Tin Man

Recensent:
Arnold van Oostrum
20-10-2008

Totaalbeoordeling:

8.2
DVD

Tin Man (DVD)
Samenvatting

Dorothy “DG” Gale (Zooey Deschanel) is een tiener en enig kind. Ze woont bij haar ouders op het platte land nabij een klein plaatje. Dorothy verveelt zich en vind haar werk als serveerster saai. Ze wil meer in haar leven. Dorothy heeft last van een vreemde droom. De avond dat haar vader en moeder haar wat over de droom willen vertellen, steekt er een vreselijke vreemde storm op. Voor ze het weet verdwijnen haar ouders en zijzelf in de storm. Als ze wakker wordt, blijkt ze in een hele andere wereld terecht gekomen te zijn. Een wereld die bekend staat als de OZ, de Outer Zone.
De eens zo mooie Outer Zone is omgetoverd tot een kille en verweerde woestenij. Verantwoordelijk hiervoor is de in- en inslechte, in zwart leer gehulde tovenares Azkadellia (Kathleen Robertson). Azkadellia heeft snode plannen om de OZ voor eeuwig donker te maken. Maar Azkadellia’s vooruitziende dienaar Lylo (Shawn MacDonald) waarschuwt de tovenares voor een aanwezigheid in de OZ die goedheid belichaamt, een alarmerend sprankje licht en hoop dat haar ondergang zou kunnen worden. Die goedheid is DG, die ondertussen kennis heeft gemaakt met de hersenloze Glitch (Alan Cumming) en de bange leeuwmens Raw (Raoul Trujillo). Gedrieën zijn ze op zoek naar de “Yellow Brick Road” die naar Central City leidt. Onderweg bevrijden ze een man genaamd Wyatt “Tin Man” Cain (Neal McDonough). Tin Man was vroeger een politieman in Central City. Hij brengt hen naar Central City. Ondertussen doet Azkadellia verwoedde pogingen om DG te vinden. Ze wil dat ‘sprankje laatste hoop en licht’ voor eens en altijd vernietigen.

Commentaar

The Wizard of Oz is het bekende fantasieverhaal van Frank L. Baum. Het verhaal is al diverse keren door Hollywood verfilmd, waarvan de film uit 1939 met Judy Garland wel een van de bekendste verfilmingen is. In 1978 verscheen een musical versie genaamd The Wiz van regisseur Sidney Lumet, met onder andere Diana Ross, Michael Jackson en Richard Pryor. Een swingende musical versie gebaseerd op de Broadway Musical, met prachtige muziek van Quincy Jones.
Eind 2007 verscheen op het Amerikaanse Sci-Fi Channel de miniserie genaamd Tin Man. TV regisseur Nick Willing maakte hiermee voor het Sci-Fi een grote kijkhit, waar miljoenen mensen haar hebben gekeken. De serie werd hiermee het best bekeken programma ooit op het Sci-Fi Channel. De serie trok meer kijkers dan bijvoorbeeld Steven Spielberg’s Taken.
Nick Willing en een groot team van ontwerpers hebben met Tin Man een originele variatie gemaakt op het bekende The Wizard van Oz. Niet alleen herken je de verschillende karakters terug in deze nieuw fantasy verfilming, maar ook de diverse aspecten van de setting. Natuurlijk voor Tin Man ook een heleboel nieuwe dingen aan het verhaal toe, waardoor het ook weer origineel blijft. Tin Man is visueel bijzonder fraai en fantasierijk weergegeven. Niet voor niets kreeg de serie maar liefst acht nominaties voor een Emmy Award, waaronder voor de visuele effecten en de art direction. De serie won een Emmy Award voor de make-up. De hoofdrollen worden gespeeld door Zooey Deschanel, Alan Cummings, Raoul Trujillo, Kathleen Robertson en Neal McDonough. De laatste is nu bij ons vaak te zien als Dr. Stephen Connor in de televisieserie Medical Investigation. Hoe mooi de serie ook is vormgegeven, hoe fantasierijk het verhaal ook geschreven is, toch mist de serie iets. Als kijker voel je iets te weinig betrokkenheid bij de lotgevallen van de hoofdpersonen. Het doet wat afstandelijk aan. Neemt niet weg dat Tin Man op andere vlakken, zoals het visuele, erg mooi gemaakt is en alleen daarom al zeker een keer het kijken waard is.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Fantasy, TV
Regio: 2
Jaar: 2007
Speelduur: 180 min
Verpakking: Digipack
Resolutie: 576i (PAL)
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Bridge Entertainment
EAN: 8711983488823

