Stellet Licht

Recensent:
Ludo Keeris
19-01-2009

Totaalbeoordeling:

5.2
DVD

Stellet Licht (DVD)
Samenvatting

Het is \'s ochtends vroeg en boer Johan (Cornelio Wall) zit samen met zijn vrouw Esther en hun zeven kinderen aan de ontbijttafel te bidden en eten. Na het ontbijt gaan vrouw en kinderen de deur uit en begint Johan onbedaarlijk te huilen. Wat is er aan de hand? Het gezin behoort tot de Mennonietische gemeenschap, ergens in Mexico. Johan is gelukkig getrouwd, maar is ook al tijden verliefd op Marianne, iets wat hij meteen opbiecht aan Esther. Hij komt in conflict met zichzelf en met God. Praten met zijn vrienden en zijn vader lost niets op. Voor wie moet hij nou kiezen, zijn vrouw of zijn minnares? Hij weet het niet en de tijd verstrijkt. Dan doet zich een dramatische gebeurtenis voor.

Commentaar

Een film die opent met een shot van bijna vijf minuten van een zonsopkomst geeft direct een bepaalde sfeer aan. Sommigen zullen direct afhaken, anderen zullen juist extra geboeid raken door deze opening. In allerlei opzichten is Stellet Licht een bijzondere film. Het is een Mexicaanse film van regisseur Carlos Reygadas, die vooral bekendheid kreeg door zijn film Batalla en el Cielo (ook in Nederland uitgebracht op DVD), vooral vanwege de pornografische scènes die er in zitten. Stellet Licht is echter een heel andere film. Zeer poëtisch van opzet, traag, indringend en ook spiritueel. Het verhaal speelt zich af binnen de zeer gelovige Mennonietengemeenschap in Mexico. Een getrouwde man heeft een affaire met een andere vrouw en hij komt met zijn geweten in de knoop. Met wie wil hij nu verder? Hij houdt van zijn vrouw, maar vindt de andere vrouw ook zeer aantrekkelijk. Eigenlijk een verhaal van alle dag, maar door de speciale setting waarin het verhaal zich afspeelt is het in dit geval bijzonder. Reygadas werkte uitsluitend met amateurs. Mensen uit een echte Mennonietengemeenschap in Mexico. Ze spreken daar het zogenaamde Plautdietsch, een mix van Pruisisch, Duits en Nederlands (hoewel er nauwelijks iets uit te herkennen is). De amateurs brengen het er, op een enkele uitzondering na, erg goed vanaf. Ze spelen naturel en gewoon zoals ze in het echt ook zijn. En geen van hen was bekend met filmen, want het past niet binnen hun cultuur. Enkele van de dorpsgenoten waren dan ook vanwege geloofsovertuigingen faliekant tegen de filmopnames. Ook de acteurs twijfelden, maar nadat ze zeker waren van de integriteit van regisseur Reygadas ging men overstag. En gelukkig maar, want het levert een heel bijzondere en fraaie film op. Soms draaft Reygadas iets te ver door in de symboliek, zoals bij een onscherpe opname van een plant, nadat een acteur uit beeld is gegaan, dat nog een lange tijd blijft staan. Een enkeling zal ook weer op zo\'n moment afhaken. Maar wie verder kijkt zal merken dat Stellet Licht een mooie film is die nu niet direct confronterend is, maar wel een bijzondere kijk geeft op het leven van de Mennonieten. Het is geen film voor het grote publiek, maar voor een kleine groep liefhebbers.
De film heeft overigens ook nog een Nederlands tintje. Motelfilms heeft de film mede geproduceerd en er is geld beschikbaar gesteld door het Nederlands Filmfonds.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 2007
Speelduur: 131 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Plautdietsch
Ondertiteling: Nederlands, Frans
Uitgever: Video Film Express
EAN: 5425019002480

Extra's

  • Trailer
  • Deleted Scenes
  • Making Of
  • Interview
  • Promotietrailers

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film heeft een beeldtransfer in het originele anamorfe formaat van 2.35:1. Het geheel ziet er uitstekend uit. Er zijn geen beschadigingen te zien. Cameraman Alexis Zabe heeft prachtig werk afgeleverd. De film is geweldig mooi gedraaid. En gelukkig komt dat ook uitstekend over op DVD. De scherpte is prima, maar desondanks is er edge-enhancement toegepast om de scherpte-indruk nog te verhogen. Af en toe is er lichte filmgrain te zien. Contrast en schaduwdetail zijn uitstekend en de kleuren tonen helder en mooi verzadigd. Een zeer filmisch beeld dat prima is overgezet naar DVD.
De film is onderverdeeld in een krappe 9 hoofdstukken. De ondertiteling is goed verzorgd en staat met één regel in het beeldvlak geplaatst.

