Planet Earth

Recensent:
Arnold van Oostrum
13-04-2009

Totaalbeoordeling:

9.1
DVD

Planet Earth (DVD)
Samenvatting

Zo’n vijf miljard jaar geleden veroorzaakte een asteroïde inslag op een planeet, die wij kennen als onze planeet Aarde, een minieme kanteling van de planeet ten opzichte van de zon. Door de draaiing van de Aarde om de zon, ontstond hierdoor op deze planeet de telkens veranderende warme en koude periode. In deze constante klimaatwisseling ontstond in duizenden jaren tijd langzamerhand de planeet Aarde zoals wij die kennen; de Aarde met een grote en bijzondere biodiversiteit.
In 2006 verscheen de BBC TV-serie Planet Earth, een indrukwekkende 11-delige televisieserie van regisseur Alastair Fothergill en producer Mark Linfield. Deze serie werd bekroond met onder andere vier Emmy Awards. In negen uur tijd krijg je unieke beelden van onze aarde en haar natuurlijke bewoners te zien. Van de grootste rivieren tot de hoogste bergen, van verborgen ondergrondse grotten tot uitgestrekte woestijnen: deze serie neemt je mee op een onvergetelijke reis langs de meest extreme leefomgevingen van dieren. Alles in de documentaire heeft daadwerkelijk plaats gevonden, niets is kunstmatig in scène gezet. De elf afleveringen van elk 51 minuten zijn over vier Blu-ray Disc schijven verspreid. Hieronder een kort overzicht:

DVD 1

From Pole to Pole
In de eerste aflevering zie je hoe de zon het leven op aarde bepaalt: een moederijsbeer en haar twee jongen, die op de Noordpool ontwaken uit hun winterslaap; een miljoen kariboes die, opgejaagd door wolven, over de Arctische vlaktes vluchten; honderden olifanten die een tocht ondernemen van de Kalahari-woestijn naar de Okavango-moerassen.

Mountains
In deze aflevering zie je welke geologische en vulkanische krachten de bergen hebben vormgegeven. Welke dieren kunnen overleven op de hoogste bergtoppen, in een wereld van rots, ijs en sneeuw?

Fresh Water
Deze episode volgt het water van de bergtoppen, via de rivieren, naar de zee en toont de exotische dieren die hierdoor kunnen leven, zoals de enige zoetwaterzeehond ter wereld, een reuzensalamander in Japan en de Boto-rivierdolfijn uit de Amazone.

DVD 2

Caves
Deze aflevering toont de ondergrondse werelden waar het leven niet gedomineerd wordt door zonlicht. In deze mysterieuze duisternis schuilt een weelde aan ongelooflijke kristallen en bizarre dieren, waarvan sommige hier voor het eerst zijn gefilmd.

Deserts
Woestijnen lijken levenloze vlaktes, maar in feite zijn het gevarieerde ecosystemen, waar zeldzame dieren leven en waarin spectaculaire veranderingen in het landschap plaatsvinden: woeste zandstormen, het kort opbloeien van leven en een sprinkhanenplaag die slechts één keer in de dertig jaar voorkomt.

Ice Worlds
IJswerelden ondergaan ongelooflijke transformaties: van totale duisternis tijdens de poolwinter naar de zomer met een zon die nooit ondergaat. Planet Earth laat zien welk effect deze extreme seizoenen hebben op dieren als walvissen, pinguïns, walrussen en de moederijsbeer en haar twee jongen uit de eerste aflevering. Hoe gaat het twee jaar later met hen?

Commentaar

DVD 3

Great Plains
De aflevering toont de uitgestrekte wildernis van de Afrikaanse Savanne, de Aziatische Steppe, de Arctische toendra en de Noord-Amerikaanse prairies. Op deze grasvlaktes leven uiteenlopende dieren, waaronder de Tibetaanse vos, de pika en de Mongoolse gazelle, waarvan Planet Earth als eerste de migratie op film wist vast te leggen.

