French Connection, The

Recensent:
Koen Koene
29-04-2009

Totaalbeoordeling:

8.3
Blu-ray

French Connection, The (Blu-ray)
Samenvatting

In een kroeg in New York wordt de aandacht van detectives Jimmy \"Popeye\" Doyle (Gene Hackman) en Buddy \"Cloudy\" Russo (Roy Scheider) getrokken door Sal Boca (Tony Lo Bianco) die zich heeft omringd met een aantal figuren uit het drugsmilieu. De eigenzinnige en brutale Popeye vertrouwt het zaakje niet en besluit samen met Cloudy de uit Italië afkomstige Boca te schaduwen. Nadat de volhardende agenten toestemming van hun superieur hebben gekregen om de achtervolging voort te zetten worden ze op het spoor gebracht van ene Alain Charnier (Fernando Rey) die zijn thuisbasis heeft in Marseille. Charnier organiseert drugstransporten van de Franse havenplaats naar de Verenigde Staten en is in New York om een transport van het “witte goud” te begeleiden. Maar de smokkelaar merkt dat hij wordt achtervolgd door de detectives en wil de drugsdeal zo snel mogelijk afronden. Popeye krijgt echter in de smiezen waar de drugs verborgen worden gehouden en zet een val om de internationale drugswereld een ferme slag toe te brengen.

Commentaar

Bij de Oscaruitreikingen in 1972 was één film de duidelijke winnaar. En wel The French Connection (1971), die de felbegeerde beeldjes wist te scoren in belangrijke categorieën als Beste Film, Beste Regisseur, Beste Acteur, Beste Montage en Beste Script. Regisseur William Friedkin, die in 1973 eveneens hoge ogen zou gooien met The Excorcist, baseerde The French Connection op een boek van Robin Moore. Het boek beschrijft het waargebeurde verhaal van agenten Eddie Egan en Sonny Grosso, die een grote heroïnesmokkel van Frankrijk naar New York op het spoor zijn. In de verfilming zie je hoe Jimmy “Popeye” Doyle (lees: Eddie Egan) en Buddy “Cloudy” Russo (lees: Sonny Grosso) in een soortgelijke zaak terecht komen. Friedkin neemt er alle tijd voor om het verhaal neer te zetten en de personages uit te werken. Daarbij ligt de nadruk op realisme en wordt het werkelijke verloop van de zaak redelijk nauw gevolgd. Het duurt dan ook een hele tijd voordat alles echt in een stroomversnelling komt. Maar het lange wachten wordt beloond, met wat bekend staat als een van de beste achtervolgingen ooit. Ook de uiteindelijke ontknoping van het verhaal weet indruk te maken. Datzelfde geldt voor de realistische setting, de destijds zwaar onderbelichte onderbuik van New York. Inmiddels zijn er voldoende films en TV-series waarin ook de minder frisse wijken van grote steden aan bod komen, maar destijds was dat nog niet het geval. En dan is er nog het goede acteerwerk. Met name de jonge Gene Hackman is uitstekend op dreef als bikkelharde doorzetter Doyle. Geheel terecht dat deze vertolking beloond werd met een Oscar. Maar ook de rest van de cast levert puike prestaties af (overigens hebben Eddie Egan en Sonny Grosso zelf ook een rolletje in de film). Er valt dus genoeg positiefs te melden over The French Connection, waarmee het predikaat “klassieker” volledig verdiend is. Het is echter wel een film met een traag verloop en een script waarin niet alles wordt voorgekauwd. En er zullen ongetwijfeld moderne filmliefhebbers zijn aan wie dit niet besteed is.

