Mamma Mia! – The Movie

Recensent:
Arnold van Oostrum
08-01-2009

Totaalbeoordeling:

5.3
Blu-ray

Mamma Mia! – The Movie (Blu-ray)
Samenvatting

Aanstaande bruid Sophie (Amanda Seyfried) is opgegroeid zonder te weten wie haar vader is. Bij het stiekem lezen van de dagboeken van haar moeder Donna (Meryl Streep) heeft ze ontdekt dat er drie mogelijke kandidaten zijn die haar vader zou kunnen zijn. Ze droomt ervan haar vader te vinden, zodat die haar kan weggeven op haar huwelijksdag. Zonder dat haar moeder het weet, nodigt ze de drie heren Sam Carmichael (Pierce Brosnan), Harry Bright (Colin Firth) en Bill Anderson (Stellan Skarsgård) uit. De drie heren denken echter de uitnodiging van Donna gekregen te hebben en ondernemen ieder onafhankelijk van elkaar de reis naar Griekenland om hun oude liefde weer op te zoeken. Tegelijkertijd komen ook Tanya (Christine Baranski) en Rosie (Julie Waters), Donna\'s beste vriendinnen van vroeger, op het eiland voor het aanstaande huwelijk. Met Donna halen ze herinneringen op aan hun tijd dat ze gedrieën het zangerstrio The Dynamo\'s vormden. Sophie vangt de heren op en probeert hun aanwezigheid verborgen te houden voor haar moeder. Maar hoezeer Sophie ook haar best doet om de drie “ongenode” gasten te verbergen, hun aanwezigheid zorgt voor hilarische taferelen met een spetterend einde.

Commentaar

De muziek van de jaren ’70 en ’80 van de voorgaande eeuw mag zich duidelijk in een hernieuwde belangstelling verheugen. Toppers van toen worden weer de hits van vandaag. Niet alleen in de TOP2000 die jaarlijks in de laatste week van het jaar wordt uitgezonden, maar ook in diverse musical die in de theaters te vinden zijn. De hitsongs van The Beatles vormden de basis voor de speelfilm Across The Universe en de liedjes van Doe Maar vormen het verhaal van de gelijknamige popmusical Doe Maar!. En enkele jaren geleden werd de musical Mamma Mia!, geheel gebaseerd op de talrijke hitsongs van de Zweedse popgroep ABBA bijzonder populair. In Nederland was deze musical vanaf eind 2003 zo’n 2½ jaar te zien met onder andere Simone Kleinsma in de hoofdrol.
De musical Mamma Mia! ging in 1999 in Engeland in première. De musical is geschreven door Catherine Johnson en is geheel gebaseerd op de liedjes van de Zweedse popgroep ABBA. De ABBA heren Björn Ulvaeus en Benny Anderson schreven alle liedjes en zijn ook betrokken geweest bij de totstandkoming van de musical. De musical bleek internationaal een groot succes en zorgde voor een hernieuwde interesse voor de diverse ABBA albums. Het kon natuurlijk niet missen dat er dan uiteindelijk ook een filmversie van de musical wordt gemaakt. Regisseur Phyllida Lloyd heeft de musical op het witte doek gebracht, met de (bijna) gelijknamige titel Mamma Mia! – The Movie. Ook bij deze verfilming zijn de ABBA heren nadrukkelijk betrokken geweest. Zij hebben hun eigen muziek een nieuw, verfrissend jasje gegeven, de muziekproductie gedaan en ook de acteurs de liedjes leren zingen. Catherine Johnson heeft haar musical omgewerkt tot een filmscript.
De film heeft een cast met klinkende namen, zoals Meryl Streep, Pierce Brosnan, Colin Firth, Stellan Skargård, Amanda Seyfried, Julie Water, Christine Baranski en Dominic Cooper. Ieder van hen zingt ook zelf de liedjes. Dat niet iedere acteur ook een begenadigd zanger(es) is, moge duidelijk zijn. De zangkwaliteiten van de heren zijn tenenkrommend. De dames slaan hier in positieve zin een goed figuur, met name Amanda Seyfried die de jonge Sophie speelt. Luister naar haar vertolking van ‘Thank You For The Music’ tijdens de aftiteling, waarbij ze op piano begeleid wordt door Benny Anderson. De liedjes zijn vooraf allemaal in de studio opgenomen, daarna is pas de bijbehorende scène gefilmd. Alleen Meryl Streep heeft erop gestaan ook bij het filmen live te zingen. Van haar is een mix gebruikt van de studio-opnames en de live gezongen liedjes, met goed resultaat. Basis voor het verhaal vormen de songs van ABBA, zo’n 20-25 van hun bekendste hits passeren de revue. Hitsongs als \'Dancing Queen\', \'The Winner Takes It All\', \'Knowing Me, Knowing You\', ‘Money, Money, Money’, Super Trouper’, Gimme! Gimme! Gimme!’, ‘SOS’, Voulez-Vous’ en uiteraard titelsong \'Mamma Mia\'. Dat het verhaal van oorsprong een theaterproductie is, blijkt wel uit het feit dat alles zich in en rond het sjofele hotel van Donna op het Griekse eiland afspeelt. Het verhaal van Mamma Mia! is een feelgood liefdesverhaal waarin dromen, geluk, vriendschap en liefde centraal staan. Het einde van de film voelt wat ongemakkelijk met het gevoel dat omwille van nog wat extra songs het verhaal langer dan nodig doorloopt. De vertolking van ‘Waterloo’ tijdens de aftiteling is daarentegen weer erg leuk. Ondanks enkele imperfecties is Mamma Mia! – The Movie een swingend muzikaal filmfeest, waarin de zo bekende liedjes van toen weer geheel opnieuw tot leven komen. Universal Pictures heeft Mamma Mia! – The Movie op zowel DVD als Blu-ray Disc uitgebracht.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Muziekfilm, Romantiek
Regio: B
Jaar: 2008
Speelduur: 109 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.40:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • DTS 5.1 - Duits
  • DTS 5.1 - Frans
  • DTS 5.1 - Italiaans
  • DTS 5.1 - Japans
  • DTS 5.1 - Spaans
  • DTS-HD MA 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, En vele andere
Uitgever: Universal Pictures Benelux
EAN: 5050582582758

