Prisoner, The

Recensent:
Wilbert Rietman
19-01-2009

Totaalbeoordeling:

7.6
DVD

Prisoner, The (DVD)
Samenvatting

Aan het einde van de jaren ’60 was er een serie die mensen overal ter wereld aan het beeldscherm kluisterde. Deze serie heeft inmiddels een cultstatus. De titel van deze reeks was The Prisoner en handelt over een man die ontslag neemt bij de geheime dienst. Vlak hierna wordt hij ontvoerd. Deze man, die we alleen maar leren kennen als Number Six (Patrick McGoohan), ontwaakt in een vreemd dorpje (The Village). Hier zit hij gevangen totdat hij vertelt waarom hij ontslag heeft genomen. De zichtbare leider van het dorpje is Number Two, een vacature die vaak gewisseld wordt (zodoende dat er diverse acteurs zijn die deze rol speelden). Er bestaat maar één seizoen van 17 afleveringen van The Prisoner. In deze DVD-set staan de episodes in een andere volgorde dan de oorspronkelijke uitzendingen. Voor het gemak houden we de volgorde van de DVD’s aan. Een overzicht:

The Arrival
Hier ontwaakt de geheim agent in The Village. Hoe hij hier komt, weet hij niet. Wel wordt hij snel gesommeerd zich te melden bij Number Two. Vanaf hier krijgt hij zijn nieuwe naam Number Six. Onze held probeert te ontsnappen, maar een soort van grote witte bal, genaamd Rover, houdt hem tegen. Ontsnappen lijkt hopeloos.

Free for All
Number Six heeft een nieuwe uitdaging. Hij neemt het in een verkiezingsstrijd op tegen Number Two om zo zijn functie over te nemen. Maar of dat zo makkelijk gaat?

Dance of the Dead
Er is schijnbaar een feest aan de gang in The Village. Alle bewoners lopen er namelijk verkleed als historische figuren bij. Number Six wordt door een vrouwelijke Number Two ervan beschuldigd de regels te hebben overtreden. Hij zal terecht moeten staan…

Checkmate
De naamloze spion ontdekt een nieuw spel in The Village; levend schaken. Door dit spel krijgt hij het idee meerdere gevangenen te rekruteren om met hem samen te werken aan een ontsnapping.

The Chimes of Big Ben
Er arriveert een nieuwe gevangene, Number Eight. Number Six ontdekt dat zij Nadia heet. Nadia schijnt veel meer te weten over de ligging van The Village en tezamen plannen ze een vlucht naar Londen.

A. B. and C.
Number Two heeft een nieuwe methode bedacht om achter de informatie van Number Six te komen. Via een soort van drugs in combinatie met een apparaat kan hij namelijk zijn dromen binnen dringen.

The General
Een revolutionaire vorm van studeren doet zijn intrede in het dorp. In een mum van tijd leren de bewoners van alles met behulp van de leermethode van The Professor. Deze leraar krijgt hierbij hulp van een onzichtbare generaal.

The Schizoid Man
Om Number Six te verwarren, heeft de nieuwe Number Two een ingenieus plan bedacht. Hij heeft een dubbelganger ingehuurd en laat Number Six geloven dat hijzelf de kopie is. Is Number Six sterk genoeg?

Many Happy Returns
Als The Village verlaten is bij het wakker worden van onze spion, weet hij niet hoe gauw hij moet vluchten. Via de zee en een lange reis komt hij in Londen terecht. Staan zijn oude superieuren wel aan de juiste zijde?

It’s Your Funeral
Number Six hoort van een moordaanslag op Number Two. Het is aan hem gelegen zijn aartsvijand te beschermen, want als de dader gestraft moet worden, gaat het hele dorp mee ten onder.

A Change of Mind
Omdat Number Six tegen de heilige huisjes aanschopt, wordt besloten om zijn hersenen door middel van een laser voorgoed te veranderen. Hiermee hoopt Number Two een gehoorzame Number Six terug te krijgen. Maar is er wel wat mis met zijn hersenen?

Hammer Into Anvil
De nieuwe Number Two is er één die letterlijk over lijken gaat. Hij gaat hierin zo ver dat Number Six genoodzaakt ziet stappen te ondernemen die Number Two krankzinnig maken.

