Any Given Sunday (DC)

Recensent:
Arnold van Oostrum
24-04-2009

Totaalbeoordeling:

5.3
Blu-ray

Any Given Sunday (DC) (Blu-ray)
Samenvatting

Coach Tony Damato van de Miami Sharks gaat alweer 30 jaar mee in de football business. Het nieuwe seizoen verloopt niet zo geweldig. De Sharks hebben al drie wedstrijden op rij verloren. En dan komt de dramatische wedstrijd waarin de al wat oudere quarterback Jack ‘Cap’ Rooney (Dennis Quaid) zwaar geblesseerd raakt. De invallende quarterback wordt er direct daarna uitgespeeld. Damato beslist dan om de eigenwijze, jonge Willie ‘Steamin’ Beamen (Jamie Foxx) in het veld te plaatsen. Ondanks dat Willie het erg goed doet, verliest het team deze wedstrijd. Deze vierde nederlaag op rij brengt Damato flink in de problemen. De nieuwe clubeigenaresse Christina Pagniacci (Cameron Diaz) heeft alleen maar aandacht voor het geld. Ze vindt Damato te oud en pusht hem tot andere keuzes. Vooral ook omdat Willie Beamen teveel sterallures krijgt en daarbij als quarterback het team niet bij elkaar kan houden. De bijna herstelde quarterback Jack Rooney is nog niet fit genoeg om in de aankomende beslissende wedstrijd mee te spelen. Toch doet Damato niet tevergeefs een beroep op hem. Vlak voor deze beslissende wedstrijd spreekt Damato de manschappen toe: “winnen als team of sterven als individuen”. Het is er op of er onder voor coach Damato, de spelers van de Miami Sharks en voor clubeigenaresse Pagniacci. De laatste wedstrijd begint ….

Commentaar

Any Given Sunday is een enerverend en dynamisch sportspektakel. De verschillende verhaallijnen en het intens in beeld gebrachte football spel houden je als kijker ruim 2½ uur geboeid. Heel knap heeft regisseur Oliver Stone het American football als ‘contactsport’ neergezet. Je voelt de harde klappen die de spelers tijdens het spel krijgen. Je leeft mee in de emoties van het spel en van de individuele spelers. De bijzondere camera- en editingtechnieken versterken dit nog eens, waarbij vooral de vertragingen in het beeld het fysieke geweld van football en die ‘split second’ gedachten benadrukken. De intensiteit van de film wordt geholpen door een sterk spelende cast. Zowel in de hoofdrollen als in de bijrollen zijn acteurs van formaat gebruikt die allemaal een uitstekende prestatie neerzetten. Al Pacino is de verpersoonlijking van de oude rot in het vak, de coach die de manschappen een hart onder de riem steekt en tegelijkertijd zijn team beschermt voor de harde zakelijke wereld. Die harde zakelijke wereld wordt in Any Given Sunday verpersoonlijkt door Cameron Diaz. Een bijzondere keuze om hier een vrouwelijke rol neer te zetten, maar het werkt uitstekend. Cameron Diaz kreeg voor haar rol een Blockbuster Entertainment Award. Al Pacino en Jamie Foxx werden beiden ook genomineerd voor deze award. Jamie Foxx speelt een fraaie rol als de quarterback die eindelijk een kans krijgt en moeite heeft met het plotselinge succes om te gaan. Dennis Quaid speelt een zeer verdienstelijke rol als de oudere, meer ervaren quarterback Cap Rooney. Regisseur Oliver Stone schreef samen met John Logan (Gladiator, The Last Samurai, The Aviator en Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street) het verhaal voor de film. Oliver Stone heeft met Any Given Sunday een film gemaakt die zich concentreert op de personen die de sport maken. De zeer fraai gefilmde sportscènes maken er een boeiend sportspektakel van.

