Into the Wild

Recensent:
Patrick van den Hul
10-11-2008

Totaalbeoordeling:

8.9
DVD

Into the Wild (DVD)
Samenvatting

Christopher McCandless (Emile Hirsch) heeft alle kansen in het leven. In 1992 studeert hij op 22-jarige leeftijd af aan de universiteit en is hij klaar voor een succesvol leven. Tenminste, als het aan zijn ouders Walt (William Hurt) en Billie (Marcia Gay Harden) ligt. Chris denkt hier echter heel anders over. Al van jongs af aan hunkerde hij naar avontuur en hij besluit dat de tijd rijp is om alles achter zit te laten. Hij doneert al zijn spaargeld aan een goed doel en verlaat zonder enig bericht zijn familie. Zelfs zijn zus Carine (Jena Malone), tevens zijn beste vriendin en de enige persoon die hem echt begrijpt, vertelt hij niets. Vanaf dat moment geeft hij zichzelf de naam Alexander Supertramp. Onderweg komt hij talrijke kleurrijke figuren tegen. Zoals de sympathieke zigeuners Rainer (Brian H. Dierker) en Jan (Catherine Keener), de goedlachse boer Wayne (Vince Vaughn) en de eenzame oude man Ron (Hal Holbrook). Ze vormen slechts een kleine selectie van de bijzondere ontmoetingen van Chris, maar voor hem is er een nog groter doel: Alaska. Wanneer hij na bijna twee jaar rondreizen eindelijk arriveert, maakt hij van een leegstaande bus zijn huis. Hij leeft van de natuur en is vrij van enig contact met de buitenwereld. Dit blijkt echter niet zonder gevaar te zijn en één fout heeft dan ook meteen een noodlottig gevolg.

Commentaar

Het verhaal van Christopher McCandless lijkt bijna te groot om waar te zijn, maar het heeft wel degelijk plaatsgevonden. Aan de hand van zijn dagboeken en notities schreef Jon Krakauer een boek. Na het lezen hiervan wilde acteur, schrijver en regisseur Sean Penn (The Pledge , The Indian Runner) het bijzondere verhaal van Chris graag verfilmen. Hij wilde dit echter niet doen zonder toestemming van de familie van Chris, die hij pas na tien jaar kreeg. Vervolgens begon de zoektocht naar de ideale acteur om deze veeleisende rol te vertolken, en die vond hij in Emile Hirsch (The Girl Next Door, Alpha Dog). Hirsch bewijst in deze film een veelbelovend jonge acteur te zijn. Hij is tot het uiterste gegaan voor deze rol, waarvoor hij maar liefst 20 kilo afviel. Dit is terug te zien in de intense prestatie op het scherm. Maar ook de bijrollen overtuigen stuk voor stuk. Ondanks het feit dat er enkele verrassende keuzes bijzitten, zoals komiek Vince Vaughn in een relatief serieuze rol en de debuterende Brian Dierker, die eigenlijk aan de film verbonden was als technisch adviseur voor de raft scènes. Misschien is zijn gebrek aan acteerervaring wel verantwoordelijk voor zijn natuurlijke vertolking van Rainer. De glansrol van veteraan Hal Holbrook mag ook niet ongenoemd blijven, hij geeft een grote emotionele diepgang mee aan zijn personage. Naast de cast is het verhaal op zich indrukwekkend. Het wordt vakkundig verteld aan de hand van herhaalde tijdssprongen tussen het eindpunt van de reis in Alaska en de reis ernaar toe. Dit creëert de nodige suspense. Ook de cinematografie mag er wezen, de vele locaties van de film worden prachtig in beeld gebracht. In combinatie met de subtiele geluidseffecten heb je soms het gevoel dat je er werkelijk bij bent. Tenslotte is er nog de muziek in de vorm van instrumentale ondersteuning maar ook prachtige songs van Eddie Vedder. Into the Wild is een film zoals je ze maar zelden tegenkomt. Oprecht, eerlijk en bijzonder. Het feit dat het waargebeurd is maakt het des te imposanter. Tel hierbij de getalenteerde en gevarieerde cast en de mooie natuurlijke manier waarop alles in beeld is gebracht en je hebt een film te pakken die je nog lang bij zal blijven.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Avontuur, Drama, Natuurfilm
Regio: 2
Jaar: 2007
Speelduur: 142 min
Verpakking: Digipack
Resolutie: 576i (PAL)
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: A-Film Home Entertainment
EAN: 8716777924129

Extra's

  • Trailer
  • Foto Gallery
  • Persconferentie
  • Into the Wild: Het verhaal, de personages
  • Into the Wild: De ervaring
  • Braving Alaska

