AVRO 85 Jaar Muziekgeschiedenis

Recensent:
Wilbert Rietman
30-12-2008

Totaalbeoordeling:

6.2
DVD

AVRO 85 Jaar Muziekgeschiedenis (DVD)
Samenvatting

Ter gelegenheid van het 85-jarig bestaan van de AVRO is de DVD AVRO 85 Jaar Muziekinspiratie uitgebracht. Deze DVD bevat een verzameling van achtentwintig muzikale videoclips uit de archieven van de AVRO. Een overzicht van de songs:

1. Earth & Fire – Weekend
2. Drs. P. – Dodenrit
3. Adamo – Vous Permettez Monsieur
4. June Lodge – Someone Loves You Honey
5. De Dijk – Ik Kan het Niet Alleen
6. Elton John – Sorry Seems To Be the Hardest Word
7. Racey – Lay Your Love on Me
8. Wet Wet Wet – Love Is All Around
9. Marty Wilde – Abergavenny
10. De Poema’s – Mijn Houten Hart
11. David Bowie – Rebel Rebel
12. 2 Unlimited – Do What’s Good for Me
13. Blondie – Denis
14. Danny de Munk – Ik Voel Me zo Verdomd Alleen
15. Abba – S.O.S.
16. Paul Weller – You Do Something to Me
17. Tavares – Heaven Must Be Missing an Angel
18. Mathilde Santing – The First Time Ever I Saw Your Face
19. John Miles – Music
20. The Supremes – Baby Love
21. Roxy Music – Avalon
22. Oleta Adams – Window of Hope
23. Rob de Nijs & The Lords – Ritme van de Regen
24. Four Tops – A Simple Game
25. Ramses Shaffy & Liesbeth List – Aan de Andere Kant van de Heuvels
26. Lee Towers – You’ll Never Walk Alone
27. The Fouryo’s – Loop Di Loop
28. Brigitte Heitzer – Don’t Cry for Me Argentina

Commentaar

De afkorting AVRO staat voor Algemene Vereniging Radio Omroep. Deze radio- en televisieomroep is de oudste van Nederland en bestaat dit jaar naar eigen zeggen 85 jaar. Officieel gezien bestaat de organisatie vanaf 1927. De omroep heeft geen religieuze of politieke binding en is dus onafhankelijk. In de loop der jaren was en is de AVRO verantwoordelijk voor vele bekende radio- en televisieprogramma’s. Hieronder vinden we titels als Opsporing Verzocht, Blik op de Weg, Koefnoen, De Bereboot, Eén van de Acht en natuurlijk Sterrenslag. De televisiegeschiedenis van de AVRO telt ruim vijftig jaren. In die tijd schonk men veel aandacht aan de popmuziek. Zowel nieuw talent als gearriveerde sterren wisten hun weg naar de AVRO-studio’s te vinden. Sommige programma’s als TopPop en Rooster stonden geheel in het teken van de nieuwste popmuziek, andere programma’s als Voor de Vuist Weg en Stuif-es-in mochten zich verheugen op de komst van binnenlandse en buitenlandse sterren. De hier besproken DVD bevat fragmenten uit allerlei programma’s van de AVRO waarin muziek de hoofdrol speelt. Veel van het vertoonde materiaal is afkomstig uit de archieven van TopPop. Toch zitten er mooie pareltjes tussen. Wat te denken van Adamo of Elton John die acte de présence geven in Voor de Vuist Weg gepresenteerd door Willem Duys. Of het eerste optreden van Diana Ross en The Supremes in de pauze van De Snip en Snap Revue. Ook optredens gedaan op de Uitmarkt, die de AVRO voor de televisie registreert, of tijdens het Grand Gala du Disque zijn hier terug te vinden. Zo zien we 2 Unlimited optreden met een orkest en een zeldzame performance van De Poema’s. Een mooi overzicht van de moderne popmuziek tussen 1963 en 2007. Tussen de clips door worden een aantal oude leaders en bumpers van de AVRO gebruikt als extraatje.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Muziek
Regio: 2
Jaar: 2008
Speelduur: 111 min
Verpakking: FlexBox Keep Case
Beeldverhouding: 1.33:1 niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 2.0 - Muziek
Ondertiteling: Geen
Uitgever: Universal Music
EAN: 0600753095911

