Apocalypto

Recensent:
Koen Koene
01-05-2009

Totaalbeoordeling:

6.8
Blu-ray

Apocalypto (Blu-ray)
Samenvatting

In een gebied dat we tegenwoordig kennen als Midden-Amerika woonden honderden jaren geleden grote aantallen Maya. Een oud volk dat leefde in allerlei verschillende stammen en steden. Jaguar Paw (Rudy Youngblood) is zo’n Maya en hij leeft in een klein en rustig dorpje samen met zijn zoon en zwangere vrouw. Aan de rust komt snel een einde als het dorp wordt overvallen door een groep gewelddadige Maya van een andere stam. Mensen die zich verweren worden op brute wijze gedood, evenals de ouderen en zieken. De sterke mannen en vrouwen worden gevangen genomen. Zo ook Jaguar Paw, die samen met andere leden van zijn stam wordt afgevoerd. Ze worden naar een grote stad gebracht. Daar worden de vrouwen verkocht en zullen de mannen geofferd worden aan de goden. Is daarmee het lot van Jaguar Paw bezegeld?

Commentaar

Mel Gibson was jarenlang één van Hollywood’s grootste sterren, een status die hij verdiende met de Lethal Weapon reeks en films als Ransom, Braveheart en The Patriot. De laatste jaren wordt hij echter door bepaalde mensen gezien als een godsdienstfanaat, een racist en iemand die geweld verheerlijkt. Deze reputatie heeft Gibson grotendeels te danken aan uitspraken die hij de laatste jaren deed en vooral ook door een film die hij regisseerde, The Passion of the Christ. Deze prent kreeg erg veel kritiek te verduren, dit door de grote hoeveelheid geweld en het feit dat de Joden slecht worden neergezet. Ook zijn (vooralsnog) laatste werk als regisseur, Apocalypto uit 2006, kreeg veel kritiek te verduren. Niet in de laatste plaats van de huidige Maya bevolking zelf. De oude Maya staan namelijk bekend om hun kunst, architectuur en wetenschap, maar volgens tegenstanders worden ze in Apocalypto neergezet als bloeddorstige maniakken. Geweld kwam zeker voor in de Maya cultuur, bijvoorbeeld in de vorm van mensenoffers, maar tegenstanders zijn van mening dat er in de film te veel nadruk ligt op dit facet. In deze kritiek is zeker iets van waarheid te vinden, maar na het bekijken van Apocalypto wordt ook duidelijk dat Mel Gibson een prima prent heeft afgeleverd. Bovendien valt het met het expliciete geweld best mee. De film is volgens geschiedkundigen niet helemaal correct in het neerzetten van de Maya in de tijd waar het verhaal zich in afspeelt. Gibson heeft volgens hen meerdere perioden samengevoegd voor de film, iets wat voor sommige mensen zwaar zal wegen. Hecht je minder waarde aan historische correctheid, dan je krijg je een boeiende en spannende film vol actie te zien. Het verhaal is vrij simpel te noemen. Het eerste gedeelte dient als een soort introductie in het leven van de Maya. In het tweede gedeelte gaan alle remmen los: dit stuk is eigenlijk één grote, goed gemaakte achtervolging. Hoe je ook over Gibson’s laatste denkt, over een ding zal iedereen het eens zijn: op visueel gebied is Apoclaypto een topper. De film is geheel op locatie geschoten in Mexico en toont adembenemende beelden van de jungle. Ook het gedeelte dat zich afspeelt in de Mayastad ziet er uitstekend uit, met erg knap gemaakte sets. Ook de prachtige kostuums en make-up dragen bij aan de authenticiteit van de film, evenals het feit dat de karakters een oude Maya taal spreken. De cast bestaat vrijwel alleen uit onbekenden en tevens spelen er meerdere Maya mee. Het acteerwerk is onverwacht goed. Bijvoorbeeld dat van hoofdrolspeler Rudy Youngblood, in zijn geslaagde debuut. Apocalypto is een goed gemaakte actiefilm die, wanneer hij puur om deze reden bekeken wordt, zeker weet te boeien.

