Kramer vs. Kramer

Recensent:
Arnold van Oostrum
23-02-2009

Totaalbeoordeling:

5.8
Blu-ray

Kramer vs. Kramer (Blu-ray)
Samenvatting

Ted Kramer (Dustin Hoffman) is succesvol in zijn werk maar heeft weinig aandacht voor zijn gezin. Als hij op een avond laat thuis komt en enthousiast aan zijn vrouw Joanna (Meryll Streep) vertelt dat hij promotie heeft gemaakt, reageert zij met de mededeling dat zij hem gaat verlaten. Zij houdt het niet meer uit en moet weg om haar eigen identiteit te gaan zoeken. Ted is uit het veld geslagen en staat nu alleen voor de zorg van zijn 6-jarige zoontje Billy (Justin Henry). De combinatie van werk en de zorg voor zijn zoon valt Ted in het begin heel erg moeilijk. Ted heeft veel steun aan Margaret (Jane Alexander), de buurvrouw waarmee hij een hechte vriendschappelijke relatie krijgt. Langzaam wordt de relatie met zijn zoon steeds hechter en wordt het vaderschap voor Ted belangrijker dan zijn werk. Voor het eerst in zijn leven voelt Ted zich een volwaardige vader. Dan staat, na bijna 1½ jaar, opeens Joanna weer voor zijn neus. Zij is teruggekomen om het voogdijschap van Billy op te eisen. En uitgerekend op dat moment wordt Ted ontslagen, zijn baas vindt dat hij teveel aandacht heeft voor de opvoeding van zijn zoon en te weinig aandacht heeft voor zijn werk. Hiermee lijken de kansen voor Ted om het voogdijschap over Billy te houden voorgoed verkeken.

Commentaar

Kramer vs. Kramer is een hartverscheurend drama over echtscheidingen, relaties en de verdeling tussen werk en gezin. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Avery Corman. Producent Stanley Jaffe heeft nog voor het boek werd gepubliceerd de filmrechten bemachtigd en regisseur Robert Benton gevraagd er een filmscenario van te maken. Volgens regisseur Benton had men hierbij direct acteur Dustin Hoffman als hoofdrolspeler in gedachten. De film wordt niet alleen gedragen door een bijzonder goed script. Ook de acteerprestaties van de hoofdrolspelers Dustin Hoffman, Meryll Streep en Jane Alexander is bijzonder overtuigende. Ten tijde van de opnamen was Dustin Hoffman zelf verwikkeld in een echtscheiding, wat zijn inleving in de rol waarschijnlijk nog intenser heeft gemaakt. Zowel Dustin Hoffman als Meryll Streep hebben beide veel invloed gehad op de inhoud van de film. In de film zit een scène die Dustin Hoffman en Justin Henry volledig geïmproviseerd hebben. Regisseur Benton vond deze scène zo goed, dat hij hem in de film hield. Een groot aantal teksten die Meryll Streep in de rechtszaal heeft, heeft zij zelf geschreven, omdat ze minder tevreden was met het script van Robert Benton. Ook hier was Benton meer dan tevreden met het aangepaste resultaat.
Kramer vs. Kramer kreeg in 1980 maar liefst negen Oscar nominaties en won daarbij vier onderscheidingen; voor beste film, beste regie, beste scenariobewerking, beste acteur en beste vrouwelijke bijrol. Daarnaast viel de film nog vele andere prijzen ten deel, waaronder vier Golden Globes. Terechte onderscheidingen, want de film heeft een moeilijk en emotioneel beladen onderwerp op integere en gevoelige wijze voor het voetlicht gebracht. Een echtscheiding en het \'gevecht\' over het voogdijrecht van je kind zijn natuurlijk geen gemakkelijke onderwerpen om te verfilmen. Met Kramer vs. Kramer krijg je hierin een beetje inzicht en zeker gevoel bij. De emotionele lading is in deze film zeer hoog, zonder dat het om goedkoop effectbejag gaat. Na 30 jaar heeft Kramer vs. Kramer nog niets van zijn kracht verloren.

