Tinker Bell

Recensent:
Arnold van Oostrum
24-11-2008

Totaalbeoordeling:

4.8
Blu-ray

Tinker Bell (Blu-ray)
Samenvatting

Wanneer een pasgeboren baby voor de allereerste keer lacht, gebeurt er iets wonderbaarlijks. Zwevend op het dons van de paardenbloem wordt deze lach door de wind ver over zee naar de Elfenvallei, diep in Nooitgedachtland, geblazen. Met het uitstrooien van een klein beetje Elfenstof verandert Koningin Clarion, de heerseres over het koninkrijk, de lach in een nieuw elfje. En omdat er steeds nieuwe baby’s worden geboren, ontstaan ook steeds nieuwe elfjes. Alle in het koninkrijk wonende elfjes beschikken over een bijzonder talent. Daarom zijn deze elfjes zo magisch. Hun talenten staan ten dienste van de natuur, want de elfjes zorgen ervoor dat de seizoenen wisselen. Ze veranderen de kleuren van de bladeren, zorgen ervoor dat een zonnestraal sneeuw doet smelten of wekken dieren uit hun winterslaap. Een van de nieuwe elfjes is Tinker Bell. Ten overstaan van alle elfjes moet zij haar talent ontdekken. Met hulp van de Toverstofboom leert Tinker Bell dat ze een Knutselelfje is en krijgt zij een plekje bij de knutselelfjes. Maar of dat nu de juiste keuze is geweest. Ze wil liever naar mensenland, maar daar gaan Knutselelfjes juist niet naar toe. Als door haar toedoen van alles fout gaat, krijgt ze hulp van de elfjes Rosetta, Silvermist, Fawn en Iridessa. En zo leert Tinker Bell dat als ze gelooft in haar eigen kracht, er magische dingen gebeuren.

Commentaar

Tinker Bell, in het Nederland Tinkel Bell, is van origine een karakter uit de Disney veertiende klassieker Peter Pan. Zoals ook de andere karakters uit Disney klassieker, krijgt Tinker Bell een eigen verhaal. In Tinker Bell ga je terug in de tijd, heel lang voordat Peter Pan en Tinker Bell elkaar leren kennen. Het bijzondere van Tinker Bell is wel dat het qua verhaal en animatie in positieve zin uitstijgt boven de kwaliteit van de meeste Disney vervolgen. Dat komt omdat tweevoudig Oscar winnaar en voormalig Pixar baas John Lasseter zelf zich ging bemoeien met Tinker Bell. Ten tijde van de overname van Pixar door Disney en daarmee de toetreding van John Lasseter als hoofd animatie bij Disney, was Tinker Bell een animatiefilm in wording. Edoch, John Lasseter had geheel andere ideeën over hoe het verhaal en het karakter Tinker Bell zich moesten ontwikkelen. Met zijn komst en inmenging werd dan ook besloten om van Tinker Bell een 3D computer animatie te maken. En zoals het resultaat toont, laten we blij zijn met zijn inmenging. Want persoonlijk vond ik een zeer aangename verrassing. Tinker Bell is een animatiefilm geworden die welhaast het niveau van een Disney klassieker heeft. Tinker Bell heeft een leuk verhaal met een gepast gebracht moraal. De karakters zijn leuk, grappig, humoristisch en inventief gevonden. De keuze om de Knutselelfjes een Keltische achtergrond te geven met bijbehorende muziekstijl, werkt erg goed. De animaties zijn prachtig. Ook hier toont zich de bijdrage van de Pixar mensen in het proces. De originele Engelse stemmen zijn van Mae Whitman (Tinker Bell), America Ferrera (Fawn), Lucy Liu (Silvermist), Raven Symoné (Iridessa), Kristin Chenoweth (Rosetta), Pamela Adlon (Vidia) Jane Horrocks (Fairy Mary), Anjelica Huston (Queen Clarion) en Jeff Bennett (Clank), Rob Paulsen (Bobble) en Jesse McCartney (Terence). In het Nederlands zijn dat dan Angela Schijf (Tinkel Bell), Eline Demunck (Fauntje), Rilke Eykermans (Zilverdauw), Nurlaila Karim (Iridessa), Anneke Beukman (Rosetta), Lien van de Kelder (Vidia), Hetty Heyting (Vrouwtje Knutsel), Anne Mie Gils (Koningin Clarion) en Jop Joris (Bel), Peter Thyssen (Hamel) en Jonas van Geel (Timo). Zoals elke klassieker heeft ook deze film een paar leuke liedjes in het verhaal. Tinker Bell is de eerste uit een serie van vier animatiefilms. Waar de lente in dit eerste avontuur centraal staat worden in de
volgende drie Tinker Bell animatiefilms in de komende jaren de seizoenen herfst, zomer en winter belicht. Maar nu eerst genieten met Tinker Bell