Apocalypto is al ruime tijd op DVD verkrijgbaar, zie ook onze recensie. Onlangs is de film door A-Film ook in High Definition uitgebracht. De recensie van deze Blu-ray Disc uitgave lees je hieronder.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Avontuur, Drama
Jaar: 2006
Speelduur: 138 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.85:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Maya
Ondertiteling: Nederlands, Frans
Uitgever: A-Film Home Entertainment
EAN: 8716777927472

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave van Apocalypto heeft het originele 1.85:1 beeldformaat behouden. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). Dit laatste houdt in dat er geen PAL versnelling is toegepast. De BD-uitgave bestaat uit een 25GB single layer disc (19,3GB beschreven). Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van de H264/MPEG-4 AVC codec.

Vanwege het uitstekende visuele aspect is Apocalypto een film die veel profijt kan hebben van een HD-weergave. Gelukkig stelt de BD-uitgave wat dat betreft niet teleur. De HD-transfer is namelijk erg scherp en oogt een stuk gedetailleerder dan zijn DVD-tegenhanger. De moeite die men in het detail van kostuums en sets heeft gestoken komt op BD dan ook zeer goed tot haar recht. Al valt wel op dat de scherpte incidenteel wat minder is, wat ongetwijfeld samenhangt met het feit dat niet altijd met HD-camera’s werd gewerkt. Toch is de scherpte ook op de mindere momenten nog steeds ruim voldoende. Wat de kleurweergave betreft overheersen aanvankelijk het bruin en groen van de jungle, maar in de Maya stad wordt het palet uitbundiger. Alle kleuren worden mooi verzadigd weergegeven, zodat het beeld ook op dat gebied indruk weet te maken. Zwartniveau en schaduwdetail geven eveneens geen reden tot klagen. Bovendien is de print erg schoon, zoals je van een moderne film mag verwachten. Tot slot complimenten voor het feit dat hinderlijke edge enhancement en compressieartefacting compleet achterwege zijn gebleven. Al met al een uitstekende transfer!

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

Op audiogebied heeft Apocalypto, net als op beeldgebied, eveneens de HD-behandeling gekregen. Het geluid is namelijk lossless op de schijf gezet, dus zonder verlies van de oorspronkelijke kwaliteit. De resulterende DTS HD Master Audio 5.1-track (16bit/48kHz) klinkt dan ook uitstekend. Vooral qua ruimtelijkheid gooit het spoor hoge ogen. Wanneer de film start komt er direct volop geluid uit de achterluidsprekers en dit houdt pas op als de aftiteling ten eind is. Denk dan bijvoorbeeld aan junglegeluiden, maar ook aan effecten in split-surround. Qua klank valt er eveneens niks te klagen. De track klinkt namelijk helder en gedetailleerd, met op gepaste momenten een strakke hoeveelheid laag. De dialogen, die zoals eerder gemeld in de authentieke Maya taal gesproken zijn, komen netjes uit het midden. Ruis en oversturing ontbreken geheel. Eigenlijk zijn er totaal geen noemenswaardige minpunten, waarmee dit een track is die de hoogst mogelijke score verdient.

Extra's

Na de taalselectie start automatisch de film. Het popup-menu, dat als een overlay over het filmbeeld heen ligt, bevat enkel de instellingsopties en een hoofdstukselectie. Extra’s ontbreken dus, in tegenstelling tot de DVD-uitgave van Apocalypto.

