No Country for Old Men

Recensent:
Patrick van den Hul
25-07-2008

Totaalbeoordeling:

8.6
DVD

No Country for Old Men (DVD)
Samenvatting

Op het Texaanse platteland leidt Llewelyn Moss (Josh Brolin) een rustig leven samen met zijn vrouw Carla Jean (Kelly Macdonald). Wanneer hij op een dag aan het jagen is, stuit hij op een locatie van een drugsdeal die finaal is misgelopen. Er liggen overal lijken, achterin een pick-up truck ligt een flinke hoeveelheid drugs en een eindje verderop vindt Llewelyn een tas met daarin maar liefst 2 miljoen dollar. De juiste actie zou zijn om dit aan de lokale politie te melden, maar Llewelyn besluit het geld voor zichzelf te houden om zich een beter leven te kunnen verloven voor hem en zijn vrouw. Dit had hij beter niet kunnen doen, aangezien hij vanaf dat moment achterna wordt gezeten door de meedogenloze Anton Chigurh (Javier Bardem). Deze mysterieuze eenling deinst voor niets of niemand terug en vermoordt lukraak mensen die op zijn pad komen. Bovendien lijkt Chigurh hem telkens op te kunnen sporen, waar Llewelyn ook heen vlucht. Ondertussen wordt Carson Wells (Woody Harrelson) ingezet om Chigurh te stoppen, voordat deze nog meer kwaad doet. De lokale sheriff Ed Tom Bell (Tommy Lee Jones) probeert samen met zijn assistent Wendell (Garret Dillahunt) de misdaad op te lossen, maar hij heeft er moeite mee om deze zware vorm van misdaad te bevatten. Zal het Llewelyn lukken om uit handen van Chigurh te blijven en te ontkomen met het geld?

Commentaar

No Country for Old Men en There Will Be Blood waren de grote kanshebbers voor de Oscars van dit jaar. Uiteindelijk werd eerstgenoemde de grote winnaar met Oscars voor beste film, beste regie, beste bijrol en beste screenplay gebaseerd op bestaand materiaal. De gewonnen Oscar voor beste bijrol ging naar Javier Bardem voor zijn ijzingwekkende vertolking van Anton Chigurh. Hij is hiermee de eerste Spaanse acteur die deze prijs in ontvangst heeft mogen nemen. No Country for Old Men is gebaseerd op het gelijknamige boek van Cormac McCarthy, dat nauwgezet gevolgd wordt door Joel en Ethan Coen. Zelfs de meeste actiescènes zijn in het boek terug te vinden. Dit is ongebruikelijk, aangezien geschreven actiescènes vaak niet werken op het witte doek en visa versa.

Het is alweer drie jaar geleden sinds we voor het laatst een film van de Coens in de bioscoop zagen verschijnen (het segment uit Paris J’ Taime niet meegerekend). Ze waagden zich aan hun eerste remake, genaamd The Ladykillers, met Tom Hanks in de hoofdrol. De film was niettemin zowel commercieel als artistiek weinig succesvol. Met No Country for Old Men zijn ze echter weer helemaal terug en maakten ze een van hun meest donkere thrillers. Hoewel de bekende zwartkomische ondertoon soms aanwezig is, kan er hier zeker niet van een comedy worden gesproken. De film is opgebouwd uit een aantal verhaallijnen die veel met elkaar te maken hebben, maar waarvan de spelers elkaar zelden kruisen. Het verloop van de film is niet al te snel, maar daardoor des te spannender. Het is lange tijd onzeker hoe de film af zal gaan lopen. De Coens laten daarnaast ook zien dat ze naast begaafde schrijvers, ook echte acteursregisseurs zijn. Josh Brolin is perfect gecast als de gewone man uit Texas die na een verkeerde beslissing van de regen in de drup terechtkomt. De echte ster van de film is Javier Bardem, die volledig overtuigt als meedogenloze en mysterieuze moordenaar. Zijn kilheid en doortastendheid in combinatie met het gebrek aan informatie over zijn herkomst en motieven maakt het zo effectief. Dan is er ook nog Tommy Lee Jones die op overtuigende wijze een sheriff speelt die versteld staat van al het geweld dat hij onder ogen krijgt. Hij fungeert voornamelijk als spreekbuis om de thematiek van de film onder woorden te brengen. De overige bijrollen worden goed vertolkt, maar hebben relatief weinig te doen in het verhaal. Het Texaanse landschap wordt mooi in beeld gebracht en zet een bijzondere sfeer neer. Het slechts sporadische gebruik van subtiele muziek levert hier ook een bijdrage aan. No Country for Old Men is een spannende thriller geworden met prachtige cinematografie, uitstekend acteerwerk en een onvoorspelbaarheid die tot het einde wordt vastgehouden.