Sony Pictures heeft Kramer vs. Kramer nu uitgegeven in High Definition kwaliteit op Blu-ray Disc. In deze recensie bekijken we de kwaliteit van de Blu-ray Disc uitgave en maken we een vergelijking met de eerder verschenen DVD uitgave. Deze laatste kun je hier nog eens nalezen.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Drama
Regio: B
Jaar: 1979
Speelduur: 105 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.85:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Russisch
  • Dolby TrueHD 5.1 - Engels
  • Dolby TrueHD 5.1 - Frans
  • Dolby TrueHD 5.1 - Italiaans
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Fins, Frans, En vele andere
Uitgever: Sony Pictures Home Entertainment
EAN: 8712609661613

Extra's

  • Trailers
  • BD Live
  • Making Of Kramer vs Kramer

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave heeft het originele 1.85:1 beeldformaat. Het beeld heeft een resolutie van 1080/24p, dus 1080 beeldlijnen progressief met daarbij de originele filmsnelheid van 24 beeldjes per seconde. Daardoor heb je geen last van de vier procent versnelling, zoals die bij PAL DVD’s wordt toegepast. Het beeld heeft 1920*1080 beeldpunten, dat is vijf keer het aantal beeldpunten van de DVD uitvoering. Deze Blu-ray Disc uitgave is een 50 GB double layer disc. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van H.264 / MPEG-4 AVC (Advanced Video Coding) compressiemethode.

Het High Definition beeld van Kramer vs. Kramer ziet er tegelijkertijd fraai maar ook gedateerd uit. In plaats van gedateerd kun je beter tijdgebonden zeggen. Want de film ademt qua beeld de sfeer van eind jaren’70 uit. Kleuren zien er natuurlijk en goed verzadigd uit met warm getint kleurenpalet. De scherpte en detaillering van het beeld zijn wat wisselend. Sommige close-ups zien er bijzonder scherp en gedetailleerd uit. Maar andere, meer overzichtsscènes, ogen iets minder gedetailleerd. Belangrijkste oorzaak voor de mindere detaillering is de ruim aanwezig filmgrain. Deze filmgrain versterkt wel het fraaie filmische karakter van het beeld. Eigenlijk kun je zeggen dat de film op deze Blu-ray Disc er zeer natuurgetrouw en filmisch uitziet. Vergeleken met de eerste DVD uitgave (uit 2001) is het verschil in beeldkwaliteit erg groot. De kleuren ogen natuurlijker en meer verzadigd. Scherpte en detaillering zijn zonder meer een vooruitgang en de aanwezige filmgrain is nu wat nadrukkelijker zichtbaar. Maar dit alles maakt wel dat deze Blu-ray Disc presentatie de film meer als een bioscoopfilm laat zien. Zoals gebruikelijk bij de Blu-ray Disc uitgaven van Sony Pictures is de film opgedeeld in 16 chapterstops. De ondertiteling (wit) heeft een goed leesbaar, klein lettertype en staat netjes in het beeld geplaatst.

Onderstaande HD screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom niet representatief voor de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

De originele Engelse taal is te beluisteren als een lossless gecomprimeerde Dolby TrueHD 5.1 surroundtrack (16 bit, 48 kHz). Dat de film op deze Blu-ray Disc een 5.1 surroundtrack heeft, is toch enigszins verrassend. Want volgens de IDMB heeft de film een mono audiotrack en ook de DVD uitgave had een mono audiotrack. Luisterend naar de lossless gecomprimeerde Dolby TrueHD 5.1 track bemerk je ook wel het monokarakter van de soundtrack. De nadruk van de soundtrack ligt vooral rond de centerspeaker. Het merendeel van de dialogen en filmgeluiden komen via de centerspeaker. Incidenteel komt een stukje dialoog uit een van beide frontspeakers. De spaarzame filmmuziek heeft een beperkt stereokarakter. Ook hier ligt de nadruk op het midden van de voorste kanalen en is de stereospreiding beperkt. In de surroundkanalen hoor je heel subtiel een soort nagalm van de muziek. Het frequentiebereik van de geluiden is beperkt met duidelijk minder hoog en laag, maar dit valt eigenlijk alleen op bij de muziek. De soundtrack klinkt zuiver en is vrij van ruis. Vergeleken bij de DVD klinkt de soundtrack ite gedetailleerder, voller en natuurlijker.