Bij fans van de film zal de film ongetwijfeld al een plekje in de DVD-collectie hebben. De DVD-versie is namelijk al geruime tijd verkrijgbaar, als losse uitgave of als onderdeel van de French Connection Collection (samen met het minder sterke vervolg). Onlangs zijn film en z’n opvolger ook verschenen op Blu-ray Disc, zodat je ze nu in High Definition kunt gaan bekijken. Hieronder onze bespreking van de BD-uitgave van The French Connection, die uit twee schijfjes bestaat. De BD-recensie van het tweede deel vind je hier.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Misdaad
Regio: B
Jaar: 1971
Speelduur: 104 min
Verpakking: Blu-ray Duo Keepcase
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.85:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar (2)
  • Dolby Digital 5.1 - Music Only
  • DTS 5.1 - Frans
  • DTS 5.1 - Italiaans
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, En vele andere
Uitgever: Fox Home Entertainment
EAN: 8712626039051

Extra's

  • verwijderde scenes
  • Audiocommentaar (2x)
  • Triviatrack
  • Het Maken van de Connectie
  • BBC-documentaire: The Poughkeepsie Shuffle
  • Rogue Cop: de Noir-connectie
  • Cop Jazz: de Muziek van Don Ellis
  • Color Timing van de French Connection
  • Plaats van het Misdrijf
  • Anatomie van een Achtervolging
  • Friedkin en Grosso herinneren zich de echte French Connection
  • Hackman over Doyle

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave van The French Connection bestaat uit twee discs. Op de eerste schijf vind je de film. Deze heeft het originele 1.85:1 beeldformaat behouden. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920*1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). Dit laatste houdt in dat er geen PAL versnelling is toegepast. De BD-uitgave bestaat uit twee 50GB dual layer discs. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van de H264/MPEG-4 AVC codec.

Het grootste verschil met de DVD-transfer zit hem in de kleurweergave. Speciaal voor de BD-release van The French Connection heeft men deze namelijk flink onder handen genomen. Dit op initiatief van regisseur William Friedkin, die de film er net zo uit wilde laten zien als 38 jaar geleden. In de moderne digitale technieken zag hij zijn kans. Het gevolg van de doorgevoerde wijziging in “color timing” is een weergave die grauwer, killer en minder verzadigd is, en bovendien wat softer oogt. Of het eindresultaat echt mooier is? Laten we het er bij houden dat Friedkin in ieder geval erg tevreden is, zo blijkt uit de extra die aan deze wijziging gewijd is.

Beoordelen we de transfer op de overige gebieden, dan zijn de prestaties in orde. Mits we rekening houden met de hoge leeftijd van de prent. Het beeld kent namelijk nogal wat ouderdomsverschijnselen, zoals de enorme portie grain, de matige detaillering en de vuiltjes die hier en daar opduiken. Tevens is de nodige colorbleeding te zien, wat waarschijnlijk mede wordt veroorzaakt door de kleuraanpassingen. Al met al valt er dus nogal wat aan te merken op de beeldkwaliteit. Al valt op dat sommige shots en scènes er beter uit zien dan andere. Maar vergeleken met de gelikte HD-transfers van moderne films kan het HD-beeld van The French Connection logischerwijs maar weinig indruk maken. Daar staat tegenover dat de groezelige en verwassen uitstraling van het beeld, met al zijn imperfecties, grotendeels een bewuste keus van de regisseur is. Het past dan ook prima bij de beoogde documentaireachtige sfeer. En daarmee komen we toch tot een nette voldoende.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

Het oorspronkelijke monogeluid van The French Connection was voor de eerdere DVD-release opnieuw gemixt naar het 5.1-formaat. Ook op de BD-versie tref je een 5.1-mix aan, met als voornaamste verschil dat het nu om een lossless track gaat. Verwacht echter geen wereldschokkende prestaties, want net als op DVD is ook aan het geluid op BD duidelijk de leeftijd van de film af te leiden. Om te beginnen heeft het DTS HD Master Audio 5.1-spoor (24bit/48kHz) dat typische scherpe randje in het hoog, zoals we dat vaker tegenkomen bij oude films. Daarnaast klinken de dialogen wat blikkerig en is ook de dynamiek erg beperkt. Het valt op dat muziek vaak veel harder in de mix is opgenomen dan de dialogen, zodat je regelmatig met de hand bij moet regelen. Wat wel erg positief is, is de ruimtelijkheid van het spoor. Die is namelijk boven verwachting, met surrounds die volop worden gebruikt voor ambiance en effecten. Ander pluspunt is het feit dat de dialogen netjes uit het midden komen.
Overigens ontbreekt op de in Nederland verkrijgbare BD-uitgave het oorspronkelijke monogeluid, in tegenstelling tot de Amerikaanse versie.