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film is in de originele beeldverhouding van 2.35:1 op de DVD geplaatst. Scherpte en detaillering zijn uitstekend. Het beeld is niet gestoken scherp zoals bij sommige andere recente uitgaves als die van Transformers wel het geval is. De kleuren zijn weinig ingetogen en laten de natuur in al haar pracht zien. Dit valt vooral op in natuurshots waarin Chris nog niet in het besneeuwde Alaska is gearriveerd (zie screenshot 2). Het contrast en schaduwdetail zijn prima. Tijdens de nachtelijke scènes in onder andere het zigeunerkamp is alles prima te volgen. De transfer is geheel vrij van enige defecten. Enkel de laagwisseling is merkbaar, maar dit betreft maar een paar seconden. Al met al is dit een transfer niet nét niet van referentieniveau is, voornamelijk omdat er is gekozen voor een realistisch beeld boven een perfect beeld.
De film is verdeeld in een wat krappe 20 hoofstukken en is voorzien van Nederlandse ondertiteling die mooi onderin het beeld staat.

Geluidskwaliteit

Deze uitgave bevat één geluidstrack, namelijk de originele Engelstalige in Dolby Digital 5.1 formaat (448kb/s). De kracht van deze track is groot. Dialogen komen duidelijk hoorbaar uit de voorste speakers. Tijdens vrijwel de hele film is er sprake van veel dynamiek en subtiele surroundeffecten die eraan bijdragen dat je ondergedompeld raakt in de film. Ook de subwoofer wordt fors aan het werk gezet, voornamelijk tijdens de raft scènes en wanneer de auto van Chris wordt weggespoeld. Daarnaast komen de vele songs die de film kent prachtig ruimtelijk uit de speakers met een lichte nadruk op de voorste speakers. Deze track is niet alleen ondersteunend maar voegt echt iets toe aan de beleving van de film. Een dergelijke mate van dynamiek en ruimtelijkheid zien we graag en is een goede demonstratie van mogelijkheden van de DVD.

Extra's

Deze uitgave bestaat uit een digipack waarbij er een informatief glossy boekje tussen de disks zelf zit, zoals we dat onlangs ook zagen bij de Collectors Edition van I’m Not There. Naast de special edition die in deze recensie besproken wordt, is er ook een 1 disk uitgave in een normale keep case. De eerste disk daarvan is identiek aan disk 1 van deze uitgave. De anamorfe breedbeeldmenu’s én submenu’s op de DVD’s zijn stijlvol geanimeerd en voorzien van muziek uit de film (Dolby Digital 5.1, 448 kb/s). Hieronder worden de extra’s per disk besproken. Ze hebben allen een 1.33:1 anamorfe beeldverhouding en met uitzondering van de foto gallery zijn ze voorzien van Dolby Digital 2.0 audio (192 kb/s).

DVD-1

Trailer (2 min.)
De bioscooptrailer van de hoofdfilm.

Foto gallery (2 min.)
Een korte montage van productiefoto’s, voorzien van Dolby Digital 5.1 audio (384 kb/s).

DVD-2

Persconferentie (38 min.)
Inhoudelijk is er weinig mis met deze persconferentie. De deelnemers (regisseur en schrijver Sean Penn, hoofdrolspeler Emile Hirsch en de producer) kijken wel wat verveeld maar geven uitgebreide antwoorden op meestal redelijk interessante vragen. Helaas is de geluidskwaliteit nogal gebrekkig, doordat de microfoons wat ongelukkig geplaatst zijn. Daarnaast is het zeer spijtig dat niet alleen elke vraag maar ook elk antwoord uitgebreid in het Frans vertaald word, hierdoor bestaat zeker de helft van de speelduur uit vertalingen van het Frans naar het Engels en andersom.

Into the Wild: Het verhaal, de personages (22 min.)
Deze feature gaat precies over wat de titel al suggereert. Het eerste deel bespreekt de totstandkoming van het boek en later het script en hoe Penn geïnteresseerd raakte. Daarnaast is er aandacht voor de familie van de echte Chris, die toestemming moest geven. In het tweede gedeelte ligt de focus op de casting en wordt het rijtje belangrijkste spelers afgegaan.

Into the Wild: De ervaring (17 min.)
Dit is een meer traditionele making of, die helaas wat aan de korte kant is. De nadruk ligt op het zware filmproces op locatie (de film kent ruim 30 verschillende locaties), maar er is ook aandacht voor zaken als muziek, cinematografie en editing. Helaas ontbreekt ook hier weer niet het overdreven complimenteren over en weer, zoals we zo vaak zien op extra’s.

Braving Alaska (52 min.)
Een documentaire uit 1992 over Alaska, geproduceerd door National Geographic. Strikt gezien heeft deze extra weinig te maken met de film, maar voor de natuurliefhebbers die graag een uitgebreid beeld willen zien van Alaskia, is dit een leuke toevoeging. Pluspunt is het commentaar dat verzorgd is door acteur Martin Sheen (The West Wing), die een prettige vertelstem heeft.