Extra's

  • Voice-over

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het formaat van het beeld is overwegend 1.33:1 met hier en daar een fragment in de verhouding 1.78:1 niet anamorf. Laatstgenoemde beeldformaat komt voor bij enkele recentere stukken. Over het algemeen genomen is de kwaliteit van het beeld erbarmelijk. Dit is zo zeer niet eens verrassend, aangezien het grootste gedeelte van het materiaal vrij oud is en waarschijnlijk niet optimaal bewaard. Zodoende zijn er veel beschadigingen waar te nemen in de vorm van krasjes en vlekken. Ook is het beeld vaak onscherp en wazig (zie bijvoorbeeld screenshot 5). Het wat modernere materiaal (screenshot 4) heeft ook zo z’n mankementen in de vorm van digitale compressiefouten. Bij TopPopfragmenten uit de jaren ’70 willen de kleuren nog wel eens doorlopen (zie screenshot 3). Al met al een beeld wat zeker geen voldoende verdiend, maar waarbij ook in ogenschouw moet worden genomen dat het beschikbare materiaal niet al te best is geweest. Een ondertiteling is niet aanwezig. Elke clip heeft zijn eigen chapterstop meegekregen, waardoor het totaal dus op 28 komt.

Geluidskwaliteit

De muziek staat als een Dolby Digital 2.0 monotrack op de DVD met een birate van 192 kbit/s. Ook voor het geluid geldt dat Vader Tijd niet heeft stil gezeten. Voor de oude clips geldt, dat zij gepaard qua geluid gebukt gaan onder mankementen in de vorm van piepjes en ruis. De recentere stukken van begin jaren ’90 tot 2007 klinken prima. Hier valt ook weinig aan op te merken. De geluidskwaliteit doet niet onder voor die van een normale televisie-uitzending. De bron zal hier ook debet zijn aan de kwaliteit van de muziek oftewel, hoe ouder de clip, des te minder het geluid. Een geluidstrack die je kunt verwachten bij een productie als deze.

Extra's

Zoals de cover al vermeldt is deze DVD een Direct Play. Het menu is toegankelijk via de menu knop op de afstandsbediening. Via dit statische menuscherm, in de verhouding 1.33:1 en zonder achtergrondgeluid, kan men kiezen om de clips met of zonder voice-over van Gerard Ekdom te bekijken. De voice-over van Ekdom kondig de clips aan met enige achtergrondinformatie. Verder is er een dun boekje terug te vinden bij de DVD met een voorwoord en de uitzendingen van de AVRO waar de beelden uit komen.

Conclusie

In de geschiedenis van de DVD zijn er reeds vele verzamelschijven uitgebracht me videoclips, vaak rond een bepaald thema. AVRO 85 Jaar Muziekgeschiedenis is er weer zo één. Voor deze uitgave is men in de archieven van de AVRO gedoken om vele videoclips bij elkaar te verzamelen, de één wat bijzonderder dan de andere. Het grootste gedeelte van deze compilatie is afkomstig uit de uitzendingen van TopPop, maar ook andere programma’s doen hun duit in het zakje. Zodoende is er een leuke nostalgische trip ontstaan, geschikt voor elke liefhebber van popmuziek en zodoende een leuke cadeautip. Qua beeld en geluid hoeft men niet veel te verwachten van deze titel. Veel van het vertoonde is afkomstig van een vrij oude bron. Desalniettemin is er een aardige collectie ontstaan die de liefhebber wellicht zal bekoren.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Dolby Digital 2.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:4
Geluidskwaliteit:6
Extra's:1
4.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 4
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.