Neujahrskonzert - New Year’s Concert 2009

Recensent:
Arnold van Oostrum
18-02-2009

Totaalbeoordeling:

7
DVD

Neujahrskonzert - New Year’s Concert 2009 (DVD)
Samenvatting

Elk jaar kan de muziekliefhebber genieten van het traditionele nieuwjaarsconcert met de Wiener Philharmoniker vanuit De Gouden Zaal van het Musikverein in het Oostenrijkse Wenen. De uitvoering van dit concert op nieuwjaarsdag is al een groot aantal decennia een traditie. In 1939 werd het de eerste keer uitgevoerd, alleen toen nog op oudejaarsdag. Sinds 1941 wordt het concert op nieuwjaarsdag gespeeld. Traditie is het belangrijkste woord bij dit concert. In alles blijft de opzet van het concert al jaren hetzelfde. De traditie wil ook dat ieder jaar het orkest door een andere dirigent wordt geleid. Traditiegetrouw nodigt het orkest een dirigent uit om het concert te leiden. Dit jaar was het dirigent Daniel Barenboim die voor het eerst in zijn carrière het orkest mocht leiden. Zoals gebruikelijk stelt de dirigent zelf het gespeelde programma samen. Uiteraard traditioneel gevuld met de bekende walsen, polka’s en marsen van Johan Strauss Sr. en de gebroeders Johann Strauss Jr. en Josef Strauss. Elke dirigent probeert hierin ook zijn eigen stempel op het concert te drukken. Enerzijds door de interpretatie en het spel van de bekende werken, maar bovenal door minder of nooit eerder gespeelde werken op het programma te zetten. Barenboim heeft zes niet eerder op het Nieuwjaarsconcert gespeelde werken op het programma gezet. Zeer afwijkend speelde het orkest ook een deel uit een symfonie van Joseph Haydn, de zogenaamde “Abschiedssymphonie”. Met flair dirigeert Daniel Barenboim het orkest als vervolgens het een na het andere orkestlid wegloopt en hij geheel alleen achterblijft. Dit werk was tevens de afsluiting van het concertgedeelte en de opmaat naar de traditionele toegiften. Want natuurlijk wordt het concert traditiegetrouw afgesloten met de overbekende werken An Der Schönen Blauen Donau en de Radetzky-Marsch.

Commentaar

Traditie wil ook dat de televisiekijkers tijdens het concert bij enkele nummers een balletuitvoering te zien krijgen. De opnames hiervoor worden vooraf gemaakt op een fraaie monumentale locatie ergens in Wenen. Op de DVD zie je deze balletbeelden niet tijdens het concert, maar zijn ze als een bonusfeature opgenomen. Wel worden bij enkele stukken impressies van monumentale of anderszins fraaie plekjes van Oostenrijk getoond. Evenals vorig jaar werd een balletuitvoering live in de concertzaal gedanst, wederom bij het een na laatst gespeelde nummer An Der Schönen Blauen Donau. Traditiegetrouw wordt het concert in een Eurovisie televisie-uitzending in meerdere Europese landen rechtstreeks uitgezonden. Ongeveer 45 miljoen mensen zien het concert in de beeldregie van regisseur Brian Large. In Nederland wordt dit concert uitgezonden door de NOS, waarbij Joop van Zijl al jaren het begeleidende commentaar verzorgd. Elk jaar kijken en luisteren gemiddeld 1 miljoen Nederlanders, als traditionele invulling van de nieuwjaarsdag, naar het Nieuwjaarsconcert op televisie. In 2010 zal dirigent Georges Prêtre voor de tweede keer het Nieuwjaarsconcert in Wenen gaan dirigeren.

Voor het eerst wordt het Nieuwjaarsconcert, dat in HDTV kwaliteit is uitgezonden, op zowel DVD als Blu-ray Disc uitgegeven. In Nederland is het concert in gewone PAL kwaliteit uitgezonden. Wie de televisie-uitzending heeft gezien, heeft vast wel gehoord dat Joop van Zijl vertelde dat hij niet wist wat Blu-ray Disc eigenlijk is. Deze bespreking betreft de DVD uitgave.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Concert, Muziek
Regio: 0
Jaar: 2009
Speelduur: 116 min
Verpakking: Keep Case
Resolutie: 480i (NTSC)
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • DTS 5.0 - Muziek
  • PCM 2.0 - Muziek
Ondertiteling: Geen
Uitgever: Universal Music
EAN: 044007433171