Extra's

De Blu-ray Disc maakt gebruikt van een pop-up menu, dat getoond wordt zonder dat het afspelen van de film wordt onderbroken. De menuopties liggen als een overlay over de film heen. De Blu-ray Disc heeft dezelfde extra’s als de DVD uitgave. Nu zijn alle extra’s in 480i NTSC beeldkwaliteit. De extra’s zijn Nederlands ondertiteld.

Making Of Kramer vs. Kramer (49 min)
Een documentaire die in 2001 is opgenomen, waarin uitgebreid wordt teruggekeken op alle fases van de filmproductie. De interviews met schrijver/regisseur Robert Benton, producer Stanley Jaffe en natuurlijk de acteurs Dustin Hoffman, Meryll Streep, Jane Alexander en Justin Henry (toen een 6-jarig jongetje, nu een volwassen man) geven een goed beeld van de voorbereidingen op het filmen, het ontstaan van het script en de wijzigingen hierin tijdens het filmen en de moeite die gedaan is om een integere film te maken. De openhartige interviews worden afgewisseld met filmfragmenten en zwart/wit foto’s.

Trailers
Met High Defenition trailers van andere Sony Pictures Blu-ray Disc titels.

BD Live
Optie waarvoor je een BD Profile 2.0 speler nodig hebt met internetverbinding. Je krijgt dan, na enig wachten, een menu te zien met diverse keuzen. Het is voornamelijk algemeen materiaal van Sony Pictures of Blu-ray Disc en BD titels van Sony Pictures. Voor alle Blu-ray Disc titels van Sony Pictures is de BD Live content op dit moment hetzelfde.

Conclusie

Kramer vs. Kramer is een hartverscheurende drama over de gevolgen van scheiding. En de met Oscars onderscheiden acteerprestaties van Dustin Hoffman en Meryll Streep zijn echt geweldig. De film is met goede High Definition beeld- en geluidskwaliteit op de Blu-ray Disc gezet. Beide zijn een duidelijke verbetering ten opzichte van de eerdere DVD uitgave. De recent opgenomen Making Of documentaire geeft goede achtergrondinformatie bij de film. De film is een aanrader, maar houd wel een doekje voor de tranen bij de hand.

Laatste reacties

Bettina  |  25-02-2009

:( Die cover ... Je zou niet zeggen dat het om een scheidings drama gaat nee...
Lees meer >

Esteban  |  25-02-2009

:( Die cover ...
Lees meer >

BrianB  |  24-02-2009

Filmgrain zorgt juist niet voor minder detaillering, hoe kom je daar nu weer bij? Dat bevat juist de fijne details. En Zoolander, er is altijd een beetje filmgr...
Lees meer >

Nyarlathotep  |  23-02-2009

Filmgrain dat aanwezig is zorgt meestal voor meer detaillering. Kijk maar naar Patton, daar is alle grain weggehaald en die ziet er nu een stuk minder gedetaill...
Lees meer >

Zoolander  |  23-02-2009

Dat is toch hetzelfde? Als het verwijderen van filmgrain details verwijderd, krijg je een betere detaillering wanneer de filmgrain intact gelaten wordt. Volge...
Lees meer >

BrianB  |  23-02-2009

Dat is toch hetzelfde? Als het verwijderen van filmgrain details verwijderd, krijg je een betere detaillering wanneer de filmgrain intact gelaten wordt.
Lees meer >

Pulse  |  23-02-2009

Filmgrain dat aanwezig is zorgt meestal voor meer detaillering. Kijk maar naar Patton, daar is alle grain weggehaald en die ziet er nu een stuk minder gedetaill...
Lees meer >

BrianB  |  23-02-2009

Belangrijkste oorzaak voor de mindere detaillering is de ruim aanwezig filmgrain. Deze filmgrain versterkt wel het fraaie filmische karakter van het beeld. Fil...
Lees meer >

Lex v/d Moolen  |  23-02-2009

Sterke film inderdaad, maar imo niet het soort film om de DVD te dubbeldippen.
Lees meer >

martijn0432  |  23-02-2009

Meryl Streep is gewoon met één L hoor.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Dolby TrueHD 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:7
Extra's:5
3.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 3
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.