Speed

Recensent:
Koen Koene
10-04-2009

Totaalbeoordeling:

8.9
Blu-ray

Speed (Blu-ray)
Samenvatting

Nadat een door hem gepleegde aanslag uit de hand loopt, denkt iedereen dat de op hol geslagen Howard Payne (Dennis Hopper) door eigen toedoen om het leven is gekomen. Maar dan blijkt dat Payne nog steeds springlevend is en een nieuwe aanslag heeft voorbereid. Dit maal heeft hij explosieven geplaatst in een stadsbus vol onschuldige mensen, waaronder ook de jonge Annie Porter (Sandra Bullock). Maar het is geen gewone bom. De wrede Payne heeft de bom namelijk dusdanig ingesteld, dat deze ontploft zodra de bus langzamer dan 50 mijl per uur rijdt. En dus moet men er alles aan doen om de bus vol gas te laten rijden. Ondertussen wordt er koortsachtig gezocht naar een manier om de bom onschadelijk te maken. Daarbij kan men de hulp van agent Jack Traven (Keanu Reeves) en zijn partner Harry Temple (Jeff Daniels) goed gebruiken. Maar het zal een lastige klus worden, want Payne houdt alles in de gaten.

Commentaar

Er zullen weinig filmliefhebbers zijn die niet van Speed hebben gehoord. Dit actiespektakel uit 1994, geregisseerd door \'onze eigen\' Jan de Bont, is namelijk een echte klassieker in het genre. Een paar jaar later, in 1997, probeerde de Bont dit nog eens dunnetjes over te doen in een vervolg. Helaas bleek het resulterende Speed 2: Cruise Control erg tegen te vallen, en had het nauwelijks iets van de kwaliteiten van zijn voorganger. Maar zo slecht als het vervolg is, zo goed is het origineel. Want de eerste Speed staat werkelijk bol van de spannende, goed geregisseerde en uitstekend gemonteerde actiescènes. Het (bij iedereen bekende) gegeven van de film, een bus moet harder dan 50 mijl per uur blijven rijden anders zal deze ontploffen, leent zich daar dan ook uitstekend voor. Ook het Oscarwinnende geluid, inclusief de opzwepende composities van Marc Mancini, draagt op prima wijze bij aan het op peil houden van het adrenalinegehalte. Voeg daar de goede rollen van Keanu Reeves, Sandra Bullock en Dennis Hopper (heerlijk over-the-top) aan toe, en je hebt een actieprent die van begin tot eind blijft boeien. Ook tegenwoordig nog, want ondanks dat Speed alweer 15 jaar oud is komt de film totaal niet gedateerd over. Het avontuur van Jack Traven en Co blijft namelijk spannend en spectaculair, al heb je de film al talloze malen gezien. Dat men het qua verhaal niet al te nauw neemt met de geloofwaardigheid zie je dan ook met alle plezier door de vingers. Puur popcornvermaak, daar draait het om in Speed. Daarmee is het tevens een perfecte film voor in de thuisbioscoop. Tot voorheen moest je het doen met een van de twee verkrijgbare DVD-versies, de kale uitgave of de zeer uitgebreide 2-disc Special Edition uit 2002 (destijds bekroond met het \'DVD.nl Topper\' predikaat). Ondertussen heeft de komst van High Definition de thuisbioscoop nog beter, mooier en indrukwekkender gemaakt, een stap waarbij een actieklassieker als Speed veel baat kan hebben. En dus komt Fox nu met de Blu-ray Disc release van de film. Is de sprong in kwaliteit groot genoeg om de DVD-versie te doen verbleken? Je leest het hieronder.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie
Regio: B
Jaar: 1994
Speelduur: 116 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar (2)
  • DTS 5.1 - Duits
  • DTS 5.1 - Frans
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Fox Home Entertainment
EAN: 8712626031062

Extra's

  • Trailers
  • Audiocommentaar (2x)
  • Triviatrack
  • Speed: Take Down Game
  • Personal Scene Selections
  • Search Content

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave heeft het originele 2.35:1 beeldformaat behouden. Het beeld heeft een resolutie van 1080p, dus 1080 beeldlijnen progressief. Met 1920*1080 beeldpunten is dat vijf keer het aantal beeldpunten van de DVD uitvoering. Deze Blu-ray Disc uitgave is een 25GB single layer disc (23,3GB beschreven). Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van de H264/MPEG-4 AVC codec. Zoals bij alle High Definition uitgaven van speelfilms heb je geen last van de vier procent versnelling, zoals die bij PAL DVD’s wordt toegepast.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de hoge resolutie weergave van Speed ziet er prima uit! Zeker voor een film van alweer 15 jaar oud. Vooral qua scherpte en detaillering kan de HD-transfer zich meten met die van recente producties op BD. Maar ook de kleurweergave is erg goed, met natuurlijk ogende huidtinten en een prima verzadiging. Zowel qua scherpte als kleurverzadiging is de HD-weergave beter dan het (voor het medium uitstekende) beeld van de SE DVD-uitgave. Waarin wel iets van de leeftijd is af te leiden, is in het feit dat er regelmatig kleine vuiltjes in het beeld opduiken. Gelukkig zijn deze dermate klein dat je er op normale kijkafstand weinig van zult merken. Hetzelfde geldt voor de aanwezige lichte grain. Prima dus. Iets minder positief is dat er op momenten flink wat edge enhancement zichtbaar is. Desalniettemin is het een geslaagde HD-transfer, zoals een klassieker als Speed die verdient.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