Extra's

  • Balletbeelden
  • Linz 2009

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het concert is in HDTV 1080i kwaliteit opgenomen en in 1.78:1 (16:9) breedbeeldformaat vastgelegd. Op deze DVD staat het concert in ‘gewone’ kwaliteit. Het beeld op deze DVD is zoals gebruikelijk anamorf. Universal Music brengt alle klassieke muziek DVD’s uit in het NTSC beeldsysteem, omdat hun DVD releases internationaal geörienteerd zijn (dus regio 0). Dit betekent dus dat voor deze DVD release het beeld sterk in resolutie is teruggebracht. Van de oorspronkelijke opgenomen 1080 beeldlijnen blijven er bij deze NTSC DVD presentatie maar 480 beeldlijnen over. En dat zie je terug in een licht tegenvallende beeldscherpte, die feitelijk ook minder is dan bij de PAL televisie uitzending via Nederland 1. Als gevolg van het lager aantal beeldlijnen zie je duidelijk aliasing en is er sprake van enige onscherpte bij de langzame camerabewegingen. Verder ziet het beeld er goed uit, waarbij de kleurenpracht van de Weense ‘Musikvereinssaal’ met alle nuanceringen fraai wordt weergegeven. Het beeld oogt mooi helder en heeft een goed contrast. De kleuren zijn goed verzadigd en ogen erg natuurlijk. Het beeld is verder nagenoeg vrij van ongerechtigheden, een incidenteel compressiefoutje in de achtergrond daargelaten. Het concert is verdeeld in 22 chapterstops, dus elk gespeeld werk een aparte chapter. Er is geen ondertiteling aanwezig.

Geluidskwaliteit

Voor het beluisteren van de muziek heb je keuze uit twee mogelijkheden: DTS 5.0 surround (bitrate 754 kb/s) en een ongecomprimeerde LPCM stereo track (bitrate 1536 Kb/s). Standaard speelt de DVD de PCM stereo track af. De LPCM stereo track klinkt zeer goed. De opname heeft een prima stereobeeld met een goede detaillering van de individuele instrumenten. Het totale muziekbeeld is mooi breed en klinkt goed ruimtelijk. Bij de DTS surroundtrack is het geluidsbeeld iets meer diffuus. Of zoals ook vaak wordt gezegd, het geluid klinkt wolliger. In basis blijft het een stereoweergave, waarbij de nadruk van de muziek op de voorste kanalen ligt. Maar door de toegepaste compressie verliest het hoog aan definitie, wat het minder gedetailleerde geluidsbeeld verklaart. Het merendeel van de microfoons hangt boven het orkest, maar achter de dirigent boven de voorste rijen publiek hangen ook enkele microfoons. De nadruk van de muziek blijft gewoon op de frontkanalen. Voor de weergave van de muziek wordt ook de centerspeaker gebruikt, waarbij de muziek dus verdeeld over de drie voorste speakers wordt weergegeven. De achterspeakers geven de muziek subtiel enige ruimtelijkheid. Het applaus van het publiek komt met name uit zowel de front- als de surroundspeakers. Een LFE kanaal is niet aanwezig. Het laag, wat bij orkestwerk niet zo extreem diep doorgaat als bij films, is meer dan voldoende. De LPCM stereo blijft dankzij het ongecomprimeerde geluid de beste geluidstrack.

Extra's

De DVD heeft statische menuschermen zonder achtergrondmuziek. De extra’s op deze DVD zijn beelden die tijdens de televisieregistratie zijn gebruikt, als afwisseling op de beelden van het orkest. Alle extra’s zijn in 1.78:1 anamorf NTSC breedbeeld formaat. De twee filmpjes hebben net als het concert LPCM stereo en DTS5.0 geluid.

Schatz-Waltzer (7½ min)
Het gefilmde ballet op de walsmuziek Johan Strauss.

Éljen a Magyár (2½ min)
Het gefilmde ballet op de walsmuziek Johan Strauss.

Linz 2009 (24½ min)
Tijdens de pauze van het concert werd op de televisie een soort promotiefilm van de stand Linz getoond. Linz wordt de Europese culturele hoofdstad.

Bij de DVD zit nog een 16 pagina’s tellend boekje met een schrijven over het concert en dirigent Georges Prêtre (in Duits, Engels en Frans), een tracklisting en een overzicht van alle betrokkenen bij de registratie van het concert.

Conclusie

Neujahrskonzert – New Year’s Concert 2009 is de televisieregistratie van het traditionele nieuwjaarsconcert uit Wenen. Ieder jaar spelen de Wiener Philharmoniker vanuit de Musikvereinssaal in Wenen walsen en polka’s van onder andere Strauss. Dit jaar stond dirigent Daniel Barenboim voor het eerst voor het orkest bij dit prestigieuze concert. Op deze DVD staat de televisiebeeldregistratie van het concert. Het concert is door Decca, onderdeel van de Universal Music, in NTSC formaat op DVD gezet. Het oorspronkelijk in High Defintion kwaliteit opgenomen beeld is in resolutie teruggebracht voor DVD en is daardoor slechts van redelijk goede kwaliteit. De geluidskwaliteit is met een ongecomprimeerde PCM stereotrack en een DTS5.0 surround track van goede kwaliteit. De extra’s op deze DVD zijn beelden die tijdens de televisieregistratie zijn gebruikt, als afwisseling op de beelden van het orkest.

Laatste reacties

Xander Rühl  |  22-02-2009

Belachelijk dat Universal Classics hun DVD's enkel in NTSC-format uitbrengen. Maar goed, dat probleem gaat hopelijk tot de verleden tijd behoren als Blu-ray de...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Digital Theater Systems 5.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:8
Extra's:5
6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 2
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.