Extra's

  • The making of
  • Deleted Scenes
  • Videoclip
  • Audiocommentaar
  • Bloopers
  • U-Controller
  • Anatomie van een musicalliedje
  • Een zanger worden
  • Cameo van Björn Ulvaeus

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave heeft het originele 2.40:1 beeldformaat. Het beeld heeft een resolutie van 1080p, dus 1080 beeldlijnen progressief. Het beeld heeft 1920*1080 beeldpunten, dat is vijf keer het aantal beeldpunten van de DVD uitvoering. Deze Blu-ray Disc uitgave is een 50 GB double layer disc. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van SMPTE VC-1 videocoderingsmethode. Zoals bij alle High Definition uitgaven van speelfilms heb je geen last van de vier procent versnelling, zoals die bij PAL DVD’s wordt toegepast.

De High Definition tranfser laat een mooie filmisch beeld zien, dat echter niet uitblinkt op het gebied van scherpte en detaillering. In algemene zin ziet het beeld er wat soft uit en mist het de fijne detaillering. Wat betreft de kleuren scoort het beeld wel hoge ogen. Het bijzonder kleurrijke beeld ziet er op deze transfer ook zeer kleurrijk uit, zonder dat het te kunstmatig aandoet. Het blauw is wel heel erg blauw en past in het bewust gekozen fleurige, sterk verzadigde kleurpalet. Het beeld oogt mooi helder en heeft een prima contrast. Het beeld oogt verder schoon zonder ongerechtigheden. Alleen filmgrain is wel in het beeld aanwezig, maar dit hoort bij het filmische karakter van het beeld. Ondanks de wat mindere detaillering is het wel een mooi filmisch ogend beeld. De film is verdeeld in 21 tracks. De ondertiteling (wit) bestaat uit een goed leesbaar, strak gelijnd klein lettertype. De liedteksten zijn slechts gedeeltelijk ondertiteld. De ondertiteling is niet uitschakelbaar.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

De originele Engelse taal is alleen beschikbaar in DTS HD Master Audio 5.1 (48 kHz, 24 bit). De nasynchronisaties – Frans, Duits, Italiaans, Japans en Spaans – zijn allemaal beschikbaar in DTS 5.1 surround (bitrate 768 kb/s).
De soundtrack moet het vooral hebben van de vele ABBA liedjes. Hier komt de soundtrack dan ook echt ‘tot leven’ met een prima surroundgeluid en een nadrukkelijk aanwezig laag. De modern opgepoetste liedjes klinken goed gedetailleerd met een goed surroundbeeld en een lekkere dynamiek. De nadruk van de soundtrack ligt op de voorkanalen. Bij de filmgeluiden wordt weinig gebruik gemaakt van de surroundspeakers, bij de muziek zijn de surroundkanalen nadrukkelijker aanwezig. Dialogen en zangstemmen komen uit de centerspeaker en zijn goed te volgen.

