Get Smart

Recensent:
Alexander de Mol
05-02-2009

Totaalbeoordeling:

4.8
Blu-ray

Get Smart (Blu-ray)
Samenvatting

In Get Smart droomt Maxwell Smart (Steve Carell), de topanalist van Amerika\'s geheime organisatie CONTROL, ervan ooit een veldagent te worden net als zijn idool, Agent 23 (Dwayne Johnson). Ondanks dat hij hoog scoort bij de benodigde testen, weigert Chief (Alan Arkin) als het hoofd van CONTROL hem de baan omdat hij Max te waardevol vind als analist. Wanneer het hoofdkwartier van CONTROL wordt overvallen en de identiteit van hun agenten in gevaar komt, heeft Chief (Alan Arkin) geen andere keuze dan zijn overijverige analist Maxwell Smart alsnog te promoveren. Hij wordt op zijn gevaarlijkste en belangrijkste missie gestuurd: het duivelse plan te verijdelen van het misdaadsyndicaat KAOS dat overheersing van de wereld voor ogen heeft met de hulp van nucleaire wapens. Smart wordt echter aan een andere agent gekoppeld die nog wel een beschermde identiteit heeft: de lieftallige en eveneens door de wol geverfde Agent 99 (Anne Hathaway).

Commentaar

Get Smart was oorspronkelijk een serie die werd uitgezonden op televisie tussen 1965 en 1970. Het moest een soort komische tegenhanger worden van de in diezelfde periode geboren James Bond-franchise. In Nederland kennen we ook een dergelijke persiflage in de vorm van de strips met Agent 327. In 1995 werd, na het relatieve succes van de film Get Smart, Again! (1989), gepoogd de aloude serie nieuw leven in te blazen, maar de teleurstellende remake werd al na zeven afleveringen van de buis gehaald. In dat opzicht heeft Peter Segal het een stuk beter gedaan. Get Smart is bij vlagen scherp humoristisch en op andere momenten erg slapstick. Regisseur Peter Segal heeft met het melige The Naked Gun 33 1/3: The Final Insult al ervaring opgedaan met een agent. Zo heeft Maxwell Smart in de WC van een vliegtuig op Frank Drebin-achtige wijze ruzie met een door een air marshall aangebrachte tie-wrap. Steve Carell is trouwens een prima Maxwell Smart. Carell heeft de juiste timing en mimiek om een komische rol als deze neer te zetten, waar het sterk draait om subtiliteit in plaats van platte slapstick. Het feit dat ondergetekende een aantal malen hardop moest lachen – toch wel een unicum volgens mijn directe omgeving – om zijn fratsen, onderschrijft mijn persoonlijke mening over de man die doorbrak als nieuwslezer Evan Baxter in Bruce Almighty.
Regisseur Segal werkte voorafgaande aan Get Smart in drie filmprojecten samen met komiek Adam Sandler. Anger Management, 50 First Dates en The Longest Yard. In die laatste deed overigens ook Dalip Singh mee die regisseur Segal in Get Smart de rol van reusachtige bodyguard Dalip heeft toebedeeld. De in India geboren Singh is vooral bekend als ‘The Great Khali’ in het WWE-worstelcircuit.

Warner Home Video heeft Get Smart in standaard kwaliteit uitgebracht op DVD en in High Definition op Blu-ray Disc. Dit is de recensie van de Blu-ray Disc uitgave. Onze recensie van de DVD uitgave kun je hier lezen.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Komedie/Humor
Regio: B
Jaar: 2008
Speelduur: 110 min
Verpakking: Elite Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.78:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Duits
  • Dolby Digital 5.1 - EAD
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Italiaans
  • Dolby Digital 5.1 - Spaans
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 5051888000137

Extra's

  • Get Smart Scènes: Alternatieve Scènes
  • Taallessen
  • Spy Confidential: Bloopers
  • De oude “I Hid It in the Movie” truc
  • De Juiste Agent voor het Juiste Karwei
  • Max in Moskou!
  • The Vomit Reel
  • Get Smart’s Bruce and Lloyd: Out of Control

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het beeld op deze Blu-ray disc uitgave van Get Smart heeft een breedte-hoogte verhouding van 1.78:1. Hiermee wijkt deze iets af van het oorspronkelijke formaat van 1.85:1. Het High Definition beeld heeft een beeldresolutie 1920*1080 beeldpunten en een beeldsnelheid van 24 beelden per seconde. Er is op deze Blu-ray derhalve geen sprake van de zogenaamde ‘PAL speedup’, waardoor van een onnatuurlijke versnelling van 4% geen sprake is. Voor de encodering van het beeld heeft men gebruik gemaakt van de VC-1 codec. Deze Blu-ray Disc uitgave van Get Smart is een 25 GB single layer disc.

