I Still Know What You Did Last Summer

Recensent:
Marcel den Haan
24-09-2008

Totaalbeoordeling:

6.1
Blu-ray

I Still Know What You Did Last Summer (Blu-ray)
Samenvatting

Het is een jaar na alle gebeurtenissen rond de man met de haak en Julie (Jeniffer Love Hewitt) blijft last houden van nare dromen en heeft ze moeite alles te verwerken. Ook op school gaat het slecht en haar relatie met Ray (Freddie Prinze Jr.) is voorbij. Kommer en kwel dus voor de mooie Julie, maar gelukkig staat er iets leuks te gebeuren in haar leven. Haar vriendin Karla (Brandy) wint namelijk een reis naar de Bahama’s en dit zou Julie de kans geven er eens lekker uit te gaan en alles op een rijtje te zetten. Samen met Karla, Karla’s vriend Tyrell (Mekhi Phifer) en Will (Matthew Settle), vertrekt Julie naar de mooie bestemming, Ray achterlatend. Daar aangekomen blijkt er weinig te beleven op het eiland, aangezien het stormseizoen net is begonnen. Dit is echter wel het minste van alle problemen, want al snel duikt de man met de haak weer op en deze keer zit Julie gevangen op een eiland. Andermaal gaat ze de confrontatie aan met de moordenaar.

Commentaar

Zoals de titel al doet vermoeden is deze film een vervolg op I Know What You Did Last Summer, dat een jaar eerder verscheen en aardig succesvol was. Een vervolg moest er dan natuurlijk komen en de hier besproken prent is het resultaat. We kunnen eigenlijk al gelijk zeggen dat de film minder geslaagd is dan zijn voorganger. Het verhaal speelt zich een jaar na alle ellende uit het eerste deel af en we zien dat Julie nog steeds moeite heeft alles een plekje te geven. Op school gaat het namelijk slecht en haar relatie met Ray loopt ook niet zoals het moet. Naast deze twee karakters uit het eerste deel duikt de moordenaar ook weer op, want zonder hem was deze film niet compleet. Het vervolg volgt netjes alle regels die van toepassing zijn op een tweede deel, namelijk meer doden en meer bloed. Dit betekent niet dat de film ook beter is en eigenlijk is de verrassing er wel af. Het eerste deel was al niet echt eng, maar dat deel had tenminste nog enkele spannende scènes. Deze zijn hier ver te zoeken en eigenlijk zit je als kijker alleen maar te wachten tot er weer iemand omgelegd wordt. Ook de manier waarop de karakters het loodje leggen is vaak een reden om de film verder te bekijken, maar ook hier weinig creatiefs. Het verhaal is bovendien erg voorspelbaar en dit heeft een negatief effect op de gehele film. Verder zijn de karakters erg eendimensionaal en matig uitgewerkt. Echt meeleven met de personages doe je dan ook niet en wie de dood vindt, maakt eigenlijk niet uit. Toch heeft de prent ook enkele positieve zaken en vooral de manier waarop het geheel gemaakt is. De film is namelijk fraai geschoten, met mooie sets en omgevingen. Dit was ook het geval bij het eerste deel en deze lijn wordt hier doorgetrokken. Zoals gezegd keren twee karakters terug en wel die van Jennifer Love Hewitt en Freddie Prinze Jr. Veel meer komen we niet te weten over hen en deze keer mogen ze vooral veel rennen en nog meer verschrikt reageren. De twee nieuwe hoofdrollen worden gespeeld door zangeres Brandy en Mekhi Phifer. Voor Brandy was dit haar eerste grote rol in een speelfilm en zij brengt het er redelijk vanaf, zeker gezien de matigheid van het script. Ook Mekhi Phifer speelt zijn rol naar behoren, maar dit gaat eigenlijk op voor de gehele cast. Alle optredens zijn voldoende voor een film zoals deze.
I Still Know What You Did Last Summer is dus het standaard vervolg op de film met vrijwel dezelfde titel. Deze keer dus meer bloederigheid en een verhaal dat verder gaat waar het eerste gebleven was. De verrassing is er echter wel af, dus dit deel kan zich helaas niet echt meten met zijn voorganger.

Sony heeft I Still Know What You Did Last Summer enkele jaren geleden al op DVD uitgebracht en nu dus op Blu-ray Disc. Onze recensie van de DVD is hier te lezen.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Horror, Thriller
Regio: B
Jaar: 1998
Speelduur: 100 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.40:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Russisch
  • Dolby TrueHD 5.1 - Engels
  • Dolby TrueHD 5.1 - Frans
  • Dolby TrueHD 5.1 - Italiaans
Ondertiteling: Nederlands, Deens, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Sony Pictures Home Entertainment
EAN: 8712609659627

Extra's

  • Making Of
  • Trailers
  • Music Video
  • Theatrical trailer
  • BD Live

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave heeft een 2.40:1 beeldformaat. Het beeld heeft een resolutie van 1080p, dus 1080 beeldlijnen progressief. Het beeld heeft 1920*1080 beeldpunten, dat is vijf keer het aantal beeldpunten van de DVD uitvoering. Deze Blu-ray Disc uitgave is een 50 GB double layer disc. Voor de encoding van het beeld is gebruik gemaakt van H.264 / MPEG-4 AVC (Advanced Video Coding) compressiemethode. Zoals bij alle High Definition uitgaven van speelfilms heb je geen last van de vier procent versnelling, zoals die bij PAL DVD’s wordt toegepast. De speelduur van de film op Blu-ray Disc is 100 minuten tegenover 96 minuten op DVD.