Do Not Forsake Me, Oh My Darling
De geest van Number Six wordt overgeheveld naar een ander lichaam. In dit lichaam wordt hij losgelaten in de normale wereld. Hier moet hij op zoek naar de professor die hem uit zijn nieuwe lijf en terug in zijn oude kan krijgen.

Living in Harmony
Deze aflevering speelt zich af in het Wilde Westen. Hier beleeft de sheriff een leven dat parallel lijkt te liggen aan dat van Number Six.

The Girl Who Was Death
Ook deze episode speelt zich schijnbaar af in een ander universum. Als geheim agent zit Number Six achter een gestoorde wetenschapper en zijn dochter aan.

Once Upon a Time
De Number Two uit The Chimes of Big Ben is terug. Deze keer is hij vastberaden Number Six te breken. Samen zitten ze een week opgesloten in een ruimte. Slechts één van hen zal deze ruimte levend betreden.

Fall Out
De grote finale waarin Number Six in een soort van rechtszaak verwikkeld raakt. Als hij hieruit kan ontsnappen, is hij ook weg uit The Village. Maar of dit wel zo makkelijk gaat?

Commentaar

In het begin van de jaren ’60 was de Britse Patrick McGoohan een grote televisiester. Dit had hij met name te danken aan de serie Danger Man, ook wel bekend als Secret Agent. McGoohan werd snel overwogen voor de rol van die andere bekende geheim agent, namelijk James Bond. McGoohan schijnt zelfs tegen de producenten gezegd te hebben dat ze Sean Connery maar moesten nemen. Door het succes van Danger Man, zowel in Groot Brittannië als in de Verenigde Staten, kreeg hij carte blanche voor zijn volgende TV-project. Dit werd het hier besproken The Prisoner. Tot op de dag van vandaag wordt deze serie nog alom geroemd en heeft het fans over de hele wereld.
The Prisoner laat zich het beste omschrijven als een mix van science fiction, sociaal commentaar, politieke satire en een parodie op spionagefilms en –series. Ook kan het gezien worden als een egotrip van McGoohan. Niet alleen tekende hij voor de hoofdrol, ook schreef hij mee, was producent en tevens regisseur van diverse afleveringen. Hij stond er ook op dat de serie gefilmd werd in Portmeirion. Dit is een vakantieoord aan de kust van Wales. Tegenwoordig vooral een bedevaartsoord voor de fans van de serie. In veel afleveringen kan het dorp worden gezien als een personage op zich, iets wat de makers knap bereikt hebben. Oorspronkelijk stonden er zeven afleveringen op de planning. De studio drong er echter op aan dat het er dertien moesten worden, zo zou de serie makkelijker te verkopen zijn aan het buitenland. Toen er uiteindelijk dertien gedraaid waren, werd er al direct gevraagd om een tweede serie. Voor deze reeks werden er vier afleveringen gemaakt, inclusief de laatste, waarna er besloten werd dat het zo wel goed was. Hierna is de serie van zeventien door elkaar gegooid qua volgorde en uiteindelijk zo uitgezonden dat de laatste twee afleveringen op elkaar aansloten. Zodoende zijn sommige afleveringen een beetje warrig te noemen en lang niet elk deel is even sterk als het andere. Toch is het resultaat een onderhoudende serie geworden met een heuse cultstatus. Een status die tot op de dag van vandaag staat en alleen vergelijkbaar is met die van Twin Peaks. Qua mysterie, fascinatie en ook frustratie familie van elkaar.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Misdaad, Science fiction, TV
Regio: 2
Jaar: 1967
Speelduur: 822 min
Verpakking: Boxset
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Dutch FilmWorks
EAN: 8715664056547

Extra's

  • Trailers
  • Behind the Scenes
  • Photo Gallery
  • Promotional Material
  • Alternate Version of The Chimes of Big Ben
  • Interview Bernie Williams
  • The Prisoner's Video Companion

