Romulus, My Father

Recensent:
Alexander de Mol
26-10-2008

Totaalbeoordeling:

7.5
DVD

Romulus, My Father (DVD)
Samenvatting

Romulus (Eric Bana), een Roemeense immigrant, probeert het beste te maken van zijn leven op het Australische platteland in de jaren ‘50. Voor zijn 10-jarige zoontje Rai is hij een grote held, voor zijn vrouw Christina (Franka Potente) is hij een mislukkeling. Christina heeft het gezin verlaten en woont in Melbourne. Wanneer zij terugkeert, samen met haar minnaar, ontstaat een verwarrende en moeilijke periode voor vader en zoon. Romulus houdt zich sterk, maar naarmate de geestelijke toestand van Christina labieler wordt, ziet Rai zijn vader veranderen in een emotioneel wrak. Is er verlossing mogelijk?

Commentaar

Romulus, My Father vertelt het aangrijpende en hartverwarmende verhaal over de liefde tussen een vader en een zoon, tegen de achtergrond van een familietragedie. De arthouse film is gebaseerd op de bekroonde memoires van de Australische filosoof Raimond Gaita, die buiten Australië weinig bekendheid genoot. Het is wel zeker dat deze mooie, ontroerende film zijn bekendheid heeft doen stijgen. Gaita’s memoires zijn tot script voor de film bewerkt door Nick Drake.
De hoofdrollen in Romulus, My Father zijn weggelegd voor Eric Bana (Troy, Hulk), Franka Potente (The Bourne Identity, Blow en Lola Rennt) en de nieuwkomer Kodi Smit-McPhee. Bana en Smit-McPhee zetten als vader en zoon voortreffelijke acteerprestaties neer, die in Australië, het land waar de film zich afspeelt, beiden zijn beloond met diverse awards. Zo hoeft de film in eigen land niet te klagen over nominaties en prijzen van de grote filmorganisaties ‘down under’ als het Australian Film Institute (AFI). Het gegeven dat een kind de strubbelingen van zijn beider ouders moet verwerken is iets dat tot de verbeelding spreekt van menigeen. Hoofdrolspeler Bana gaf zelfs toe dat de herkenbaarheid van het thema hem hielp om zich in te leven in zijn rol. Als het dan op een manier als in Romulus, My Father gebeurt, dan verdient dat alle lof en waardering. De traagheid van de film zal niet iedereen kunnen waarderen, maar de liefhebber van dit genre weet de opbouw ongetwijfeld op waarde te schatten.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Speelfilm
Regio: 2
Jaar: 2007
Speelduur: 100 min
Verpakking: Keepcase in Slipcase
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Dutch FilmWorks
EAN: 8715664058695

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Romulus, My Father wordt gepresenteerd volgens het door Richard Roxburgh beoogde aspect ratio van 1.85:1. Bij de opname heeft men gebruik gemaakt van een 35mm film van Kodak. De anamorfe transfer is meest van de tijd goed van scherpte. Op een aantal punten is de toepassing van kunstmatige verscherping zichtbaar. Opnamen van dichtbij, ongeacht of het nu een nachtelijke of scène overdag is, zien er goed gedetailleerd uit. Kleurweergave is bewust ingetogen om het tijdsbeeld en de dramatiek meer tot uiting te laten komen. Het zwartniveau zou daarbij iets beter kunnen. De fraaie cinematografie van Geoffrey Simpson (Under the Tuscan Sun, Glitter) met prachtige, authentiek aandoende beelden komt door de ingetogenheid goed tot zijn recht. In een aantal gevallen is de toegepaste compressie helaas zichtbaar, waaronder bij scènes waarin kabbelend water een rol speelt.
De film op deze DVD is onderverdeeld in slechts zes chapters. Dit is wat aan de krappe kant. De optionele Nederlandstalige witte ondertiteling is goed leesbaar en redelijk netjes onderin het beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

De schijf bevat twee geluidssporen. Een Engelstalige Dolby Digital 5.1 track en een Dolby Digital 2.0 track. De 5.1 track is met de maximale bitrate van 448 kbit/s op de schijf geplaatst en respectievelijk 224kbit/s voor de Dolby Digital 2.0 track. Wij richten ons in deze bespreking op de meerkanaals variant. Het zal niemand verwonderen dat Romulus, My Father geen film is die het moet hebben van een intensieve geluidsbeleving. De film is vooral dialooggedreven. De weergave van de dialogen is goed en helder waardoor de verstaanbaarheid geen probleem vormt. Het centerkanaal speelt, ook bij de dialogen, slechts een bescheiden rol. De nadruk ligt sterk op de beide frontspeakers. Een DD track die zich noch op positieve, noch op negatieve wijze onderscheidt. Een voldoende dus.

Extra's

Voor liefhebbers van extra’s op een DVD is deze release van Romulus, My Father een teleurstelling. Deze zijn op deze DFW-release in geen velden of wegen te bekennen. Dit in tegenstelling tot de volgepakte Australische uitgave.

Conclusie

Romulus, My Father is een fraaie en ontroerende film over de band tussen Raimond en zijn vader Romulus tegen de achtergrond van de relatieproblemen van zijn ouders. Het acteerwerk in deze film is van een hoog niveau, waardoor het gevoelige thema zeer geloofwaardig wordt overgebracht. De complete cast levert een prima acteerprestatie, waarbij met name Eric Bana (in vermoedelijk zijn beste rol tot nu toe) en de jonge Kodi Smit-McPhee excelleren. Bedenk wel dat het geen film is die lekker luchtig wegkijkt. Dat is dan ook meteen de kracht van deze interessante film van Australische bodem.
De kwaliteit van het beeld is van een bevredigend niveau. Lichte ruis in het beeld kan als negatief worden aangemerkt, maar versterkt in zekere mate ook het karakter van de film. Dit geldt natuurlijk niet voor de genoemde compressiefoutjes. Geluidstechnisch weet de DVD te voldoen aan het verstaanbaar weergeven van de dialogen. Extra\'s zijn afwezig.

Laatste reacties

Tarkus  |  10-11-2012

Mooie, doch dramatische film. Puike vertolkingen van zowat de ganse cast, met voorop toch de kleine jongen Kodi Smit-McPhee . De film is waar gebeurd, gebaseerd...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:7
Extra's:0
8

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 1
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.