Underworld: Evolution

Recensent:
Arnold van Oostrum
29-08-2008

Totaalbeoordeling:

8.1
Blu-ray

Underworld: Evolution (Blu-ray)
Samenvatting

In het jaar 1202 ligt het begin van de eeuwenoude strijd tussen de vampiers en de lycans, die start met de vete tussen de broers Marcus Corvinius (Tony Curran) en William Corvinius (Brian Steele). De geweldadigheid van William is niet meer te controleren, zodat deze voor eeuwig wordt opgesloten.
Ruim 800 jaar later woedt de strijd tussen de aristocratische Death Dealers, de vampiers, en de barbaarse Lycans, de weerwolven, nog in alle hevigheid voort. De knappe vampierheldin Selene (Kate Beckinsale) en Michael Corvin (Scott Speedman) proberen de geheimen van hun afkomst te ontrafelen. Michael is in de strijd tegen de Lycans getransformeerd tot een Lycan-hybride, met de krachten van zowel de Lycans als de Vampiers. Zij worden achterna gezeten door Marcus Corvinius, die een zeer kwaadaardige hybrid is. Marcus wil zijn broer William weer vrijlaten. Zonder dat Selene het zich beseft heeft zij vitale informatie, die Marcus ten koste van alles wil bemachtigen. Haar enige bondgenoot lijkt Michael te zijn, die in deze strijd een rol speelt die hij nog niet kan bevroeden. En er blijkt nog een onbekende geïnteresseerd te zijn in Selene en Michael. Zal die hen helpen, of staan ze alleen in hun strijd tegen de schijnbaar onoverwinnelijke Marcus?

Commentaar

Underworld: Evolution is het vervolg op de wereldwijde kaskraker Underworld uit 2003. De saga over de oorlog tussen de vampiers (Death Dealers) en weerwolven (Lycans) gaat verder. Regisseur Len Wiseman en schrijver Danny McBride spelen met deze tweede Underworld film op safe. De ingrediënten die de eerste film zo’n succes maakten, zijn uiteraard hier ook weer terug. En in overtreffende trap zelfs. Want Underworld: Evolution kent meer actie, meer spektakel en meer special effects. Die special effects, vooral de transformaties, zijn zeer fraai in beeld gebracht. De film bevat ook meer geweld, meer bloed en zelfs een beetje bloot. Ondanks al de fraai in beeld gebrachte visuele aspecten is het belang van een goed verhaal niet op de achtergrond geraakt. De film start met een korte geschiedenisles, die bijdraagt aan het begrip voor het verdere vervolg. Daarna sluit het verhaal mooi aan op de eerste Underworld film met een onderhoudende combinatie van verhaal en actie. De van Underworld bekende cast is ook weer van de partij. Uiteraard speelt de knappe Kate Beckinsale, die trouwens getrouwd is met regisseur Len Wiseman, in haar strakke latexoutfit wederom een belangrijke rol. Met een evenzo belangrijke rol voor Scott Speedman. Andere rollen zijn er onder andere voor Tony Curran, Derek Jacobi en Brian Steele.
De film heeft, evenals vele Dracula en andere vampierverfilmingen, een beetje een Oost Europese uitstraling. Deels is de film in Hongarije opgenomen en deels in Canada. Vond je de gothic stijl horror van Underworld met vampiers en weerwolven al een feest, dan is dit vervolg Underworld: Evolution zeker je ding. Besef dat het horror aspect in dit vervolg explicieter in beeld is gebracht. Voor begrip van het verhaal is het aan te raden Underworld nog weer even in herinnering te nemen. Alles bij elkaar is Underworld: Evolution een fraaie actie en spektakel film, met een geslaagd verhaal en goed voor ruim 1½ uur horror vermaak.

Sony Pictures heeft Underworld: Evolution in High Definition uitgebracht op Blu-ray Disc. In deze bespreking maken we ook kort een vergelijking met de enkele jaren geleden gereleasde DVD uitgave. De recensie van deze DVD uitgave kun je hier nog eens teruglezen.

