P.S. I Love You

Recensent:
Arnold van Oostrum
15-09-2008

Totaalbeoordeling:

7
DVD

P.S. I Love You (DVD)
Samenvatting

Gerry (Gerard Butler) en Holly (Hilary Swank) leven een gelukkig leven in een klein appartement. Zoals alle getrouwde stellen hebben ook zij hun ups en downs. Maar ieder ruzie of woordenwisseling wordt al snel weer bijgelegd. Dan overlijdt Gerry aan een hersentumor en blijft Holly ontroostbaar achter. De herdenking voor de overleden Gerry in het café van Holly’s moeder Patricia (Kathy Bates) is zoals Gerry het graag zag, niet zwaarmoedig maar het leven omarmend. In de navolgende weken sluit Holly zich helemaal op in haar appartement en begraaft zich in haar eenzaamheid. Een paar weken later is Holly jarig en staan haar moeder en zussen Denise (Lisa Kudrow) en Sharon (Gina Gershon) voor de deur. Zij schrikken van de rommel in Holly’s appartement en maken zich zorgen om Holly. Dan krijgt Holly een verjaardagspakketje met een kleine bandrecorder. Op het bandje hoort zij tot haar grote schrik een ingesproken boodschap van Gerry. Gerry vertelt haar dat zij de komende maanden meerdere brieven zal ontvangen. In deze brieven staan instructies van Gerry die zij op moet opvolgen. Zo begint voor Holly een jaar vol avonturen, van karaokeavonden met vrienden tot een reis terug naar waar alles begon. Alles blijkt zorgvuldig voorbereid te zijn door Gerry, die elke brief eindigt met “P.S. I love you”.

Commentaar

Als je P.S. I Love You gaat kijken, houd dan je zakdoek maar gereed. Want dit is romantiek en tragiek met een hoofdletter, waar het moeilijk droog houden is. Of je moet een vreselijke hekel aan dit soort films hebben, dat kan natuurlijk ook. Ondanks het hoge emotionele gehalte is P.S. I Love You een mooi gemaakte film. P.S. I Love You is gebaseerd op de gelijknamige roman van schrijfster Cecelia Ahern. Regisseur Richard LaGravenese maakte hierop samen met Steven Rogers een filmscript en nam vervolgens plaats in de regiestoel. Het verhaal van P.S. I Love You gaat over het verwerken van het verlies van een dierbare. Een bijzonder aspect hierin is dat de overledene voor zijn dood een heel plan met brieven heeft uitgedacht om zijn geliefde, die hij dus heel goed kent, er weer bovenop te helpen. Hilary Swank speelt mooi gespeeld de rol van treurende echtgenote, die het verlies van haar man nauwelijks kan verwerken. Zij klampt zich vast aan de brieven die komen, waarbij je als kijker daarmee ook steeds meer te zien krijgt van het leven van beide. Hilary Swank kreeg van een Irish Film and Television Award voor haar rol. Gerard Butler speelt de echtgenoot, die overleden is. Zijn rol is nagenoeg de hele film in de flashbacks die je ziet op het leven van Holly en Gerry. De rol van Gerard Butler kon geen groter contrast vormen met zijn heldenrol in de actiefilm 300. In P.S. I Love You is hij een gevoelige, liefhebbende man. Een man met zangtalent, die zijn vrouw zelfs na zijn dood blijft verrassen. Ook op het vlak van ondersteunende rollen biedt P.S. I Love You prima gespeelde rollen. Lisa Kudrow en Gina Gershon zijn de twee zussen van Holly en Kathy Bates de moeder. Harry Connick Jr. speelt Daniel, die helpt in het café van Holly’s moeder en waar Holly een luisterend oor vindt. En dan is er nog Jeffrey Dean Morgan, bij de meesten waarschijnlijk bekend van zijn rol als Danny Duquette in Grey’s Anatomy. Jeffrey Dean Morgen schijnt in de film zelf gitaar te spelen, wat hem in korte tijd is aangeleerd door Nancy Wilson van de popgroep Heart. Het is niet alleen maar tragiek en tranen in de film. Ook de humor is ruimschoots aanwezig en verluchtig het romantische verhaal op een leuke manier. P.S. I Love You is daarmee een mooi gespeeld gevoelig en humoristisch romantisch drama.

