Leatherheads

Recensent:
Marcel den Haan
30-12-2008

Totaalbeoordeling:

6.2
DVD

Leatherheads (DVD)
Samenvatting

Jimmy ‘Dodge’ Connelly (George Clooney) is een al ouder wordende American Football speler in het Amerika van de jaren ’20 van de vorige eeuw. Dodge speelt in de professionele league en de populariteit van het spelletje loopt achteruit. De toeschouwers gaan liever kijken naar de universiteitsteams en dit vraagt om maatregelen. Dodge weet de bijzonder populaire Carter ‘Bullet’ Rutherford (John Krasinski) te strikken voor zijn team, iets dat zijn kwakkelende team weer nieuw leven moet inblazen. Carter staat bekend als een oorlogsheld en samen met zijn talent voor het spel zorgt dit voor zijn sterrenstatus. De komst van Carter brengt echter ook nadelen met zich mee, aangezien de gewiekste journaliste Lexie Littleton (Renée Zellweger) Carter wil ontmaskeren en hem ontdoen van zijn status als oorlogsheld. De vele aandacht van de pers is een afleiding voor het team en tot overmaat van ramp worden zowel Dodge en Carter verliefd op de mooie Lexie.

Commentaar

George Clooney heeft naast zijn inmiddels imposante acteercarrière een aardige staat van dienst opgebouwd als regisseur. Zijn eerste twee films, Confessions of a Dangerous Mind en Good Night, and Good Luck., werden zowel door critici als publiek goed ontvangen. Zijn derde film, het hier besproken Leatherheads, deed het wat minder goed aan de kassa’s en dit is toch zeker jammer. Hoewel de prent geen meesterwerk genoemd kan worden, weet het geheel toch te vermaken. Het verhaal is goed geschreven, met een goede uitwerking van de karakters en enkele grappige momenten. Soms wordt het allemaal iets serieuzer en dit levert enkele goede scènes op met goed acteerwerk. Clooney lijkt niet helemaal te weten welke kant hij op wil met het verhaal en dit zorgt ervoor dat de film geen topper genoemd kan worden. Leatherheads is op sommige momenten een sportfilm, dan weer een komedie en dan zien we weer romantiek de kop opsteken. Dit alles maakt het geheel een beetje onsamenhangend. De humor is ruimschoots aanwezig en goed gemaakt. De film bevat dan ook enkele grappige scènes en het is duidelijk dat Clooney goed heeft gekeken naar de klassieke screwballkomedies van bijvoorbeeld Howard Hawks en Frank Capra. Ook heeft hij goed opgelet tijdens het maken van zijn films met de gebroeders Coen, een duo dat bekend staat om het maken van films die elementen bevatten van de klassieke screwballkomedies. Zo goed als de genoemde regisseurs heeft Clooney het genre nog niet onder de knie, maar alles bij elkaar is Leatherheads dus een vermakelijke film. Het acteerwerk van de betrokken cast is een belangrijk onderdeel van dit gegeven en de betrokken acteurs zetten allemaal een prima optreden neer. De twee bekendste gezichten zijn zonder twijfel George Clooney en Renée Zellweger. Het duo heeft een goede onderlinge chemie en beiden weten hun rol goed uit te diepen en de benodigde sfeer mee te geven. Een andere belangrijke rol wordt gespeeld door John Krasinski, bij sommige misschien wel bekend van The Office. Hij weet de twee sterren goed tegengas te geven en de strijd die zijn karakter voert met het karakter van Clooney zorgt voor het nodige vuurwerk op acteergebied. Tot slot moet de cinematografie genoemd worden, die bijzonder fraai genoemd kan worden. De film speelt zich af in de jaren ’20 van de 20e eeuw en de makers weten dit tijdsbeeld overtuigend neer te zetten. Kleding, voertuigen en sets, het ziet het er allemaal prima uit. Samenvattend kunnen we zeggen dat Leatherheads een redelijk geslaagde komedie genoemd kan worden. Het feit dat George Clooney niet goed weet welke kant hij op wil met het verhaal weerhoudt de prent ervan echt onderscheidend te zijn.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Komedie/Humor
Regio: 2
Jaar: 2008
Speelduur: 110 min
Verpakking: Allaine Keep Case
Resolutie: 576i (PAL)
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Duits
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Hongaars
  • Dolby Digital 5.1 - Pools
Ondertiteling: Nederlands, Deens, Duits, Engels, En vele andere
Uitgever: Universal Pictures Benelux
EAN: 5050582549379

