Zwartboek

Recensent:
Rogier Burghout
21-11-2007

Totaalbeoordeling:

8.1
Blu-ray

Zwartboek (Blu-ray)
Samenvatting

Zwartboek is de eerste Nederlandse film van Paul Verhoeven sinds 23 jaar.

Nadat hij De Vierde Man had gemaakt vertrok hij in 1983 om vervolgens furore te krijgen in Amerika, met als meest succesvolle films RoboCop, Basic Instinct en Hollow Man.

Zwartboek is een typische Verhoeven-film, met een hoop geweld en bloot, maar niet zo controversieel en expliciet als zijn Amerikaanse werk.

Zwartboek vertelt het verhaal van een Joodse vrouw op de vlucht en in het verzet tijdens het naderende einde van de Tweede Wereldoorlog.

Rachel (een prachtrol van Carice van Houten) ontsnapt ternauwernood aan een bombardement van het onderduikadres waar ze verblijft. Op de vlucht lijkt ze redding te vinden samen met haar familie; echter komt ze via een keihard dubbelspel erachter dat niemand te vertrouwen is. Bij toeval komt ze bij het verzet en verandert ze haar naam in het oer-Hollandse Ellis de Vries. Tijdens één van haar opdrachten loopt ze de sympathieke en zeer hoge Duitse Officier Ludwig Müntze (Sebastiaan Koch) tegen het lijf. Omdat de Duitsers de zoon van de leider van het verzet bij toeval hebben opgepakt gaat Ellis een schijnverhouding aan met Müntze, om zo de zoon te bevrijden en de vijand vanaf binnenuit te bestrijden.

In plaats van een simpele opdracht wordt dit voor Ellis een zware test over liefde en levensovertuiging, en blijkt de scheidingslijn tussen goed en kwaad soms een hele kleine en bedrieglijke te zijn….