Warner Home Video heeft deze sportieve film nu in High Definition uitgebracht op Blu-ray Disc. In 2000, de beginperiode van DVD, had Warner Home Video Any Given Sunday DC uitgebracht in een kartonnen snapper verpakking met een separaat bijgevoegde bonus disc. Voor die tijd een bijzondere uitgave met hoge kwaliteit beeld en geluid en heel veel bonusmateriaal. Onze recensie van deze uitgave kun je hier nog eens nalezen. In deze recensie bekijken we de kwaliteit van de Blu-ray Disc uitgave en maken we een vergelijking met genoemde DVD uitgave.
Ondanks het feit dat in de film het woordje ‘fuck’ meer dan honderd keer wordt uitgesproken, prijkt op deze Blu-ray Disc uitgave een leeftijdsadvies van 12 jaar, terwijl dit in 2000 bij de DVD uitgave nog 16 jaar was.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Sport
Regio: B
Jaar: 1999
Speelduur: 157 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.40:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar (2)
  • Dolby Digital 5.1 - Duits
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Italiaans
  • Dolby Digital 5.1 - Music Only
  • Dolby Digital 5.1 - Spaans
  • Dolby TrueHD 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Zweeds, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 5051888029329

Extra's

  • Football Outtake Moments
  • Gag Reel
  • Production Stills
  • Audiocommentaren
  • Fotogalerij
  • Muziekvideo's
  • Deleted & Extended Scenes
  • Music Only Track
  • HBO First Look
  • Instant Replay
  • Jamie Fox Spotlight

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave heeft het originele 2.40:1 beeldformaat. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920 * 1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). Dit laatste houdt in dat er geen PAL versnelling is toegepast. Deze Blu-ray Disc uitgave is een 50 GB double layer disc. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van de SMPTE VC-1 (Advanced Profile 3) coderingsmethode.

Het beeld van de DVD uitgave beoordeelden we toentertijd als “indrukwekkend mooi”. De door Warner Home Video gepresenteerde High Definition uitgave ziet er ook fantastisch mooi uit met heldere, goed verzadigde kleuren en een uitstekend contrast. De scherpte en detaillering zijn beide uitstekend, met als resultaat een meestentijds gestoken scherp plaatje. Het zwartdetail is daarbij ook prima, zodat ook in de donkere scènes alles goed zichtbaar blijft. Ongerechtigheden zijn niet aanwezig, het ziet er allemaal zuiver en schoon uit. Enkele scènes hebben duidelijker zichtbaar filmgrain en zijn daardoor ook iets minder gedetailleerd. Dit heeft duidelijk met het bronmateriaal te maken. Verder is het een zeer fraai beeld, dat vergeleken met de DVD uitgave natuurlijk meer scherpte, detaillering en kleurnuancering heeft. De film is netjes verdeeld in 47 tracks. De optionele ondertiteling (wit) is duidelijk leesbaar en staat geheel onder in het beeld geplaatst.

Onderstaande HD screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom niet representatief voor de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige soundtrack heeft Warner op deze Blu-ray Disc uitgave geplaatst als een lossless gecodeerde Dolby True HD 5.1 surroundtrack (16 bit, 48 kHz) en een ‘gewone’ Dolby Digital 5.1 surroundtrack (bitrate 640 kb/s).

Over de soundtrack kunnen we heel kort zijn, die is uitstekend. Alle kanalen worden optimaal gebruikt resulterend in een zeer ruimtelijk klinkende soundtrack. Naast de nodige popmuziek ondersteunt de soundtrack zeer goed de sfeer en emotie van het football spel. De subwoofer maakt het lijfelijke geweld gewoon ‘voelbaar’. De film heeft daardoor een mooi vol en diep laag, met een uitstekende, brede plaatsing van alle effect- en omgevingsgeluiden. De achterkanalen worden hierbij volop in split-surround gebruikt. De dialogen zijn duidelijk te verstaan en komen netjes uit de centerspeaker.
Bij deze soundtrack is de meerwaarde van de lossless gecomprimeerde Dolby TrueHD track zeer goed te horen. Vooral het diepe en krachtige laag klinkt nu nog indrukwekkender. Daarbij is de totale surroundbeleving ook groter, doordat de surrounds nadrukkelijker aanwezig zijn en subtiele details beter tot hun recht komen. Een “lekkere, vette soundtrack”.