Filmspecs

Medium: Blu-ray
Genre: Actie, Horror
Regio: B
Jaar: 2006
Speelduur: 106 min
Verpakking: Blu-ray Keep Case
Resolutie: 1920 x 1080p
Beeldverhouding: 2.35:1 HD niet anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 2.0 - Commentaar
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
  • Dolby Digital 5.1 - Frans
  • PCM 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Engels, Frans, En vele andere
Uitgever: Sony Pictures Home Entertainment
EAN: 8712609596823

Extra's

  • Trailers
  • Videoclip
  • Audiocommentaar regisseur
  • Featurettes

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

De Blu-ray Disc uitgave heeft het originele 2.35:1 beeldformaat. Het beeld heeft een resolutie van 1080p, dus 1080 beeldlijnen progressief. Het beeld heeft 1920*1080 beeldpunten, dat is vijf keer het aantal beeldpunten van de DVD uitvoering. Deze Blu-ray Disc uitgave is een 25 GB single layer disc. Bij de eerste Blu-ray Disc uitgaven, waartoe Underworld: Evolutio behoort, maakte Sony Pictures nog gebruik van de oudere MPEG2 videocodering. Zoals bij alle High Definition uitgaven van speelfilms heb je geen last van de vier procent versnelling, zoals die bij PAL DVD’s wordt toegepast.

Ondanks de iets minder efficiënte MPEG-2 videocodering is de High Definition beeldkwaliteit van deze uitgave zeer goed. Het overwegend donkere beeld, dat een blauwe koele uitstraling heeft, ziet er scherp en gedetailleerd uit. Enkele scènes oogt het beeld iets meer soft, maar dat hoort zo en is gevolg van de stilistische aanpassingen. Contrast en zwartniveau zijn beide prima in orde met een prima schaduwdetail, waardoor ook in de donkere beelden alles goed te volgen blijft. Verder ziet het beeld er mooi filmisch uit met goede diepte en goed verzadigde kleuren. Vergeleken me de DVD, die al een uitstekend beeld liet zien, heeft deze Blu-ray Disc uitgave beeld dat scherper en gedetailleerder is. Vooral de achtergronden krijgen hierdoor meer tekening. De film is verdeeld in 28 tracks. De optionele Nederlandse ondertiteling (wit) is goed leesbaar en staat geheel onder in het beeld geplaatst.

De High Definition screenshots zijn verkleind naar 1280*720 formaat en gecomprimeerd opgeslagen. Ze zijn daarom geen exacte weergave van de hoge beeldkwaliteit van Blu-ray Disc, maar geven wel een goede indruk.

Geluidskwaliteit

De originele Engelstalige soundtrack is te beluisteren in Dolby Digital 5.1 surroundtrack (bitrate 640 kb/s) en in een ongecomprimeerde PCM 5.1 (16bit/48kHz – 4.6 Mb/s) soundtrack.
De Dolby Digital 5.1 soundtrack is vergelijkbaar met de Dolby Digital track op de gewone DVD uitgave. Een goed klinkende surroundtrack, die nu dankzij de hogere bitrate en de afwezigheid van de PAL speedup voller en gedetailleerder klinkt dan bij de gewone DVD.
Maar deze film die een zeer actierijke soundtrack heeft kun je het beste bekijken met de ongecomprimeerde PCM 5.1 surround track. Deze soundtrack heeft een bijzonder goed gedetailleerd surround geluidsbeeld met een uitstekende dynamiek. De nadruk van de soundtrack ligt op de drie voorkanalen, waarbij de achterkanalen in split-surround (stereo) worden gebruikt voor de omgevingsgeluiden, effecten tijdens actiescènes en de ruimtelijkheid van de muziek. Als geheel geeft dit een goed klinkende en gedetailleerde ruimtelijke soundtrack. Het laag is goed strak, waarbij passend gebruik wordt gemaakt van het LFE-kanaal voor een stukje extra impact. De dialogen zijn via de centerspeaker in het algemeen goed te volgen.

