Marco Borsato – Wit Licht Live (SE)

Recensent:
Arnold van Oostrum
19-03-2009

Totaalbeoordeling:

5.3
DVD

Marco Borsato – Wit Licht Live (SE) (DVD)
Samenvatting

Twee jaar na de Symphonica in Rosso concerten kwam Marco Borsato met een nieuw programma weer terug in het Arnhemse Gelredome stadion. In deze nieuwe concertreeks staat zijn nieuwe studioalbum ‘Wit Licht’ centraal. Heel toepasselijk heeft het concert ook deze naam gekregen. Volgens Borsato is dit concert het tweede deel van het ‘Wit Licht’ drieluik. Eerst het studio album, dan dit live concert en later nog (dit was in oktober 2008) de speelfilm Wit Licht.
De concertregistratie van Wit Licht bevat natuurlijk nummers van zijn nieuwste album ‘Wit Licht’. Maar ook weer vele Borsato hits, waarvan sommige nummers op dit concert een soort remake hebben gekregen. Zo wordt het nummer ‘Jij Alleen’ begonnen met een leuke drumintro en vervolgt het lied daarna in een ander ritme. Het gevoelige ‘Dochters’ draagt Marco op aan alle trotse pappa’s. Hij zingt het nummer voor zijn dochter, die voor het eerst op pappa’s concert aanwezig is. ‘Dochters’ krijgt hier een gevoelige, akoestische vertolking, waarbij alleen drie gitaren begeleiding geven. Een ander gevoelig moment is als Marco het nummer ‘Afscheid nemen bestaat niet’ opdraagt aan bandlid Nick Bult. Marco legt aan het publiek uit dat Nick Bult die ochtend zijn overleden vader heeft gecremeerd. Verder natuurlijk de bekende vlotte Borsato hits, waarbij het publiek mede op uitnodiging van Marco uit volle borst meezingt. De tracklisting van het concert is:

1. Wit Licht
2. Domenica
3. Margherita
4. Vrij Zijn
5. Was Mij
6. Jij Alleen
7. Dochters
8. Stop De Tijd
9. Vlinder
10. Je Hoeft Niet Naar Huis Vannacht
11. Zij
12. Dromen Zijn Bedrog
13. De Waarheid
14. Ik Leef Niet Meer Voor Jou
15. Afscheid Nemen Bestaat Niet
16. Binnen
17. Waarom Nou Jij
18. Rood
19. Als Alle Lichten Zijn Gedoofd
20. Wit Licht Reprise

Commentaar

Zoals bekend is Marco Borsato ambassadeur voor War Child, een organisatie die hulp verleent aan kinderen in door oorlog getroffen gebieden. War Child richt zich ook op de terugkeer van ex-kindsoldaten in de samenleving en probeert te voorkomen dat kinderen zich aansluiten bij gewapende groeperingen. Kindsoldaten is het onderwerp in de speelfilm Wit Licht, waar Marco Borsato de hoofdrol in speelt. Bij het nummer ‘Was Mij’ geeft Marco een korte introductie over War Child en kindsoldaten en zie je enkele fragmenten uit de film.
Het ‘Wit Licht’ concert is muzikaal meer ingetogen en minder pompeus dan ‘Symphonica in Rosso’. In ‘Wit Licht’ staat de artiest Marco centraal, zonder verdere gastoptredens. Al is geloof ik bij één van de concerten Daniël Boissevain wel te gast geweest. Maar op deze DVD registratie in ieder geval geen gastoptredens. Na het rood van ‘Symphonica in Rosso’ is wit de kleur van dit concert. De tienduizenden concertgangers zijn overwegend in het wit gekleed. Marco en zijn bandleden zijn in het zwart en grijs gekleed. Bij het concert wordt gebruik gemaakt van blauwe en witte belichting.
Via een lang, kronkelend looppodium (catwalk) kunnen Marco en diverse bandleden een heel eind tussen het publiek door de zaal in lopen en zo de interactie met het publiek vergroten. Al blijft de interactie beperkt tot meezingen en de expliciete uitnodiging tot joelende ovaties. Bij het reprisenummer ‘Wit Licht’ zweeft Marco als een soort superman boven het publiek en laat zich op deze wijze door hen toejuichen. De band van Marco Borsato is dezelfde als bij de ‘Symphonica in Rosso’ concerten. Alleen nu geen symfonie orkest, maar synthesizers. De energetische beeldregistratie van Marc Pos met snelle beeldbewegingen doet de sfeer van het concert recht aan. Wit Licht Live is door Universal Music uitgebracht op DVD. Het concert is verkrijgbaar op een enkele DVD of als een “Special Edition” gecombineerd met een compilatie audio CD met hoogtepunten van de show.

