Lady Chatterley

Recensent:
Ludo Keeris
20-02-2009

Totaalbeoordeling:

4.5
DVD

Lady Chatterley (DVD)
Samenvatting

Constance Chatterley (Marina Hands) woont samen met haar man Clifford (Hippolyte Girardot) op een groot landgoed. Clifford zit vanwege verwondingen, opgelopen in de oorlog, in een rolstoel. Hun (seksuele) relatie zit op een dieptepunt. Als het voorjaar wordt gaat Constance vanwege ziekte van de knecht zelf naar jachtopziener Parkin (Jean-Louis Coulloch) van het landgoed om twee fazanten te bestellen voor een diner. Ze is direct onder de indruk van Parkin\'s grote torso en keert vaak terug naar hem. Ze ontmoeten elkaar dan in de werkplaats van Parkin, een schuurtje midden in het bos. Er ontstaat een passionele relatie tussen de twee, zonder dat Clifford hier iets van weet. Maar kan deze geheime relatie lang stand houden?

Commentaar

Toen schrijver D.H. Lawrence in 1928 zijn uiteindelijke versie van het boek Lady Chatterley\'s Lover publiceerde resulteerde dat in een groot schandaal. Een boek waarin expliciete seksscènes werden beschreven was shockerend. En de verhouding van een aristocratische vrouw met een arbeider in dienst van haar man kon ook al niet. Het boek werd tot 1960 zelfs verboden in Groot-Brittannië. Tegenwoordig zijn we wat meer gewend, maar nog steeds is het verhaal rond Lady Chatterley even opwindend als vroeger. Het boek werd al een aantal keer eerder verfilmd, waarbij de versie uit 1981 met Sylvia Kristel in de hoofdrol bij ons het meest bekend is. Die versie staat nu niet bekend om z\'n artistieke waarde. Dat zou met de nieuwe film, die nu op DVD is verschenen, wel eens anders kunnen zijn. Het is namelijk een film die zich vooral richt op de personen en veel minder op de seksuele kant van het verhaal. Het is dan ook gebaseerd op de tweede versie van het verhaal van Lawrence, waarbij het meer om de ervaringen van de personages gaat dan om de fysieke daden van de twee geliefden. De film bevat wel heel sensuele en erotische momenten, maar de nadruk ligt op de hoofdpersonen, die heel gepassioneerd en liefdevol naar elkaar zijn. Het is een verhaal waarin Lady Chatterley, mooi vertolkt door Marina Hands, zo ontzettend smacht naar liefde omdat haar man daarin niet voldoet. Dat komt door zijn handicap (hij zit sinds de oorlog in een rolstoel), maar ook omdat hij zaken boven zijn eigen vrouw verkiest. Lady Chatterley vindt uiteindelijk die liefde bij jachtopziener Parkin van het landgoed. Heel in het geheim moeten ze elkaar ontmoeten, maar als ze dan bij elkaar zijn, zijn ze beiden zeer gepassioneerd en verdrinken ze bijna in de liefde voor elkaar. Lady Chatterley kan geen genoeg van Parkin krijgen, die zichzelf op zijn beurt telkens afvraagt hoe het toch kan dat zij zo op hem valt. Maar liefde heeft volgens schrijver Lawrence niet met afkomst, maar met de persoon zelf te maken.
Zoals gezegd weet regisseuse Pascale Ferran het geheel op een zeer ingetogen, sensuele manier te brengen. Het is nooit ordinair of vulgair, maar altijd teder en opwindend. Ferran kiest er voor om alles uitgebreid te vertellen. De film duurt ruim twee en een half uur, maar verveelt geen moment. Alles krijgt z\'n aandacht en als de seizoenen verstrijken groeit de liefde tussen Lady Chatterley en haar jachtopziener Parkin. Mooi is ook de aandacht voor kleine details, kleine gebaartjes van de karakters, waarmee ze ook hun onzekerheid tonen.
Een beetje rare eigenschap van de film is de taal. Het originele verhaal is in het Engels en het speelt zich ook in Engeland af. De film speelt ook in Engeland met Engelse namen en plaatsnamen, maar de gesproken taal is Frans. Dat doet in het begin wat vreemd aan, maar het went al snel.
Voor de rest is Lady Chatterley een hele mooie film vol erotiek en opwinding, maar op een zeer tedere en gepassioneerde manier verteld. Dat men in Frankrijk ook onder de indruk was van deze film wordt bewezen door de negen César-nominaties die de film kreeg, waarvan men er vijf van wist te verzilveren. Daaronder die voor Beste Film.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Romantiek
Regio: 2
Jaar: 2006
Speelduur: 169 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Filmfreak Distributie
EAN: 9789078716181

