Groundhog Day

Recensent:
Koen Koene
13-03-2009

Totaalbeoordeling:

7.7
Blu-ray

Groundhog Day (Blu-ray)
Samenvatting

Phil Connors (Bill Murray) is een cynische TV-weerman, die er regelmatig op uit wordt gestuurd om verslag te doen op locatie. Deze keer trekt hij, samen met producer Rita (Andie MacDowell) en cameraman Larry (Chris Elliott), naar het stadje Punxatawny. Daar viert men op 2 februari \"Groundhog Day\" een dag die draait rond een bosmarmot die uit zijn schuilplaats kruipt. Aan de manier waarop het beest dit doet (ziet hij zijn schaduw wel of niet?) gelooft men af te kunnen leiden of de winter nog een half jaar aanhoudt. Phil heeft echter weinig trek in al dit gedoe. Op 2 februari wordt hij \'s ochtends wakker in het plaatselijke hotel, houdt ongeïnteresseerd zijn praatje en hoopt daarna vlug weer naar huis te kunnen. Vanwege een sneeuwstorm zijn de wegen echter afgesloten, zodat Phil en zijn crew gedwongen zijn om nog een avond in het stadje te overnachten. Als \'s ochtends de wekker gaat, is Phil in eerste instantie opgelucht. Maar dan krijgt hij de schrik van zijn leven: het blijkt namelijk dat het alweer 2 februari is en dat hij Groundhog Day helemaal opnieuw moet beleven. En dit herhaalt zich: telkens wanneer Phil ’s ochtends wakker wordt is het 2 februari. Dezelfde dag lijkt zich dus voor eeuwig te herhalen. Een ramp voor Phil. Toch komt hij er langzaam achter dat zijn bizarre situatie ook voordelen biedt.

Commentaar

Iedereen heeft wel eens van die weken waarin iedere dag op de vorige lijkt. In de comedy Groundhog Day heeft Bill Murray\'s personage, de weerman Phil Connors, wel erg letterlijk last van dit probleem. Phil beleeft namelijk keer op keer dezelfde dag. Elke ochtend waarop hij wakker wordt is het 2 februari, bevindt hij zich in het stadje Punxatawny en moet hij met tegenzin verslag doen vanaf de plaatselijke festiviteiten ter ere van \"Groundhog Day\". Een originele opzet, prima geschikt om er een vermakelijke film van te maken. En dit is regisseur Harold Ramis (Ghostbusters, Analyze This) dan ook uitstekend gelukt. Het leuke aan de opzet van Groundhog Day is dat Phil onthoudt wat er op de eeuwig herhalende dag gebeurt, waardoor hij iedere keer met meer voorkennis aan dezelfde dag begint. Zo weet hij op den duur precies waar iedereen zich op welk moment bevindt en wat er op ieder moment in het stadje gebeurt. Phil leert de bewoners goed kennen, alhoewel het vanuit hun oogpunt pas de eerste dag is dat ze hem zien. Als kijker is het erg vermakelijk om te zien hoe Phil langzaamaan steeds meer weet te profiteren van de aanvankelijk uitzichtloze beslommeringen en daarbij in tal van komische situaties belandt. Er valt dan ook genoeg te lachen. Maar de romantiek is eveneens vertegenwoordigd, in de vorm van de pogingen van Phil om producer Rita (Andie MacDowell) te verleiden. Want ook op het gebied van liefde biedt een continu herhalende dag vele mogelijkheden. Immers, stel dat Phil een blauwtje loopt omdat hij iets verkeerds heeft gezegd (\"ik haat poëzie\"), dan krijgt hij onbeperkte kansen om het over te doen en de juiste woorden te kiezen (\"ik ben groot liefhebber van poëzie”, om vervolgens haar favoriete gedicht te citeren). Ook dit proces is erg leuk om te zien. Dit is natuurlijk mede te danken aan het acteerwerk. Op de eerste plaats dat van de altijd vermakelijke Bill Murray, die als de cynische Phil uitermate goed in vorm is. Maar ook tegenspeelster Andie MacDowell zet een goede rol neer en heeft een prima chemie met Murray. Daar komt nog bij dat Groundhog Day totaal niet gedateerd aandoet. Zelfs nu, 16 jaar na dato en diverse herkijkbeurten verder, is de film nog steeds een groot plezier om naar te kijken. En dat is een van de grootste complimenten die je als comedy kunt krijgen.

