Man on Wire

Recensent:
Koen Koene
31-03-2009

Totaalbeoordeling:

5.8
DVD

Man on Wire (DVD)
Samenvatting

Philippe Petit wordt in 1949 geboren in Nemours in Frankrijk. Al vanaf zijn kindertijd blijkt dat de behendige Philippe gemaakt is om te entertainen. Het is dan ook niet vreemd dat hij op 15-jarige leeftijd naar Parijs vertrekt om daar als straatartiest door de stad te trekken. Jongleren, fietsen op een eenwieler, mime; niets is de kunstzinnige jongen vreemd. Ook blijkt hij een talent te hebben voor koorddansen. Dit talent wordt de rode draad in zijn leven. Zo krijgt hij het voor elkaar om tussen de torens van de Notre Dame te koorddansen en doet hij hetzelfde bij de brugpeilers van de Harbour Bridge in Sydney. Op zich al mooie ervaringen, maar zijn echte droom moet dan nog waargemaakt worden. Want toen Philippe in een lokale Franse krant las dat in New York de bouw van het World Trade Center begonnen was, wist hij wat hem te doen stond: koorddansen op een kabel tussen de twee WTC-torens. Een even bizar als gewaagd plan. Hoe krijg je het voor elkaar om ongezien een kabel tussen de torens te spannen? Op 7 augustus 1974 was het eindelijk zover, na jarenlange voorbereiding en planning.

Commentaar

Als het om duidelijke titels gaat, dan is Man on Wire een perfect voorbeeld. Het beschrijft namelijk precies waar deze documentaire over gaat: een man op een draad. En zoals je hierboven hebt kunnen lezen gaat het dan niet over zomaar een man, op zomaar een draad. \"Man on Wire\" is namelijk tevens de omschrijving die de politie neerpende op de aanklacht tegen Philippe Petit, toen hij op 7 augustus 1974 na zijn levensgevaarlijke koorddansstunt op het World Trade Center gearresteerd werd. Deze spectaculaire actie van Petit is dan ook de voornaamste focus van de documentaire. De Engelse regisseur James Marsh begint bij de jeugd van Petit en werkt via zijn koorddansacts op de Notre Dame en Harbour Bridge naar het grote slotstuk op het WTC. Hij doet dit door archiefmateriaal (foto en film) te combineren met recente interviews met Petit en zijn \'handlangers\'. Het leuke aan het archiefmateriaal is dat Petit en zijn vrienden destijds veel van de voorbereidingen gefotografeerd en gefilmd hebben. Hierdoor kun je als kijker dus \'in het echt\' zien hoe het allemaal in zijn werk is gegaan. Daarnaast zijn bepaalde delen van het verhaal, bijvoorbeeld wanneer Petit&Co de torens binnen weten te komen, gereconstrueerd met acteurs. Het eindresultaat, dat dit jaar beloond werd met de Oscar voor Beste Documentaire, zit uitstekend in elkaar. Want al is de afloop bekend en weet je dat Petit zijn droom heeft weten te realiseren, dan nog is het fascinerend en meeslepend om te zien waarom en hoe hij het gedaan heeft. Inclusief alle problemen waar men tegenaan liep. Niet in de laatste plaats de angst om ontdekt te worden, wat in de documentaire resulteert in een aantal spannende fragmenten. Petit blijkt bovendien een boeiende verteller, die zichtbaar vol plezier praat over “de artistieke misdaad van de eeuw”. Eveneens positief is dat met geen woord wordt gerept over de ramp van 11 september 2001; dit zou neigen naar goedkoop/misplaatst sentiment en alleen maar afleiden van het onderwerp van de documentaire. Gelukkig snapte Marsh dit ook. De conclusie mag duidelijk zijn: Man on Wire is een uitermate boeiende documentaire, en een terechte Oscarwinnaar.

