Speed Racer

Recensent:
Alexander de Mol
27-09-2008

Totaalbeoordeling:

7.6
DVD

Speed Racer (DVD)
Samenvatting

De jonge Speed Racer is een geboren racer. Een typisch geval van met de paplepel ingegoten en een aangeboren drang naar roem in de racerij. Hij wil daarom niets anders dan professioneel racer worden in het raceteam van zijn vader, Pops Racer (John Goodman). Zijn drive om succesvol coureur te worden wordt nog sterker na het tragische ongeval van zijn oudere broer, de legendarische Rex Racer. Het talent van Speed in zijn supersonische Mach 5 blijft aan het begin van zijn carrière niet onopgemerkt en het is alleen de vraag voor wie het jonge talent het aankomende raceseizoen in de World Racing League zal gaan rijden. De steenrijke industrieel E.P. Arnold Royalton klopt bij de familie Racer aan de deur om Speed over te halen voor zijn uiterst geavanceerde team te gaan rijden. Speed twijfelt sterk en wil eigenlijk loyaal blijven aan het familiebedrijf van Pops. Als Speed inderdaad besluit niet met Royalton Industries in zee te gaan maakt Royalton op snode wijze duidelijk waar het in de racerij om draait. Dit tot ontzetting en teleurstelling van Speed Racer (Emile Hirsch). Er ontstaat een strijd tussen de machtige Royalton en Speed Racer, die er alles aan doet om - met de hulp van zijn familie, zijn vriendin Trixie (Christina Ricci) en Racer X (Matthew Fox) - de geloofwaardigheid van de racesport èn de renstal van zijn familie te redden.

Commentaar

Speed Racer is en wordt ongetwijfeld ook bij de recente release op DVD en Blu-ray zeer wisselend ontvangen. Voorstanders zijn erg gecharmeerd van de visuele stijl als ode aan de originele Japanse tekenfilmserie en verkiezen vorm boven inhoud. Criticasters, en dat zijn er ook nogal wat, vinden de 120 miljoen dollar die de Wachowski Brothers aan de verfilming hebben verspijkerd zelfs zonde van het geld. Met die laatste kritische groep ben ik het overigens zeker niet eens. De film is erg \'campy\' en cartoonesk. Maar dat was nu juist precies de bedoeling van de makers bij het creëeren van deze vooruitstrevende familiefilm. Bij het zien ervan moest ik onwillekeurig denken aan de stijl die Tim Burton er op nahoudt in de kleurrijke scènes van ‘Charlie and the Chocolate Factory. De Wachowski Brothers hebben de dynamiek uit de Japanse animatieserie, die oorspronkelijk alweer dateert uit de late jaren ’60, getracht over te brengen op het witte doek. In die opzet zijn ze met verve geslaagd want iedereen die wel eens een aflevering heeft gezien van ‘Mahha GoGoGo’ (de originele Japanse naam van ‘Speed Racer’) of de recentere versies herkent de visuele stijl en de bijbehorende race-actie.
Emile Hirsch neemt zijn rol van Speed Racer op een goede manier erg serieus. Waar types als John Goodman en Matthew Fox hun rollen als respectievelijk Pops Racer en Racer X neerzetten als een comic-figuur, denkt Hirsch dat hij - even gechargeerd - in een serieus Engels kostuumdrama acteert. Maar ik moet bekennen dat dit eigenlijk wel voor een mooie balans en chemie zorgt. Susan Sarandon speelt op de achtergrond Mom Racer. Het was overigens Keanu Reeves, die uiteraard samen met de Wachowski broers de Matrix-trilogie voltooide, die de rol van Speed Racer aan zich voorbij liet gaan. Christina Ricci vind ik altijd verfrissend om te zien. Paulie Litt speelt het jongste broertje Spritle. En zoals het een jonger broertje betaamt is Spritle lekker irritant en aanwezig, maar dankzij de zij-aan-zij inbreng van huischimpansee Chim Chim vond ik het eigenlijk wel vermakelijk. En daarmee kan ik mijn mening over deze kleurrijke familiefilm ook het meest pakkend samenvatten: best vermakelijk.

Warner heeft Speed Racer in standaard kwaliteit op DVD uitgebracht en in High Definition kwaliteit uitgebracht op Blu-ray Disc (BD). In deze recensie bespreken we de DVD uitgave. De recensie van de Blu-ray uitgave kun je hier lezen.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Actie
Regio: 2
Jaar: 2008
Speelduur: 130 min
Verpakking: Scanavo Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Hebreeuws
  • Dolby Digital 5.1 - Zweeds
Ondertiteling: Nederlands, Deens, Fins, Noors, En vele andere
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321916216167

Extra's

  • Spritle in the Big Leagues
  • Speed Racer: Supercharged!