Extra's

  • Geen

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De serie is digitaal in High Definition resolutie opgenomen. Het beeld heeft een verhouding van 1.78:1, de standaard 16x9 breedbeeld televisie beeldverhouding, en staat anamorf op DVD. De beeldkwaliteit is erg mooi. Kleuren zien er goed verzadigd en natuurlijk uit. Ondanks dat het beeld stilistisch is aangepast, heeft het een natuurlijk aanzien. Het contrast en het zwartniveau zijn beide prima. De scherpte en detaillering van het beeld zijn goed. Soms oogt het beeld een beetje soft, met name bij sommige special effects. De serie is recent opgenomen en het beeld ziet is daarom vrij van ongerechtigheden uit. Ondanks de digitale vastlegging ziet het beeld er mooi filmisch uit.
De serie is opgedeeld in twee delen van elk 90 minuten. Elk deel staat op één DVD, beide DVD’s zijn van het type DVD-5, dus enkellaags. De optionele ondertiteling (wit) is duidelijk leesbaar en staat netjes geplaatst in het beeld.

Geluidskwaliteit

De soundtrack van de televisiefilm is in surround gemixt en staat op de DVD als een Dolby Digital 5.1 surroundtrack (bitrate 448 kb/s). Tevens is een Dolby Digital 2.0 stereotrack (bitrate 192 kb/s) aanwezig. De soundtrack klinkt mooi natuurlijk met een ruimtelijk en vol klinkend geluid. De nadruk van de soundtrack ligt op de voorkanalen. De surround kanalen worden op een goede wijze gebruikt voor de ruimtelijke weergave van de muziek en de weergave van de omgevingsgeluiden. Bij de ‘magische’ actiescènes worden de surrounds zeer nadrukkelijk gebruikt en ontstaat een mooi geluidsbeeld met veel richtingsgevoel. De subwoofer wordt daarbij effectief gebruikt voor het extra laag. Het laag is goed gedoseerd en mooi strak. Bij één scène is het laag erg nadrukkelijk aanwezig. De dialogen zijn duidelijk te verstaan en komen netjes uit de centerspeaker.

Extra's

Beide DVD’s hebben eenvoudige statische keuzemenuschermen. Er zijn geen extra’s aanwezig. De 2 DVD’s zijn verpakt in een uitvouwbare digipack verpakking.

Conclusie

TV regisseur Nick Willing maakte met de televisie-miniserie Tin Man voor het Amerikaanse Sci-Fi Channel een grote kijkhit waar miljoenen mensen op afstemden. De serie werd hiermee het best bekeken programma ooit op het Sci-Fi Channel. Nick Willing en een groot team van ontwerpers hebben met Tin Man een originele en fantasierijke variatie gemaakt op het bekende The Wizard van Oz. De serie is visueel zeer fraai om te zien. Deze 2- disc uitgave van Bridge Entertainment heeft een goede kwaliteit beeld en geluid. Extra’s zijn niet aanwezig.

Laatste reacties

Richard B.  |  15-11-2008

Ik vond hem een beetje tegenvallen. Het idee is best wel origineel, maar de uitwerking is vrij "standaard". Met wat meer creativiteit had het een veel betere se...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

12 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:0
9.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 2
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.