Wild Bunch, The (DC)

Recensent:
Marcel den Haan
22-11-2008

Totaalbeoordeling:

8.3
Blu-ray

Wild Bunch, The (DC) (Blu-ray)
Samenvatting

Pike Bishop (William Holden) is de leider van een groep bandieten. De mannen beginnen op leeftijd te geraken en besluiten dat het tijd wordt voor de laatste, grote roof. Ze beroven een kantoor van de spoorwegen, maar wanneer dit misloopt moeten ze vluchten naar Mexico. Eén van de redenen dat de roof mislukte is omdat een voormalig lid van de groep is ingehuurd om de bende te stoppen. Deze Deke Thornton (Robert Ryan) weet hoe Pike Bishop denkt en is hem dan ook net een stap voor. De mannen van de bende likken hun wonden, maar willen toch nog graag die grote slag slaan zodat ze rustig oud kunnen worden. Ze besluiten een grote lading wapens te stelen voor een Mexicaanse generaal, een klusje waarvoor ze rijkelijk beloond zullen worden. Wanneer ze de wapens in het hun bezit hebben, begint het ze te dagen dat het afleveren van de wapens wel eens moeilijker zal worden dan ze gedacht hadden en bovendien hebben ze ook nog Deke Thornton en een groep mannen achter zich aanzitten.

Commentaar

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen, The Wild Bunch is één van de beste westerns ooit gemaakt. De film kan zich ook zeker scharen bij de beste films uit alle genres. Toen de prent uitkwam in 1969 waren er voor en tegenstanders. De voorstanders prezen Sam Peckinpah's manier van filmen en tegenstanders vonden dat er teveel geweld in de film te zien was en dat het geweld zelfs verheerlijkt werd. Er is zeker het nodige geweld te zien en de liters bloed vloeien rijkelijk. Dit geweld staat echter in dienst van het verhaal en zorgt er eigenlijk alleen maar voor dat het geheel erg realistisch overkomt. Dit konden Amerikaanse westerns wel gebruiken in de jaren '60 aangezien ze aan alle kanten werden ingehaald door de spaghettiwesterns van onder andere Sergio Leone. Er zijn zelfs mensen die zeggen dat deze film de deuren heeft geopend voor filmmakers als John Woo en Quentin Tarantino, mannen die het geweld ook niet schuwen. Zonder Peckinpah hadden deze mannen hun films niet kunnen maken op de manier zoals ze dat nu gedaan hebben wordt er dan gezegd. Misschien ietwat overdreven, maar feit is wel dat The Wild Bunch ervoor zorgde dat de Amerikaanse film nooit meer hetzelfde zou zijn. Peckinpah leverde dus een rauwe western af, maar een film is niks zonder een goed verhaal en dat zit bij deze film wel snor. Vanaf het begin van de film tot aan het einde zit de spanning er goed in en opvallend is hoe goed alles gemaakt is. Alles in prachtig in beeld gebracht en de cameravoering is van hoog niveau. Ook de montage past uitstekend bij de film en The Wild Bunch bevat zelfs zoveel cuts dat het gemiddeld shot, over de hele film genomen, slechts drie seconden duurt. De westerns van Peckinpah spelen zich steevast af in de nadagen van het Wilde Westen en hij laat zien hoe zijn karakters hiermee omgaan. De oprukkende modernisatie van de maatschappij en het uitsterven van de karakteristieke cowboys leveren interessante beelden op. Ook is het leuk om te zien hoe de karakters worstelen met hun eigen ouder worden. De acteerprestaties zijn van een erg hoog niveau en eigenlijk hadden de rollen niet beter gecast kunnen worden. Zo is William Holden perfect in zijn rol als de bendeleider Pike Bishop en ook de andere rollen worden uitstekend neergezet. We zien onder andere Robert Ryan, Ernest Borgnine, Warren Oates en Edward O'Brien voorbijkomen. Ook de wat kleinere rollen zijn prima ingevuld. Alles bij elkaar opgeteld is dit een film die eigenlijk iedere filmliefhebber gezien moet hebben, ook als je niet van westerns houdt. De prent vervult een belangrijke rol in de geschiedenis van de Amerikaanse film en is daarom alleen al verplichte kost. En niet te vergeten dat het gewoon een erg goede film is.
De versie die op deze uitgave te vinden is de zogenaamde Director's Cut. Deze versie duurt ongeveer 10 minuten langer dan de versie die in de bioscopen te zien is geweest en deze minuten bestaan voornamelijk uit meer achtergrondinformatie over de karakters.