Commentaar

Zwartboek vertelt het verhaal van een jonge joodse vrouw die niets meer te verliezen heeft en zich aansluit bij het Haagse verzet en zo verwikkeld raakt in een dodelijk web van dubbelspel en verraad. Volgens regisseur Paul Verhoeven is Zwartboek een actierijke thriller, geïnspireerd door waargebeurde verhalen. Alle verhaallijnen in Zwartboek zijn terug te voeren op ware gebeurtenissen. De meeste personages zijn geïnspireerd door personen die destijds leefden. Het verhaal voor Zwartboek is geschreven door Gerard Soeteman. Soeteman las voor het eerst over het zogenaamde ‘zwarte boekje’ in “Moordenaarswerk” van Hans van Straten, een boek dat in de jaren zestig is uitgegeven. Het ‘zwarte boekje’ was de agenda van Mr. De Boer, een advocaat in Den Haag, die kort na de oorlog door onbekenden is neergeschoten. Tijdens de oorlog onderhandelde De Boer met de Duitse legerleiding in Den Haag en met het verzet om onnodig bloedvergieten te voorkomen. Verzetsmensen vermoordden Duitsers en die namen wraak door een groter aantal gijzelaars te executeren. Het ‘zwarte boekje’ van De Boer, met daarin waarschijnlijk de namen van verraders en collaborateurs, is nooit teruggevonden. Gerard Soeteman en regisseur Paul Verhoeven werkten ruim twintig jaar aan het scenario, waar zij hun eerste idee voor de film al kregen toen ze onderzoek deden voor Soldaat van Oranje. Deze filmproductie betekende de terugkeer van Paul Verhoeven naar Nederland. In 1977 maakte Paul Verhoeven met Soldaat van Oranje al een film over de Tweede Wereldoorlog. Was Soldaat van Oranje een heroïsch heldenverhaal, Verhoeven ziet Zwartboek als een correctie hierop. Op een onderhoudende wijze laat Verhoeven zien hoe de realiteit van de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog er werkelijk uitzag. Een werkelijkheid met vele grijstinten, waarbij verzetsmensen niet per definitie helden zijn en de Duitsers niet per definitie schurken.
De uitstekende casting is een sterk van punt van Zwartboek. De hoofdrol wordt gespeeld door Carice van Houten. Zij speelt met enorme overtuiging de Joodse revuester Rachel, waarbij haar karakter in de meest uiteenlopende situaties er het beste van moet maken. Carice van Houten speelt deze rol met een indrukwekkende ‘natuurlijkheid’. Andere belangrijke en opvallende rollen zijn er van Sebastian Koch, die de ‘humane’ postzegelverzamelende Duitse SD-officier Ludwig Müntze speelt. Thom Hoffman vertolkt de rol van dokter Hans Akkermans, die zich tijdens de oorlog ontpopt als koelbloedige verzetsheld en zich ontfermt over Rachel/Ellis. Hoffman is mede gekozen omwille van de op het scherm overtuigend overkomende spanning tussen hem en Carice van Houten. Een andere belangrijke rol is weggelegd voor Derek de Lint, die de verzetsstrijder Gerben Kuipers speelt. In Verhoeven’s Soldaat van Oranje speelde Derek de Lint ook al mee. De Lint heeft ondertussen ook al een aardige internationale acteercarrière opgebouwd. Verder nog een keur aan Nederlands toptalent met Dolf de Vries als advocaat Mr. Smaal en Diana Dobbelman als zijn vrouw, Peter Blok die de oorlogsprofiteur Van Gein speelt en Halina Reijn speelt de vrolijke Ronnie. Ook is er Duits talent in de personen van Christian Berkel als de gevaarlijke SS-generaal Käutner en Waldemar Kobus als de bloeddorstige en nietsontziende SD-officier Franken. Dit is slechts een greep uit de omvangrijke cast getalenteerde spelers. Zwartboek is een Europese coproductie en is met financiële steun gemaakt met een budget van ruim zeventien miljoen euro. Zwartboek is daarmee de duurste Nederlandse film tot nu toe. Al zou een productie van deze allure in Hollywood nog veel duurder uitgevallen zijn. De realisatie van Zwartboek kwam in 2004 onder druk te staan toen enkele buitenlandse geldschieters het lieten afweten. Er is gefilmd op diverse locaties in Den Haag, Giethoorn, de Biesbosch, in de Babelberg Studio in Berlijn en in Israël. Met meer dan één miljoen bioscoopbezoekers is Zwartboek ook een bijzonder succesvolle film geworden. Op het Nederlands Filmfestival kregen regisseur Paul Verhoeven en actrice Carice van Houten de Gouden Kalf uitgereikt voor respectievelijk beste regisseur en beste actrice. Het productieteam van Zwartboek kreeg de Gouden Kalf voor de beste (lange) speelfilm. De film was ook genomineerd voor een Oscar voor ‘beste buitenlandse film’, maar deze prijs is niet gewonnen. Met Zwartboek laat Paul Verhoeven zien nog steeds een topregisseur te zijn. Hij brengt met deze film een indrukwekkend stukje vaderlandse geschiedenis ten tijde van de Tweede Wereldoorlog op een genuanceerde wijze voor het voetlicht.

A-Film heeft Zwartboek eerder uitgebracht op 2-disc Special Edition (SE). In High Definition was de film in Amerika enige tijd geleden al verschenen. Maar nu dus ook in Nederland met deze Blu-ray Disc release van A-Film. In deze bespreking van deze Blu-ray Disc uitgave maken we een korte vergelijking met de eerdere DVD uitgave. De bespreking van de DVD release kun je hier nog eens teruglezen.

Uitvoering:

In Nederland is Zwartboek alleen op DVD uitgekomen. In Engeland heeft uitgever Tartan deze op Blu Ray disc uitgebracht.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Drama, Oorlog
Regio: B
Jaar: 2006
Speelduur: 145 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD MA 5.1 - Nederlands
Ondertiteling: Nederlands, Engels
Uitgever: A-Film Home Entertainment
EAN: 8716777927410

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Zwartboek is door middel van een AVC MPEG-4 compressie met een 1080p resolutie op een Dual Layer disc gebrand in zijn originele verhouding van 2,35:1. Het beeld is is waarachtig van referentie kwaliteit. De print is zonder enig vuil en zichtbare compressiefouten. Ook edge enhancement en filmgrain zijn afwezig. Het contrast, zwartniveau en schaduwdetail zijn van zeer hoog niveau te noemen; met name in de donkere scenes is dit zeer goed zichtbaar. Ook de kleuren zijn helder en erg levendig. Met recht een film om je nieuwe LCD of Plasma TV goed te demonsteren.