Geluidskwaliteit

Het geluid van de DVD is in Dolby Digital 5.1 (448 Kb/s) formaat. Het klinkt allemaal prachtig. Het geluidsbeeld steekt zeer fraai in elkaar. Zo natuurlijk en heel gedetailleerd. Vooral de atmosfeergeluiden klinken prachtig en staan heel mooi in de mix. De dialogen zijn zeer ingetogen, maar blijven prima te volgen. De dialogen bewegen met het beeld mee. Als een acteur zich uit het beeld verplaatst, gaan de dialogen ook van het centerkanaal naar de frontspeakers (en een hele enkele keer naar de surroundspeakers). Soms worden er nog hele zinnen buiten beeld gesproken. Dit zorgt voor een geluidsbeeld met veel diepgang. Voor de rest wordt er veelvuldig gebruik gemaakt van alle beschikbare kanalen, het LFE-kanaal in iets mindere mate. In de surroundkanalen is dat meestal in split-surround. Opvallend is de totale afwezigheid van filmmuziek. Zelfs bij de aftiteling is geen muziek gebruikt. Het wordt echter op geen enkel moment gemist.
De film heeft een geluidsband waar andere films een voorbeeld aan kunnen nemen.

Extra's

Deze DVD-uitgave bestaat uit 2 discs, die beide een 1.78:1 anamorf beeldformaat hebben. Disc 1 heeft daarbij ook achtergrondgeluid in Dolby Digital 2.0 formaat. Op enkele promotietrailers na staan alle extra’s op de 2e disc. Alle items hebben Nederlandse ondertiteling en zijn in 4x3 beeldformaat, behalve waar vermeldt. Het geluid is overal Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Making Of (36 min)
Eén van de crewleden heeft tijdens de opnames van de film met een zeer eenvoudige videocamera een Making Of gemaakt. Het is niet een erg bijster goed gemaakte reportage, maar het geeft wel een indruk hoe er op de set gewerkt is en welke sfeer er tijdens het werk heerste.

Interview met Cornelio Wall (7½ min)
Cornelio Wall was vroeger boer, boorde putten en was presentator bij een lokaal radiostation. Toen regisseur Carlos Reygadas hem benaderde voor een rol in zijn film hield hij eerst de boot af. Maar later kreeg hij, mede na gesprekken met zijn familie, steeds meer zin om mee te doen met de film. En uiteindelijk zonder enige spijt.

Deleted Scenes (7 min)
‘Niet gebruikt materiaal’ zou een betere omschrijving zijn geweest. Het betreft namelijk een verzameling losse shots en een enkele scène die niet in de film gebruikt zijn.

Trailer (2 min)
De trailer van de film. In tegenstelling tot de film wordt hier wel muziek gebruikt.
Het beeldformaat is 2.35:1 anamorf.

Conclusie

Johan is al jaren getrouwd met Esther, maar heeft al tijden een affaire met Marianne. Hij weet niet voor wie hij moet kiezen en komt daardoor in conflict met zichzelf. Totdat er een dramatische gebeurtenis plaatsvindt.
Stellet Licht is een bijzondere film die zich afspeelt in de wereld van de Mennonieten in Mexico. De taal is Plautdietsch, een mix van Pruisisch, Duits en Nederlands. Regisseur Carlos Reygadas heeft een trage film gemaakt, maar ook zeer sfeervol en poëtisch. Het beeld en geluid van de DVD zijn prima verzorgd. Vooral het geluid is oorstrelend mooi. Op een tweede disc staan een aantal extra\'s waarvan de Making of de meest interessante is. De film is eigenlijk nauwelijks geschikt voor de doorsnee filmkijker, maar wie de moed heeft om de film uit te zien krijgt toch wel iets moois voorgeschoteld.

Laatste reacties

Oudlid_X5  |  20-01-2009

Dat deze film hier gerecenseerd werd. Ik kan me ogen nog steeds niet geloven. :shock: (y)
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:10
Extra's:3
2.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 2
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.