Filmspecs

Medium: DVD
Genre: Drama, Misdaad, Thriller
Regio: 2
Jaar: 2008
Speelduur: 117 min
Verpakking: Amaray Keep Case
Beeldverhouding: 2.35:1 anamorf
Geluidssporen:
  • Dolby Digital 5.1 - Engels
Ondertiteling: Nederlands, Deens, Engels, Zweeds, En vele andere
Uitgever: Paramount Home Entertainment
EAN: 8714865501337

Extra's

  • The Making of No Country for Old Men
  • Working with the Coens
  • Diary of a Country Sheriff

Techniek en extra's

Beeldkwaliteit

Het beeld staat in de originele beeldverhouding van 2.35:1 anamorf op de DVD. De scherpte van het beeld is zeer goed en er is veel detail zichtbaar. Het schaduwdetail is helaas wel onder de maat, in sommige van de nachtelijke scènes is het moeilijk om zaken te onderscheiden. Het contrast is soms wat aan de hoge kant en de kleuren zijn mooi helder. Ze zijn in veel scènes wel enigszins stilistisch aangepast. Tijdens de gehele film is er contant ruis zichtbaar. Verder is het beeld vrij van ongerechtigheden. De film is onderverdeeld in 16 hoofdstukken. De witte ondertiteling is goed onderin het scherm geplaatst. Samengevat kan er hier gesproken worden van een prima transfer met een uitstekende scherpe en mooie kleuren. De enige manco’s zijn de constant aanwezige beeldruis en het wat gebrekkige schaduwdetail.

Geluidskwaliteit

De DVD is voorzien van één geluidstrack. Dit betreft een Engels Dolby Digital 5.1 kanaal (bitrate 448kb/s). De dialogen komen duidelijk hoorbaar uit de center speaker. De film kent enkele zorgvuldig gekozen actiescènes, waarin ook de achterste speakers en het LFE kanaal aan bod komen. Zowel de surroundeffecten als het LFE kanaal worden krachtig ingezet, maar niet teveel. Er is sprake van een juiste dosering. Buiten deze hoogtepunten is er eigenlijk alleen sprake van dialogen en zeer sporadisch enige muziek. Deze track doet wat hij moet doen en komt goed uit de verf op de momenten waarop dat vereist is.

Extra's

Voordat het hoofdmenu wordt gestart, zijn er een aantal trailers te bekijken. Deze zijn over te slaan door op de menuknop te drukken. Alle trailers zijn voorzien van een Dolby Digital 2.0 audiotrack (bitrate 192kb/s) en bevatten geen ondertiteling. Ze zijn niet vanuit het menu te bereiken. Het betreft een vijftal trailers van recente films van Paramount met een gezamenlijke speelduur van ongeveer 10 minuten.

Het hoofdmenu is geanimeerd en voorzien van muziek uit de film. Deze uitgave bestaat uit 1 DVD, waarop nog ruimte over bleek voor een aantal extra’s. Deze hebben samen een speelduur van ongeveer 40 minuten. Ze hebben een beeldverhouding van 1.33:1 en zijn voorzien van een Engelse Dolby Digital 2.0 audiotrack (bitrate 192kb/s) en Nederlandse ondertiteling. De gebruikte beeldfragmenten hebben een verhouding van 2.35:1 letterboxed.

The Making of No Country for Old Men (24 min)
Deze standaard making of bestaat uit veel filmfragmenten, gecombineerd met interviews met cast en crew. Er is vooral veel sprake van complimenten over en weer en veel diepgang wordt er niet bereikt. Er wordt wel interessante informatie gegeven over hoe bepaalde scènes zijn gerealiseerd, zoals de wurgscène van Chigurh aan het begin, die er angstig realistisch uitziet.

Working with the Coens (8 min)
Hoewel de titel van deze extra veelbelovend is, worden er geen nieuwe inzichten geboden. Iedereen komt een paar seconden aan het woord om superlatieven te zoeken die omschrijven hoe geweldig de Coens zijn. Het is niet zo dat dit noodzakelijkerwijs onterecht is, maar het is weinig interessant om naar te kijken.

Diary of a Country Sheriff (7 min)
Deze documentaire gaat dieper in op de achterliggende thema’s van de film, waarbij het personage van de sheriff als uitgangspunt wordt genomen. Dit is misschien wel de meest interessante extra op de DVD, als is die al snel weer voorbij.

