vermeld. Alle extra\'s hebben ook optionele Nederlandse ondertiteling voor doven en slechthorenden.

Achter de Schermen (22 min)
Het betreft hier een aflevering van VPRO\'s Cinema.nl van 26 september 2008. Regisseur Robert Jan Westdijk legt uitgebreid uit hoe hij tot het idee van Het Echte Leven is gekomen en wat hij met de film probeert te vertellen. Actrice Sally Harmsen vertelt over het karakter Simone en hoe zij haar vorm probeert te geven. Tussendoor zien we een aantal scènes van de set en uit de film.

Martins Film (59 min)
Als je de film in de film achter elkaar plakt krijg je Martins Film. Het zijn uitsluitend de beelden die Martin geregisseerd heeft in Het Echte Leven, dus zonder de \"achter de schermen\" shots uit de \"echte\" film. Dan blijkt dat het een dun verhaal is, waarin matig wordt geacteerd.
Het beeldformaat is 1.85:1 anamorf.

Ongecensureerde repetities (22 min)
In de film zitten een aantal repetities gemonteerd. In dit item zien we een uitgebreidere selectie van die repetities. Net als in de film zijn ook deze repetities nogal langdradig en nauwelijks grappig om naar te kijken.

Trailer (2 min)
De trailer van de film, die vooral de nadruk legt op het erotische gedeelte van de film. Deze film wordt gepresenteerd als de derde film van Westdijk, Siberia wordt niet genoemd.
Het beeldformaat is 1.85:1 anamorf.

Conclusie

Martin twijfelt of zijn vriendin Simone nog wel echt van hem houdt. Hij begint een spel, waarbij Simone verliefd moet worden op iemand anders. Als zij dan nog steeds voor Martin kiest, weet hij dat zij wel degelijk van hem houdt.
Het Echte Leven is een luchtige komedie met een donker randje. Regisseur Robert Jan Westdijk heeft een ingenieus scenario geschreven waarbij we een film in een film zien, maar de inhoud is soms verwarrend. Het is soms lastig te volgen wanneer het echt en wanneer het film is. De beeldkwaliteit van de DVD is matig. Het is nogal groezelig en korrelig. Het geluid mist de nodige dynamiek, maar de dialogen zijn prima te volgen. Naast de film bevat de DVD een aantal uitgebreide en bij vlagen interessante extra\'s.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

6 Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:6
Geluidskwaliteit:7
Extra's:7
1

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 4
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.