Extra's

Bij de start van de Blu-ray Disc moet je kiezen voor een land/taal. Deze keuze bepaalt niet alleen de taal van de menuschermen, maar ook de keuze voor het geluid en de ondertiteling. Als je op dit eerst scherm voor Nederland kiest, krijg je dus Nederlandstalige menuschermen. Je hebt dan geen keuzescherm voor taal en ondertiteling, die worden in dit geval automatisch ingesteld op de originele Engelse taal met Nederlands ondertiteling. De ondertiteling is niet uitschakelbaar. Wil je geen Nederlandse ondertiteling, kies dan op het eerste keuze scherm voor United Kingdom en dan bij Languages voor English 5.1 geluid (zonder ‘subtitles’).
Het menuscherm is een pop-up menuscherm, zoals gebruikelijk op de Blu-ray Disc. Bij de weergave van dit menu wordt het afspelen van de film niet onderbroken. Het menu ligt als een ‘overlay’ boven op het filmbeeld. De extra’s zijn in 1080i HD beeldkwaliteit en voorzien van Nederlandse ondertiteling.

Deleted Scenes (8 min)
Een verzameling niet gebruikte scènes, inclusief een niet gebruikt liedje

Bloopers
Een leuke verzameling gemaakte foutjes tijdens de opnames

The Making of Mamma Mia! (25 min)
De gebruikelijke enigszins promotionele kijk op de set met aandacht voor de verschillende facetten van het maken van de film. Uiteraard met daarbij de nodige interviewfragmenten en filmfragmenten.

Anatomie van een musical lied “Lay All Your Love On Me” (6 min)
Een sort van making of van dit liedje uit de film met Amanda Seyfield en Dominic Cooper. De laatste heeft veel moeite met de zangpartij.

Een zanger worden (11 min)
De beide ABBA heren Benny Anderson en Björn Ulvaeus hebben hun eigen ABBA liedjes van een modern jasje voorzien en je ziet hoe met name Benny Anderson achter de piano de acteurs helpt bij het instuderen van de nummers.

Een kijkje bij Mamma Mia! (3 min)
Een erg korte featurette over de musical Mamma Mia!

Gimme! Gimme! Gimme! Muziekvideo (5 min)
Leuke nieuwe muziekvideo van dit ABBA liedje.

Cameo van Björn Ulvaeus (2 min)
Kort stukje over de scène waarin Björn Ulvaeus een cameo optreden maakt. Maar wie goed oplet zal ook een cameo van Benny Anderson in de film zien.

Filmcommentaar met regisseur Phyllida Lloyd
Regisseur Phyllida Lloyd geeft een plezierig te beluisteren commentaar over alle aspecten van de filmproductie en over het samenwerken met de beide ABBA heren.

U-Controller
Met één keuzemogelijkheid, die alleen beschikbaar is op Blu-ray Disc spelers die voorzien zijn van de BD Profile 1.1 afspeelmogelijkheid. Optioneel kun je uitleg krijgen over de werking van de U-Controller.

Beeld-in-beeld
Tijdens de film krijg je allerlei achtergrondinformatie voorgeschoteld in de vorm van achter de schermen beeldmateriaal en interviews met cast en crew. Dit alles in een venster dat tijdens het film kijken wordt getoond. Onder Setup kun je de beeldkwaliteit van het getoonde venster instellen.

De op de cover genoemde Behind the Hits, eveneens een beeld-in-beeld optie, staat (helaas) niet op de Blu-ray Disc.

Mijn scènes
Met de gekleurde functietoetsen van je afstandsbediening kun je zelf een verzameling van favoriete scènes samenstellen die in het geheugen van de speler worden bewaard.