Extra's

Zoals al eerder vermeld bestaat de BD-uitgave van The French Connection uit twee schijfjes. De eerste disc bevat de film plus een klein aantal extra’s en de tweede disc is in zijn geheel gewijd aan aanvullend materiaal. Waaronder de meeste extra’s van de DVD-uitgave, maar tevens een flinke hoeveelheid nieuw opgenomen, BD-exclusief materiaal (hieronder gemarkeerd met “nieuw”). Alle extra’s hebben beeld in 1080p en DD 2.0-geluid (tenzij anders vermeld) en zijn Nederlands ondertiteld

Disc 1

Introductie van William Friedkin (1 min, nieuw)
Een recent opgenomen praatje van regisseur Friedkin. Hij kondigt aan dat je met deze Blu-ray Disc een versie van de film in huis haalt die zo dicht mogelijk bij zijn oorspronkelijke visie ligt.

Audiocommentaar 1
Op deze commentaartrack, overgenomen van de DVD-uitgave, hoor je William Friedkin. De regisseur geeft een inzichtelijk commentaar over de achtergrond en totstandkoming van de film. Zo praat hij onder andere over de casting en over de verschillen tussen het waargebeurde verhaal en de verfilming.

Audiocommentaar 2
Ook de tweede commentaartrack, waarop je hoofdrolspelers Gene Hackman en Roy Scheider hoort, is afkomstig van de DVD-release. Het spoor bestaat uit interviewfragmenten en heeft dus geen betrekking op de beelden. Dit blijkt ook wel uit de opbouw: Hackman is vanaf chapter 2 zo’n 25 minuten aan het woord en Scheider laat vanaf chapter 18 ruim 20 minuten van zich horen.

Apart Nummer uit de Filmmuziek (nieuw)
Onder deze optie, die we kennen van andere Fox BD-uitgaven, vind je een “Music only”-track. Dit wil zeggen dat je de film kunt bekijken met alleen de muziek van Don Ellis, dus zonder spraak en geluidseffecten. Het geluid is in DD 5.1-formaat (448kbit/s).

Triviatrack (nieuw)
Schakel je deze extra in, dan verschijnen gedurende de film allerlei feiten en weetjes in een balk onderin het beeld (in het Nederlands). Bij menig andere film kent een dergelijke track vaak de nodige “trivialoze” momenten. Maar niet in dit geval, de informatie blijft namelijk continu komen. Het resultaat is erg interessant.

Disc 2

Verwijderde Scènes (12 min)
De tweede schijf begint met een zestal verwijderde scènes, inclusief een inleiding van regisseur William Friedkin. De fragmenten kunnen bekeken worden met het oorspronkelijke geluid of met commentaar van Friedkin. Het beeld, afkomstig van een 16mm bron, is van niet al te beste kwaliteit.

Anatomie van een Achtervolging (20 min, nieuw)
Na 38 jaar keert Friedkin terug op de plaats waar hij de bekende achtervolgingsscène opnam. Samen met producer Philip D’Antoni bezoekt hij herkenbare locaties uit de achtervolging en haalt hij herinneringen op aan de opnames.

Hackman over Doyle (11 min, nieuw)
In dit recente interview praat hoofdrolspeler Gene Hackman onder meer over zijn rol en de uitdagingen die het spelen van Popeye Doyle met zich meebracht.

Friedkin en Grosso herinneren zich de echte French Connection (19 min, nieuw)
In deze extra ontmoet William Friedkin ex-agent Sonny Grosso, die samen met de inmiddels overleden Eddie Egan werkte aan de zaak die de basis was voor de film. Friedkin en Grosso bespreken de zaak in chronologische volgorde en geven tevens de verschillen met de film aan.