Groundhog Day was al lange tijd als Collector\'s Edition DVD verkrijgbaar. Vorig jaar is ter ere van de vijftiende verjaardag een nieuwe SE DVD-uitgave van de film verschenen, de zogenaamde \"15th Anniversary Edition\". Onlangs is de film ook op Blu-ray Disc uitgebracht. Hieronder de bespreking van de BD-uitgave.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Komedie/Humor
Regio: B
Jaar: 1993
Speelduur: 101 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.85:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby TrueHD 5.1 - Engels
  • Dolby TrueHD 5.1 - Frans
  • Dolby TrueHD 5.1 - Portugees
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, Portugees, En vele andere
Uitgever: Sony Pictures Home Entertainment
EAN: 8712609664256

Extra's

  • Deleted Scenes
  • Audiocommentaar
  • Previews
  • A Different Day: An Interview with Harold Ramis
  • The Weight of Time
  • The Study of Groundhogs: a Real Life Look at Marmots
  • Needle Nose Ned’s Picture-in-picture Track
  • BD-Live

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave heeft het originele 1.85:1 beeldformaat behouden. Het beeld heeft een resolutie van 1080p, dus 1080 beeldlijnen progressief. Met 1920*1080 beeldpunten is dat vijf keer het aantal beeldpunten van de DVD uitvoering. Deze Blu-ray Disc uitgave is een 50GB dual layer disc. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van de H264/MPEG-4 AVC codec. Zoals bij alle High Definition uitgaven van speelfilms heb je geen last van de vier procent versnelling, zoals die bij PAL DVD’s wordt toegepast.

Het HD-beeld op de BD-versie van Groundhog Day is op de meeste gebieden dik in orde. Zo heeft de transfer een prima scherpte en detaillering, alsmede een goed zwartniveau en schaduwdetail. Bovendien is van overmatige filmgrain of beeldruis geen sprake. Het beeld maakt dan ook een netjes opgepoetste indruk, al valt er hier en daar nog wel een klein krasje of vuiltje in het beeld te bespeuren. Hinderlijk is dit gelukkig nooit. Wat betreft de kleurweergave is er een verschil tussen de buitenopnames (koud en grauw) en de binnenopnames (warm en vol). De transfer weet beide settings zonder problemen weer te geven. Wel is er behoorlijk wat edge enhancement gebruikt om de scherpte kunstmatig te verhogen. Maar dat is eigenlijk het enige noemenswaardige minpunt. Daarmee is het een geslaagde transfer, zeker gezien de leeftijd van de film.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

Het geluid van Groundhog Day is voor de BD-release in de vorm van een Dolby TrueHD 5.1-track (16bit/48kHz) gegoten. Het is geen erg agressieve track, maar dat is logisch bij een comedy. Toch zet het spoor op momenten een goede ruimtelijkheid neer, door de achterkanalen te gebruiken voor muziek, omgevingsgeluiden en (sporadisch) effecten. Wel klinkt het geluid een tikkeltje iel, met een wat beperkte weergave van mid en laag. Maar dat zal ongetwijfeld samenhangen met het feit dat de film alweer 16 jaar oud is. Dialogen komen netjes, zonder doorbloeden, uit het midden en zijn altijd goed verstaanbaar. Ruis en oversturing zijn volledig afwezig. Eveneens positief is de goede dynamiek. Al met al prima geluid voor een comedy.

Extra's

Op de BD-uitgave van Groundhog Day tref je een aardige hoeveelheid extra’s aan, allemaal Nederlands ondertiteld. Naast het aanvullend materiaal van de oude CE DVD-uitgave (480i, DD 2.0) bevat de BD-versie tevens een aantal nieuwe extra’s (1080p, DD 2.0). We beginnen hieronder met de toevoegingen die op beide uitgaven te vinden zijn.

Audiocommentaar
Een gesproken toelichting van regisseur Harold Ramis. Het commentaar bevat redelijk wat interessante info over de totstandkoming van Groundhog Day, maar dan zul je wel de vele stiltes voor lief moeten nemen. Niet het beste commentaar dat we ooit hebben gehoord, maar voor de liefhebber wel het beluisteren waard.