Filmspecs

Regisseur

Marco Pos

Acteurs

Medium: DVD
Genre: Concert, Muziek
Regio: 0
Jaar: 2009
Speelduur: 105 min
Verpakking: Transparant Keep Case
Resolutie: 576i (PAL)
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Muziek
  • Dolby Digital 5.1 - Muziek
  • DTS 5.1 - Muziek
Ondertiteling: Geen
Uitgever: Universal Music
EAN: 0602517981973

Extra's

  • Audio CD
  • Inlay met tracklisting

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het concert is in breedbeeld vastgelegd en staat met een beeldverhouding van 1.78:1 anamorf op de schijf. De registratie ziet er sfeervol uit en geeft een prima indruk van het concert. De regisseur heeft goed passend bij de muziek snelle, dynamische camerawisselingen afgewisseld met rustige beelden. Minpuntje is de tegenvallende scherpte en detaillering. In het algemeen oogt het beeld soft, wat vooral bij de overzichtsbeelden goed opvalt. Kleurverzadiging en contrast zijn goed. In de egale achtergrond zie je regelmatig kleine compressiefoutjes, met name wanneer de kleur blauw in het beeld overheerst. Af en toe is wat colorbanding (niet egaal kleurverloop) te zien. Als gevolg van het gedimde licht is ook beeldruis soms duidelijk aanwezig. De DVD is dubbellaags (DVD-9), de laagwisseling zit ongeveer halverwege het concert goed geplaatst tussen twee nummers in. Er is geen ondertiteling aanwezig.

Geluidskwaliteit

Je kunt het concert op de DVD beluisteren in Dolby Digital 5.1 surround (bitrate 448 kb/s) en in DTS 5.1 surround (bitrate 1509 kb/s). Daarnaast is nog een Dolby Digital 2.0 stereotrack (bitrate 224 kb/s) aanwezig. Beide 5.1 surroundtracks zijn weer heerlijk muzikaal genieten met prima geluid. De nadruk van het geluidsbeeld ligt uiteraard op de beide frontspeakers. De centerspeaker wordt gebruikt voor de zangstemmen. De surroundspeakers geven de muziek op fraaie wijze een ruimtelijke dimensie. Het geluid van het enthousiast en luid meezingende publiek komt uit zowel de front- als de surroundspeakers. Hierbij ligt de nadruk dan op de surroundspeakers. Het LFE kanaal ondersteunt met extra laag. Alles bij elkaar geeft dit een sfeervol klinkend geluidsbeeld, met een goed gedetailleerd hoog en een strak laag. Dit is weer een mooie, sfeervolle registratie. Door de hoge bitrate klinkt de DTS 5.1 beter dan de DD 5.1 track en heeft dus de voorkeur.

Extra's

De breedbeeld menuschermen zijn animatieschermen met achtergrondmuziek. De DVD heeft geen extra’s. Bij de DVD zit wel een inlay waarop staat “Deze DVD bevat heel veel extra’s”. Maar die extra’s staan niet op de DVD zelf, hiervoor moet je naar de website van Marco Borsato gaan. Dit hebben we verder niet bekeken. Bij de Credits kun je overzicht zien van alle betrokkenen bij de show en bij de DVD productie. De “Special Edition” heeft als extra een audio CD waarop een selectie van de concertnummers is geplaatst. De tracklisting hiervan is:

Audio CD (70 min)

1. Wit Licht
2. Margherita
3. Vrij Zijn
4. Was Mij
5. Dochters
6. Stop De Tijd
7. Vlinder
8. Je Hoeft Niet Naar Huis Vannacht
9. Zij
10. Dromen Zijn Bedrog
11. Binnen
12. Waarom Nou Jij
13. Rood
14. Als Alle Lichten Zijn Gedoofd

Bij de set zit een inlay met tracklisting en foto’s.

Conclusie

In oktober 2008 was Marco Borsato opnieuw met een concertreeks in het Gelredome in Arnhem te zien. De DVD concertregistratie van deze Wit Licht Live show bevat de live uitvoeringen van vele Borsato hits en enkele nummers van zijn gelijknamige album ‘Wit Licht’. De concertregistratie is door Universal Music uitgebracht op DVD. De sfeervolle beeldregistratie ziet er mooi uit. Op het gebied van scherpte en detaillering wat het beeld een beetje tegen. Bij het geluid zorgen de Dolby Digital 5.1 en de DTS 5.1 surroundtracks voor heerlijk muzikale genot. De DVD heeft geen extra’s, daarvoor moet je naar de website van Borsato. De “Special Edition” uitgave heeft als extra een compilatie audio CD van het concert.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Universal Music.

Lees meer

Laatste reacties

Tommy L  |  01-04-2009

Weet iemand of er ook een DVD uitkomt met registratie van het concert in het Antwerpse Sportpaleis? Wij waren d'r aanwezig en er waren camera mensen aanwezig. ...
Lees meer >

Martin van Tuijl  |  22-03-2009

blu?
Lees meer >

Timmio  |  20-03-2009

Kneuzen daar bij Universal, natuurlijk moet je van zo'n concert direct de blu-ray uitbrengen. Ik stond bij de MM en was ook op zoek naar de blu-ray die ik zon...
Lees meer >

Aruba75  |  19-03-2009

Waarom geen Blu-Ray??? Volgens mij heeft Marco Borsato als voorloper al zijn concerten in HD opgenomen...
Lees meer >

Michael Hamers  |  19-03-2009

Vervelend dat het beeld weer niet van goede kwaliteit is. Vond ik bij het 2e Kuip concert ook al een minpunt. De eerste dvd van de Kuip en Symphonica waren wat ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Digital Theater Systems 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:6
Geluidskwaliteit:9
Extra's:4
2.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 14
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.