Warner heeft The Wild Bunch in 2006 uitgebracht op DVD in een Special Edition uitvoering. Onze recensie van deze uitgave is hier terug te lezen.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Western
Regio: B
Jaar: 1969
Speelduur: 144 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.40:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 1.0 - Duits
  • Dolby Digital 1.0 - Italiaans
  • Dolby Digital 1.0 - Spaans
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 2.0 - Frans
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Italiaans, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321906142667

Extra's

  • Outtakes
  • Audiocommentaar
  • Sam Peckinpah's West: Legacy Of A Hollywood Renegade
  • The Wild Bunch: An Album In Montage
  • A Simple Adventure Story: Sam Peckinpah, Mexico, And The Wild Bunch
  • Sam Peckinpah Trailer Gallery

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave heeft een 2.40:1 beeldformaat. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie, dus 1080 beeldlijnen progressief. Het beeld heeft 1920*1080 beeldpunten, dat is vijf keer het aantal beeldpunten van de DVD uitvoering De beeldsnelheid is 24 beelden per seconde (de originele filmsnelheid). Dit laatste houdt in dat je geen last hebt van de vier procent versnelling, zoals die bij PAL DVD’s wordt toegepast. De speelduur van de film op Blu-ray Disc is dan ook 144 minuten, tegenover 138 voor de DVD uitgave. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van Microsoft’s VC-1 compressiemethode.

The Wild Bunch stamt uit 1969 en is daarmee al bijna 40 jaar oud. In 2006 bespraken wij de Special Edition DVD uitgave en de beeldkwaliteit van die uitgave was al erg goed te noemen. Deze Blu-ray Disc doet er nog een schepje bovenop en het resultaat is een sterke transfer, die vooral indruk maakt vanwege het hoge detail en de bijzonder fraaie kleuren. Het beeld is de gehele film mooi scherp, met hier en daar een soft moment. Deze momenten zijn echter geheel toe te schrijven aan de manier van filmen. Zoals gezegd is het detail erg goed te noemen. Zowel in de achtergronden als de close-ups laat de transfer veel kleine details zien. De fraaie natuurbeelden komen perfect tot hun recht en soms lijkt het wel alsof elk zandkorreltje zichtbaar is. De kleuren zien er nagenoeg perfect uit. Mooi fel, goed verzadigd en bovendien erg natuurlijk. Op dit gebied is aan niets te zien dat we hier te maken hebben met een film uit 1969. De strakblauwe lucht, het rode zand, de groene natuur, het oogt allemaal even mooi en strak. Helaas is het niet allemaal even perfect, want de donkere scènes zijn soms wat moeilijk te volgen. Veel is toe te schrijven aan de matige belichting, maar het schaduwdetail is ook niet altijd even goed te noemen. Kleine details vallen weg in het donker en hier treedt dan ook enige versmering op in vooral donkere oppervlakten. Ook zien we de edge enhancement die zichtbaar was bij de DVD hier weer terugkomen. Een erg goede transfer dus en een zekere stap voorwaarts ten opzichte van de DVD.

Onderstaande HD screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom niet representatief voor de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

Net als bij de DVD uitgave is de originele Engelse soundtrack in Dolby Digital 5.1 formaat op de DVD te vinden. De track heeft nu een bitrate van 640 kb/s, in plaats van 384 kb/s bij de DVD. Deze hogere bitrate en het ontbreken van de 4% PAL speed-up zorgen ervoor dat het geluid voller klinkt en meer natuurlijk. Vooral in het hoog is er vooruitgang geboekt. Toch heeft de track dezelfde problemen als het geluid van de DVD. Ook hier richt het geluidsbeeld voornamelijk op de voorste kanalen en worden de achterkanalen nauwelijks bij het geheel betrokken. Slechts enkele actiescenes laten wat effecten horen, zoals ontploffingen, maar echt indrukwekkend klinkt dit niet. Het LFE kanaal laat ook hier weer te weinig van zich horen om echt indruk te maken. Het aanwezige laag gaat niet diep genoeg door en is gewoon te zacht om de actiescènes echt indruk te laten maken. De dialogen zijn goed te volgen en komen vooral uit het middenkanaal. Soms lopen ze over naar de voorkanalen en klinken ze wat hol. Geen slechte track, die dan ook een voldoende scoort, maar er had zeker meer ingezeten bij een losless track en een wat natuurlijker gemixt geluid.

Extra's

De Blu-ray Disc start automatisch direct met de film. Voor de instellingen, de scènekeuze en de extra’s maakt de Blu-ray Disc gebruik van een pop-up menu. Dit menu wordt weergegeven zonder dat het afspelen van de film wordt onderbroken. Het menu ligt als een ‘overlay’ boven op het filmbeeld. De extra’s worden weergegeven in de resolutie 480i/p en zijn gelijk aan de extra’s op de Special Edition uitgave op DVD.

Audiocommentaar
Vier mannen die Sam Peckinpah persoonlijk gekend hebben, Nick Redman, Paul Seydor, Garner Simmons en David Weddle, hebben het commentaar tijdens de film verzorgd. De mannen waren allemaal betrokken bij Sam Peckinpah door middel van het maken van documentaires en het schrijven van biografieën over de man. Ze weten dus waar ze het over hebben en dit is zeker terug te horen in het commentaar. Een erg interessant commentaar, vooral voor de mensen die meer te weten willen komen over deze regisseur.

