27 Dresses

Recensent:
Arnold van Oostrum
21-11-2008

Totaalbeoordeling:

4.6
Blu-ray

27 Dresses (Blu-ray)
Samenvatting

De journalist Kevin Doyle (James Marsden) schrijft voor zijn krant over bruiloften. Op een van die bruiloften komt hij het bruidsmeisje Jane Nichols (Katherine Heighl) tegen. Jane leeft helemaal voor bruiloften, ze vindt dat het mooiste dat er is. Bij menig bruiloft is ze bruidsmeisje geweest en van elke van die bruiloften heeft ze de jurk bewaard. Zo puilt haar kast dus volledig uit met 27 jurken. Ze hoopt zelf nog een keer op een sprookjeshuwelijk, het liefst met haar baas George (Edward Burns) op wie ze heimelijk verliefd is. Haar collega en beste vriendin Casey (Judy Greer) verslijt haar voor gek dat ze zich voor George zo uitslooft. Dan kom opeens Jane’s zusje Tess (Malin Akerman) langs. Ze is model en bijna het tegenovergestelde van haar oudere zus. Al snel weet zij George om haar vinger te winden en blijken de twee verloofd te zijn. Bij het ook al geplande huwelijk wordt Jane uiteraard gevraagd de bruiloft te verzorgen en bruidsmeisje te zijn. Dit tot haar grote verdriet. Dan komt plots Kevin over het voorgenomen huwelijk van Tess en George een reportage maken. Maar eigenlijk is hij meer geïnteresseerd in Jane als het \'eeuwige bruidsmeisje\'. Ondanks zijn cynische gedrag vindt Jane Kevin eigenlijk best wel leuk en aardig. Toch kan ze haar liefde voor George niet vergeten....

Commentaar

Sinds Katherine Heigl in Grey’s Anatomy een van de hoofdrollen speelt, zien we haar ook regelmatiger terug in grotere filmrollen. Recentelijk bespraken we nog de film Knocked Up, waarin zij de hoofdrol speelde. Katherine Heigl timmert als actrice al wat jaartjes aan de weg, zo had ze al een kleine rol in Under Siege 2: Dark Territory (1995). Maar haar filmcarrière bleef beperkt tot de kleinere rollen of TV producties. Met 27 Dresses speelt ze wederom de hoofdrol in een grotere Hollywood productie. Bruiloften en het vinden van de juiste liefde zijn een dankbaar en populair onderwerp in Hollywood filmproducties. Romantiek en humor laten zich hierin met wisselend resultaat samensmelten. Voorbeelden zijn er te over, denk aan films als My Best Friends Wedding, Four Weddings and a Funerial, Wedding Daze, The Wedding Planner en het nog recente Made of Honour. In deze laatste film speelt ook een Grey’s Anatomy acteur de hoofdrol. In al deze films volgt het verhaal een welhaast gelijksoortig scenario alvorens liefdevol tot een einde te komen. Wat dat betreft is 27 Dresses niet echt vernieuwend. Maar dat hoeft niet zo erg te zijn. Het idee met de 27 jurken is leuk gevonden en regisseur Anne Fletcher (ook Step Up) heeft 27 Dresses leuk verfilmd. De film kent twee geslaagde hoofdrolspelers. Katherine Heigl zet een leuke rol die perfect bij haar past. Met haar rol zet zij ook de toon van de film, waarin je met haar liefdesperikelen meevoelt. Zij wordt goed terzijde gestaan door tegenspeler James Marsden, met wie ze op het scherm zeker een klik heeft. Het laat zich daarmee al raden welke kant het verhaal opgaat. Malin Akerman zet een vergelijkbare rol als in The Heartbreak Kid neer. In de bijrollen verder nog twee bekende namen, namelijk Judy Greer en Edward Burns. 27 Dresses is een geslaagde “chick flick”, die de Teen Choice Award als beste “chick flick” film won. De aftiteling van de film is leuk gevonden en goed passend bij de film. En zo biedt 27 Dresses je ruim 1½ uur onschuldige romantiek met een paar grappige momenten.

Twentieth Century Fox heeft 27 Dresses op zowel DVD als op Blu-ray Disc uitgebracht. In deze bespreking bekijken we de Blu-ray Disc uitgave. Onze recensie van de DVD uitgave kun je hier lezen.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Komedie/Humor, Romantiek
Jaar: 2008
Speelduur: 111 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.40:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Duits
  • DTS 5.1 - Frans
  • DTS-HD MA - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Duits, Engels, Frans
Uitgever: Fox Home Entertainment
EAN: 8712626039440

Extra's

  • verwijderde scenes
  • Het bruiloftsfeest
  • Dat draag je nooit meer
  • De wereld van Jane
  • Het bruidrennen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het filmbeeld staat in de oorspronkelijke beeldverhouding van 2.40:1 op deze Blu-ray Disc uitgave. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie, dus 1080 beeldlijnen progressief. Het beeld heeft 1920*1080 beeldpunten, dat is vijf keer het aantal beeldpunten van de DVD uitvoering De beeldsnelheid is 24 beelden per seconde (de originele filmsnelheid). Dit laatste houdt in dat je geen last hebt van de vier procent versnelling, zoals die bij PAL DVD’s wordt toegepast. Deze Blu-ray Disc uitgave is een 50 GB double layer disc. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van H.264 / MPEG-4 AVC (Advanced Video Coding) coderingsmethode.

