Terminator 2: Judgement Day – Director’s Cut

Recensent:
Arnold van Oostrum
09-11-2008

Totaalbeoordeling:

8.9
Blu-ray

Terminator 2: Judgement Day – Director’s Cut (Blu-ray)
Samenvatting

Bijna tien jaar zijn verstreken sinds Sarah Connor (Linda Hamilton) haar eerste beproeving met gewelddadige cyborgs uit de toekomst achter zich heeft. Haar zoon John (Edward Furlong) is ondergebracht bij een pleeggezin, waar hij hen puberend het leven zuur maakt. Sarah is in een psychiatrische inrichting opgesloten, omdat niemand haar verhaal over de toekomst en de voorspelling dat 29 augustus 1997 de dag des oordeels (Judgement Day) is waarop de mens bijna wordt vernietigd door intelligente machines. Uit de toekomst komt een nog dodelijker Terminator model, een moderne T-1000 (Robert Patrick) met als missie het uit de weg ruimen van John voor hij volwassen wordt. Ook nu heeft het menselijk verzet een krijger naar het verleden teruggestuurd, een ouder type Terminator (Arnold Schwarzenegger), die de opdracht heeft John Connor te beschermen.
Al snel is de praktisch onverwoestbare, moderne T-1000, die met een dodelijk efficiëntie te werk gaat, de jongen op het spoor. Net op tijd weet de Terminator hem te redden. Sarah weet niet wat haar overkomt als zij haar zoon met deze Terminator, aan wie zij slechte herinneringen heeft, ziet. Gedrieën proberen ze de T-1000 voor te blijven op hun weg naar het Cyberdyne bedrijf waar al de ellende was begonnen.

Commentaar

In 1984 verscheen de actiefilm Terminator van regisseur James Cameron met Arnold Schwarzenegger en Linda Hamilton in de hoofdrollen. Deze film is uitgegroeid tot één van de filmklassiekers en heeft in de IMDB een plaatsje in de top 250 bemachtigd. Voor de toen 37-jarige Oostenrijkse bodybuilder Arnold Schwarzenegger betekende de film zijn definitieve doorbraak. Ook voor regisseur James Cameron betekende de film, het was zijn derde, de grote doorbraak. Voor Terminator had Cameron niet zo’n groot budget, ruim 6 miljoen dollar, wat zeker te zien was aan de special effects. Dankzij deze film kon Cameron grotere projecten doen, als Aliens (1986), The Abyss (1989) en natuurlijk het succesvolle vervolg Terminator 2: Judgement Day (1991).
Met Terminator 2: Judgement Day schreef James Cameron in 1991 wederom een stukje filmgeschiedenis, door een vervolg af te leveren dat het origineel in meerdere opzichten overtrof. De tweede Terminator was succesvoller en verlegde de grenzen van de speciale effecten. Natuurlijk geholpen met een veel groter budget. Net als bij Terminator tekende James Cameron niet alleen voor de regie, maar was hij ook de auteur van het verhaal. Bij beide films had hij schrijvers hulp aan William Wisher Jr.. Wederom kroop de bodybuilder acteur Arnold Schwarzenegger in de rol van de Terminator. Dit keer niet de slechte versie, maar de versie die hulp komt bieden. Het is een rol die de Oostenrijker op het lijf geschreven lijkt. Als eendimensionale, niet helemaal gevoelloze robot komt hij prima tot zijn recht. Ook Linda Hamilton is weer terug in de rol van Sarah O’Connor. Een rol die fysiek veel van haar vergt. Linda Hamilton ziet er dan ook fysiek zeer fit en gespierd uit. Nieuwkomer is de acteur Robert Patrick, hier nog aardig jong oogt. Patrick zet als de efficiënte moordmachine T-1000 een zeer geloofwaardige rol neer. Als je goed oplet zul je hem niet één keer met zijn ogen zien knipperen. Terminator 2: Judgement Day is vooral een actiefilm en actie krijg je. Veel en luidruchtig en dankzij de special effects ook spectaculair. Vooral de vloeibare T-1000 special effects heeft de meetlat weer hoger gelegd voor alles dat erna kwam. Voor de special effects tekende Stan Winston van het overbekende Industrial Lights en Magic. Stan Winston kreeg samen met anderen niet voor niets twee keer een Oscar voor zijn bijdragen aan deze film. Niet alleen de special effects maakten de film. De actie en de stunts, gewoon lekker ouderwetse stunts zijn ook van hoog niveau. Als je goed oplet, kun je – dankzij de High Definition uitgave die we hier bespreken - duidelijk zien dat voor meneer Schwarzenegger bij enkele scènes een stuntdubbel is gebruikt. Uiteraard heeft de film een onderliggende boodschap. Een doorgeschoten afhankelijkheid van de techniek, die ons leven steeds meer beïnvloed, is er een van. Geen actiefilm zonder actiesoundtrack en ook dat is er eentje die prima geslaagd is. Ook het geluid en de geluidseffecten leverden de film twee Oscars op. Geluidstechnicus Gary Rydstrom tekende hiervoor en die heeft wat het geluid betreft al heel wat topfilms op zijn naam staan. Brad Fiedel tekende voor het ondertussen zo bekend geworden thema van de film, wat hem een Ascap Award opleverde. En dat alles maakt van de zo luidruchtige actiefilm Terminator 2: Judgement Day een terugkerend genot om naar te kijken.