Conclusie

Jaguar Paw woont in een rustig Maya dorpje, maar de rust wordt wreed verstoord wanneer leden van een bloeddorstige stam het dorp overvallen. Jaguar Paw wordt gevangen genomen en meegenomen naar een stad, waar hij geofferd zal worden aan de goden. Maar het lot beslist anders. Apocalypto (2006) is geregisseerd door Mel Gibson en kreeg net als zijn vorige film, The Passion of the Christ (2004), veel kritiek te verduren. Bijvoorbeeld over de historische correctheid. Deels is de kritiek terecht, maar feit blijft dat de film gewoon erg boeiend en spannend is. Bovendien ziet het er allemaal prachtig uit. Apocalypto is een geslaagde actiefilm en moet ook als zodanig bekeken worden. De BD-uitgave is daar prima geschikt voor. De film ziet er in HD namelijk zeer goed uit. Het lossless 5.1-geluid is eveneens uitstekend. Het enige minpunt is het ontbreken van extra’s. Vind je dat echter geen bezwaar, dan haal je met de BD-uitgave van Apocalypto een audiovisueel indrukwekkende versie van de film in huis.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door A-Film Home Entertainment.

Lees meer

Laatste reacties

Frank  |  02-10-2011

Ja, alleen de verpakking is anders.
Lees meer >

lennox-06  |  01-10-2011

ook qua beeld en audio verder precies allemaal hetzelfde?
Lees meer >

Frank  |  01-10-2011

ik zag deze film vandaag liggen met een zwarte bluray doosje met quality film ofzo boven op de doos, is deze weer opnieuw released? Ja, hij is opnieuw uitgebrac...
Lees meer >

lennox-06  |  01-10-2011

ik zag deze film vandaag liggen met een zwarte bluray doosje met quality film ofzo boven op de doos, is deze weer opnieuw released?
Lees meer >

O.v.Dijk  |  23-03-2010

wow super film, goed begin, vies/mooi middenstuk, en spectaculair einde (achtervolging) :-)
Lees meer >

Ron-G  |  31-01-2010

Wauw wat een film, vond de film genieten van begin tot eind, en al mag het historisch misschien allemaal niet kloppen, tja.....welke film wel, maar ik vond de f...
Lees meer >

Royspierenburg  |  07-01-2010

Kan de DVD lang niet aan tippen. Ik ben pas gaan samenwonen en me vriendin uitgelegd dat we een goede TV nodig hadden voor de Bluray en deze heerlijke achtervol...
Lees meer >

Raymond Gelmers  |  06-09-2009

Ja, nu weten we wel hoe "high & def" je bent. :-P Gewoon een lekker harde achtervolgingsfilm. Meer moet er niet achter worden gezocht. Het hele gedoe rond de ...
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  02-05-2009

Ja, nu weten we wel hoe "high & def" je bent. :-P Zo stoned als een garnaal... :mrgreen:
Lees meer >

Daniël V.  |  02-05-2009

Lijkt me wel duidelijk dat dvdinfo niet weet waar ze het over hebben. Heb nog nooit een dvd gezien die aan de blu ray kan tippen. ;) Ja, nu weten we wel hoe "hi...
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  02-05-2009

Lijkt me wel duidelijk dat dvdinfo niet weet waar ze het over hebben. Heb nog nooit een dvd gezien die aan de blu ray kan tippen. ;)
Lees meer >

-Jaap-  |  02-05-2009

Die ''Dieter'' vind ik nogal ongenuanceerd, hij spreekt over ''boxen'' en zegt bij bv. ''Alles is Liefde'' dat het beeldverschil met de DVD verwaaslooswaar is.....
Lees meer >

Michael Hamers  |  01-05-2009

Ik heb hem deze week ontvangen. en zal hem in de loop van volgende week eens bekijken. Kben vooral blij met de commentaar over de beeldkwaliteit. DvdInfo had...
Lees meer >

Brlggs  |  01-05-2009

Ik heb hem deze week ontvangen. en zal hem in de loop van volgende week eens bekijken. Kben vooral blij met de commentaar over de beeldkwaliteit. DvdInfo had a...
Lees meer >

Mark van L.  |  01-05-2009

Maar de disc is zeer fraai. Beeld en geluid.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:10
Extra's:0
5.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 17
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.