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Speciaal voor de DVD release zijn de afleveringen digitaal geremasterd. Ook zijn de originele intro’s en outtro’s in ere hersteld. Hoe de kwaliteit van het beeld was en hoe het is geworden valt te zien in screenshot 6. Het beeld wordt niet geheel verrassenderwijs weergegeven in de verhouding 1.33:1. Het digitaal oppoetsen van het beeld heeft de serie meer dan goed gedaan. Zo op het eerste oog valt het amper te geloven dat het materiaal alweer meer dan 40 jaar oud is. Alles oogt redelijk scherp en de kleuren natuurlijk en komen fel over voor de fijne sixtiessfeer. Het beeld bevat iets grain, maar niet storend. Wel zijn er foutjes als gevolg van de compressie waar te nemen. Hierdoor ogen contouren van figuren soms rafelig. Incidenteel valt er een klein krasje waar te nemen, maar de print is nagenoeg vrij van beschadigingen. In lichte mate is er edge enhancement toegepast. In de aflevering The Schizoid Man is er door kleurverschil (zie screenshot 3) te zien hoe men dezelfde acteur twee keer in één scène heeft gekregen. Verder laat het beeld zich natuurlijk niet vergelijken met dat van recente Hollywood-producties, maar voor een reeks van deze leeftijd verdient het beeld een dikke pluim. Er is optioneel een Nederlandstalig ondertitelspoor aanwezig en deze staat op een hoogte in het beeld die dik in orde is. Elke aflevering is verdeeld in 5 hoofdstukken.

Geluidskwaliteit

Dat het geluid ook een flinke opknapbeurt heeft gekregen, blijkt uit het vergelijken van deze afleveringen met de alternatieve versie van The Chimes of Big Ben. Toch heeft men hier niet zo zijn best gedaan als bij het beeld. Alle afleveringen hebben de beschikking over een Dolby Digital 2.0 monotrack (224 kbit/s). De track klinkt over de gehele linie nogal hol en een beetje blikkerig. Verder zijn er hier en daar piepjes te horen. De hoge tonen zijn hierbij nogal aan de schelle kant. Desalniettemin volstaat de track, zeker de leeftijd van The Prisoner in acht nemende. Een levende track is het in ieder geval niet geworden. De dialogen zijn altijd goed verstaanbaar. De prachtige muzikale soundtrack komt redelijk tot zijn recht. Een geluid dat nogal vlak overkomt.

Extra's

Elk van de vijf schijven kent een gelijksoortig menu. Dit statische scherm heeft de beeldverhouding 1.33:1 met op de achtergrond de bekende begintune van de serie in Dolby Digital 2.0 (224 kbit/s). Verspreid over de DVD’s zijn de volgende extra’s te bekijken. Sommige van deze extra’s staan in het gewone menu (zie screenshot 5), maar de meeste onder het kopje Bonus Material. De extra features staan allemaal in 1.33:1 met een Dolby Digital 2.0 track (224 kbit/s) op de schijf. Alle extra’s zijn Nederlands ondertiteld.

Disk 1

Alternate Version of The Chimes of Big Ben (50 ½ min.)
Zoals de titel verraadt een alternatieve versie van deze episode. De originele episode is te vinden op de tweede DVD. Voornaamste verschil zit hem in de begin- en eindgeneriek. Ook een aantal scènes waaruit blijkt dat Number Six The Village heeft gelokaliseerd ontbreken. Deze aflevering is duidelijk niet geremasterd, wat te zien is aan de kwaliteit van het beeld en te horen is aan het geluid. Voor het beeldverschil verwijzen we naar screenshot 6, waarin we in de vergelijking ook kunnen zien dat het getoonde van deze versie beeldinformatie mist.

Trailers (3 min.)
Drie trailers om de shows op deze DVD te promoten voor televisie-uitzending. Elk duren ze ongeveer een minuut.

Photo Gallery
Een tiental stills uit de afleveringen die op deze schijf zijn terug te vinden.

Disk 2

Trailers (4 min.)
Ook hier weer voorfilmpjes om de afleveringen te promoten voordat ze uitgezonden werden.

Photo Gallery
Wederom een tiental promotionele plaatjes uit de afleveringen.

Disk 3

Interview Bernie Williams (25 ½ min.)
Een terugblik op de reeks aan de hand van interviews met Bernie Williams. Williams was bij The Prisoner betrokken als production manager. Diverse anekdotes passeren de revue. We krijgen een beeld van hoe het moet zijn geweest voor de crew om de serie te maken. Ook wordt er dieper ingegaan op enkele vragen naar aanleiding van de serie.