In 2001 verscheen van Terminator 2: Judgement Day een 2½ uur durende Director’s Cut. Een verlengde versie, die met hoge kwaliteit beeld en geluid in een bijzondere tinnen box werd uitgegeven. Dankzij de vele extra’s kreeg deze uitgave ons DVD.nl Topper predikaat. Je kunt die recensie hier nog eens teruglezen. Enkele jaren geleden was er al een High Defintion versie van Terminator 2: Judgement Day als een Windows Mediabestand verschenen. Universal Pictures heeft de Director’s Cut van Terminator 2: Judgement Day al eerder in High Definition uitgebracht op HD DVD. Nu is de film dan ook in High Definition verschenen op Blu-ray Disc. Lees hieronder wat wij van de Blu-ray Disc uitgave vinden.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Science fiction
Jaar: 1991
Speelduur: 153 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • DTS-HD 5.1 - Spaans
  • DTS-HD MA - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Universal Pictures Benelux
EAN: 5050582576849

Extra's

  • Audio/video configuratie schermen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave heeft het originele 2.40:1 beeldformaat. Het High Definition beeld heeft een 1080/24p resolutie, dus 1080 beeldlijnen progressief. Het beeld heeft 1920*1080 beeldpunten, dat is vijf keer het aantal beeldpunten van de DVD uitvoering De beeldsnelheid is 24 beelden per seconde (de originele filmsnelheid). Dit laatste houdt in dat je geen last hebt van de vier procent versnelling, zoals die bij PAL DVD’s wordt toegepast. Deze Blu-ray Disc uitgave is een 50 GB double layer disc. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van SMPTE VC-1 coderingsmethode.

Het beeld van deze Blu-ray Disc uitgave ziet er zeer goed uit. Deze High Definition uitgave heeft de beste beeldkwaliteit van deze film tot nu toe. Het beeld ziet er zeer kleurrijk uit met goed verzadigde en natuurlijk ogende kleuren. Het beeld oogt mooi helder met prima contrast. Ook het zwartniveau is prima met goede detaillering, ook in de donkere scènes. Scherpte en detaillering van het beeld zijn in het algemeen zeer goed. Sommige scènes, opgenomen met gedimd licht of bewerkt met computer grahics, zien er iets minder gedetailleerd uit. Het beeld is dan nog altijd zichtbaar gedetailleerder dan de toch al uitstekende DVD release. Het beeld oogt ook mooi schoon, waarbij het beeld nagenoeg vrij van ongerechtigheden is. Slechts heel af en toe is nog een spettertje in het beeld te ontdekken. Ook filmgrain is soms nog te zien, zij het in lichte mate. Dit alles past bij het tijdsbeeld van de film, waardoor deze High Definition uitgave een mooie filmische indruk achterlaat. De Nederlandstalige ondertiteling heeft een klein goed leesbaar lettertype en staat netjes onder in het beeld geplaatst. De Nederlandse ondertiteling is niet uit te schakelen (zie ook onder extra’s).