Jungles
De jungles bedekken slechts drie procent van de aardoppervlakte, toch leeft hier meer dan de helft van alle diersoorten op aarde. In deze aflevering zie je een unieke blik op deze fascinerende wereld, waar veel leven bloeit, maar waar overleven verre van makkelijk is.

Shallow Seas
Deze aflevering richt zich op het leven in oppervlaktewateren, zoals de pas ontdekte koraalriffen in Indonesië waar fantasiedieren leven als zeepaardjes, “elektrische” schaaldieren en zeeslangen die op een bizarre manier in groepen jagen en die hier voor het eerst zijn gefilmd.

DVD 4

Seasonal Forests
Zie hier de indrukwekkende boslandschappen, zoals het Taiga-woud in het hoge Noorden, een uitgestrekt woud, waar eenlingen als de warg (wolverine) en de lynx op zoek zijn naar een prooi. In Madagascar bestuderen we de bizarre baobab, in Californië zien we de hoogste en oudste bomen ter wereld (4.000 jaar!), terwijl we in de bossen van Oost-Rusland getuige zijn van de overlevingsstrijd van het zeldzame Amur-luipaard.

Ocean Deep
Oceanen bedekken tweederde van de aarde, maar zijn voor het grootste deel onontdekte werelden. Deze spectaculaire aflevering duikt in deze verborgen wereld en toont unieke opnamen van het gevarieerde leven, van de diertjes aan de oppervlakte tot de bizarre wezens in de diepte, zoals de vampierinktvis en de reuzenoctopus.


Om deze prachtige beelden van de natuur te registreren hebben regisseur Alastair Fothergill en zijn crew gedurende 5 jaar gefilmd met 45 camerateams met High-Definition camera’s. Zij hebben gefilmd op alle zeven continenten op 204 verschillende locaties in 62 landen. Met een budget van 40 miljoen dollar is dit de duurste documentaire ooit gemaakt. Er is op locaties gefilmd waar nog niet eerder gefilmd is. Zoals op de ijzingwekkende hoge bergrug van de Mount Everest. Hierbij heeft men gebruik kunnen maken van een bijzonder spionagevliegtuig uit Nepal. De natuur en haar bewoners is met bijzondere filmtechnieken in beeld gebracht. Zo zie je de aarde van grote hoogte, wat een goed overzicht geeft van de enorme oppervlakte (trekvogels) of juist van een grote eenzaamheid (het kleine olifantje dat de verkeerde richting op loopt). Ook is gebruik gemaakt van vertraagde beelden (de haai die zijn prooi grijpt) of juist sterk versnelde beelden (een kale vlakte die volloopt met water). Een hele diepe waterval, waar je als kijker overheen scheert, is door de makers wel heel bijzonder in beeld gebracht. Aan alles is te zien dat kosten noch moeite zijn gespaard om onze Aarde op een bijzondere manier in beeld te brengen. Componist George Fenton heeft de beelden van passende, klassiek getinte muziek voorzien, die door het BBC Symphony Orchestra wordt gespeeld. De donkere stem van David Attenborough geeft uitleg bij de beelden. De gebruikte teksten zijn hierbij soms wat erg dramatisch, maar het versterkt wel de impact van de beelden. De serie brengt het bijzondere van de natuur in beeld met een pracht die veel respect af weet te dwingen. Respect voor de natuur en de grote waarde van deze natuur voor onze aarde. De gegeven boodschap is ook duidelijk: door menselijk ingrijpen is de natuur zoals je die in de serie hebt gezien aan verandering onderhevig. De ijsbeer, waar de documentaire mee begon, wordt door de smeltende poolkap in zijn voortbestaan bedreigd. Zo is deze documentaire niet alleen goed voor mooie plaatjes, maar heeft het tot doel om je als kijker wakker te schudden en bewust te laten zijn van de fragiele schoonheid en de kwetsbaarheid van onze planeet Aarde.
Om een groter publiek te bereiken werd van de serie een ruim 90 minuten durende bioscoopversie gemaakt, genaamd Earth. Onze bespreking van deze 1-disc uitgave kun je hier nog eens teruglezen.

