Shine a Light

Recensent:
Marcel den Haan
16-10-2008

Totaalbeoordeling:

8.2
DVD

Shine a Light (DVD)
Samenvatting

De legendarische rockband The Rolling Stones gaf in het najaar van 2006 twee concerten in het Beacon Theatre in New York City. Het optreden werd vastgelegd met vele camera’s en de opnames stonden onder leiding van de al even legendarische regisseur Martin Scorsese. The Stones brengen in ruim twee uur enkele grote hits ten gehore, afgewisseld met enkele nummers die minder vaak live uitgevoerd worden. Het resultaat van de opnames is een enerverende concertregistratie die laat zien dat The Rolling Stones ondanks hun hoge leeftijd nog steeds weten wat muziek maken is.

Commentaar

Martin Scorsese mag gerust een legendarische regisseur genoemd worden. Hij heeft enkele klassiekers op zijn naam staan die door vele worden geroemd en gewaardeerd. Taxi Driver, Raging Bull, Goodfellas en Casino zijn slechts enkele van zijn projecten waarmee hij wereldwijde bekendheid verkreeg. De beste man is ook een groot fan van muziek, iets dat al duidelijk werd met The Last Waltz en zijn documentaire over het ontstaan van de Blues. Met Shine a Light maakt hij andermaal een uitstapje in de muziekwereld en werkt hij samen met The Rolling Stones. Het resultaat is een goede concertregistratie, maar die zich niet echt weet te onderscheiden van de eerdere concertfilms van de band. Het probleem zit hem vooral in het feit dat Scorsese nergens echt diep op ingaat. Aan het begin zien we hem overleggen met de crew, maar deze momenten komen wat geforceerd en in scene gezet over. Als het optreden eenmaal begint laten The Stones zien nog steeds in goede vorm te zijn, ondanks hun hoge leeftijd die alleen van hun gezichten te lezen valt. Scorsese wisselt de beelden van het optreden af met korte interviews van de band uit de jaren ’60 en ’70. Hoewel er soms leuke momenten bijzitten, leiden de beelden voornamelijk af van de muziek, ook omdat de scènes te kort zijn om echt indruk te maken. Zoals al eerder werd gezegd zit het met de muziek wel goed in deze film. De band speelt enkele van hun bekendste hits, maar ook enkele nummers die minder vaak live uitgevoerd worden. Mick Jagger laat zien nog steeds in goede conditie te zijn en springt en huppelt weer ouderwets over het podium. Ook de rest van de bandleden zetten een uitstekend optreden neer. Tijdens het concert komen er die gastartiesten langs die samen met The Stones een nummer ten gehore brengen. Zo zien we Jack White, van The White Stripes, Buddy Guy en Christina Aguilera voorbij komen.
Alles bij elkaar kunnen we zeggen dat Shine a Light een standaard concertregistratie is geworden, die vooral voor de fans van The Stones interessant is. Martin Scorsese probeert het geheel een documentaireachtige uitstraling mee te geven, maar dit komt niet helemaal goed uit de verf. Meer aandacht voor de voorbereidingen op het optreden en een betere dosering van de gemonteerde interviews hadden het geheel net dat beetje meer kunnen geven. Nu blijft er gewoon de zoveelste concertopname over die, dankzij de muziek van The Stones, nog altijd vermakelijk genoemd kan worden.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Muziek
Regio: 2
Jaar: 2008
Speelduur: 122 min
Verpakking: Slimline digipack
Resolutie: 576i (PAL)
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: RCV Home Entertainment
EAN: 8713045216726

Extra's

  • Featurette
  • Credits
  • Bonus Songs
  • Previews

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat anamorf op de schijf in het formaat 1.78:1. De DVD laat meerdere soorten beeld zien, waaronder zwart-wit naast de standaard kleurenopnames. De film opent met zwart-wit beelden waarin we Scorsese zien overleggen met de crew. Deze beelden bevatten veel grain, maar de verschillende tinten grijs en zwart worden prima weergegeven. Het optreden zelf is geschoten in kleur en deze beelden zien er uitstekend uit. Het beeld is mooi scherp, met hier en daar een soft moment. Wat vooral opvalt is de hoge mate van detail en elk rimpeltje is zichtbaar is het gezicht van de inmiddels al bejaarde Stones. De kleuren komen lekker fel over en goed verzadigd. Alle beelden zijn goed te volgen, ook de momenten waarbij wat minder licht aanwezig is. Als laatste zijn er nog de korte stukjes interview met de bandleden uit vervlogen tijden. Deze beelden zijn al aardig aan de oude kant, maar voor deze release opgeknapt. Het is nog steeds duidelijk dat het hier gaat om oude beelden, maar het verschil met de nieuw geschoten opnames is te verwaarlozen.