Conclusie

Into the Wild vertelt het bijzondere, waargebeurde verhaal van de eigengereide Chris McCandless die alles wat hij kent verlaat om Amerika rond te trekken en uiteindelijk te eindigen in Alaska. De film heeft in Nederland een late en beperkte release gekregen, wat onterecht is. Het is een film geworden vol met emotie en prachtige beelden die je nog lang zullen bijblijven. A-Film heeft de film uitgebracht in een prachtige Collector’s Edition die op alle fronten goed verzorgd is. Het beeld is prachtig en past goed bij de film en het geluid is zelfs nog beter en voegt iets toe aan de kijkervaring. Bijzonder is ook dat deze Nederlandse uitgave meer extra’s bevat dan buitenlandse versies, terwijl meestal het tegenovergestelde het geval is. De persconferentie en de National Geographic documentaire zijn niet te vinden op de regio 1 Collector’s Edition. Iedere filmliefhebber kan met een gerust hart deze editie aanschaffen. Wanneer je minder interesse hebt in de extra’s, is er ook een 1 disk versie beschikbaar met daarop alleen de film in dezelfde beeld- en geluidkwaliteit als hier omschreven.

Laatste reacties

Erik.  |  25-04-2009

Pas na 3 x kijken drong de muziek tot me door. Heb de soundtrack gekocht. CD van het jaar voor mij.(y) Voor mij ook, 100% zeker! Vooral Hard Sun, wat een gew...
Lees meer >

Raznov  |  24-04-2009

Pas na 3 x kijken drong de muziek tot me door. Heb de soundtrack gekocht. CD van het jaar voor mij.(y) Voor mij de beste soundtrack ooit. Maar goed, ik ben o...
Lees meer >

Henk Heideveld  |  24-04-2009

Dijk(y) Pas na 3 x kijken drong de muziek tot me door. Heb de soundtrack gekocht. CD van het jaar voor mij.(y)
Lees meer >

Slogra  |  20-03-2009

Jammer dat de bluray geen lossless geluid heeft. Had toch wel gemogen met zo'n mooie soundtrack
Lees meer >

Raymond Gelmers  |  14-03-2009

Blu-ray? Nee, in mijn post geef ik aan dat ik de HD-DVD heb ;). Prachtig. Lijkt me trouwens niet dat de BD heel lang op zich zal laten wachten. Ik heb ook de ...
Lees meer >

rogue  |  13-11-2008

Welke blu ray uitgave heb jij? Ik kon er zo nog geen vinden. En ook helemaal niets over extra's. Ik zou graag willen weten of de docu erop staat die door Martin...
Lees meer >

intexor  |  13-11-2008

Ik vond dit ook wel een mooie film. Ben het zeker niet altijd met het hoofdpersonage eens maar vond dat de film dankzij de vele mooie beelden wel lekker wegkeek...
Lees meer >

Henk Heideveld  |  12-11-2008

Dijk(y)
Lees meer >

Bettina  |  12-11-2008

Dank je Patrick, dan ga ik toch maar voor de DVD! Ik heb de dvd gisteren zien liggen en kon me toen al bijna niet inhouden erg mooie uitgave!
Lees meer >

Patrick van den Hul  |  12-11-2008

Ik zou graag willen weten of de docu erop staat die door Martin Sheen vertelt wordt. Die staat alleen op de NL uitgave tot dusver, eveneens als de persconfer...
Lees meer >

Bettina  |  12-11-2008

Als je dacht dat de DVD mooi was, dan is het voor anderen te hopen dat de Blu-ray de HD-DVD als maatstaf neemt. Die is namelijk ook heel mooi. Misschien dat er ...
Lees meer >

rogue  |  11-11-2008

Als je dacht dat de DVD mooi was, dan is het voor anderen te hopen dat de Blu-ray de HD-DVD als maatstaf neemt. Die is namelijk ook heel mooi. Misschien dat er ...
Lees meer >

TheGodfather  |  11-11-2008

Heb de film zelf nog niet gezien maar de dvd wel al een paar weken in huis. Prachtige uitgave. Goed om te zien dat A-Film eindelijk weer eens een echt mooie ver...
Lees meer >

Bettina  |  10-11-2008

Ga deze morgen maar eens aanschaffen!
Lees meer >

Bas Hokke  |  10-11-2008

Ik vond het een geweldige film, prachtige beelden en locaties. De film duurde vrij lang, maar heeft mij geen seconde verveeld. Wat mij wel stoorde is dat hij w...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:9
Geluidskwaliteit:10
Extra's:7
8.9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 8
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.