House of Knowledge, onderdeel van Dutch Filmworks, heeft deze prachtige BBC-televisieserie uitgebracht op DVD en in High Definition op Blu-ray Disc. Onze bespreking van de Blu-ray Disc uitgave kun je hier nog eens nalezen. Deze bespreking behandelt de DVD uitgave.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Natuurfilm
Regio: 2
Jaar: 2006
Speelduur: 529 min
Verpakking: Boxset
Resolutie: 576i (PAL)
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • DTS 5.1 - Nederlands
  • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: House of Knowledge
EAN: 8715664063569

Extra's

  • Planet Earth - The Future
  • Planet Earth Diaries

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De televisieserie heeft op DVD het originele beeldformaat van 1.78:1. Uiteraard is het op deze DVD geen High Definition kwaliteit meer, maar het bijzonder scherpe en gedetailleerde beeld verraadt zeker dat een High Definition transfer is gebruikt. Het voorgeschotelde beeld ziet er prachtig uit. Het oogt mooi helder, heeft een uitstekende kleurverzadiging en een prima contrast. De scherpte en mate van detaillering zijn ook goed. Het beeld oogt zeer zuiver, waarin slechts minimale beeldruis is te zien. Kleine kanttekening hierbij. De documentaire is onder wisselende en soms extreem moeilijke omstandigheden opgenomen. Dit betekent dat de beeldkwaliteit wat wisselt en niet altijd optimaal is. Als gevolg van moeilijke lichtomstandigheden, zoals bijvoorbeeld in de aflevering Caves, zie je duidelijk meer ruis in het beeld. De mate van detaillering is dan ook iets minder. Bij sommige opnames is erg ver ingezoomd, waardoor de scherpte en detaillering wat verminderen. Maar in het algemeen ziet de documentaire er prachtig uit met adembenemende beelden. De optionele Nederlandse ondertiteling heeft een goed leesbaar lettertype.

Geluidskwaliteit

De serie heeft een Engelstalige Dolby Digital 5.1 surroundtrack (bitrate 448 kb/s). De Nederlands ingesproken tekst is beschikbaar in DTS 5.1 kwaliteit (754 kb/s) en als een Dolby Digital 5.1 surroundtrack (bitrate 448 kb/s).
Planet Earth heeft voor een televisiedocumentaire een verbluffend mooi klinkende soundtrack met een zeer ruimtelijk en levendig geluidsbeeld. Nadruk ligt op de voorste kanalen, waar het merendeel van de filmgeluiden en de muziek vandaan komt. Maar veel natuurgeluiden komen ook via de surrounds, waardoor een mooi driedimensionaal geluidsbeeld ontstaat. Ook de muziek profiteert van de surrounds en klinkt mooi ruimtelijk. Laag is ook in voldoende mate in de soundtrack aanwezig, waarbij ook het LFE kanaal op gepaste momenten wordt aangesproken. De soundtrack klinkt mooi gedetailleerd. De vertelstem hoor je via de centerspeaker.

Extra's

Elke disc heeft een statisch keuzemenu voor keuze van de afleveringen. De uitgave is een 6-disc boxset, waarbij de 11-delige Planet Earth serie op de eerste vier schijven is geplaatst. De andere twee schijven bevatten het bonusmateriaal.

DVD 5

Op deze disc staat de driedelige Planet Earth – The Future documentaire. Deze documentaire is in aanvulling op de Planet Earth serie gemaakt. In de documentaire zie je de bedreigingen die de mens veroorzaakt op het voortbestaan van veel dat in de Planet Earth documentaire is getoond. De drie documentaires hebben een Engelstalige Dolby Digital 2.0 geluidstrack (bitrate 224 kb/s). De Nederlands ingesproken tekst is eveneens beschikbaar in DD2.0 kwaliteit (224 kb/s) en als een Dolby Digital 5.1 surroundtrack (bitrate 448 kb/s).