De kwaliteit van het beeld van deze Blu-ray Disc is vergelijkbaar met die van het eerste deel. Voor een film van 10 jaar oud is de transfer mooi scherp en vooral het hoeveelheid detail valt op. De scènes die zich overdag afspelen laten veel diepte zien met mooie felle kleuren. Ook de donkere scènes zien er goed uit, alles is goed te volgen, dankzij een uitstekend schaduwdetail, en ook het zwartniveau is van hoge kwaliteit. Het contrast is verder ook prima in orde, dus weinig aan te merken op deze transfer. Er zijn wel enkele softe momenten aanwezig, maar die worden veroorzaakt door het bronmateriaal en de manier van filmen. Beeldruis duikt ook op hier en daar, maar wordt nergens echt een probleem. Prima beeldkwaliteit dus en een duidelijke stap voorwaarts ten opzichte van de DVD.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

Net als bij het beeld is ook het geluid vergelijkbaar met de uitgave van het eerste deel. Wederom is er een Dolby TrueHD 5.1 track (48kHz/16-bit) aanwezig in de Engelse taal. De track van het eerste deel stelde iets teleur tijdens de actiescenes en dan vooral op het gebied van ruimtelijkheid en het gebruik van het LFE kanaal. Hier is dat beter voor elkaar en deze scènes klinken nu dynamischer en ruimtelijker. Ook is er dus meer laag aanwezig waardoor deze momenten meer indruk maken. De track richt zich nog steeds voornamelijk op de voorste kanalen, maar er zijn genoeg momenten aanwezig dat de overige kanalen bij het geheel betrokken worden. Tijdens de rustiger momenten zijn er omgevingsgeluiden te horen uit de surrounds en tijdens de actiescènes enkele effecten. De dialogen zijn goed verstaanbaar en komen zoals het hoort uit de centerspeaker. De muziek is wederom dik in orde en de track bevat veel detail en klinkt mooi helder.

Extra's

Na het opstarten van de schijf verschijnt er een hoofdmenu waar alle bekende opties te selecteren zijn. Tijdens het afspelen van de film is er een pop-up menu op te roepen, dat wordt weergegeven zonder de film te onderbreken.
Alle extra’s hebben een 480i/p resolutie.

Making Of Featurette (5 min.)
Een hele korte making of waarin we beelden uit de film zien en enkele korte scenes van achter de schermen. Ook komt de cast en crew kort aan het woord, maar gezien de speelduur is alles te vluchtig om echt interessant of informatief te worden.

Music Video “How Do I Deal” Performed By Jennifer Love Hewitt (3 min.)
Actrice Jennifer Love Hewitt heeft zich ook nog gewaagd aan een carrière in de muziek en hier is een videoclip van haar te bekijken. Uiteraard komen in deze clip de nodige beelden uit de film voorbij.

Theatrical Trailer (2 min.)
De bioscooptrailer van de film.

BD Live
Na het selecteren van deze optie in het special features menu wordt je naar een Sony pagina gebracht waar trailers te bekijken zijn van andere titels op Blu-ray Disc. Ten tijde van deze recensie waren er geen filmgerelateerde extra’s te bekijken of te downloaden van deze pagina.

Trailers
Een trailer waarmee Blu-ray Disc gepromoot wordt en twee trailers van Sony titels op dit formaat zijn hier te bekijken.

Conclusie

Een jaar na de vreselijke gebeurtenissen uit het eerste deel, heeft Julie nog steeds moeite om het allemaal te verwerken. Op school gaat het slecht en ook haar relatie met Ray staat op een laag pitje. Dan krijgt ze eindelijk de kans om er eens lekker uit gaan als haar vriendin Karla een reis wint naar de Bahama’s. Vol goede moed reizen de twee meiden, samen met twee jongens, af naar de zonnige eilanden. De goede stemming slaat echter al snel om als blijkt dat er niks te beleven valt op het eiland, maar vooral wanneer Julie erachter komt dat de man met de haak terug is. Wederom ontstaat er een gevecht op leven en dood, maar ontsnappen van het eiland is niet mogelijk. I Still Know What You Did Last Summer is het wat matige vervolg op de vrijwel gelijknamige film uit 1997. Het verhaal is vergelijkbaar, maar minder verrassend en ook minder spannend. Visueel is het allemaal weer dik in orde, maar dit is niet genoeg om de film te redden. De beeldkwaliteit is wederom dik in orde en het geluid is zelfs nog ietsjes beter dan bij het eerste deel. De extra’s zijn vrij karig en vooral ook erg kort.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Grof Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
5

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:5
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:2
7.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 6
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.