Warner heeft P.S. I Love You in standaard kwaliteit op DVD uitgebracht en in High Definition kwaliteit uitgebracht op Blu-ray Disc (BD). In deze recensie bespreken we de DVD uitgave. De recensie van de Blu-ray Disc kun je hier lezen.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama
Regio: 2
Jaar: 2007
Speelduur: 121 min
Verpakking: Keep Case
Resolutie: 576i (PAL)
Beeldverhouding: 1.78:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • DTS 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands
Uitgever: Warner Home Entertainment
EAN: 7321932035247

Extra's

  • The making of
  • Trailer
  • Deleted Scenes
  • Muziekvideo
  • Gesprek met Cecelia Ahern
  • The Name of the Game is Snaps

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De film staat in het beeldformaat van 1.78:1 anamorf op de DVD. Op de cover staat incorrect een 2.35:1 beeldformaat vermeld. Het beeld wijkt daarmee wel een beetje af van het juiste formaat dat 1.85:1 is. Maar dat is slechts een minieme afwijking. Het beeld van de film ziet er sfeervol uit. Vooral de scènes in Ierland hebben een mooie kleurrijke uitstraling. Het beeld oogt wel wat soft en heeft een redelijk detailniveau. Vooral de binnenscènes met het gedimde licht ogen wat grover in korrel en daardoor ook wat minder gedetailleerd. Hier is de invloed van het gebruikte filmmateriaal te merken. Maar hierdoor ziet het beeld er wel fraai filmisch uit. De kleuren zijn goed verzadigd en het beeld oogt goed contrastrijk. In lichte mate is edge enhancement gebruikt om de scherpte indruk te verhogen. Het beeld is vrij van ongerechtigheden. De film is verdeeld in 16 chapterstops. De optionele Nederlandstalige ondertiteling (wit) staat onder in het beeld geplaatst.

Geluidskwaliteit

De Engelstalige soundtrack staat in Dolby Digital 5.1 (bitrate 448 kb/s) op de schijf. En heel verrassend voor een Warner uitgave heeft deze film ook een DTS 5.1 surroundtrack (bitrate 754 kb/s). Gedurende de gehele film ligt de nadruk van de soundtrack op de voorkanalen. De achterkanalen geven de soundtrack een subtiel ruimtelijk geluidsbeeld met subtiele omgevingsgeluiden. De soundtrack heeft geen extreem laag, het LFE kanaal blijft nagenoeg de gehele film ongebruikt. Vooral bij de muzikale scènes komt de soundtrack goed tot leven, met daarbij ook goed gebruik van subwoofer en surroundspeakers. De stemmen komen, zoals gebruikelijk, uit de centerspeaker en zijn goed te volgen. Bij de dialogen zijn beeld en geluid niet altijd perfect synchroon, zowel bij de Dolby Digital als bij de DTS track.

Extra's

De breedbeeld menuschermen zijn geanimeerd en voorzien van achtergrondmuziek.

Gesprek met Cecelia Ahern (7½ min)
Een leuk en informatief stukje met de jonge schrijfster van het boek, dat eigenlijk te kort duurt.

Muziekclip: ‘Same Mistake’ met James Blunt (4 min)
Liedje uit de film.

The Name of the Game is Snaps (5 min)
Uitleg over een simpel spelletje dat in de film wordt gespeeld.

Verwijderde scènes (12½ min)
Vijf scènes die niet of korter in de film zijn gekomen. Zonder verder toelichting over het waarom van schrappen.

Bioscooptrailer (2 min)
De trailer van de film. Trailer was genomineerd voor de Golden Trailer Award.

Special Deliviry: The Making of P.S. I Love You
Promotionele (HBO First Look) making of featurette van de film. Veel filmfragmenten en interviews met cast en crew die toelichting geven op verhaal en gespeelde karakter.

Conclusie

P.S. I Love You is een gevoelig, romantisch drama over het verwerken van het verlies van een dierbare. Hilary Swank speelt Holly die zielsveel houdt van Gerry, een rol van Gerard Butler. Als Gerry komt te overlijden is ze ontroostbaar en weet zij zich geen raad. Totdat blijkt Holly brieven van Gerry krijgt, waarin hij haar met allerlei opdrachten weer stimuleert van het leven te genieten. P.S. I Love You is een ontroerende film met een sterk emotioneel karakter, die dankzij de ook aanwezig humor niet te zwaarmoedig wordt. Deze uitgave van Warner heeft goede kwaliteit beeld en geluid. De extra’s zijn kort en vrij standaard.

Laatste reacties

Arnold van Oostrum  |  28-09-2008

De DTS track wordt inderdaad niet op de cover genoemd.
Lees meer >

Gerco Stuivenberg  |  28-09-2008

De Engelstalige soundtrack staat in Dolby Digital 5.1 (bitrate 448 kb/s) op de schijf. En heel verrassend voor een Warner uitgave heeft deze film ook een DTS 5....
Lees meer >

Peter Neefs  |  23-09-2008

Heb deze film in de bioscoop gaan kijken...vriendin mocht de film kiezen...eerst dacht ik "oh nee", maar ik was eigenlijk toch zeer aangenaam verrast. vind di...
Lees meer >

DanielC  |  16-09-2008

vind dit eerlijk gezegd nou niet echt een drama. Het is gewoon een erg mooie speelfilm over echte liefde...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

Alle leeftijden Anamorf Digital Theater Systems Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
8

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:8
Beeldkwaliteit:7
Geluidskwaliteit:8
Extra's:4
6

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 1
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.