Promise Me This

Recensent:
Ludo Keeris
24-11-2008

Totaalbeoordeling:

7
DVD

Promise Me This (DVD)
Samenvatting

Tsane (Uros Milovanovic) woont samen met zijn grootvader Zivojin (Aleksandar Bercek) in een klein gehucht, waar verder alleen nog maar de verleidelijke Bosa (Ljiljana Blagojevic) woont. Opa merkt dat hij ook niet het eeuwige leven heeft en stuurt Tsane erop uit naar de stad, waarbij Tsane drie beloftes moet doen: verkoop de koe Cvetka, koop van de opbrengst een icoon van Sint-Nikolaas plus een souvenir en zoek een vrouw voor jezelf. Tsane trekt naar de stad en wordt overdonderd door wat hij daar allemaal ziet. Hij ontmoet de beeldschone jonge Jasna (Marija Petronijevic) en probeert haar op allerlei manieren voor zich te winnen. Als blijkt dat Jasna\'s moeder onder de duim zit van de grote crimineel Boss Bajo, roept Tasne de hulp in van oude kennissen van opa. Weet Tsane de moeder van Jasna uit de greep van Boss Boja te krijgen en tegelijkertijd Jasna zover te krijgen dat zij met hem wil trouwen? En dat ook nog voordat opa z\'n laatste adem heeft uitgeblazen?

Commentaar

Emir Kusturica is de bekendste regisseur van Bosnië-Herzegovina. Hij brak in 1995 door met de film Underground, waarin Harvey Keitel een hoofdrol speelt. Daarvoor maakte hij al het gewaardeerde Arizona Dream met Johnny Depp. Hij maakte ook nog het uiterst geslaagde Black Cat, White Cat. Alle hiervoor genoemde titels zijn in Nederland ook op DVD verschenen. Veel van zijn films werden onderscheiden op de diverse filmfestivals. Hij was ook een van de weinige regisseurs die tijdens de oorlog in Joegoslavië films kon maken. Een vaak terugkerend onderdeel in zijn films is de bizarre humor. In een interview zei hij ooit een voorliefde te hebben voor de wereld van het irrationele, waar niet het verstand, maar emoties de gebeurtenissen en het lot van de personages bepalen. In Promise Me This (originele titel: Zavet) komt dat ook weer nadrukkelijk naar voren. Het is een film vol bizarre humor, soms wat over de top en af en toe zelfs platvloers (de baas van de criminelen wordt fysiek heel erg opgewonden van een kalkoen). De personages worden geleid door hun emoties, of dat nu een verstandige stap is of niet. Zo steekt Tsane, gespeeld door de jonge talentvolle Uros Milovanovic, z\'n nek in zaakjes waar hij zich beter niet mee had kunnen bemoeien. Maar hij wil de mooie Jasna veroveren, een mooie debuutrol van Marija Petronijevic. Het maakt de films van Kusturica zeer herkenbaar en charmant. Ook Promise Me This valt in die categorie, al zal het niet de boeken in gaan als zijn beste film. Trouwe fans zullen zelfs misschien lichtelijk teleurgesteld zijn in deze film, omdat het soms net niet genoeg to the point geraakt. Het tempo is enorm hoog, maar tegelijkertijd voelen de twee uur die de film duurt toch wel lang. Kusturica probeert teveel in de film te stoppen, waardoor de film de rode draad dreigt kwijt te raken. En door de vele platvloerse onderwerpen ontbreekt diepgang in het verhaal. Tsane is met z\'n toekomst bezig en moet zich voorbereiden op een leven zonder z\'n onafscheidelijke grootvader. Maar door alle zijsprongen in de film wordt dat element maar nauwelijks uitgewerkt. Verder drijft Kusturica steeds meer af van z\'n politieke statements die hij vroeger maakte. Toch is de film zeer vermakelijk voor wie van dit soort bizarre humor houdt, al duurt ie misschien iets te lang. De film deed me qua humor enigszins denken aan Raising Arizona van de gebroeders Coen en de platvloersheid doet niet onder voor Borat. Visueel is het allemaal weer uitstekend verzorgd. De aankleding is prachtig en het camerawerk is uitermate smaakvol. Dat is en blijft bij Kusturica altijd dik voor mekaar.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Komedie/Humor
Regio: 2
Jaar: 2007
Speelduur: 122 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Servo-Kroatisch
Ondertiteling: Nederlands, Frans
Uitgever: Cineart
EAN: 5413356366488