Onderstaande HD screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom niet representatief voor de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

De originele Engelse taal is alleen beschikbaar in DTS HD Master Audio 5.1 (bitrate variërend van 2.0-2.7 Mb/s). Er is ook een Spaanse nasynchronisaties beschikbaar in DTS-HD High Resolution 5.1.
De soundtrack van Terminator 2: Judgement Day is er eentje die alle speakers in je hometheater installatie aan het werk zet. En hoe. Alle kanalen worden intensief aangesproken, resulterend in een ruimtelijke, driedimensionale geluidsbeleving. De actiefilm heeft daarbij een buitengewoon agressieve soundtrack, waarmee we bedoelen dat er veel en hard geluid uit alle luidsprekers komt. De geluidseffecten vliegen je om de oren. Veelvuldig wordt split-surround – stereo in de achterkanalen - toegepast, waardoor het geluid zeer veel richting krijgt. Bij al dit actiegeweld doet de subwoofer, dankzij het LFE kanaal, natuurlijk even hard mee zodat elk effect een stevige impact krijgt. Het laag gaat bij tijd en wijle zeer diep en stevig door. De dialogen komen via de centerspeakers en worden soms wat overstemd door het dynamische actiegeweld.
De lossless gecomprimeerde DTS HD Master Audio track laat dit actielawaai subliem tot zijn recht komen. Wat vooral opvalt is de enorme dynamiek – is het verschil tussen het hardste hard en het zachtste zacht - die de soundtrack heeft. En de kracht die achter de laageffecten zit. Let maar eens op met welk een impact op een bepaald moment een explosie je kamer binnendendert. De DTS HD MA track klinkt verder ook mooi gedetailleerd. Een heerlijke soundtrack die de film lekker tot leven brengt. Wel even je buren waarschuwen als je de film gaat kijken.

Extra's

Bij de start van de Blu-ray Disc moet je kiezen voor een land/taal. Deze keuze bepaalt niet alleen de taal van de menuschermen, maar ook de keuze voor het geluid en de ondertiteling. Als je op dit eerst scherm voor Nederland kiest, krijg je dus Nederlandstalige menuschermen. Je hebt dan geen keuzescherm voor taal en ondertiteling, die worden in dit geval automatisch ingesteld op de originele Engelse taal met Nederlands ondertiteling. De ondertiteling is niet uitschakelbaar. Wil je geen Nederlandse ondertiteling, kies dan op het eerste keuze scherm voor United Kingdom en dan bij Languages voor English 5.1 geluid (zonder ‘subtitles’).
Het menuscherm is een pop-up menuscherm, zoals gebruikelijk op de Blu-ray Disc. Bij de weergave van dit menu wordt het afspelen van de film niet onderbroken. Het menu ligt als een ‘overlay’ boven op het filmbeeld.