Geluidskwaliteit

Shine a Light is te bekijken met twee audiotracks, namelijk een Dolby Digital 5.1 track (448 kb/s) en een DTS 5.1 track (754 kb/s). Het geluid is uitstekend van kwaliteit, precies zoals we graag zien bij een concertopname. Als kijker waan je je middenin de zaal tijdens het optreden en het geluid is prima gemixed. De zang van Jagger komt voonamelijk uit de centerspeaker en de instrumenten uit de twee frontspeakers. Soms is ook de zang uit deze speakers te horen, vooral als we iemand anders in beeld zien en Jagger zich ergens anders op het podium begeeft. De twee gitaren van Ron Wood en Keith Richards zijn goed te onderscheiden van elkaar en zijn een goed voorbeeld van het detail dat het geluid laat horen. De surrounds worden vooral gebruikt voor het weergeven van het zaalgeluid, maar er is ook in lichte mate muziek hoorbaar. Dit geeft het geluid die typische klank mee die ook hoorbaar is in de zaal. De subwoofer komt ook regelmatig voor in het geheel en dan vooral ter ondersteuning van de drums en de bas. Al met al twee prima tracks die niet veel voor elkaar onderdoen. De DTS track laat iets meer detail horen, maar dit verschil is haast te verwaarlozen.

Extra's

De menu’s worden anamorf weergegeven in het formaat 1.78:1 en het achtergrondgeluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Supplemental Featurette (15 min.)
Een selectie van beelden die de uiteindelijke film niet gehaald hebben. Dat is zeker jammer want dit zijn precies de soort beelden die de film beter hadden kunnen maken. We zien hier meer beelden van de voorbereidingen, interviews met de bandleden en wat beelden van achter de schermen.
Het beeld is 1.78:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Bonus Songs
Vier nummers die de uiteindelijke film niet gehaald hebben, namelijk Undercover of the Night, Paint It Black, Little T&A en I’m Free.
Het beeld is 1.78:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Credits
Een overzicht van de herkomst van de gebruikte interviews, de gebruikte nummers in de featurette en de bonus songs.
Het beeld is 1.78:1 anamorf en er is geen geluid aanwezig.

Previews
Een trailer van de hier besproken film. Het beeld is 1.78:1 letterboxed en het geluid is Dolby Digital 2.0 (192 kb/s).

Conclusie

Shine a Light is een film van Martin Scorsese waarin hij de legendarische rockband The Rolling Stones volgt tijdens een optreden in New York City. De film voldoet prima als concertregistratie, maar minder als concertfilm. Hiervoor zijn de extra beelden te schaars en niet diepgaand genoeg. Scorsese probeert het geheel meer diepgang te geven door middel van interviews die tussen de nummers door voorbij komen, maar dit gegeven werkt niet echt. De band is in goede vorm en laten zien nog steeds te weten wat muziek maken is, ook na zoveel jaar. Ze spelen enkele grote hits en ook enkele nummers die minder vaak live gespeeld worden. Hierdoor is de film een aanrader voor de fans, iets minder voor de algemene muziekfan. Beeld en geluid zijn dik in orde, de aanwezige extra’s zijn wat kort. De uitgave wordt geleverd in een fraaie smalle digipack, met aan de binnenkant foto’s uit de film.

Laatste reacties

Gerco Stuivenberg  |  13-09-2009

Als je de DTS-track van de DVD al fantastisch vindt, bereidt je dan maar voor op de DTS-HD MA van de BD. Deze heb ik van het weekend gekeken en werd zowat de ka...
Lees meer >

jeanreno  |  17-10-2008

Ongelooflijk hoe goed Scorsese de ware Stones naar voren weet te brengen. Vele malen beter dan concertregistraties zoals Four Flicks en Biggest Bang. Ik ben al ...
Lees meer >

Henk Heideveld  |  17-10-2008

Ongelooflijk hoe goed Scorsese de ware Stones naar voren weet te brengen. Vele malen beter dan concertregistraties zoals Four Flicks en Biggest Bang. Ik ben al ...
Lees meer >

Mr. Incredible  |  16-10-2008

Aardige concertfilm, maar lang niet zo goed als Scorsese's eerdere werk met The Band voor The Last Waltz. Het optreden van The Stones is nog steeds goed, al had...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Grof Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:9
Extra's:3
9.5

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 2
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.