Optionele engelse ondertitels zijn beschikbaar. Deze zijn goed onderin het beeld geplaatst met een prettig leesbaar lettertype.

Geluidskwaliteit

Op de Blu Ray disc zijn er één DTS formaat en twee Dolby Digital formaten aanwezig: een DTS-HD Master 5.1, een Dolby Digital 5.1 (op 640 Kbps) en Dolby Digital 2.0 Stereo (met een Surround encoding op 224 Kbps). Ik heb gekozen om de film af te spelen met de DTS-HD track. Alhoewel bijna geen enkele speler of reciever dit formaat kan weergeven, zit er in dit formaat een Core-DTS ‘verborgen’ met een bitrate van 1,5 Mbps (ook wel een full-bitrate DTS track genoemd op DVD).

Deze track stelde mij dan ook zeker niet teleur. Bij de actie scènes worden de surround speakers vol aangewend om een zeer krachtig en vol geluid weer te geven. Ook doet de subwoofer goed zijn werk; bij de diverse ontploffingen brengt deze een zeer diepe bas naar voren. Buiten de actie scenes wordt er echter wel iets teveel nadruk gelegd op de front speakers, waardoor de vaak prachtige muziek van Anne Dudley letterlijk niet de ruimte krijgt die hij verdient. Al met al een zeer krachtige track die via een lossless weergave met een maximale bitrate van 24 Mbps zeker zijn ware kwaliteit kan laten zien.

Extra's

In vergelijking tot de 2-disc Special Edition dvd uitgave zijn de extra’s van deze Blu Ray uitgave wat karig, maar zeker niet oninteressant. Alle extra’s zijn uitgevoerd in een SD (Standard Definition) uitvoering van 480i.

In het “Paul Verhoeven Interview” (in Engels, zonder ondertiteling) geeft onze vaderlandse regisseur een klein blik achter de schermen bij de keuzes die hij gemaakt heeft tijdens zijn carrière. Omdat hij zelf levendige herinneringen heeft aan de Tweede Wereldoorlog kan hij goed onderbouwen waarom hij de terugkeer heeft gemaakt naar Nederland en zijn tweede film over de oorlog (zijn eerste was uiteraard “Soldaat van Oranje”)heeft gemaakt. Tijdens zijn verblijf in Amerika heeft hij zichzelf een belofte gemaakt om alleen films te maken die hem interesseren en raken. Vandaar dat hij het script van deze film samen met Gerard Soeteman heeft afgemaakt; een script waar hij totaal 15 jaar aan heeft gewerkt. Tijdens dit interview kom je als kijker erachter dat Zwartboek vol met persoonlijke raakvlakken zit; en dat het eigenlijk zijn meest persoonlijke film tot op heden is. Daarnaast geeft Verhoeven een kijkje achter het maken van de film; de casting, de moeilijke scènes, de perikelen over de financiering van de film en uiteraard ook Verhoevens haatliefde verhouding met de pers komen aan bod.

Ook is er een “Carice van Houten interview” (ook in het Engels, zonder ondertiteling) toegevoegd op deze Blu Ray disc. Dit is een zeer inzichtvol interview waarin ze levendig vertelt over het werken met Paul Verhoeven. Verhoeven heeft Carice als een soort persoonlijke coach en vaderfiguur begeleidt en met humor door de meest moeilijke scènes geholpen waar de film vol mee zit. Daarnaast leren we dat Carice al het zingen in de film zelf heeft gedaan, en dit heeft ze zeker met verve gedaan.

De sterke chemie tussen Carice van Houten (Ellis) en Sebastian Koch (Müntze) is zeker niet alleen door een sterk staaltje acteren, aangezien ze na deze film een relatie heeft gekregen met de Duitse acteur. Daarnaast heeft Carice een meer genuanceerd beeld gekregen van de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog en heeft ze een stukje geschiedenisles erbij gekregen.

Een Nederlandse trailer is ook bijgevoegd met geforceerde engelse ondertitels.