Plaats van het Misdrijf (5 min, nieuw)
Een korte featurette over de brug in Manhattan die prominent in de film aanwezig is. Friedkin praat met ex-agent Randy Jurgensen, die destijds hielp om het filmen op de brug voor elkaar te krijgen.

Color Timing van de French Connection (13 min, nieuw)
Eerder vermeldden we al dat men voor de BD-transfer bewust aan de kleuren heeft gesleuteld, met als doel om de film er exact zo uit te laten zien als 38 jaar geleden. In deze extra leggen regisseur William Friedkin en “color timer” Bryan McMahan uit hoe dit (digitale) proces verliep. Ze doen dit aan de hand van een voorbeeld uit de film.

Cop Jazz: de Muziek van Don Ellis (10 min, nieuw)
Muziekhistoricus Jon Burlingame praat over de muziek van de film, die gecomponeerd werd door Don Ellis. Burlingame licht onder andere toe wat de muziek van Ellis zo uniek maakt. Ook de manier waarop de muziek door Friedkin gebruikt werd komt aan bod.

Rogue Cop: de Noir-connectie (14 min, nieuw)
In deze extra krijg je een analyse van twee filmhistorici, waarin ze The French Connection vergelijken met de klassieke ‘film noir’. Zowel de overeenkomsten als de verschillen komen aan bod.

BBC-documentaire: The Poughkeepsie Shuffle (54 min)
Deze uitgebreide BBD-special uit 2000 bestaat uit een combinatie van filmfragmenten en interviews met cast en crew. Daarbij draait het niet alleen om de film, maar ook om het waargebeurde verhaal van detectives Eddy Egan en Sonny Grosso. Het geheel is erg informatief, openhartig en bevat leuke anekdotes. Deze extra heeft een resolutie van 480i (1.78:1).

Het Maken van de Connectie (57 min)
Dit is een Making Of die, net als de vorige extra, bestaat uit interviews en filmfragmenten. De onderwerpen die aan bod komen ook deels overeen. Als gevolg zit er de nodige overlap tussen de twee documentaires. Toch is ook deze extra wel het bekijken waard. De beeldresolutie is 480i (1.33:1).

Conclusie

The French Connection (1971) is een sterke, maar trage film die gebaseerd is op een waargebeurd onderzoek naar een omvangrijke drugssmokkel van Frankrijk naar New York. In de hoofdrollen zie je Gene Hackman en Roy Scheider. De met Oscars overladen film is nu ook op Blu-ray Disc verkrijgbaar. Het lossless 5.1-geluid op de BD klinkt gedateerd maar voldoet. De HD-transfer is in orde. Wel verraadt het beeld duidelijk de hoge leeftijd van de film, al is de groezelige uitstraling grotendeels bewust. Dit wordt bevestigd door het feit dat men voor de BD-release de kleurweergave heeft aangepast, resulterend in een grauwer en softer beeld. Maar of het resultaat echt mooier is? Nou, volgens regisseur William Friedkin laat de BD-uitgave de film exact zien zoals die door hem bedoeld is, dus in dat opzicht mogen we niet klagen. Bovendien barst deze 2-disc uitgave van de extra’s, waaronder veel BD-exclusief materiaal. Daarmee is het een aanrader voor fans van deze klassieker.

Laatste reacties

BrianB  |  29-04-2009

Vind ik absoluut meevallen. 'The French Connection' is gefilmd op snelle film stock, die veel grain met zich meebrengt. En afgezien van het geklooi van de regis...
Lees meer >

TJ Weissel  |  29-04-2009

Toch ben ik niet geheel tevreden over deze Blu-ray, met vele ander Fox titels... heeft gewoon niet de HD feeling die bijv. Warner of Sony bij hun films heeft.
Lees meer >

Frank  |  29-04-2009

Pas gekocht voor € 10,- op de Mega Platen en CD Beurs in Utrecht. Mooie uitgave, alleen jammer van het ontbreken van de fotogalerijen.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Grof DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:6
Extra's:10
7.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 10
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.