Trailers (3 min.)
De bekende één minuut durende vooraankondigingen van de episodes op deze schijf.

Promotional Material
Maar liefst 20 plaatjes vinden we hier terug. We zien hier gedeeltes van uitgegeven brochures, Kerstkaarten en schetsen van scènes.

Photo Gallery
Weer netjes tien foto’s die dienen ter promotie van de afleveringen.

Disk 4

Trailers (4 min.)
Ontbreken doen ook hier de televisietrailers niet.

Photo Gallery
Hetzelfde verhaal wat geldt voor de andere disks. Dus tien stills uit de afleveringen van deze DVD.

Disk 5

Trailers (5 min.)
Deze keer zijn de trailers van de afleveringen an sich aangevuld met twee andere voorfilmpjes. Deze twee zijn bedoeld om de complete serie te promoten.

The Prisoner’s Video Companion (48 min.)
Een begeleidende feature die je meer meeneemt in de wereld achter The Prisoner. Aan de hand van fragmenten en citaten wordt getracht de diverse lagen die de serie kent, uit te leggen. Helaas geen interviews met McGoohan of andere betrokkenen.

Behind the Scenes (8 ½ min.)
We krijgen beelden te zien van achter de schermen en op de set van de serie. Tijdens deze featurette krijgen we middels de voice-over van Bernie Williams enkele aardige anekdotes te horen.

Photo Gallery
En ook op de laatste schijf ontbreekt het tiental promotionele plaatjes niet.

Verder moet opgemerkt worden dat de serie uitermate mooi is verpakt in een digipack die weer in een aparte box zit verpakt. We troffen ook nog een boekje aan in de verpakking, met daarin heel veel informatie over de serie en mooie foto’s, alsmede een plattegrond van het dorpje. Dit natuurlijk ondersteund door tekst en uitleg.

Conclusie

Voor de fans van de Britse serie The Prisoner zal het goed nieuws zijn dat Dutch Filmworks deze ook heeft uitgebracht in onze contreien. In een prachtige, chique verpakking vinden we, naast een begeleidend boekje en een plattegrond, vijf schijven. Op deze schijven staan alle avonturen van Number Six (wijlen Patrick McGoohan) in The Village. Dit is een gevangenis in de vorm van een dorpje, geleid door telkens weer een andere Number Two. De afleveringen van de serie zijn stuk voor stuk geremasterd, wat vooral te zien is aan het beeld. Het geluid blijft hierbij een beetje achter maar volstaat. Op het gebied van extra’s is er genoeg te genieten voor de liefhebber, maar het is jammer dat er geen retrospectief interview op staat of interviews met initiatiefnemer en drijvende kracht Patrick McGoohan. Een set die is aan te raden voor alle geïnteresseerden.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Dutch FilmWorks.

Lees meer

Laatste reacties

crushthedemoniac  |  11-02-2009

De uitzenddata waren ook niet optimaal. Er is enige discussie over de volgorde waarin het bekeken zou moeten worden. Kijk hier maar even anders: http://prison...
Lees meer >

Theo B  |  11-02-2009

Het is alleen een beetje vreemd dat ze de afleveringen in een andere volgorde op de DVD's gezet hebben dan waarin ze uitgezonden zijn... Ik vraag me af waarom d...
Lees meer >

crushthedemoniac  |  11-02-2009

Het is alleen een beetje vreemd dat ze de afleveringen in een andere volgorde op de DVD's gezet hebben dan waarin ze uitgezonden zijn... Ik vraag me af waarom d...
Lees meer >

Sneaker  |  19-01-2009

Zo, dat beeld hebben ze netjes opgeknapt. Ken de serie niet, maar klinkt allemaal erg goed.
Lees meer >

Mr. Incredible  |  19-01-2009

Geweldige serie die ik nog steeds moet aanschaffen.
Lees meer >

Herman ter Lingen  |  19-01-2009

Inderdaad een geweldige serie, die -eigenlijk veel te laat- in Nederland verschijnt. Maar beter laat dan nooit. Ik heb al een paar jaar de UK editie. De serie...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Grof Dolby Digital 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:6
Extra's:8
6.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 5
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.