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Als er één film afhankelijk is van het visuele aspect dan is het Speed Racer wel. Een ware stortvloed aan kleuren spat van het scherm en trekt tijdens de racescènes met ongekende vaart aan de kijker voorbij. De film is in de basis uiteraard live action, maar zeer sterk afhankelijk van CGI animaties. Het hierdoor ontstane videogame-karakter zorgt voor kleuren die weliswaar veelal \'over the top\' gaan, maar een geweldige kijkervaring geven. Als je hier geen allergie voor hebt ontwikkeld is het genieten met een grote \'G\'. De DVD uitgave oogt iets minder kleurrijk dan het beeld op de Blu-ray uitgave. De racescènes doen qua kleurgebruik denken aan de scène uit Cars waarin de auto’s door de met neon-reclame verlichte hoofdstraat van Radiator Springs rijden. Het detailniveau is prima, al kan deze uiteraard niet tippen aan de zeer scherpe beelden op de Blu-ray release. Zowel zwart- als contrastniveau zijn solide. Hier en daar zijn stilistische keuzes gemaakt om beeld wat softer te doen ogen. De optionele witte ondertiteling is duidelijk leesbaar en redelijk onderin het beeld geplaatst. Het valt op dat bij de Blu-ray de ondertiteling wat lager en dus beter gepositioneerd staat. Net als bij de Blu-ray release is er enige posterisatie waar te nemen bij het openen en sluiten van de voordeur in huize Racer. Daarnaast merk je het verschil tussen de HD uitgave en deze SD ten aanzien van de toegepaste compressie bij met name de Grand Prix-scène aan het einde van de film. Het verschil in bandbreedte tussen beide formaten is duidelijk zichtbaar. Maar dat is een gegeven en dat mag de visuele pret geenszins drukken. Het is voornamelijk volop genieten van het fraaie beeld, dat in de originele verhouding van 2.35:1 op deze DVD staat.

Geluidskwaliteit

De DVD bevat een drietal Dolby Digital 5.1 tracks (Engels, Hebreeuws en Zweeds). Uiteraard geldt de eerstgenoemde als basis voor deze review. De bitrate van deze track is ietwat aan de lage kant met 384 kb/s. Desondanks is deze Dolby Digital 5.1 soundtrack erg dynamisch en kent een breed en ruimtelijk geluidsbeeld. Deze surroundmix is met gevoel voor richting gemaakt met effecten uit alle kanalen.
Alle speakers dragen op gepaste wijze bij een een effectvol geluidsbeeld. Het LFE-kanaal geeft de actie de nodige extra ‘punch’ in het laag. Dialogen zijn prima te volgen. Prima geluid op deze DVD-release van Speed Racer.

Extra's

Spritle in the Big Leagues (14½ min)
Paulie Litt, die in Speed Racer het ietwat irritant kleine broertje Spritle speelt, sluipt over de set en geeft de kijker op deze wijze een tour langs kostuum- en rekwisietenafdeling en andere productiegerelateerde secties op de filmset. Duidelijk gemaakt met het oog op de jongere kijkers.

Speed Racer: Supercharged! (15½ min)
Voor iedereen die wel eens de voorbeschouwing van een Formule 1 seizoen heeft gekeken is dit erg herkenbaar. De teams uit de World Racing League waarin Speed Racer actief is worden aan ons als kijker voorgesteld. Uiteraard ook met speciale belangstelling voor de diverse illegale snufjes die de futuristische bolides aan boord hebben. De voice-over introduceert de teams met de nodige humor. Leuk gedaan.

Conclusie

Met steun van Pops en Mom Racer, zijn vriendin Trixie, zijn jongere broertje Spritle en Racer X gaat Speed Racer de keiharde strijd aan met industrieel Arnold Royalton om het bedrijf van zijn familie en zijn geliefde racesport te beschermen.
De gebroeders Wachowski zijn er in geslaagd om met de ‘live action’-verfilming van Speed Racer trouw te blijven aan de originele Japanse tekenfilm. Het zeer kleurrijke, cartooneske karakter van de film is een lust voor het oog. De beeldkwaliteit van deze DVD is zeer aangenaam. De veelheid aan kleuren spat van het scherm. Ook het Dolby Digital 5.1 geluid scheurt met de nodige precisie de huiskamer in. Op de DVD treffen we een tweetal extra features aan, waar de Blu-ray er nog een tweetal extra heeft. Helaas ontbreekt een commentaartrack of andersoortige directe inbreng van regisseurs Andy en Larry Wachowski.
Speed Racer is een vermakelijke familiefilm, met weliswaar de geijkte ingrediënten, maar door de manier waarop de makers het in beeld hebben gebracht heeft het toch een geheel eigen karakter. Alhoewel ik ervan overtuigd ben dat niet iedereen het met mij eens zal zijn vind ik dit absoluut een geslaagd en verfrissend familie-project van de Wachowski Brothers. Vermakelijk als familiefilm, hoewel wat aan de lange kant voor de jeugdigen, en visueel gezien volledig in de geest van de originele tekenfilm.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Warner Home Video.

Lees meer

Laatste reacties

Andrew-Kenneth  |  30-09-2008

Heb de dvd sinds zaterdag 27/09 in mijn bezit. . Ik wist dat de Speed Racer dvd in de US op 16 sept. zou uitkomen, maar was van mening dat ik nog tot 10 novembe...
Lees meer >

intexor  |  27-09-2008

Voor mij één van de beste films van deze zomer, erg spijtig dat hij zo zwaar geflopt is in de VS en daarna stiefmoederlijk behandeld is door de studio bij zijn ...
Lees meer >

Coen P.  |  27-09-2008

Deze lijkt me wel wat, als ik hem cheap zie is hij voor mij :)
Lees meer >

Mr. Incredible  |  27-09-2008

De film mag misschien geflopt zijn in de bioscoop, maar ik heb me er uitstekend mee vermaakt. Natuurlijk valt er wel het een en ander aan te merken op deze film...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

6 Angst Geweld Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:2
8.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 6
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.