Pretty Woman

Recensent:
Arnold van Oostrum
09-04-2009

Totaalbeoordeling:

5.1
Blu-ray

Pretty Woman (Blu-ray)
Samenvatting

Edward Lewis (Richard Gere) is een succesvol en knap uitziende zakenman. Hij verlaat een feestje in de Lotus Esprit racewagen van zijn juridisch adviseur, omdat zijn eigen limo met chauffeur klem geparkeerd staat. Maar in het centrum van Hollywood raakt hij de weg kwijt. Als hij stopt om de weg te zoeken, wordt hij aangesproken door de prostituee Vivian (Julia Roberts). Voor $20 wijst zij hem de weg. Omdat Edward niet bepaald soepel met de racebak omspringt, ruilen zij onderweg van plaats en laat Vivian zien hoe je met zo’n racemonster kunt ‘scheuren’. Bij het luxe Regent Beverly Wilshire hotel aangekomen, waar Edward een penthouse suite huurt, nemen ze afscheid. Maar Edward bedenkt zich en nodigt Vivian uit voor de nacht. De volgende ochtend wordt Edward gebeld dat een zakenrelatie met hem een dinerafspraak wil hebben. Omdat hij niet alleen kan gaan en omdat hij Vivian wel aardig vindt, doet hij haar het aanbod om een week met hem door te brengen voor $3000. Vivian krijgt tevens wat geld om nette kleren te gaan kopen, maar in de chique winkels wordt zij niet geholpen vanwege haar goedkope uiterlijk. Als dan de manager van het hotel, Barnard Thompson (Hector Elizondo) haar ook nog eens uithoort, barst ze in tranen uit. Maar Barnard zorgt er toch voor dat zij nieuwe kleren krijgt en zo begint voor Vivian een heel bijzondere week die sprookjesachtig verloopt. Een week waarin zij zowel het hart van Edward als van Barnard verovert. Maar is Edward de man om zich te binden aan een vrouw?

Commentaar

Pretty Woman is een erg leuke, sprookjesachtige romantische komedie. De hoofdrollen worden gespeeld door Richard Gere en Julia Roberts, die perfect gecast zijn voor deze rollen. Zoals wel vaker bij films het geval is, zijn beide hoofdrolspelers oorspronkelijk niet de eerste keuze voor de rol geweest. Voor de mannelijke hoofdrol zijn onder andere Christopher Reeve en Al Pacino gepolst. Voor de vrouwelijke hoofdrol zijn dat Molly Ringwald en Daryl Hannah geweest. Als je dan het resultaat ziet met Richard Gere en Julia Roberts, dan is het haast niet voor te stellen dat andere acteurs en actrices in eerste instantie zijn overwogen. Zou de film dan ook zo succesvol geworden zijn als nu het geval is? Pretty Woman heeft diverse prijzen en nominaties gekregen. Zo kreeg Julia Roberts in 1991 een Oscar nominatie voor haar rol en won een Golden Globe award. Richard Gere en Hector Elizondo kregen voor hun rol een Golden Globe nominatie.
In een eerste versie van het script was de rol van Vivian enigszins anders. Zij zou dan drugsverslaafd zijn geweest en uiteindelijk door Richard aan de kant gezet zijn. In deze meer sprookjesachtige versie van Pretty Woman verloopt het allemaal wat anders. En zoals het karakter Vivian in de film al zegt: “I want the whole fairytale” (ik wil het hele sprookje) en een sprookje is wat je voorgeschoteld krijgt. Leuk detail, in de film neemt Edward Vivian mee naar een uitvoering van de opera La Traviata (van Verdi). Deze opera gaat over een prostituee die verliefd wordt op een welgestelde man. En het Beverly Wilshire Hotel waar Edward een suite huurt, staat ook echt in Hollywood en is gebruikt voor de filmopnames. Pretty Woman is te beschouwen als een moderne variatie op het klassieke Assepoester. Het is echt zo’n film waar je met een lekkere fles wijn een avondje bij weg zwijmelt en die je aan het eind met een warm en tevreden gevoel achterlaat.

In 2005 heeft Buena Vista Pretty Woman ter gelegenheid van het 15 jarige jubileum in een vijf minuten verlengde versie uitgebracht. Buena Vista heeft nu de (kortere) bioscoopversie van Pretty Woman in High Definition kwaliteit op Blu-ray Disc uitgegeven. Op de cover staat weliswaar de tijdsduur van de verlengde versie, maar op deze Blu-ray Disc staat dus de bioscoopversie. We bekijken in deze recensie de Blu-ray Disc uitgave en maken een vergelijking met de eerdere twee DVD uitgaven. Je kunt die hier en hier nog eens teruglezen.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Romantiek
Regio: B
Jaar: 1990
Speelduur: 120 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.85:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Spaans
  • DTS 5.1 - Frans
  • DTS 5.1 - Spaans
  • PCM 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Spaans, En vele andere
Uitgever: Walt Disney Studios Home Entertainment
EAN: 8717418201418

Extra's

  • Trailer
  • Gesproken toelichting
  • Muziekvideo
  • Bloopers
  • LA: De Pretty Woman Tour
  • Het Afsluitfeestje Live
  • Productie featurette uit 1990

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave heeft het originele 1.85:1 beeldformaat. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie. Dit betekent dat het beeld progressief is opgebouwd uit 1920 * 1080 beeldpunten en dat de beeldsnelheid 24 beelden per seconde is (de originele filmsnelheid). Dit laatste houdt in dat er geen PAL versnelling is toegepast. Deze Blu-ray Disc uitgave is een 50 GB single layer disc. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van H.264 / MPEG-4 AVC (Advanced Video Coding) coderingsmethode.