In een direct vergelijk met de DVD uitgave valt uiteraard direct de betere detaillering op. De scherpte en detaillering van het beeld profiteert van de grotere opslagcapaciteit op deze Blu-ray uitgave. Er zijn diverse shots in de buitenlucht die een mooi en kleurrijk beeld weergeven dat rijk is aan detail. De opnames in Moskou springen er wat dat betreft zeker uit. De kleurweergave is strak, waarbij de gelaatskleuren een natuurlijke indruk maken.
Er is ook een aantal scènes waarbij de weergave niet helemaal top is. Iets dat in het bijzonder geldt voor een paar minder belichte en nachtelijke scènes, die wat inboeten aan scherpte en schaduwdetail. De algehele indruk van het beeld is goed. Visueel maakt Get Smart weliswaar een goede indruk, helemaal schoon is de transfer echter niet. Na anderhalve minuut, bij 1:27 om precies te zijn, zie je een vuiltje op het scherm ter hoogte van het rechterboord (voor kijkers links) van Smart’s shirt als het post-it briefje met “8th time’s the charm” in beeld is (zie screenshot 2). Het gros van de kijkers zal deze oneffenheid misschien niet eens opvallen, maar we vinden toch dat dit bij een productie van dit kaliber niet hoort.
De optionele ondertiteling (wit) is duidelijk met een goede vertaling. De optionele Nederlandse ondertiteling is onder in het beeld geplaatst.

Onderstaande HD screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom niet representatief voor de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

Warner heeft besloten Get Smart te voorzien van de originele Engelse soundtrack in standaard Dolby Digital 5.1 met een bitrate van 640 kbit/s. In dat opzicht heeft het geluid weliswaar een hogere bitrate (640 kbit/s vs. 384 kbit/s) meegekregen ten opzichte van de DVD release, maar hadden we liever een lossless variant gezien. Voor DVD begrippen zouden we dankzij de hogere bitrate te maken hebben met een prima soundtrack. Dus in dat opzicht stelt het geluid niet zozeer teleur, het is meer dat we graag verwend worden. De weergave van de dialogen in de film is meestentijds helder en daardoor uitstekend te volgen. De actievolle scènes kunnen rekenen op goed klinkend surround geluid, waarbij de subwoofer de nodige diepgang meegeeft. Het geluid op de Blu-ray kent ook iets meer subtiliteit ten aanzien van het surroundgebruik. De muzikale omlijsting van Trevor Rabin komt nu nog iets beter tot zijn recht dan op de DVD het geval is. Ten opzichte van de DVD release is hier namelijk geen sprake van de PAL-speedup, waardoor het geluid een lagere pitch heeft en een warmer en gecontroleerder indruk maakt. Desondanks worden we toch graag verwend met een High Definition lossless geluidsspoor. Het is jammer dat Warner dit bij een aantal recente releases (w.o. Speed Racer) nalaat.

Extra's

De Blu-ray Disc start automatisch direct met de film. Voor de instellingen, de scènekeuze en de extra’s maakt de Blu-ray Disc gebruik van een pop-up menu. Dit menu wordt weergegeven zonder dat het afspelen van de film wordt onderbroken. De extra’s zijn, behoudens de eerste feature, allemaal in standaard definitie uitgevoerd.

Get Smart Scènes: Alternatieve Scènes
Bij het activeren van deze interactieve feature kun je de film bekijken met alternatieve en verwijderde scènes. Door middel van zogenaamde ‘branching’-techniek worden de alternatieve scènes ingelast. Er is wel een kleine onderbreking in het beeld alvorens het materiaal getoond wordt. Geen ‘seamless’ branching derhalve. Al deze scènes bij elkaar leveren ruim 50 minuten extra beeldmateriaal op. Op de gesproken aankondiging van Steve Carell na zijn alle fragmenten keurig voorzien van Nederlandstalige ondertiteling.

