Awake

Recensent:
Koen Koene
24-03-2009

Totaalbeoordeling:

5.7
DVD

Awake (DVD)
Samenvatting

Clay Beresford (Hayden Christensen) is een jonge, rijke zakenman. Zijn vader overleed toen hij nog jong was en sindsdien woont hij samen met zijn moeder, zakenvrouw Lilith (Lena Olin). Zij weet niet dat Clay onlangs verloofd is met de mooie Sam (Jessica Alba). Clay is bang zijn moeder over Sam te vertellen, omdat hij denkt ze haar niet zal accepteren. Maar dat is niet het enige probleem in Clay\'s leven. Hij heeft namelijk tevens een hartaandoening, die alleen genezen kan worden door een harttransplantatie. Clay staat al lang op de lijst, maar vanwege zijn zeldzame bloedgroep laat een donor erg lang op zich wachten. Clay\'s dokter en vriend Jack (Terence Howard) vertelt hem dat hij van zijn leven moet gaan genieten, nu het nog kan. Een advies dat Clay opvolgt. Dan komt ineens het verlossende telefoontje: er is een donorhart beschikbaar. Maar wanneer Clay op de operatietafel ligt blijkt al gauw dat de operatie die hem verlossing moet brengen een echte nachtmerrie belooft te worden.

Commentaar

Als het gaat om ingrijpende operaties op het menselijk lichaam is het de gewoonste zaak van de wereld dat patiënten onder volledige narcose worden gebracht. Ze slapen in en als ze wakker worden is de operatie achter de rug, zonder dat ze de pijn van de chirurgische ingreep hebben gevoeld. Het schijnt echter wel eens voor te komen dat er iets mis gaat bij de narcose: het lichaam is dan wel helemaal verdoofd, maar ondertussen is de patiënt wel volledig bij bewustzijn en is ook het gevoel niet uitgeschakeld. Dus ook niet het gevoel van pijn. Iets verschrikkelijkers is moeilijk denkbaar. Stel je eens voor dat ze je borstkas opensnijden, je ribben uit elkaar trekken (\"oeps, daar breekt er een\") en vervolgens je hart gaan opereren, terwijl je de helse pijn voelt maar daar niets van kan laten merken omdat je gehele lichaam verdoofd is. Gruwelijk, en een beleving die je niemand toewenst. Toch is het precies wat Hayden Christensen\'s personage Clay overkomt in de thriller Awake, geschreven en geregisseerd door de debuterende Joby Harold. Gedurende het begin van de operatie, wanneer Clay tot grote schrik merkt dat hij nog bij bewustzijn is en de dokters een scalpel in zijn borstkas zetten, is het dan ook niet moeilijk om mee te leven. Of beter gezegd: om met een plaatsvervangend gevoel van kwelling en pijn je hoofd weg te draaien van het scherm. Real life horror op zijn best. Op dat moment weet Awake even het op de cover vermelde “de meest angstaanjagende thriller van het jaar” waar te maken. Mocht je binnenkort een operatie moeten ondergaan, dan zal het zien van de betreffende scène voldoende zijn om je de komende tijd wakker te houden. De rest van de film kan echter iets minder indruk maken. Zonder iets te verklappen is het verloop van het verhaal vrij standaard, vooral de tweede helft. Het aanwezige thrilleraspect ontvouwt zich volgens het boekje, inclusief de verplichte wendingen en een ontknoping die je al van ver aan ziet komen. Toch is Awake wel een aardige prent: goed gefilmd, goed geacteerd (de neerslachtige Christensen is hier prima op zijn plek) en een origineel uitgangspunt. Daarmee weet de thriller continu te boeien. De speelduur van 81 minuten is bovendien precies lang genoeg voor hetgeen men wil vertellen. Awake zal geen film zijn die je vaak zult herkijken, maar het is op zijn minst een goede huurtip. Onder de voorwaarde dat je voorlopig niet onder het mes hoeft...

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Thriller
Regio: 2
Jaar: 2007
Speelduur: 81 min
Verpakking: FlexBox Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Frans
Uitgever: Paradiso Home Entertainment
EAN: 5410504073373

Extra's

  • Trailers

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Awake staat anamorf op DVD met de oorspronkelijke beeldverhouding van 2.35:1. De transfer heeft een bovengemiddelde scherpte, al valt wel op dat er flink wat edge enhancement aanwezig is. Over de kleurweergave valt echter niks te klagen. Kleuren worden namelijk mooi verzadigd weergegeven, met natuurlijk ogende huidtinten. Ook zwartniveau en schaduwdetail zijn in orde. Bovendien is storende compressieartefacting geheel afwezig. Qua ongerechtigheden in het beeld blijft het bij een incidenteel vuiltje of krasje. Niet erg hinderlijk. Datzelfde geldt voor de continu aanwezige lichte beeldruis. Geen perfecte transfer, al verdient de beeldkwaliteit zeker een ruime voldoende.

Geluidskwaliteit

Op geluidsgebied tref je op de DVD van Awake Engelse 5.1-sporen aan in de twee bekende formaten, Dolby Digital (384kbit/s) en DTS (754kbit/s). Beide tracks klinken prima. Aanvankelijk lijkt het allemaal echter wat tam en is het geluid vooral geconcentreerd op de voorkant. Maar zodra de operatie begint wordt het spoor een stuk ruimtelijker, met stemmen en geluiden die door het gehele geluidsbeeld bewegen. Op de overige momenten blijven de dialogen netjes beperkt tot de centerspeaker. De klank van zowel DTS- als DD-spoor is eveneens dik in orde, met voldoende detail en een acceptabele dynamiek. De lichte voorkeur gaat uit naar het DTS-geluid, omdat deze iets helderder en een tikje meer dynamisch lijkt te klinken. Indrukwekkend diep laag ontbreekt bij beide sporen, maar daar is dit de film ook niet voor. Al met al twee nette tracks.

Extra's

Op de Amerikaanse R1-uitgave van Awake zijn verschillende extra’s te vinden, zoals een commentaartrack, Making Of en verwijderde scènes. Helaas vinden we op de R2-uitgave van Paradiso alleen wat trailers. Waaronder die van Awake, waarin ongeveer alle verrassingen uit de film worden verklapt.

Conclusie

Het schijnt wel eens voor te komen dat bij operaties iets mis gaat met de narcose: patienten zijn dan lichamelijk verdoofd, maar verder volledig bij bewustzijn (inclusief het gevoel van pijn). Awake, het regiedebuut van Joby Harold, is een onderhoudende thriller rond dit gegeven. De film vertelt het verhaal van Clay (Hayden Christensen), die een risicovolle hartoperatie moet ondergaan. Maar wat zijn redding had moeten worden, blijkt uiteindelijk de grootst denkbare nachtmerrie. De DVD van Awake heeft een nette beeld- en geluidskwaliteit. In tegenstelling tot de Amerikaanse R1-uitgave van de film moeten we het bij Paradiso\'s R2-uitgave stellen zonder noemenswaardige extra\'s. De schijf betitelen als \'verplichte aanschaf\' gaat dan ook te ver, maar het wel een aardig filmpje om een keer te huren.

Laatste reacties

Raymond Gelmers  |  06-09-2009

Ik heb de Blu Ray uit de USA net binnengekregen. Ik ben benieuwd, lijkt me een goede film!
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:8
Extra's:1
4.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 6
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.