Deze Blu-ray Disc uitgave biedt slechts één extra, een videoconfiguratie en een audioconfiguratie optie. Bij de videoconfiguratie krijg je één testscherm getoond voor het instellen van helderheid en contrast, voor het geluid wordt een ‘pink noise’ (=ruis waarin alle frequenties zijn verwerkt) signaal gestuurd over de 5.1 speakers voor het instellen van de luidheid

Conclusie

Terminator 2: Judgement Day met Arnold Schwarzenegger als de Terminator is het knappe en succesvolle vervolg op de eerste Terminator film. Regisseur James Cameron heeft met een goed script, knappe special effects en Arnold Schwarzenegger in misschien wel zijn beste rol, een topper van een actiefilm neergezet. Wederom gaat het verhaal over een gevecht in het verleden om de toekomst te veranderen. Dit keer is Schwarzenegger de goede Terminator die het moet opnemen tegen een nog dodelijker en moderne versie.
Universal Pictures heeft de verlengde Director’s Cut van de film met een fraaie High Definition beeldkwaliteit op Blu-ray Disc uitgebracht. Met een prima ogend HD beeld en een soundtrack die indrukwekkend klinkt. De soundtrack is alleen te beluisteren als een DTS (HD MA) track. Behoudens een instelscherm heeft deze uitgave geen extra’s. Dat is erg jammer. Van deze filmklassieker is al veel extra materiaal op DVD verschenen en dat mis je vooralsnog op de Blu-ray Disc uitgave. De film daarentegen is in HD erg fraai.

Laatste reacties

Fonzie  |  01-12-2008

Nee hoor, is gewoon rond de 152 min, dus foutje op de hoes. Hebben overigens wel veel films last van de laatste tijd
Lees meer >

Marc T.  |  01-12-2008

Is het trouwens iemand opgevallen dat de speelduur van T:2 maar 115 minuten is (volgens de hoes) ?
Lees meer >

intexor  |  27-11-2008

Nu kopen of wachten tot er weer een super-collector's versie met van alles erop en eraan uitkomt? Ik wacht in ieder geval.
Lees meer >

Marc T.  |  27-11-2008

Nu kopen of wachten tot er weer een super-collector's versie met van alles erop en eraan uitkomt?
Lees meer >

Jurriaan Wittenberg  |  11-11-2008

Dit was de eerste Blu-ray disc in mijn collectie en ik moet toegeven dat deze veel beter uitziet dan de DVD, eveneens het geluid was een complete verassing. Zoa...
Lees meer >

dewallef  |  11-11-2008

Dit was de eerste Blu-ray disc in mijn collectie en ik moet toegeven dat deze veel beter uitziet dan de DVD, eveneens het geluid was een complete verassing. Zoa...
Lees meer >

Jurriaan Wittenberg  |  11-11-2008

Thanks all... Die Play actie is inderdaad wel aardig .. heb ik al 6 titels mee binnengehaald. Ik zal eens kijken of ik er nog een leuk trio vandaan kan halen....
Lees meer >

nmbs  |  10-11-2008

Iemand al een idee van een goede prijs voor deze "topper"? Ik kom 'm nog niet tegen in de pricewatch. Zijn er nog interessante internationale versies die missch...
Lees meer >

crocs  |  10-11-2008

Aangezien ik T2 dolgraag in HD wilt hebben, heb ik een klein onderzoekje gedaan (lees het internet afgestruimd) Voorlopig zou ik zeggen. De besproken versie g...
Lees meer >

Jurriaan Wittenberg  |  10-11-2008

Iemand al een idee van een goede prijs voor deze "topper"? Ik kom 'm nog niet tegen in de pricewatch. Zijn er nog interessante internationale versies die missch...
Lees meer >

nmbs  |  09-11-2008

De BR is echt prachtig beeld, jammer van de extra's.
Lees meer >

Cnet  |  09-11-2008

Jah jammer van de extra's maar die had ik allemaal al op dvd uitgave. Ik heb net de BR gezien en het was weer genieten. Klinkt misschien stom maar ik beleefde d...
Lees meer >

Jurgen V  |  09-11-2008

Mooie review. Ziet er mooi uit jammer dat de extra's nu compleet missen. Zal ongetwijfeld later wel weer een editie uitkomen.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Geweld Grof DTS HD Master Audio 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:1
8.9

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 14
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.