Conclusie

In de nieuwste film van de Coens komt een Lwelyn Moss in een benarde situatie terecht wanneer hij op een misgelopen drugsdeal stuit en besluit om het geld mee te nemen. Vanaf dat moment wordt hij achterna gezeten door de wrede Anton Chigurh die voor niets of niemand stopt. Het eindresultaat mag er wezen. No Country for Old Men was de grote winnaar bij de Oscars en is zonder twijfel een van de beste films van de Coens. Het is een zeer spannende thriller geworden met een sterk verhaal en uitstekende acteerprestaties. De DVD heeft een goede beeld- en geluidskwaliteit en bevat een aantal extra’s. Dit is zeker een van de films van 2007 die je niet mag missen!

Deze uitgave is beschikbaar gesteld door Eigen Collectie.

Lees meer

Laatste reacties

Richard B.  |  06-12-2008

Ik vond hem teleurstellend. Visueel is ie mooi, maar deze film beweegt helemaal nergens naartoe. Het verhaal sugereerd diepte maar bied uiteindelijk vooral clic...
Lees meer >

Pastichio Rocker  |  10-08-2008

Gelukkig zijn er ook nog mensen die er een andere mening op na houden.
Lees meer >

scherpschutter  |  04-08-2008

De Coen Brothers hebben natuurlijk goede films gemaakt (Miller's Crossing, Fargo, The Big Lebowsky), maar dit vond ik een nogal aanstellerig filmpje, met erg ge...
Lees meer >

Ron-G  |  04-08-2008

Toch maar een film van de Coen Brothers geprobeerd, Fargo had ik snel doorverkocht, maar deze vond ik toch wel een erg goeie film, de cast is gewoon perfect, ik...
Lees meer >

Kees Hoekerd  |  03-08-2008

Gejat van Bonnie and Clyde(y) Daar zit wel filmmuziek in, alleen wel baggermuziek. Leek wel of ik het spel Mafia speelde. :)
Lees meer >

Hugo R  |  03-08-2008

Aardige film, maar zie niet de topper die iedereen er in ziet. Komt uiteindelijk wel eens in de collectie.
Lees meer >

Henk Heideveld  |  29-07-2008

No Country for Old Men (2007) Nog even iets opvallends melden; de film kent géén soundtrack. Niet dat het storend is ofzo, eigenlijk miste ik het niet. Apart...
Lees meer >

Henk Heideveld  |  29-07-2008

Ik heb keramische speakers van Infinity en moet zeggen dat ik het geluid prachtig vind. (y)
Lees meer >

Dennis Oosterhuis  |  28-07-2008

No Country for Old Men (2007) Dan was het nu tijd voor het te verwachten klapstuk van de avond, de viervoudig Oscarwinnaar en nieuwste Coen-film "No Country fo...
Lees meer >

axmacher  |  28-07-2008

Vond deze film (gisteren gekeken) ook voor geen meter de verwachtingen waarmaken. Niet spannend, gwoon een middelmatige film met een eind van niks. een zesje.
Lees meer >

Daniël V.  |  27-07-2008

Af en toe heb ik echt het idee dat ik de enige op de wereld die die Coen films gewoon ruk vind. Zal vast wel aan mij liggen ja. Maar ook deze film vond ik weer ...
Lees meer >

Daniël V.  |  27-07-2008

Af en toe heb ik echt het idee dat ik de enige op de wereld die die Coen films gewoon ruk vind. Zal vast wel aan mij liggen ja. Maar ook deze film vond ik weer ...
Lees meer >

Martin Zuidervliet  |  27-07-2008

Ik vind Atonement, die ook genomineerd was voor de Oscar voor beste film, tien keer beter. De enige Coen Brothers film die ik wel geweldig vind is The Big Lebow...
Lees meer >

c_t  |  26-07-2008

Anticlimax, beetje jammer
Lees meer >

JFC_  |  26-07-2008

Af en toe heb ik echt het idee dat ik de enige op de wereld die die Coen films gewoon ruk vind. Zal vast wel aan mij liggen ja. Maar ook deze film vond ik weer ...
Lees meer >

Geef ook een reactie in dit topic!

16 Anamorf Dolby Digital 5.1 geluid
DVDBlu-rayStreamingBioscoop
9

Beoordeling allesoverfilm.nl

Film:9
Beeldkwaliteit:8
Geluidskwaliteit:8
Extra's:5
8.2

Beoordeling lezers

# beoordelingen: 18
?

Jouw beoordeling

Log in om deze film te beoordelen.