Van een film die een Oscar won voor het geluid mag je op audiogebied het nodige verwachten. Nu was de DVD-uitgave op geluidsgebied al uitstekend, maar de BD-versie doet daar nog een flinke schep bovenop. De aanwezige DTS HD Master Audio 5.1 track (24bit/48kHz) levert namelijk indrukwekkend goede prestaties. Met name de ruimtelijkheid van de track is bijzonder goed: de achterluidsprekers zijn continu in gebruik voor muziek, omgevingsgeluiden en effecten. De plaatsing en richting van de geluidseffecten is bovendien uitstekend. Dialogen komen uiteraard netjes uit het midden, en oversturing, ruis en gekraak ontbreken. Eveneens noemenswaardig zijn de heldere klank, de prima detaillering, het strakke laag en de goede dynamiek. Hiervan profiteren natuurlijk ook Marc Mancini\'s composities, die even opzwepend als herkenbaar zijn (grote kans dat je op dit moment de Speed-theme aan het neuriën bent). Dit alles zorgt voor een aanzienlijke meerwaarde ten opzichte van het gecomprimeerde DVD-geluid. Het lossless HD-geluid is dan ook van demonstratiekwaliteit, en het bewijs dat de thuisbioscoop niet onder hoeft te doen voor een echte bioscoopzaal.

Extra's

De eerder verkrijgbare 2-disc Special Edition DVD-uitgave van Speed staat bol van de extra’s. De BD-uitgave moet het echter met beduidend minder stellen. Van de berg beschikbare extra’s heeft men namelijk enkel de commentaartracks overgenomen. Daarnaast zijn enkele (weinig interessante) BD-exclusieve zaken toegevoegd. Een tegenvaller dus. Wel positief is dat alle extra’s Nederlands ondertiteld zijn.

Audiocommentaar 1
De eerste gesproken toelichting is van regisseur Jan de Bont. Zijn commentaar is rustig en goed voorbereid, en als gevolg erg informatief. De regisseur vertelt onder meer over cast en crew, over de aanpassingen in het script en over de special effects en schuwt daarbij ook technische details niet. Aan het eind spreekt de Bont over de nasleep van de terroristische aanslag op 11 september en de gevolgen voor de filmindustrie. Een interessante, maar tamelijk droge commentaartrack.

Audiocommentaar 2
Op het tweede commentaarspoor hoor je scriptschrijver Graham Yost en producer Mark Gordon. Beide heren praten vol enthousiasme en geven commentaar dat even informatief als vermakelijk is. Daarbij komen onder andere script en cast veelvuldig aan bod, maar zijn de heren eveneens eerlijk genoeg om de onvolkomenheden in het verhaal toe te geven. En ook hier praat men even over de aanslag van 11 september. Ondanks het hectische karakter is het een erg onderhoudend commentaarspoor.

Triviatrack
Als je deze optie inschakelt, dan verschijnen gedurende de film diverse feiten en weetjes in beeld (in het Nederlands). Je zult dan wel de Nederlandse ondertiteling moeten missen. Inhoudelijk is de triviatrack niet echt bijzonder, daarvoor is de hoeveelheid informatie te beperkt.

Speed: Take Down Game
Een eenvoudig spel, waarbij je bommen onschadelijk moet maken (als je speelt als Jack) of moet laten afgaan (als je als Howard Payne speelt). Dit doe je door met de cursor over het filmbeeld te bewegen en op ‘enter’ te drukken als de cursor oplicht.

Search Content
Onder deze noemer is een alfabetische lijst met trefwoorden opgenomen die betrekking hebben op de film. Selecteer je een trefwoord (bijvoorbeeld ‘Jack Traven’ of ‘Bus’) dan kun je vervolgens rechtstreeks naar relevante filmfragmenten springen. Een extra met weinig toegevoegde waarde.

Personal Scene Selections
Tijdens de film kun je met behulp van de afstandsbediening je favoriete scènes markeren. Vervolgens kun je de betreffende scènes bekijken onder “Personal Scene Selections”.

Trailers
De bioscooptrailers van Speed, Behind Enemy Lines en League of Extraordinary Gentlemen. Alle trailers hebben beeld in 1080p-resolutie en DD 5.1-geluid (448kbit/s).