Sam Peckinpah's West: Legacy Of A Hollywood Renegade (82 min.)
Een uitgebreide documentaire die ingaat op het leven en het werk van Sam Peckinpah. Mensen die met hem samen gewerkt hebben en bekende fans zoals Benicio Del Toro en Billy Bob Thornton komen aan het woord. Zijn films passeren de revue en de invloed die ze hebben gehad, maar we krijgen ook een kijkje in het leven van de regisseur en wat voor man hij was.

The Wild Bunch: An Album In Montage (33 min.)
Deze voor een Oscar genomineerde documentaire verschaft ons een kijkje achter de schermen van de film. We zien zwart-wit beelden gemaakt tijdens de opnames en foto's van tijdens de opnames. Door middel van voice-overs wordt verteld hoe de film gemaakt is en we horen onder andere enkele crewleden die aan de film meegewerkt hebben. Ook horen we Ed Harris die door moet gaan als de stem van Peckinpah.

An Excerpt From A Simple Adventure Story: Sam Peckinpah, Mexico, And The Wild Bunch (23 min.)
De vier mannen die ook het audiocommentaar ingesproken hebben bezoeken samen met de dochter van Peckinpah enkele van de locaties uit de film en bespreken tegelijkertijd de film en de opnames.

Sam Peckinpah Trailer Gallery
Trailers van vijf films van Sam Peckinpah. Het gaat om trailers van Ride the High Country, The Wild Bunch, The Ballad of Cable Hogue, The Getaway en Pat Garrett and Billy The Kid.

Outtakes (8 min.)
Een reeks beelden die niet gebruikt zijn in de uiteindelijke film of Director's Cut komen achter elkaar voorbij. Er is geen origineel geluid aanwezig en in plaats daarvan is de muziek uit de film te horen.

Conclusie

Pike Bishop is de leider van een op leeftijd rakende groep bandieten. Ze besluiten nog één grote roof te doen en er dan mee te stoppen. Deze roof mislukt echter door tussenkomst van een voormalig lid van de groep. Ze vluchten naar Mexico en nemen het aanbod aan van een generaal om een lading wapens te stelen. Hiermee zullen ze genoeg verdienen om met pensioen te kunnen gaan. Wanneer ze de wapens in bezit hebben begint het tot ze door te dringen dat het afleveren ervan wel eens voor problemen zou kunnen zorgen. The Wild Bunch is een western geregisseerd door Sam Peckinpah. Deze western kan zich scharen in het rijtje van de besten en is misschien wel het beste werk van de regisseur. Toen de film uitkwam werd hij geprezen door de manier van filmen, maar ook bekritiseerd voor het vele geweld. Nu zijn wel tegenwoordig wel wat meer gewend en valt het met dat geweld wel mee. De film is in ieder geval een aanrader voor elke westernliefhebber en eigenlijk zou iedere filmliefhebber deze film moeten zien. Deze Blu-ray Disc heeft een prima beeldkwaliteit, die een stap voorwaarts is ten opzichte van de in 2006 verschenen DVD. Ook het geluid scoort een voldoende, maar de track heeft dezelfde problemen als bij de eerder genoemde DVD en bovendien is er geen losless audiotrack aanwezig. De aanwezige extra’s zijn informatief en bovendien van goede lengte.

Laatste reacties

Richard B.  |  29-01-2009

Ik vond deze in HD ietsje tegenvallen. Natuurlijk is er wel verbetering te zien, maar niet zoveel als ik had verwacht. Misschien dat het ook wel wat te maken he...
Lees meer >

Pascal Barroso  |  24-01-2009

Nooit gezien deze maar naar aanleiding van de verhalen hier en ook de positieve recensie hier en bv. op highdefdigest heb ik em meteen besteld via de take 3 get...
Lees meer >

navarone  |  23-01-2009

Een van de betere westerns. Toch maar op Blu-ray gekocht hoewel er niet zoveel verandering in zit ten opzichte van de dvd. Die was kwalitatief al erg goed. Komt...
Lees meer >

Roy Langeveld  |  25-11-2008

Laatst voor het eerst gezien (wel op gewone dvd trouwens), ben op zich geen westernfan, maar dit is gewoon een briljante film, los van het vakje waarin hij thui...
Lees meer >

HUYG  |  23-11-2008

Rauwe western, een topper binnen het genre.
Lees meer >

barend  |  23-11-2008

Had 'm al staan, nog niet gezien, ben blij dat het beeld zo goed blijkt; Butch Cassidy & The Sundance kind vind ik erg teleurstellend. Jullie merken, hier spree...
Lees meer >

misterfun  |  22-11-2008

Wel jammer van de slechte audio track dan. Niet een wereldse vooruitgang dus. qua kleuren wel natuurlijk.
Lees meer >

Lex v/d Moolen  |  22-11-2008

Geweldige western deze, komt er ook wel in.
Lees meer >

Nyarlathotep  |  22-11-2008

Nog nooit gezien deze film... Ik heb dan ook te weinig westerns in mijn collectie, en de komst van een Blu-ray speler begin volgend jaar gaat dat veranderen. Ik...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:6
Extra's:7
7.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 19
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.