Tinker Bell is door Walt Disney Studios Home Entertainment in High Definition uitgebracht op Blu-ray Disc en in ‘gewone’ kwaliteit op DVD . We bekijken in deze recensie de Blu-ray Disc uitgave en maken een vergelijking met de eerder besproken DVD uitgave. De recensie van de DVD uitgave kun je hier lezen.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Animatie
Regio: B
Jaar: 2008
Speelduur: 78 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 1.78:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS 5.1 - Nederlands
  • Dolby Digital 5.1 - Nederlands
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • DTS 5.1 - Frans
  • PCM 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans
Uitgever: Walt Disney Studios Home Entertainment
EAN: 8717418180225

Extra's

  • Muziekvideo
  • Niet gebruikte scènes
  • De magische gids naar Elfenvallei
  • Heb je je weleens afgevraagd
  • Het ontstaan van de Elfenvallei

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het filmbeeld staat in de oorspronkelijke beeldverhouding van 1.78:1 op deze Blu-ray Disc uitgave. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie, dus 1080 beeldlijnen progressief. Het beeld heeft 1920*1080 beeldpunten, dat is vijf keer het aantal beeldpunten van de DVD uitvoering De beeldsnelheid is 24 beelden per seconde (de originele filmsnelheid). Dit laatste houdt in dat je geen last hebt van de vier procent versnelling, zoals die bij PAL DVD’s wordt toegepast. Deze Blu-ray Disc uitgave is een 50 GB double layer disc. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van H.264 / MPEG-4 AVC (Advanced Video Coding) coderingsmethode.

Bij deze Blu-ray Disc gaat niets verloren van het beeld van deze digitale animatiefilm. De digitale bron is rechtstreeks overgezet naar deze High Definition transfer en ziet er gewoon perfect uit. De compressieproblemen van de DVD uitgave zie je hier gelukkig niet terug. Het beeld van Tinker Bell oogt bijzonder fraai gedetailleerd en kleurrijk. Scherpte en detaillering zijn uitstekend, ook bij de snelle bewegingen blijft detaillering nu goed. Uiteraard is de rest als contrast, kleurverzadiging en zwartniveau gewoon perfect. Het beeld is volledig schoon en vrij van ongerechtigheden. De film is ook nu netjes verdeeld in 16 chapters. De optionele Nederlandse ondertiteling is duidelijk, maar staat te hoog geplaatst onder in het beeld.

Onderstaande HD screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom niet representatief voor de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige soundtrack is naar keuze te beluisteren als een Dolby Digital 5.1 surroundtrack (bitrate 640 kb/s) of als een ongecomprimeerde LPCM 5.1 surround soundtrack (24 bit, 48 kHz – 6,9 Mb/s). De Nederlandse en Franse nasynchronisaties zijn te beluisteren als een Dolby Digital 5.1 surroundtrack (bitrate 640 kb/s) en een DTS 5.1 surroundtrack (bitrate 1509 kb/s).

De hogere kwaliteit van de Engelse soundtrack is direct hoorbaar. Vergeleken met de DVD uitgave heeft het geluidsbeeld veel meer ruimte en detaillering. Ook de dynamiek is beter. Dit geldt natuurlijk vooral voor de ongecomprimeerde PCM 5.1 soundtrack. De geluidsmix is met gevoel voor richting en subtiele details gemaakt, waarbij alle speakers bijdragen aan het ruimtelijke geluidsbeeld. De nadruk van de soundtrack ligt op de voorste speakers, de surroundspeakers voegen hier subtiel omgevingsgeluiden en effectgeluiden in split-surround aan toe. De meeste dialogen komen uit de centerspeaker, maar afhankelijk van de plaats in het beeld komen de stemmen ook wel eens uit de frontspeakers en af en toe zelfs uit de surroundspeakers. Het LFE-kanaal wordt af en toe gebruikt om de soundtrack een lekker laag te geven. Uiteraard is de Nederlandse nasynchronisatie ook van goede kwaliteit en klinkt dankzij de hoge bitrate DTS kwaliteit ook erg goed.