De beeldkwaliteit van deze HD uitgave is een beetje een mengelmoes van pluspunten en minpunten. De scènes die zich buiten afspelen zien er goed uit. Een helder beeld met goed verzadigde kleuren die natuurlijk ogen. Ook het contrast is goed, evenals de scherpte en detaillering van het beeld. Problematischer is het bij de scènes die zich binnen afspelen en de scènes die met weinig licht zijn opgenomen. Vooral het zwartdetail is dan beduidend minder, met soms dichtslibbende details. Ook zien de kleuren er bij enkele donkere scènes, zoals bijvoorbeeld bij de operascène, niet natuurlijk uit. In het algemeen zien de kleuren er hier wat matjes uit. Scherpte en detaillering vallen ook tegen, mede door de ruim aanwezige filmgrain. De kleurbalans is beter en natuurlijker dan bij beide DVD uitgaven. Je kunt dit zien aan screenshot 2, dat ook bij beide DVD besprekingen is gebruikt. In het algemeen is deze Blu-ray Disc presentatie een kleine verbetering ten opzichte van de beide DVD uitgaven, maar is het geen toonbeeld voor de hoge kwaliteit van High Definition.
De film is verdeeld in 20 chapterstops. De optionele Nederlandse ondertiteling (wit) heeft een duidelijk leesbaar lettertype.

Onderstaande HD screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom niet representatief voor de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

Wat geluid betreft heb je bij deze Blu-ray Disc uitgave bij de originele Engelstalige soundtrack keuze uit een Dolby Digital 5.1 surroundtrack (bitrate 640 kb/s) en een ongecomprimeerde LPCM 5.1 (16 bit / 48kHz – 4.6 Mb/s) soundtrack. Op de cover staat onjuist het DTS HD Master Audio logo, de beide nasynchronisaties zijn in ‘gewone’ DTS kwaliteit op de disc gezet.

Het totale klankbeeld wordt voornamelijk bepaald door de frontspeakers. De surroundspeakers worden subtiel gebruikt voor wat omgevingsgeluiden en voor het ruimtelijke klankbeeld van de fraaie muziek van James Newton Howard. De detaillering in het hoog is goed. Het aanwezige laag is niet spectaculair maar wel voldoende. Dialogen zijn prima te volgen en komen via de centerspeaker.
De toegevoegde waarde van de ongecomprimeerde LPCM surroundtrack valt vooral op bij de filmmuziek, die nu een fraai ruimtelijk karakter heeft.

Extra's

Na de keuze voor de menutaal, start de film automatisch. Bij Blu-ray Disc wordt gebruik gemaakt van pop-up menuschermen, waarbij het menu wordt weergegeven zonder dat het afspelen van de film wordt onderbroken. Het menu ligt als een ‘overlay’ boven op het filmbeeld. Deze Blu-ray Disc heeft dezelfde extra’s als de eerdere DVD uitgave. De extra’s zijn in 480i SD beeldkwaliteit en voorzien van Nederlandse ondertiteling.

Bloopers (2½ min)
Goed voor een lach zijn de scènes die bewust of onbewust fout gingen.

Live van het slotfeestje (4 min)
De crew hield nadat de opnames waren afgerond een feestje. Hier een stukje muziek dat gespeeld werd door onder andere Richard Gere en Julia Roberts.

LA: De Pretty Woman Tour (9 min)
Via een soort plattegrond kun je acht locaties in Hollywood Los Angeles selecteren. Van elk van deze locaties krijg je dan wat meer informatie over de scène die er gedraaid is. Via alles spelen zie je alle stukjes achter elkaar.

Audiocommentaar
De gesproken toelichting van regisseur Garry Marshall blikt terug op het maken van de film. Hij vertelt over alle facetten van het film maken en vertelt zelfs over de vele ‘gaten’ (goofs) die de film heeft. Er zijn nauwelijks pauzes in het commentaar, hij praat aan een stuk door en is erg openhartig.

Productie-featurette uit 1990 (4 min)
Een korte, als promotie bedoelde ‘making of’ van de film. Hierin vooral veel scènes uit de film afgewisseld met korte interviewfragmenten met de acteurs en regisseur.

Muziekvideo “Wild Women Do” (4 min)
Een zwart-wit vormgegeven muziekvideo uitgevoerd door Natalie Cole, met korte fragmenten uit de film.


Bioscooptrailer (2½ min)
De bioscooptrailer

Conclusie

Pretty Woman is een sprookjesachtige, superromantische film van regisseur Garry Marshall, die je na het kijken achterlaat met een warm en tevreden gevoel (en misschien met de vraag waarom jou dat nou niet overkomt). In de hoofdrollen Richard Gere en Julia Roberts, die respectievelijk een rijke zakenman en een prostitué spelen. Het verhaal van Pretty Woman is te beschouwen als een moderne variatie op het klassieke Assepoester.
Deze High Definition Blu-ray Disc uitgave van Buena Vista stelt wat teleur. De kwaliteit van het beeld is niet echt ‘high definition’, het ongecomprimeerde 5.1 geluid klinkt netjes. De extra’s van de eerdere DVD uitgave zijn op deze Blu-ray Disc overgenomen.

Laatste reacties

pjblack  |  30-05-2012

Zojuist gezien en kan me geheel aansluiten wat hierboven is beschreven. Het beeld is soms scherp en erg mooi, maar dan ook weer wat minder met veel filmgrain. S...
Lees meer >

hstadman  |  09-04-2009

Pretty Woman HD uitgave van deze superromantische film kon beter. Lees dit artikel Dus, we kunnen de dvd special edition hiervan behouden?! of komt, zoals...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Geweld Grof PCM 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:6
Geluidskwaliteit:7
Extra's:7
2.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 6
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.