Extra's

De Blu-ray Disc start met een promotietrailer voor High Definition Blu-ray Disc uitgaven van Sony Pictures. De Blu-ray Disc maakt gebruikt van een pop-up menu. Bij Blu-ray Discs wordt het menu weergegeven zonder dat het afspelen van de film wordt onderbroken. Het menu ligt als een ‘overlay’ boven op het filmbeeld. Deze Blu-ray Disc uitgave biedt op het gebied van de extra’s hetzelfde als de eerdere DVD uitgave. Alle extra’s zijn Nederlands ondertiteld. Beeldformaat is 1.33:1 met 480p resolutie. De extra’s zijn Nederlands ondertiteld.

Filmmakers’ Ccommentary
Regisseur Len Wiseman geeft samen met productieontwerper Patrick Tatopoulos, tweede regisseur en stuntcoördinator Brad Martin en filmeditor Nick De Toth een redelijk informatief, scènegericht commentaar tijdens de film.

Featurettes
Met zes korte documentaires over diverse aspecten van het film maken als vervolgkeuzen. Alles apart te bekijken of aaneengesloten via de Play All optie.

Bloodlines: From Script to Screen (13½ min)
Met toelichting op het verhaal, het feit dat het een vervolg is en de weg van script naar filmdoek.

The Hybrid Theory (13 min)
Waarin aandacht voor de vele special effects, zowel visueel als op het gebied van geluid.

Making Monsters Roar (12 min)
Gaat specifiek over de special effects die gebruikt zijn voor de transformaties.

The War Rages On (10 min)
Waarin de choreografie van de vechtscènes en het stuntwerk centraal staat.

Building a Saga (13 min)
Met aandacht voor de sets van de film en de filmlocaties.

Music and Mayhem (12 min)
Met onder andere muziekcomponist Marco Beltrami over de soundtrack en aandacht voor de geluidseffecten.

Music Video “Her Portrait In Black” by Atreyu
Videoclip van dit nummer.

Trailers
Met twee HD trailers van andere Sony Pictures titels.

Conclusie

Underworld: Evolution is het vervolg op de wereldwijze kaskraker Underworld. Wederom strijden de knappe vampierheldin Kate Beckinsale en de Lycanhybride Scott Speedman in de eeuwenoude vete tussen de Death Dealers en de Lycans. Het verhaal met actie, horror, intrige en verboden liefde is door regisseur Len Wiseman met vaart en veel speciale effects in beeld gebracht. Het is aan te raden het verhaal van Underworld nog weer even in herinnering te nemen.
Sony Pictures heeft de film op Blu-ray Disc uitgebracht met prima High Definition beeld- en geluid. Als toevoeging op de film dezelfde extra’s als op de DVD met een audiocommentaar en diverse featurettes over de verschillende aspecten van de filmproductie. Een onderhoudende horror actiespektakel film uitgebracht op een nette HD release.

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Sony Pictures Home Entertainment.

Lees meer

Laatste reacties

Tarkus  |  20-07-2012

Ook deze opnieuw bekeken op blu-ray. En ook hier geldt zoals bij vele filmen dat de prent een meerwaarde krijgt door de uitzonderlijke kwaliteit van beeld en ge...
Lees meer >

Albert Kostwinder  |  16-12-2008

Weet iemand of deze engelse release zoals die bij thehut is te bestellen wel pcm 5.1 heeft? http://www.thehut.com/hut/8631165.product Staat niets op de hoe...
Lees meer >

Hombre  |  30-08-2008

op de wereldwijze kaskraker ???????????? Foute correctie met de SC.
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Angst Geweld Dolby Digital PCM 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
7

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:7
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:10
Extra's:7
9.1

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 8
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.