Extra's

De Blu-ray Disc heeft een leuk vormgegeven menu dat vooraf aan de film getoond wordt. Tijdens de film kun je het pop-up menu oproepen voor het kiezen van de extra’s, zonder dat de film onderbroken wordt. Op deze Blu-ray Disc staan iets meer extra’s als de eerdere DVD uitgave. De extra’s zijn nu in 1080p HD beeldkwaliteit (tenzij anders aangegeven) en voorzien van Nederlandse ondertitels.

De magische gids naar de Elfenvallei
Een soort geheugenspel waarbij je aan de hand van opdrachten meer leert over de Elfjes.

Heb je je weleens afgevraagd… (4 min)
Een leuke invulling van de rol van de Elfjes op onze (realistische) omgeving.

“Fly To Your Heart” Muziekvideo uitgevoerd door Selena Gomez (3 min)
Liedje uit de film in muziekvideo met filmfragmenten.

Niet-gebruikte scènes (13 min)
Zes scènes die niet gebruikt zijn, inclusief optionele toelichting.

Het ontstaan van de Elfenvallei (10 min)
Een making of van de film waarin je meer leert over het de film tot stand is gekomen.

Vooruitblik
Met iets meer reclametrailers van je bij de start van de BD te zien krijgt.

De Blu-ray Disc zit in de bekende blauwe Blu-ray Disc keepcase, maar mist de fraaie kartonnen omslag die de DVD uitgave siert. Niet onoverkomelijk, wel jammer.

Conclusie

Tinker Bell is een erg leuke Disney computeranimatie, waarin het elfje Tinker Bell uit de film Peter Pan de hoofdrol speelt. Het verhaal begint met de geboorte van Tinker Bell en je ziet en leeft mee hoe Tinker Bell haar talenten ontwikkeld. De film is veel meer dan de gebruikelijk Disney sequel. Los van het bekende karakter kun je deze zeer fraaie animatiefilm als een volwaardige Disney animatiefilm zien met een leuke, humoristisch verhaal waarin natuurlijk ook een moraal verwerkt zit. De film is geregisseerd door Bradley Raymond, maar Pixar oprichter John Lasseter heeft een grote invloed op de filmproductie gehad. Op het technische vlak scoort deze Blu-ray Disc uitgave van Walt Disney Studios Home Entertainment de hoogste punten met een perfect beeld en topkwaliteit geluid. De extra’s zijn ook nu wat mager, maar wel in HD kwaliteit.

Laatste reacties

rogue  |  05-12-2008

Nou omdat jouw dochter prinsessen etc. films geweldig vindt! (net zoals mijn dochter) Je hebt geluk dat ze de Barbie films nog niet heeft ontdekt (niet te pruim...
Lees meer >

Jessye  |  04-12-2008

Ik vind het nogal jammer dat er geen traditionele 2D animatie is gebruikt.:cry: Vind ik meer geschikt voor. Ook vanwege Peter Pan. Mijn dochter vind het wel...
Lees meer >

Arnold van Oostrum  |  25-11-2008

Ik kom steeds vaker van dit soort rariteiten tegen, alsmede de andere spel -en grammaticafouten. Zouden jullie hier op kunnen letten? Voor de rest: er komen e...
Lees meer >

kruspe  |  24-11-2008

fraai, fraai, fraai....zijn jullie misschien verplicht om dit woord in elke recensie meerdere malen te gebruiken?? :wink: verder is het wel een fraaie film tr...
Lees meer >

Nyarlathotep  |  24-11-2008

De digitale bron rechtstreeks is rechtstreeks overgezet De soundtrack hogere kwaliteit van de Engelse soundtrack is direct merkbaar. Ik kom steeds vaker van d...
Lees meer >

crocs  |  24-11-2008

Ik vind het nogal jammer dat er geen traditionele 2D animatie is gebruikt.:cry: Vind ik meer geschikt voor. Ook vanwege Peter Pan. Mijn dochter vind het wel p...
Lees meer >

rogue  |  24-11-2008

Even gekeken, maar het klopt: je hebt de BD zeer verdiend het maximale gegeven voor het beeld. Film zelf was ook beter dan verwacht; mijn dochtertje vond het he...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Dolby Digital PCM 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:10
Geluidskwaliteit:10
Extra's:4
2.6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 39
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.