Conclusie

Mamma Mia! – The Movie is de verfilming van de gelijknamige musical die de afgelopen tien jaar al bijzonder populair bleek. De musical is gebaseerd op de grote hits van de Zweedse popgroep ABBA. Dankzij de musical staan deze hits uit de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw hernieuwd in de belangstelling. Het verhaal van Mamma Mia! is een feelgood liefdesverhaal waarin dromen, geluk, vriendschap en liefde centraal staan. De film heeft een cast met klinkende namen, zoals Meryl Streep, Pierce Brosnan, Colin Firth, Stellan Skargard, Amanda Seyfried, Julie Water, Christine Baranski en Dominic Cooper. Ieder van hen zingt ook zelf de liedjes.
Deze Blu-ray Disc uitgave van Universal Pictures presenteert de film in goede High Definition kwaliteit beeld en geluid. De uitgave wordt gecompleteerd met een aardige set extra’s met achtergrondinformatie bij de film. Dat alles ook in HD kwaliteit. Een absolute aanrader.

Laatste reacties

scorpius  |  19-05-2009

Probleem is al opgelost. De firmware van mijn blu-rayspeler was alweer verouderd. Na een update werkt de ondertiteling wel naar behoren. In ieder geval bedank...
Lees meer >

Gandalf the funny  |  19-05-2009

Je hebt wel op dvd (2-disc) een karaoke versie... Geen idee hoe deze verder is. (heb ook de blu-ray). Voordeel van geen ondertitels is dat je meer kijkt en luis...
Lees meer >

scorpius  |  19-05-2009

Dat de liedjes niet allemaal zijn ondertiteld weet ik. Maar ik mis van sommige dialogen de ondertiteling. Het lijkt wel alsof er ineens een zin niet wordt onder...
Lees meer >

nmbs  |  19-05-2009

Inderdaad, héél stom dat de gezongen stukken niet ondertiteld zijn. Zo mis je een deel van het verhaal.
Lees meer >

Joris Springer  |  19-05-2009

Bij het afspelen van deze blu-ray op mijn Samsung BDP-1500 lijkt het wel of er stukken ondertiteling missen. Hebben anderen dit toevallig ook gemerkt of ligt he...
Lees meer >

scorpius  |  19-05-2009

Bij het afspelen van deze blu-ray op mijn Samsung BDP-1500 lijkt het wel of er stukken ondertiteling missen. Hebben anderen dit toevallig ook gemerkt of ligt he...
Lees meer >

barend  |  04-02-2009

Oh, maar zoals ik al schreef, de rest van de aanwezigen heeft zich een kriek gelachen, zong luid mee enz. Alleen ik zat er bij met de armen over elkaar en sprak...
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  03-02-2009

O, dat vond ik nu juist het enige leuke, de ABBA bewegingen van Pierce Brosnan in een glitterpak. Ik vond het overigens niet heel slecht gezongen. (OK Pierce wa...
Lees meer >

Jessye  |  03-02-2009

Nope, deze film ga ik NIET zien........dan kan ik nooit meer normaal naar de Bond films met Pierce kijken...:nono: Mama mia zeg!! :twisted: O, dat vond ik nu ju...
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  01-02-2009

Nope, deze film ga ik NIET zien........dan kan ik nooit meer normaal naar de Bond films met Pierce kijken...:nono: Mama mia zeg!! :twisted:
Lees meer >

nmbs  |  01-02-2009

Mag ik vragen of bij de NL versie de PIP features NL ondertiteld zijn (en de songtexten ook)? Ik heb de AUS versie die wel NL subs heeft, maar niet alle extra'...
Lees meer >

Fonzie  |  23-01-2009

Ben het met je eens, vond het ook een zware tegenvaller. Precies zoals barend al zei, erg gemaakt. En hadden ze nou eens niet zoveel bekenden erin willen hebben...
Lees meer >

barend  |  23-01-2009

Vreselijke film (de rest van de familie vond mij een mopperkont hoor): Dat discogezing alleen al... Zó gemaakt, zó flauw..., en slecht gezongen al schijnen we d...
Lees meer >

nmbs  |  15-01-2009

Wel een minpunt dat de gezongen stukken niet NL ondertiteld zijn.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:8
Extra's:8
2.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 30
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.