Conclusie

Speed behoeft eigenlijk geen toelichting. Vrijwel iedere filmliefhebber zal bekend zijn met deze actieklassieker, waarin een met bommen beladen bus harder dan 50 mijl per uur moet rijden om te voorkomen dat deze ontploft. Speed is een heerlijke film voor in de thuisbioscoop. Tot voorheen lag enkel de DVD-versie in de winkel (als kale uitgave of 2-disc SE), maar nu is de film ook op BD verkrijgbaar. Is daarmee vervanging van de DVD gerechtvaardigd? Qua beeld en geluid zeker wel. Door de prima HD-transfer en het indrukwekkende lossless geluid komt het actiespektakel namelijk nog beter tot zijn recht. Qua extra’s valt de BD-uitgave echter tegen. Van de berg extra\'s van de SE DVD vind je namelijk alleen de commentaartracks terug, naast een paar oninteressante BD-exclusieve zaken. Voor de extra\'s hoef je de BD-uitgave dus niet in huis te halen. Gaat het je echter vooral om de film zelf, dan is deze HD-versie een echte aanrader!

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Fox Home Entertainment.

Lees meer

Laatste reacties

blraydvd  |  12-03-2011

Hey, Zojuist ook Speed bekeken, En het blijft een goede klassieker van onze Jan de Bont! Goed verhaal en geweldig spannende en mooie actie scenes. Het HD be...
Lees meer >

pretorian22  |  15-04-2009

zeer mooie blu ray uitgave van speed met echt schitterend geluid en mooi beeld. heb de blu ray dan ookal bijna 2 jaar in mijn bezit :)
Lees meer >

Pieter V  |  15-04-2009

Prima film. Jammer dat ze gewoon niet de volle DVD's extra's op de Blu-ray gezet hebben. Hebben ze een keer de ruimte, laten ze het afweten. Zeker FOX, die in h...
Lees meer >

Jurriaan Wittenberg  |  15-04-2009

Bedankt, al heet ik geen Arnold :wink: Oeps, foutje. Ik heb het aangepast. Bedankt voor de oplettendheid! (y) Sorry Koen, dus ook een foutje van mijn kant! ...
Lees meer >

shadyelg  |  14-04-2009

Erg nette review, heb de film een paar uur geleden besteld toen ik hem toevallig op bol.com zag staan. Een nadeel kan hem alleen op mijn PC kijken:sad: Moet bin...
Lees meer >

Koen Koene  |  14-04-2009

Prima overtuigende review weer, Arnold! Bedankt, al heet ik geen Arnold :wink: 1 puntje: Tijdens het lezen van de review verouderd de film van 12 jaar oud in ...
Lees meer >

BrianB  |  14-04-2009

De beeldkwaliteit van deze Blu-ray uitgave is zeker nog een stap beter dan die van de DVD, maar is zeker niet het beste op Blu-ray gebied. En nog altijd blijf i...
Lees meer >

Marcel Hoeve  |  14-04-2009

De beeldkwaliteit van deze Blu-ray uitgave is zeker nog een stap beter dan die van de DVD, maar is zeker niet het beste op Blu-ray gebied. En nog altijd blijf i...
Lees meer >

Jurriaan Wittenberg  |  14-04-2009

Prima overtuigende review weer, Arnold! Als ik 'm ergens voor één van die leuke hier boven vermelde prijsjes zie staan dan zal ik me zeer waarschijnlijk niet in...
Lees meer >

Sandor Weltje  |  13-04-2009

Speed is zeker één van de betere actiefilms, maar om deze nou een klassieker te noemen gaat mij een beetje te ver. Wel een film om in huis te halen natuurlijk.
Lees meer >

Werner  |  12-04-2009

Ik heb me door de review hier toch ook laten ompraten. Plus dat 'ie bij Cosmox maar 12,99 kost.
Lees meer >

Fonzie  |  12-04-2009

bij dvdoutlet zit ie zelfs in de 2 voor 25 aktie, goedkoop genoeg? ;)
Lees meer >

Ron-G  |  10-04-2009

Hmm mocht deze is in de uitverkoop gaan dan zal ik hem zeker aanschaffen, deel 2 kan me gestolen worden maar deel 1 blijft een topper.......
Lees meer >

Fonzie  |  10-04-2009

Geweldige transfer, staat al een tijdje hier in de kast. Ook zonder aarzelen de 2 disc versie op dvd voor vervangen. Liever een top uitgave op beeld/geluidskwal...
Lees meer >

Michael Hamers  |  10-04-2009

Ik heb deze vorige week aangeschaft en gekeken en het is voor een film van alweer 15 jaar oud echt een zeer nette HD uitgave. Zoals ik de recensie al blijkt bie...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Grof DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:10
Extra's:4
8.8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 18
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.