Filmspecs

Medium: DVD
Regio: 2
Jaar: 2008
Speelduur: 90 min
Verpakking: Digipack
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Frans
Uitgever: Lumière Home Entertainment
EAN: 5425019003234

Extra's

  • Trailers
  • Interview met Philippe Petit

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het beeld van Man on Wire heeft een verhouding van 1.78:1 en is anamorf. Wanneer er archiefmateriaal wordt getoond dat een minder brede verhouding heeft, dan bevat het beeld links en rechts zwarte balken. Zie het derde screenshot. Kwalitatief gezien is de transfer in orde. Uiteraard rekening houdend met de beperkingen van het bronmateriaal. Want de recent opgenomen interviews zien er weliswaar netjes uit (hooguit een tikje flets), maar het archiefmateriaal heeft behoorlijk wat tekortkomingen. Zoals een matige scherpte, fletse kleuren (indien van toepassing), veel grain en flink wat vuiltjes en beschadigingen. Maar dat is natuurlijk te wijten aan de bron en daarmee geen minpunt van de transfer. Bovendien mag je best zien dat het om oud archiefmateriaal gaat; dat draagt in dit geval alleen maar bij aan de sfeer. Minpuntjes die wel zijn veroorzaakt door de digitalisering van het beeld zijn de aanwezige edge enhancement en het incidentele opduiken van compressieartefacting (o.a. posterisatie en macro blocking). Dit wordt natuurlijk wel bestraft met puntenaftrek. Maar dan blijft er nog steeds een nette voldoende over.

Geluidskwaliteit

Op geluidsgebied heeft de DVD van Man on Wire Engelse 5.1-tracks te bieden in de twee bekende varianten: Dolby Digital (448kb/s) en DTS (1509kb/s). Beide tracks klinken uitstekend. Aangezien het hier om een documentaire gaat is het niet vreemd dat de nadruk van de sporen op de dialogen ligt. Deze komen goed verstaanbaar uit de centerspeaker, zonder problemen als oversturing of ruis. Prima dus. Wat betreft surroundgebruik gaat het vooral om muziek en omgevingsgeluiden, die het geheel een aangename ruimtelijkheid geven. Over de klank van de sporen - helder, dynamisch en warm - valt eveneens niks te klagen, met een lichte voorkeur voor het DTS-geluid. Uiteraard is de audiobeleving niet te vergelijken met die van een big budget actiespektakel, maar voor een ‘simpele’ documentaire voldoen de tracks uitstekend.

Extra's

Wat extra’s betreft heeft de DVD van Man on Wire enkel een interview (1.78:1 anamorf) en een collectie trailers te bieden. Het audiocommentaar en de verschillende featurettes van de Engelse R2- en R4-uitgave ontbreken. De toevoegingen zijn Nederlands ondertiteld.

Interview met Philippe Petit (25 min)
In deze extra krijg je een aanvullend interview met Petit te zien. De man praat onder meer over zijn jeugd, de aantrekkingskracht van koorddansen en over zijn boeken. Uiteraard komen ook zijn gewaagde koorddansstunts aan bod. Het geheel bevat redelijk wat overlap met de documentaire en is mede daardoor inhoudelijk wat minder boeiend. Toch is het een aardige extra als je meer wilt weten over het leven van Petit.

Trailers
Voorproefjes op andere uitgaven van Lumière, plus de trailer van Man on Wire.

Conclusie

Man on Wire is een documentaire die het verbazingwekkende verhaal vertelt van Philippe Petit. Deze koorddanser liep op 7 augustus 1974 in New York op een (stiekem gespannen) koord tussen de twee torens van het World Trade Center. De documentaire, bestaande uit archiefmateriaal, reconstructies en recente interviews met Petit en zijn \'handlangers\', zit uitstekend in elkaar en is uitermate boeiend. Dat vonden blijkbaar meer mensen, want dit jaar won Man on Wire de Oscar voor Beste Documentaire. De DVD-uitgave wordt gekenmerkt door een nette beeldkwaliteit en uitstekend 5.1-geluid. Qua extra\'s blijft het bij een aanvullend interview met Petit. Het audiocommentaar en de verschillende featurettes van de Engelse R2- en R4-uitgave ontbreken op onze versie. Maar laat dat je er niet van weerhouden om deze boeiende schijf te bekijken.

Laatste reacties

Richard B.  |  02-08-2009

Hij is nu te zien op BBC2.
Lees meer >

Jeroen Trapman  |  31-03-2009

Ben erg benieuwd naar deze film, ga hem zsm aanschaffen :)
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:9
Extra's:3
2.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 2
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.