Extra's

  • Trailer
  • Also Available

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film heeft op de DVD een anamorfe beeldverhouding van 1.85:1. Het ziet er uitstekend uit wat we voorgeschoteld krijgen. Van beschadigingen of vuiltjes is geen sprake. Het is een fris plaatje met mooi heldere kleuren, een goed contrast en dito detaillering. In de wat donkere scènes is lichte filmgrain te zien, maar voor de rest valt er weinig op aan te merken. Ondanks de strakke compressie van 7Mb/s zijn er nauwelijks tot geen compressiefoutjes te zien.
De film is onderverdeeld in 14 hoofdstukken, die ook via het menu zijn te kiezen. Het lijkt er soms op dat de ondertiteling het tempo van de dialogen niet goed bij kan houden, waardoor het af en toe lastig te volgen is bij welk personage de teksten in de ondertiteling horen. Het ontbreken van het bekende streepje voor een nieuw personage maakt dat er niet makkelijker op. Ook is de vertaling soms wat vreemd. Een auto in z\'n vrije versnelling wordt vertaald als \"in z\'n vrijloop\".

Geluidskwaliteit

De film op de DVD heeft uitsluitend een Dolby Digital 5.1 (448 kb/s) geluidsformaat, zowel in de originele Servisch-Kroatische taal als in het Frans. Het geluid is goed verzorgd, maar richt zich voornamelijk op het centerkanaal. Dialogen komen uitsluitend uit het midden. De ruimtelijkheid komt pas tot uiting in de spaarzame aktiescènes en tijdens muziek. Verder worden de surroundkanalen nauwelijks gebruikt. De frontkanalen krijgen iets meer te verwerken, maar ook hier met mate. Het LFE kanaal krijgt af en toe wat te verwerken en doet dat naar behoren. Neemt niet weg dat het geluid op zich zeer aantrekkelijk in elkaar steekt met veel aandacht voor kleine details. Hoewel het een vrij absurdistische film is komt het geluid heel natuurlijk over. Verder is de mooie muziek nog het vermelden waard. Deze is gemaakt door Stribor Kusturica, de zoon van regisseur Emir Kusturica.

Extra's

De DVD heeft een geanimeerd hoofdmenu met statische submenu\'s in 1.78:1 anamorf beeldformaat. Als achtergrondgeluid is er een stuk uit de filmmuziek gebruikt.

Trailer (2 min)
De bioscooptrailer van de film in 1.85:1 anamorf beeldformaat en Dolby Digital 2.0 geluid.
De trailer heeft Nederlandse ondertiteling.

Conclusie

Tsane wordt door zijn grootvader naar de stad gestuurd om een koe te verkopen. Van het geld moet hij een icoon en een souvenir voor zichzelf kopen. Maar vooral moet hij op zoek gaan naar een vrouw voor zichzelf. Hij komt al snel de aantrekkelijke Jasna tegen.
Promise Me This is een aburdistische komedie van Emir Kusturica. De humor is bizar en soms platvloers, maar ook vermakelijk. Het zal niet de boeken in gaan als zijn beste film en zijn trouwste fans zullen misschien lichtelijk teleurgesteld zijn, maar er valt zeker nog een hoop te genieten. De DVD heeft een goede beeld- en geluidskwaliteit. Op een trailer na zijn er geen extra\'s te vinden op deze DVD. Wie het werk van Kusturica kent zullen deze film zeker op waarde kunnen schatten.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door PIAS.

Lees meer

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

16 Grof Seks Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:1
?

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 0
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.