The Weight of Time (25 min)
In deze extra (opgenomen in 2001) kijken betrokkenen terug op de totstandkoming van de film. In interviews praten regisseur, schrijver, producer en castleden o.a. over het script, de casting en de opnames in Woodstock (dat voor Punxatawny door moest gaan). Dit alles inclusief enkele leuke anekdotes. De interviews worden afgewisseld met filmfragmenten en B-roll materiaal.

Deleted Scenes (6 min)
Zes verwijderde fragmenten, die afzonderlijk bekeken kunnen worden of door middel van de bekende “play all”-optie.

De volgende extra’s zijn nieuw, en dus niet op de oude CE DVD-uitgave te vinden.

A Different Day: An Interview with Harold Ramis (10 min)
In een recent opgenomen interview blikt regisseur Ramis terug op het maken van Groundhog Day. Hij bespreekt onder meer de reactie van het publiek, de tijdloosheid van de film en de casting.

The Study of Groundhogs: a Real Life Look at Marmots (6 min)
Een korte documentaire over de bosmarmot, ook wel “groundhog”of “woodchuck” genoemd. Je ziet de beesten in hun natuurlijke omgeving en komt via gesprekken met marmottendeskundigen (het zal je beroep maar zijn) meer te weten over het gedrag en de sociale structuur van de marmottengemeenschap.

Needle Nose Ned’s Picture-in-picture Track
Schakel je deze optie in, dan verschijnt op bepaalde momenten het personage Ned in beeld (net als in de film gespeeld door acteur Stephen Tobolowsky). De beste man komt met een feit, weetje of quizvraag en verdwijnt dan weer uit beeld. Deze extra maakt gebruik van de picture-in-picture mogelijkheden van je BD-speler en vereist daarom dat deze minstens Profile 1.1 ondersteunt.

Previews
HD-trailers van The Pink Panther en The Adventures of Baron Munchausen, alsmede een algemene BD-promotrailer.

BD-Live
Optie waarvoor je een Profile 2.0 BD-speler nodig hebt met internetverbinding. Je krijgt dan, na enige tijd wachten, een menu te zien met diverse keuzen. Voor alle Blu-ray Disc titels van Sony Pictures is de BD-Live content op dit moment hetzelfde, d.w.z. promomateriaal van allerlei Sony titels.

Conclusie

In de door Harold Ramis geregisseerde comedy Groundhog Day zie je hoe TV-weerman Phil Connors (Bill Murray) dezelfde dag telkens opnieuw beleeft. Tot overmaat van ramp is het ook nog een erg vervelende dag, waarop Phil met tegenzin verslag moet doen vanaf de festiviteiten in het stadje Punxatawny. Gaandeweg weet hij echter toch te profiteren van deze aanvankelijk uitzichtloze situatie. Deze originele opzet resulteert in een uiterst vermakelijke comedy, met een goed script en dito acteerwerk. De BD-uitgave van Groundhog Day heeft een goede beeld- en geluidskwaliteit. Qua extra’s is de schijf geen topper, maar toch tref je een aantal leuke/interessante zaken aan (inclusief enkele extra’s die niet op de oudere CE DVD-uitgave te vinden zijn). Een net verzorgde uitgave dus, die liefhebbers van deze tijdloze comedyklassieker gerust in huis kunnen halen.

Laatste reacties

SuperDre  |  13-03-2009

Geweldige film, maar ik heb de dvd versie al en ik vindt HD bij dit soort films geen meerwaarde hebben.. maar voor wie em nog niet heeft, zeker halen...
Lees meer >

Koen Koene  |  13-03-2009

Volgens de recensie staan de documentaires "A Different Day: An Interview with Harold Ramis" en "The Study of Groundhogs: A Real Life Look at Marmots" niet op d...
Lees meer >

Frank  |  13-03-2009

Volgens de recensie staan de documentaires "A Different Day: An Interview with Harold Ramis" en "The Study of Groundhogs: A Real Life Look at Marmots" niet op d...
Lees meer >

Michael Hamers  |  13-03-2009

Ik heb pas de US BR van iemand hier op het forum overgekocht. Echt een geweldig leuke film blijft dit (y)
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Geweld Grof Dolby TrueHD 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:6
6.4

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 11
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.