Extra's

  • Deleted Scenes

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat anamorf op de DVD in het formaat 1.85:1. De kwaliteit van het beeld is uitstekend en de transfer weet goed het tijdsbeeld van de film te vertalen. Het beeld is mooi scherp en bevat veel detail. De kleuren bestaan voornamelijk uit bruine en beige tinten en deze kleuren worden goed verzadigd weergegeven. De huidtinten zien er natuurlijk uit. Het zwartniveau is ook van goede kwaliteit en de verschillende tinten zwart zijn mooi diep van kleur. Ook contrast en schaduwdetail zien er goed uit en de transfer heeft nauwelijks last van artefacten. Beeldruis is soms aanwezig, maar leidt nergens af. Een uitstekende beeldkwaliteit en één die sfeerverhogend werkt en goed de sfeer van de film weet te vertalen.
De film is verdeeld in 22 hoofdstukken en de optionele ondertiteling is duidelijk leesbaar en staat op een goede hoogte in het beeld.

Geluidskwaliteit

Het geluid wordt verzorgd door een Dolby Digital 5.1 track (384 kb/s) in de originele Engelse taal. Het geluid van de film bestaat voornamelijk uit dialoog en muziek en beiden worden prima weergegeven. De dialogen komen netjes uit de centerspeaker en zijn goed te volgen. De genoemde muziek klinkt goed en de frontspeakers laten hier een breed stereogeluid horen. De omgevingsgeluiden komen ook uit deze speakers en ook hier klinkt het allemaal voldoende. De surrounds worden niet veel bij het geheel betrokken, alleen de scènes in het stadion als het aanwezige publiek van zich laat horen. Het LFE kanaal is grotendeels stil, maar de hoofdkanalen bevatten genoeg laag. Qua ruimtelijkheid valt er dus weinig te genieten bij deze track, maar het geluid klinkt ruim voldoende voor een film zoals deze. Het detail is voldoende en de track klinkt mooi helder, zonder aanwezigheid van ruis.

Extra's

De menu’s worden anamorf weergegeven in het formaat 1.85:1 en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

In tegenstelling tot de regio 1 uitgave moeten wij het doen met bijzonder weinig extra’s. De Amerikaanse release bevat een audiocommentaar, making of en enkele featurettes, maar wij moeten het doen met slechts enkele verwijderde scènes. De scènes komen achter elkaar voorbij en de totale speelduur is iets meer dan acht minuten.

Conclusie

Dodge Connolly is een al wat ouder wordende footballster die speelt bij een professioneel team. De populariteit van deze variant is tanende aangezien het publiek liever gaat kijken bij de universiteitsteams. Dodge weet echter een ster vast te leggen, de oorlogsheld Carter ‘Bullet’ Rutherford. Dit trekt ook de aandacht van een journaliste die het oorlogsverleden van Carter wil ontmaskeren en hem ontdoen van zijn heldenstatus. Tot overmaat van ramp worden zowel Dodge als Carter verliefd op deze Lexie, iets dat hun samenwerking danig in de weg staat. Leatherheads is een leuke komedie van de hand van George Clooney die ook de hoofdrol speelt. Hij lijkt soms niet goed te weten welke kant hij op wil met het verhaal en dit verhindert de film van een hogere beoordeling. De prent bevat echter leuke scènes en goed acteerwerk om te vermaken. De DVD heeft een uitstekende beeldkwaliteit en ook het geluid is voldoende. Qua extra’s valt de uitgave tegen, vooral vergeleken met de regio 1 uitgave.

Laatste reacties

Filmfan Leroy  |  09-01-2009

Goede recensie! Heb hem thuis liggen maar heb niet echt de behoefte om hem te kijken, ach dat komt vast nog wel.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Geweld Grof Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:7
Extra's:1
5.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 4
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.