De oude “I Hid It in the Movie” truc (9:05 min)
Masi Oka (die we vooral kennen als Hiro Nakamura uit Heroes) en Nate Torrence vertellen over de talrijke verwijzingen naar de originele serie van Get Smart uit de jaren ‘60.

De Juiste Agent voor het Juiste Karwei (10:30 min)
In deze feature zien we leden van de cast en crew ingaan op het casten van Maxwell Smart en Agent 99. Ook beelden van de auditie van Hathaway voor de rol van Agent 99 zijn inbegrepen.

Max in Moskou! (6:20 min)
Eén van de filmlocaties in Get Smart is de Russische hoofdstad Moskou. Uiteraard is deze documentaire voorzien van interviews en beelden van de set in Moskou.

Taallessen (3:30 min)
Steve Carell doet taallessen in Frans, Duits, Italiaans en gebarentaal. Clichématig en niet echt leuk.

The Vomit Reel (5:19 min)
In één van de scènes vliegt Smart mee in een straaljager, waarbij de G-krachten hem teveel worden en zijn maaginhoud ook opstijgt. Deze humoristische aaneenschakeling van opnamefragmenten toont het filmen van de bewuste scène.

Spy Confidential: Bloopers (5:39 min)
Bij een film als deze zijn de extra’s niet compleet als er geen bloopers bij zitten. Altijd wel leuk om te zien wat voor een lol men op de set heeft.

Get Smart’s Bruce and Lloyd: Out of Control (8:21 min)
Een korte achter de schermen documentaire over Get Smart\'s Bruce and Lloyd: Out of Control met Masi Oka en Nate Torrence. Get Smart\'s Bruce and Lloyd: Out of Control is een Amerikaanse direct-naar-dvd film uit 2008. Deze korte film, die eveneens in 2008 verscheen, is een spin-off van Get Smart.

Conclusie

Maxwell Smart (Steve Carell), de topanalist van Amerika\'s geheime organisatie CONTROL, wordt noodgedwongen gepromoveerd tot veldagent om samen met Agent 99 (Anne Hathaway) de wereld te behoeden voor de nucleaire plannen van spionagegroep KAOS.
Get Smart viel in het geheel niet tegen, ondanks het dunne en voorspelbare verhaallijntje. Ik heb mij zelfs kostelijk vermaakt met de fratsen van Maxwell Smart, dat niet in de laatste plaats te danken is aan het goede en subtiel komische spel van Steve Carell.
De HD beeldkwaliteit is, behoudens een paar kleine kritische kanttekeningen goed te noemen. Geluidstechnisch is er ook niet veel te klagen, al zou een lossless geluidstrack verplichte kost moeten zijn op Blu-ray releases. Nu is er ‘slechts’ het verschil in bitrate dat de Blu-ray onderscheidt van de DVD-release. Op het vlak van toevoegingen is er een respectabel aantal extra’s voorhanden, waarmee de DVD uitvoering het nakijken wordt gegeven.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Warner Home Video.

Lees meer

Laatste reacties

Raymond Gelmers  |  30-03-2009

:confused::shock: geen HD audio??? Jemig, dat gaat bijna onder de maatstaf van de eerste DFW releases door! Veredelde DVD die mag wegrotten in de schappen voor...
Lees meer >

Gerco Stuivenberg  |  10-02-2009

Desondanks worden we toch graag verwend met een High Definition lossless geluidsspoor. Het is jammer dat Warner dit bij een aantal recente releases (w.o. Speed ...
Lees meer >

Arriejj  |  08-02-2009

Een echte lamaligguh editie!! (y) Hoe durven ze wel; geen hd ma of thrue hd....foei!! :nono: Kwa geluid ben ik het met je eens!! Er had makkelijk een DTS H...
Lees meer >

scheur  |  08-02-2009

Geinige film , die ik dankzij een wedstrijd op deze site in mijn kast heb staan.....(y)
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  07-02-2009

Een echte lamaligguh editie!! (y) Hoe durven ze wel; geen hd ma of thrue hd....foei!! :nono:
Lees meer >

Daan de G.  |  06-02-2009

Geweldige comedy met een van de betere komieken van deze tijd! Daarnaast is Ana Hathaway ook in deze film weer om op te eten...(y)
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Geweld Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:7
Extra's:5
2.7

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 33
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.