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film is opgenomen in het ongebruikelijke beeldformaat van 1.66:1. Dat wordt tegenwoordig niet echt vaak meer gebruikt. Op de DVD staat de film in hetzelfde beeldformaat. De kwaliteit valt voor een recente film behoorlijk tegen. Zo is de gebruikte print niet geheel schadevrij. Er komen een aantal kleine beschadigingen en vlekjes in voor. De scherpte is uiterst mager. De hele film door heeft het beeld een wollige indruk. Mede oorzaak hieraan is de grote hoeveelheid beeldruis. Af en toe is edge-enhancement toegepast om de scherpte-indruk te verhogen. Het contrast en schaduwdetail zijn behoorlijk goed. Het zwartniveau had iets beter gekund. Het diepe zwart ontbreekt bij deze transfer. De kleuren zijn wat ingetogen. Iets meer verzadiging had de vele natuurbeelden sprankelender gemaakt.
De film is onderverdeeld in zestien hoofdstukken, die ook via het menu zijn te selecteren. De optionele ondertiteling is goed verzorgd met een duidelijk lettertype, al had het iets lager in beeld kunnen staan.
Al met al toch wel een licht teleurstellende beeldkwaliteit.

Geluidskwaliteit

Het geluid op de DVD heeft twee geluidssporen; een Dolby Digital 2.0 (192 kb/s) en een Dolby Digital 5.1 (448 kb/s) kanaal. Bij het DD 5.1 kanaal richt het geluid zich bijna volledig op de frontkanalen. De achterkanalen worden uitsluitend gebruikt voor de spaarzame muziek. Dat is jammer, want de vele scènes in de natuur zijn bij uitstek geschikt om ruimtelijk te laten klinken. Nu heeft het vaak een mono karakter, omdat de nadruk ligt op het centerkanaal. De frontkanalen worden alleen gebruikt voor atmosferen en de incidentele muziek. Ook het LFE kanaal komt niet in het spel voor. Verder lijkt het soms of het geluid niet af is. Geluiden beginnen of eindigen soms heel abrupt of ze zijn niet aanwezig waar je ze wel verwacht. Het recensie-exemplaar van de DVD had ook een flinke drop-out rond 140 minuten.

Extra's

De DVD heeft een geanimeerd hoofdmenu in 1.78:1 anamorf beeldformaat en statische subpagina\'s. Het achtergrondgeluid bestaat uit een fragment uit de filmmuziek. Deze DVD heeft verder geen extra\'s.

Conclusie

Lady Chatterley woont met haar aan een rolstoel gekluisterde man op een landgoed in Engeland. Ze ontmoet hun jachtopziener Parkin en ze voelt zich enorm aangetrokken tot hem. Ze blijven elkaar ontmoeten en langzaam ontaardt dit in een zeer gepassioneerde, maar ook geheime, relatie vol liefde en seks.
Lady Chatterley is een nieuwe verfilming van het beroemde boek van D.H. Lawrence. Het is een zeer ingetogen, tedere verfilming die zich richt op de ontwikkeling van beider karakters en waarbij het fysieke liefdesspel slechts een klein onderdeel van het geheel is. Het is daarmee een mooie film geworden, die helaas een vrij matige DVD release heeft gekregen. De beeld- en geluidskwaliteit vallen een beetje tegen. Ook zijn er geen extra\'s aanwezig op deze uitgave. Neemt niet weg dat het een mooie film is, die zeker aandacht verdient.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

16 Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:6
Geluidskwaliteit:6
Extra's:0
1

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 2
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.