Man Push Cart

Recensent:
Koen Koene
17-09-2008

Totaalbeoordeling:

6
DVD

Man Push Cart (DVD)
Samenvatting

Elke ochtend duwt Ahmad (Ahmad Razvi) zijn glimmende aluminium koffie- en bagelkarretje naar zijn vaste stek in Manhattan. In Pakistan was Ahmed echter een gevierde rockster, maar het leven in New York loopt een stuk moeizamer. Om de eindjes aan elkaar te knopen is hij genoodzaakt om illegale porno-DVD’s te verkopen. Op een dag herkent een jonge Pakinstaanse zakenman (Charles Daniel Sandoval) Ahmed en belooft hem in contact te brengen met de juiste mensen. In afwachting van een eventuele nieuwe muziekcarrière voert Ahmad klusjes uit in het appartement van de zakenman ontmoet hij het Spaanse meisje Noemi (Leticia Dolera) die een krantenkiosk uitbaat. Er is weer hoop in Ahmad’s leven. Echter, op een ochtend wordt Ahmad ingehaald door de New Yorkse werkelijkheid.

Commentaar

Het door de onafhankelijke filmmaker Ramin Bahrani geschreven en geregisseerde Man Push Cart staat duidelijk ver af van de traditionele Hollywood-producties. Om te beginnen is er slechts in minimale mate sprake van een gangbaar plot. De film is eigenlijk het best te omschrijven als \'een periode uit het leven van…\', waarin we meekijken in het persoonlijke leven van een vanuit Pakistan geïmmigreerde broodjesverkoper in New York. En dat blijkt niet het meest opgewekte leven te zijn. Iedere dag het gesleep met de kar, iedere dag de verplichte glimlach tegen de klanten, met verder weinig om voor te leven. Als je dan ook nog hoort dat zijn vrouw is overleden en dat hij een zoontje heeft dat hij te weinig mag zien, is het beeld compleet: deze man is zielig. Voor de film betekent dit dat je veel beelden krijgt van de dagelijkse sleur, ondersteund door melancholische muziek. Zo nu en dan afgewisseld met wat interactie met \"vrienden\"; vriendschappen die net zo vlug weer afgebroken worden als dat ze opgebouwd zijn. Dit alles is schijnbaar niet de meest pakkende materie voor een film. En inderdaad, eigenlijk gebeurt er verrekte weinig in de 83 minuten die de film duurt. De drang om Man Push Cart uit te zitten komt dan ook vooral voort uit de vraag waar het allemaal naar toe gaat. Het antwoord blijkt: nergens. Het uitzichtloze bestaan van de hoofdpersoon ondergaat wel wat verandering, maar aan het eind van de rit staat hij toch weer bagels en koffie te verkopen. Maar misschien is dat juist de beoogde boodschap, dat zaken in het \"echte leven\" niet altijd netjes een duidelijk begin, middenstuk vol wendingen en happy end hebben. Of misschien wil Bahrani zeggen dat er achter iedereen een (mogelijk somber) verhaal schuilt, zelfs achter een simpele New Yorkse straatverkoper. Wie zal het zeggen. In het neerzetten van een troosteloze sfeer is de film in ieder geval geslaagd. Na het bekijken van Man Push Cart blijf je dan ook met een onvoldaan, ontevreden gevoel achter. Als dat hetgeen is waar je naar op zoek bent in een film, dan is Man Push Cart van harte aan te raden.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 2005
Speelduur: 83 min
Verpakking: Keep Case
Beeldverhouding: 1.85:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Filmfreak Distributie
EAN: 9789058494139

Extra's

  • Trailers

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Bij de stap van filmfestival naar DVD heeft Man Push Cart de oorspronkelijke verhouding van 1.85:1 behouden. De transfer, uiteraard anamorf, heeft een acceptabele scherpte en bevat voldoende detail. Wel valt er enige edge enhancement te bespeuren. Een ander minpunt is de lichte beeldruis die continu zichtbaar is. Men heeft weliswaar ruisonderdrukking toegepast, maar dit heeft die typische streperige artefacting tot gevolg (zie het achtergrondartikel over artefacting). Een andere vorm van artefacting die regelmatig optreedt in de transfer is posterisatie. Qua kleurverzadiging echter geen klachten en ook het zwartniveau is dik in orde. Al met al een beeldkwaliteit die niet zonder tekortkomingen is, maar vreemd genoeg past dat wel bij de sfeer die de film wil oproepen.

Geluidskwaliteit

Op geluidsgebied tref je, net als op de Amerikaanse uitgave, een Dolby Digital 2.0-track aan (192kbit/s). Geen volwaardig 5.1-geluid dus, maar dat is niet iets wat je echt mist bij een film als dit. Beluister je het spoor namelijk via de ProLogic-stand op de versterker, dan komt toch op gepaste momenten omgevingsgeluid en muziek uit de surrounds. Dat dit geluid de frequentiespreiding en richting van discreet 5.1 mist is in dit geval niet zo erg. De nadruk van de film ligt namelijk op dialogen, en die worden altijd zonder problemen weergegeven. Daarmee is het een audiospoor dat niet overweldigt, maar voor het type film zeker voldoet.

Extra's

Op de Amerikaanse DVD-uitgave van Man Push Cart is een klein pakket extra’s aanwezig, met ondere andere een gesproken toelichting van de regisseur en twee van zijn andere korte films. Maar in Nederland hebben we pech. De enige extra’s die je namelijk op onze uitgave van Man Push Cart aantreft zijn wat trailers, namelijk die van Lady Chatterly, 2 Days in Paris, Taxidermia en TranSylvania.

Conclusie

In het met prijzen overladen Man Push Cart, geschreven en geregisseerd door onafhankelijk filmmaker Ramin Bahrani, kijk je mee in het leven van een vanuit Pakistan geïmmigreerde straatverkoper in New York. Het is een door en door sombere film, die zeker niet uitblinkt qua plot maar wel slaagt in het neerzetten van een troosteloze sfeer. En daar moet je van houden. Degenen die op zoek zijn naar een feel-good-movie doen er in ieder geval goed aan om zo ver mogelijk bij deze film vandaan te blijven. Desondanks zullen er ongetwijfeld mensen zijn bij wie Man Push Cart wél in het straatje past. De Nederlandse DVD-uitgave van de film is op audiovisueel gebied in orde, maar bevat geen extra\'s. Dit in tegenstelling tot Amerika, waar een versie verkrijgbaar is met o.a. een commentaartrack. Helaas komen geïnteresseerden er in Nederland dus wat bekaaid vanaf.

Laatste reacties

Er zijn nog geen reacties. Geef als eerste een reactie in dit topic!

6 Angst Geweld Grof Anamorf Dolby Digital 3.0 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
6

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:6
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:7
Extra's:1
?

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 0
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.