Saving Species (59 min)
Voor hoeveel dieren is het laatste uur geslagen? Hoeveel soorten worden bedreigd door de oprukkende beschaving en klimaatverandering? Het antwoord wordt gegeven door de experts.

Into the Wilderness (59 min)
In deze aflevering staat de vraag centraal hoeveel plekken op aarde nog bestaan uit wilde, ongerepte natuur. Volgens sommige experts is dat nog steeds zo’n 40 procent. Maar hoe snel verdwijnt het? En wat zijn daarvan de gevolgen voor mens en dier?

Living Together (59 min)
Je ziet hier adembenemende beelden van bultrugwalvissen, die sinds het jachtverbod explosief in aantal zijn toegenomen. Op dezelfde manier probeert de mens andere dieren te redden, waaronder de panda. Maar helpt het ook? Het draait allemaal om de vraag hoe natuurbescherming kan overleven in een wereld die gedreven wordt door economie en vooruitgang.

DVD 6

Planet Earth Diaries (106 min)
Een uitgebreide ‘making of’documentaire waarin je ziet hoe de documentaire tot stand is gekomen. Welke gevaren en obstakels de crew moest trotseren om opnamen te kunnen maken van de meest uiteenlopende dieren, zoals hongerige leeuwen, ijsberen en haaien. Regisseur Alastair Fothergill en anderen vertellen hoe de serie is gemaakt en welk, soms nieuwe, filmtechnieken zijn gebruikt. De documentaire is in elf apart te selecteren hoofdstukken opgedeeld. Er is alleen een Engels gesproken toelichting van David Attenborough aanwezig met Nederlandse ondertiteling.

Elk van de zes DVD keepcases is voorzien van een kartonnen slipcase met dezelfde afbeelding als de cover. De zes losse keepcases zijn in een fraaie, stevige kartonnen boxset verpakt. Daarbij is ook een Planet Earth poster bijgevoegd.

Conclusie

In 2006 verscheen de BBC TV-serie Planet Earth, een indrukwekkende 11-delige tv-serie van de regisseur Alastair Fothergill en producer Mark Linfield. Deze serie werd bekroond met onder andere vier Emmy Awards. In negen uur tijd krijg je unieke beelden van onze aarde en haar natuurlijke bewoners te zien. Van de grootste rivieren tot de hoogste bergen, van verborgen ondergrondse grotten tot uitgestrekte woestijnen: deze serie neemt je mee op een onvergetelijke reis langs de meest extreme leefomgevingen van dieren.
De DVD boxset van Dutch Filmworks / House of Knowledge toont de documentaireserie in prima kwaliteit beeld en geluid. Als extra is de interessante 3-delige Planet Earth – The Future toegevoegd, evenals een uitgebreide making of documentaire. Een prachtige boxset die we iedereen van harte aanraden en die ons DVD.nl TOPPER predikaat verdient.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door House of Knowledge.

Lees meer

Laatste reacties

Patrick van den Hul  |  14-04-2009

Jordy, dat komt omdat de eerste aflevering een soort compilatieaflevering is. Vrijwel alle beelden uit die 1e komen dus terug in de latere.
Lees meer >

Jordy van Buel  |  13-04-2009

Ligt het aan mij of komen bepaalde stukjes vaker terug in bepaalde afleveringen de springende haai bijvoorbeeld? Verder een sublieme serie idd! (y)
Lees meer >

Theo B  |  13-04-2009

...Die making-of geeft het zeker een meerwaarde... Is de Making Of niet dezelfde als die op de UK-box? Alleen zijn daar de elf hoofdstukken aan de betreffende...
Lees meer >

Nyarlathotep  |  13-04-2009

Bij de samenvatting wordt gesproken over 4 blu-ray schijven. Iest te enthousisast ge-copy/paste? :) Een sublieme serie dit... ben zelf in het bezit van de UK v...
Lees meer >

Jeroen Trapman  |  13-04-2009

Elke aflevering van deze serie is prachtig. De minuten vliegen voorbij :D 10/10 voor mij
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
10

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:10
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:9
Extra's:9
8.1

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 9
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.