Extra's

Na de keuze voor de menutaal, start de film automatisch. Tijdens de film kun je het optiemenu oproepen. Dit menu wordt weergegeven zonder dat het afspelen van de film wordt onderbroken. Het menu ligt als een ‘overlay’ boven op het filmbeeld. Op deze Blu-ray Disc staan dezelfde extra’s als op de DVD uitgave. De extra’s hebben NTSC 480i/p resolutie en zijn Nederlands ondertiteld.

Commentary by director and co-writer Oliver Stone
Een plezierig en informatief commentaar met veel informatie over de realisatie.

Commentary by Jamie Foxx
Het is niet precies duidelijk waarom Foxx juist een commentaar heeft ingesproken. Hij zoekt af en toe naar de woorden om zijn punt duidelijk te maken. Bij herhaling beklemtoont hij het realiteitsgehalte van de film.

Full Contact: The Making of Any Given Sunday (27 min)
Een zogenaamde HBO First Look featurette, die enigszins promotioneel van aard is. Inhoudelijk bevat het de gebruikelijke interviewfragmenten en beelden op de set afgewisseld met filmfragmenten.

Jamie Foxx Audition Tape and Screen tests (7 min)
Een drietal korte filmpjes waarin je ziet hoe Jamie Foxx zijn best doet voor de rol in de film.

Deleted and Extended Scenes (32½ min)
Met veertien apart te selecteren scènes die Oliver Stone niet heeft gebruikt. De meeste scènes zijn voorzien van commentaar door Oliver Stone.

Gag Reel (4 min)
De scènes waarin iets fout gaat, met Al Pacino en Jamie Foxx.

Football Outtakes Montage (8 min)
Aanvullende scènes van het footballspel en de training.

Miscellaneous Landscapes and Outtakes Montage (4 min)
Nog meer niet gebruikte scènes. Voor een groot deel hiervan is het best jammer dat ze niet gebruikt zijn voor de film. Ook Oliver Stone geeft dit aan.

Music-Only Track (31 min)
Audiotrack waarbij je een groot aantal geselecteerde scènes van de film kunt bekijken met alleen de filmmuziek. Geluidskwaliteit is Dolby Digital 5.1 (640 kb/s).

Instant Replay: Revisit the film\'s hard-hitting football plays (16 min)
Optie waarmee je direct naar een aantal voorgeselecteerde football scènes in de film gaat. Geluid is Dolby Digital 5.1 (640 kb/s).

The Art of Selling
Met een 21-tal verschillende filmreclameposters.

Stills Gallery
Een fotogalerie met 121 foto’s. De foto’s komen vanzelf één voor één voorbij met op de achtergrond een stukje muziek. Het geheel duurt dan ruim 16 minuten. Je kunt met de navigatietoetsen van je afstandsbediening ook sneller langs de foto’s zappen.

Music Videos (9 min)
Met keuze uit drie muziekvideo’s, te weten: My Name is Willie en Any Given Sunday, beide met Jamie Foxx en Shut ‘em down met LL Cool J.

Theatrical Trailer (2 min)
De bioscooptrailer.

Conclusie

In Oliver Stone’s Any Given Sunday staat het American Football centraal, waarbij aan de hand van enkele verhaallijnen het geld, het succes en de menselijke offers voor dit succes aan bod komen. Ook als dit niet je favoriete sport is, is de film het bekijken waard mede dankzij de indringende wijze waarop de sportbeelden met snelle beeldwisselingen zijn gefilmd. Warner Home Video heeft de film met prima kwaliteit High Definition beeld en geluid op Blu-ray Disc gezet. De extra’s van de eerdere 2-DVD uitgave zijn hierbij overgenomen.

Laatste reacties

Raymond Gelmers  |  17-10-2009

Erg mooie film, dat zeker. De DVD is echter al erg mooi qua transfer en geluid. Een upgrade vind ik persoonlijk niet nodig voor deze film.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Grof Dolby TrueHD 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:8
2.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 5
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.