Het beeld van deze ecente film ziet er in High Definition zeer goed uit. Het mooi kleurrijke beeld oogt natuurlijk en heeft een goede kleurverzadiging. De scherpte van het beeld en de detaillering zijn beide prima. Met name dit aspect is zichtbaar beter dan bij de DVD uitgave. Contrast en zwartniveau zijn ook prima in orde. In het beeld is in lichte mate wat beeldruis te zien. De film is verdeeld in maar 25 chapterstops. De optionele ondertiteling (wit) heeft een goed leesbaar, mooi klein lettertype. De ondertiteling staat geheel in het zichtbare filmvlak geplaatst.

Onderstaande HD screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom niet representatief voor de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige soundtrack is te beluisteren in DTS HD Master Audio 5.1 surround (48 kHz, 16 bit – gemiddelde bitrate 4,5 Mb/s). De Franse en Italiaanse nasynchronisatie zijn in DTS 5.1 surround (bitrate 754 kb/s) , de Tsjechische track is Dolby Digital 5.1 (bitrate 448 kb/s) en de Poolse track is DD2.0 (bitrate 224 kb/s). We beperken ons tot de originele Engelse soundtrack.
De soundtrack heeft de nadruk op de voorste kanalen liggen. De muziek en de filmgeluiden worden door de surrounds goed ondersteund, waardoor een mooi ruimtelijk geluidsbeeld ontstaat. Die muziek heeft een prima stereospreiding en detaillering. Bij een aantal scènes worden de surround actief gebruikt voor specifieke geluidseffecten. Het laag van het LFE kanaal wordt slechts incidenteel aangesproken. Dialogen zijn prima te volgen en komen zoals gebruikelijk uit de centerspeaker.’
De DTS HD MA trekt heeft ook bij deze relatief rustige soundtrack voordelen boven de Dolby Digital track van de DVD uitgave. Vooral de detaillering is beter, wat bijdraagt aan een meer ruimtelijk geluid. Ook is het laag strakker en klinkt de muziek wat makkelijker en dynamischer. Geen spectaculaire soundtrack, maar wel eentje die de film prima ondersteund.

Extra's

De Blu-ray Disc start met een geanimeerd menuscherm met achtergrondgeluid. Tijdens de film maakt de Blu-ray Disc gebruikt van een pop-up menu. Bij Blu-ray Discs wordt het menu weergegeven zonder dat het afspelen van de film wordt onderbroken. Het keuzemenu ligt als een ‘overlay’ boven op het filmbeeld. Deze Blu-ray Disc uitgave dezelfde extra’s als de DVD uitgave, alleen is nu alles in 1080i HD kwaliteit. De extra’s zijn Nederlands ondertiteld.

Het bruiloftsfeest(14½ min).
Een soort making of van de film met de bekende ingrediënten als kijkje op de set, interviewfragmenten en stukjes uit de film.

Dat draag je nooit meer (7 min)
Waarin aandacht voor de 27 verschillende jurken.

De wereld van Jane (4½ min)
Gaat over het productie ontwerp, waarbij een belangrijk gedeelte op Rhode Island is opgenomen, maar door moet gaan voor New York.

Het bruidenrennen (5 min)
Wat aanstaande bruiden doen voor een bruidsjurk die in de aanbieding is bij Filene’s Basement.

Verwijderde scènes (4 min)
Drie niet gebruikte scenes.

En dan nog de links naar de websites van Fox in Nederland en Fox in België.

Conclusie

In 27 Dresses speelt Grey’s Anatomy actrice Katherine Heigl het eeuwige bruidsmeisje die al bij 27 huwelijken bruidsmeisje is geweest. Ze is heimelijk verliefd op haar baas. Als haar zus met haar baas gaat trouwen, ontmoet ze tegelijkertijd een cynische journalist die over het huwelijk gaat schrijven. Andere rollen in deze door Anne Fletcher geregisseerde romantische komedie zijn voor James Marsden, Malin Akerman en Edward Burns. Deze Blu-ray Disc uitgave van Fox heeft zeer goede kwaliteit beeld en geluid, De extra’s zijn kort maar wel in HD kwaliteit.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Fox Home Entertainment.

Lees meer

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

6 DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:4
3.3

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 30
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.