Deze Blu Ray uitvoering is eigenlijk een 2-disc uitgave; als tweede disc is een DVD uitgave bijgevoegd met dezelfde extra’s, een DTS 5.1 half-bitrate track (784 Kbps), een Dolby Digital 5.1 (384 Kbps) track en Engelse ondertitels.

Conclusie

Als conclusie kan ik zeggen dat filmliefhebbers die houden van een kwalitatief zeer goede transfer zeker een meerwaarde vinden in deze Blu Ray disc. Liefhebbers die graag een diepere kijk achter de schermen willen hebben aan de Special Edition dvd een betere aanschaf.

De échte fan van Zwartboek heeft natuurlijk gewoon beide versies naast elkaar staan.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door A-Film Home Entertainment.

Lees meer

Laatste reacties

Scavenger  |  04-06-2021

Volgens een review op Bol is de recent verschenen uitgave van Periscoop Film in 25fps. https://www.bol.com/nl/p/zwartboek/9300000033764925 Zwartboek is een fa...
Lees meer >

Richard B.  |  13-08-2018

Voor de liefhebbers: het Britse 101-label gaat een goed gevulde special edition uitbrengen. Title number 004 in the 101 Films Black Label range. This Limit...
Lees meer >

Jordy van Buel  |  09-07-2011

Dat lijkt me stellig, het detailniveau zal op de BR vele malen groter zijn neem ik aan.
Lees meer >

De_Hollander  |  09-07-2011

Ik vindt deze film ook nogal lange speel tijd hebben, dus ze konden het ook wel op een BD50 zetten. 145 minuten is een must voor een bd50 Deze laat ik dus ook l...
Lees meer >

AgentSmith  |  27-03-2009

Nu bij de MM in Arnhem 15,-
Lees meer >

Aart v. Grootheest  |  18-03-2009

Klopt. Ik heb de Amerikaanse versie, en als je de optie "No Subtitles" kiest, dan krijg je alsnog gedurende de hele film Engelse subs :-( Bij de Tartan versie ...
Lees meer >

Neil  |  18-03-2009

Ik meen gelezen te hebben dat je ze niet kan uitschakelen:confused: Of heb jij de UK versie van Tartan? Klopt. Ik heb de Amerikaanse versie, en als je de ...
Lees meer >

mark9534  |  17-03-2009

Ik maak vanavond wel even een screenshot hiervan. Dat zou ideaal zijn, alvast bedankt.
Lees meer >

BrianB  |  17-03-2009

Er stonden/staan zelfs allerlei videodagboeken op internet, die ze op de dvd niet eens allemaal gezet hadden. Gemiste kans qua extra's. Nu moet ik de dvd nog ho...
Lees meer >

HUYG  |  17-03-2009

Film (inhoud) zelf zozo. Kosten/baten verhaal wil ik ook nog wel geloven. In het algemeen zijn veel extra's crap maar b.v. commentaartrack of die dwdd-uitzendin...
Lees meer >

Arnold van Oostrum  |  16-03-2009

Ik maak vanavond wel even een screenshot hiervan.
Lees meer >

mark9534  |  16-03-2009

In sommige scènes wordt Duits, Engels of Hebreeuws gesproken. Standaard is de Nederlandse ondertiteling geactiveerd, die de buitenlands gesproken scènes van ond...
Lees meer >

homernt  |  16-03-2009

Blij te zien dat ze toch een MPEG-4 AVC encode gebruiken. Zonder extra's kan het dus ook met een 25Gb schijf. Ik ga hem nu zeker halen. Ik had de US versie waar...
Lees meer >

Aart v. Grootheest  |  16-03-2009

Dan weet ik niet welke verise jij gezien hebt, maar die ik had was het optioneel. Verder vind ik een commentaar trek geen SD issue hebben. Die had er toch wel b...
Lees meer >

Sanderdg  |  16-03-2009

Ik vind het eerder op uitmelken lijken dan 'er over nagedacht' hebben voor wat betreft extra's. Ohjee, blu-ray verkoopt inmiddels erg goed! Laten we snel wat ti...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoopUHD
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:10
Extra's:0
7.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 15
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.